| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 95
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Načrtovanje in postavitev dodatnih skladiščnih regalov v izbranem podjetju
Špela Čupeljič Perc, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščenje – neizbežna funkcija, ki je nujna za premostitev raznoraznih ovir, s katerimi se srečamo skozi celotno obdobje, bodisi delovanja podjetja, organizacije, oskrbovalne verige itn. Drugače rečeno, če nimamo direktne oskrbe od mesta proizvodnje, do mesta potrošnje, potrebujemo vmesnik/blažilec ang. »buffer«, t.j.– skladišče. V prvem delu diplomskega dela bomo prikazali teoretični del skladiščenja. Navedli bomo kaj je v osnovi skladiščenje, od česa je odvisna njegova postavitev, kateri so procesi, ki se odvijajo v njem ter kakšna oprema se potrebuje za izvajanje skladiščenja. V drugem delu pa bomo teoretične osnove uporabili za prikaz na primeru iz prakse, kjer se bomo podrobneje srečali s problemom manipulacij in pomanjkanjem prostora za skladiščenje ter na izpostavljene probleme podali rešitve učinkovitejšega skladiščnega poslovanja.
Keywords: logistika skladiščenja, manipulacije, paletni regali, pretok blaga, načrtovanje regalnega skladišča
Published: 19.12.2019; Views: 331; Downloads: 83
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
Načrtovanje avtomatiziranega regalnega skladiščnega sistema za uskladiščenje in odpremo jeklenih profilov
Teodor Hliš, 2019, master's thesis/paper

Abstract: Obravnavano jeklarsko podjetje deluje predvsem na evropskem trgu za avtomobilsko industrijo. Njihov proizvodni program je sestavljen iz težkih jeklenih profilov treh oblik, različnih dolžin in premerov. Podjetje z dodajanjem različnih elementov v zlitino proizvaja izdelke različnih kakovosti. Proizvodnja omogoča izdelavo velike količine jeklenih profilov, ki se trenutno talno skladiščijo v igličastih regalih. Tako velik asortima zahteva kompleksen tok materiala, da se izognejo ozkim grlom. Na podlagi informacij, zbranih med proučevanjem podjetja, smo predstavili idejo o prehodu iz talnega skladiščenja v igličastih regalih v skladiščenje v avtomatiziranem regalnem skladiščnem sistemu (ang. AS/RS), s katerim bi povečali kapaciteto skladišča, izboljšali učinkovitost skladiščenja in sledljivost materiala ter znižali obratovalne stroške. V magistrskem delu so predstavljeni analiza obstoječega stanja ter postopki načrtovanja avtomatiziranega regalnega skladišča za skladiščenje težkih tovorov, s katerim bi prihranili pri potrebnem skladiščnem prostoru in času pri ravnanju z materialom. Takšni prihranki vplivajo na poslovanje vsakega podjetja in izboljšujejo konkurenčnost na trgu.
Keywords: avtomatizirana skladišča, jeklarska industrija, načrtovanje skladišča, optimiranje z genetskimi algoritmi, analiza zmogljivosti
Published: 18.12.2019; Views: 597; Downloads: 149
.pdf Full text (4,02 MB)

3.
Zmanjševanje internih reklamacij v skladišču podjetja elektro industrije
Katja Duh, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladišča predstavljajo pomembno področje vsakega gospodarskega podjetja. Temeljna dejavnost v skladišču je komisioniranje polizdelkov in drobnega materiala. Pri komisioniranju lahko nastopajo napake, ki vplivajo na stroškovno, kakovostno in časovno učinkovitost procesa. V okviru diplomskega dela smo predstavili obstoječe stanje skladiščnega poslovanja podjetja elektro industrije. Osrednja tema se je navezovala na zmanjševanje internih reklamacij v skladišču polizdelkov. Zaznali smo določene pomanjkljivosti, ki privedejo do neustreznega procesa komisioniranja in posledično internih reklamacij. Na podlagi ugotovitev vzročno-posledičnega diagrama smo za zaposlene v oddelku skladišča predlagali vpeljavo standardnega postopka uvajanja na novo zaposlenih, uvedbo internih izobraževanj zaposlenih in vodenje evidence o napakah zaposlenih. Kot izboljšavo na avtomatiziranem skladišču drobnega materiala smo predlagali nakup novih števnih tehtnic, za boljšo izkoriščenost vhodnega skladišča pa smo predlagali ponovno uporabo avtomatskega regalnega sistema Kardex. Z omenjenimi predlogi bomo zmanjšali interne reklamacije, izboljšali proces komisioniranja in delovno uspešnost zaposlenih.
Keywords: Skladišča, komisioniranje, reklamacije, analiza učinkovitosti
Published: 28.02.2019; Views: 447; Downloads: 66
.pdf Full text (1,22 MB)

4.
Logistična analiza notranje logistike v podjetju Kovis Brezina, d. o. o.
Adrijana Stergar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo opisali, kakšno je trenutno stanje v podjetju, ter ob tem predstavili kar nekaj ovir, s katerimi se zaposleni vsakodnevno srečujejo. Nato smo se posvetili razreševanju treh največjih ovir ter podali predloge izboljšav. Največjo težavo smo opazili v povezavi s pomanjkanjem prostora v skladišču in proizvodnji. S pomočjo notranjih delovodij smo izbrali optimalno rešitev glede premestitve delovnih strojev ter vzpostavitve boljše organizacije pri samem delu oz. pri proizvodnem procesu. V skladišču smo določili nadaljevanje klasičnega paletnega regalnega sistema na osnovi izračunov za obliko regalnega okna ter dolžino in širino skladiščne cone. Predlagali smo tudi nadaljevanje že obstoječih mikrolokacij za manjkajoča regalna okna v posameznih skladiščih. Nadalje smo opisali uporabo neekoloških viličarjev na plin in dizel. Za vse trenutne viličarje v podjetju smo izračunali mesečne stroške. Nato smo podali predlog novih zelenih viličarjev ter izračunov zanje. Primerjali smo izračune ter podali predlog izboljšav. Tretja ovira, ki smo se ji posvetili, je bila nedosledna uporaba talne in vertikalne signalizacije ter varnostnih oznak v notranji logistiki. Na podlagi standarda DIN 18225 smo opravili reorganizacijo transportnih poti v skladišču in proizvodni hali, na podlagi Pravilnika o varnostnih znakih ter Zakona o varnosti cestnega prometa pa smo dodelili varnostne oznake.
Keywords: Zelena logistika, viličarji, reorganizacija skladišča, reorganizacija proizvodnje, klasični paletni regalni sistem, reorganizacija transportnih poti, določitev varnostnih oznak.
Published: 03.12.2018; Views: 420; Downloads: 74
.pdf Full text (1,70 MB)

5.
Analiza polnitve regalnih mest in reorganizacija skladišča v izbranem podjetju
Sašo Bobnar, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Proizvodnja pločevinastih izdelkov poleg natančne obdelave zahteva tudi specifično skladiščenje gotovih izdelkov. Embaliranje in skladiščenje sta v obravnavanem podjetju v celoti prilagojena kupcu, kar predstavlja dodaten izziv proizvajalcu. V tej diplomski nalogi je ključen problem prenizka zalogovna zmogljivost regalnih con v skladišču podjetja in posledično neracionalna poraba prostora za skladiščenje viška zaloge. Podjetje se je za ukrep odločilo zaradi namestitve nove stiskalnice, kar oddelku skladišča povzroči izgubo več kot 200 m² prostora. Z izračunom števila enot za skladiščenje vseh paketov pločevinastih izdelkov smo ugotovili, kolikšen je potreben vložek in ga primerjali z vsakodnevnimi stroški, ki nastajajo zaradi poškodb, ki so posledica neprimernega skladiščenja. S tem smo dokazali smiselnost posodobitve in razširitve skladišča v namen prihranka denarja.
Keywords: skladiščna organizacija, namensko polnjenje in praznjenje skladišča, regalne enote, končni izdelek, zalogovna zmogljivost, pločevinasti izdelek
Published: 23.07.2018; Views: 337; Downloads: 27
.pdf Full text (3,04 MB)

6.
Reorganizacija skladišča v podjetju a1 slovenija d.d.
Tadej Potrč, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili problem trenutno neučinkovitega skladiščenja v podjetju A1 Slovenija d.d.. Do neustreznega skladiščenja prihaja zaradi prostorske stiske in neučinkovite porabe časa pri izvajanju skladiščnega procesa. Učinkovito skladiščenje je ključnega pomena za vsako podjetje, saj pri preobremenjenosti skladiščnega prostora, neustrezni tehnologiji ali pri neustrezni organizaciji skladiščenja, lahko prihaja do povišanja stroškov skladiščenja, kar v podjetju predstavlja izgubo pri poslovni uspešnosti. V izbranem podjetju smo napravili analizo obstoječega stanja. S pomočjo internih podatkov in pregleda stanja smo lahko pridobili vpogled na potek dogajanja na področju skladiščenja. Nato smo proces skladiščenja razdelali na 3 ključne faze in izdelali natančen diagram poteka v vseh fazah procesa skladiščenja. S pomočjo kritične analize obstoječega stanja smo izpostavili pomanjkljivosti oz. kritične točke, na podlagi katerih smo lahko podali predloge za nove uvedbe, ki bi izboljšale trenutno stanje. Spoznali smo, da se največ pomanjkljivost zgodi v fazi skladiščnega procesa, zato smo se reorganizacije lotili pri samem vrhu oz. pri pričetku skladiščenja. Nato smo izdelali analizo, ki je prikazala, kako bi reorganizacija učinkovala in kako bi se pokazale izboljšave ter kaj to pomeni za samo podjetje. Na koncu smo podali zaključke in možnosti za nadaljnji razvoj obravnavanega podjetja.
Keywords: skladišče, proces skladiščenja, faze procesa skladiščenja, optimalno skladiščenje, reorganizacija skladišča
Published: 24.05.2018; Views: 592; Downloads: 74
.pdf Full text (1,92 MB)

7.
Reorganizacija skladiščnega poslovanja v izbranem podjetju
Petra Zupančič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščno poslovanje predstavlja velik izziv za tista podjetja, katerih želja in cilj sta prihranek časa in nepotrebnih stroškov, pri tem pa ostati uspešna in konkurenčna na trgu. V diplomski nalogi na kratko predstavimo skladiščenje v Izbranem podjetju. Na osnovi posnetka obstoječega stanja ugotovimo, katera področja so neustrezno urejena ter potrebna prenove. V nadaljevanju predstavimo predloge rešitev za časovne izgube, v obliki reorganizacije skladiščnega poslovanja. Predlagana je prerazporeditev skladiščnega prostora in nadgradnja skladišča s poličnimi regali. Predlagana je tudi uvedba sistema za upravljanje in vodenje skladišča izdelkov (WMS – Warehouse Management System) ter nakup transportnih sredstev. S predlogi izboljšav dosežemo učinkovitejšo skladiščno poslovanje in prihranek dragocenega časa.
Keywords: skladiščno poslovanje, prerazporeditev, skladiščni prostor, polični regali, sistem upravljanja skladišča - WMS.
Published: 25.01.2017; Views: 1240; Downloads: 134
.pdf Full text (1,43 MB)

8.
Reorganizacija zmrzovalnega dela skladišča ter nabave v Miklavške pekarne d.o.o.
Jure Pulko, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje Miklavške pekarne, d. o. o., se ukvarja s proizvodnjo kruha, keksov in pekovskega peciva. Pekovsko pecivo, ki se peče na prodajnih mestih, priskrbijo drugi dobavitelji. Zaradi povečane prodaje pekovskega peciva in povečanja števila prodajnih mest s pečjo za pečenje pekovskega peciva se je povečala tudi potreba po večjem naročilu izdelkov, kar zaradi majhnega skladiščnega prostora predstavlja velik problem. Podjetje prav tako nima podpore informacijskega sistema, ki bi sprotno in natančno beležil zaloge, zato večkrat pride do neustrezno naročenih količin pekovskega peciva. V diplomski nalogi smo predstavili podjetje in njegove prostore ter opisali relevantne delovne procese. Podrobno smo predstavili probleme, s katerimi se sooča podjetje in predlagali ustrezne rešitve, ki bi omogočile optimalno delovanje podjetja. Pri pisanju diplomskega dela smo si postavili nekatere cilje, za katere menimo, da smo jih tudi dosegli. Cilji diplomskega dela so ureditev in reorganizacija zamrzovalnega skladišča in ureditev nabave pekovskega peciva. Zadnji cilj je vpeljava informacijskega sistema, ki bi omogočil bolj ekonomično in natančno beleženje zaloge artiklov. S pomočjo teoretičnega znanja smo podali predlog za reorganizacijo skladiščnega prostora in ureditev nabave pekovskega peciva. Izračunali smo tudi stroške in koristi uvedbe informacijskega sistema.
Keywords: reorganizacija zamrzovalnega skladišča, ureditev nabave, skladiščenje, informacijski sistem, zaloga
Published: 18.11.2016; Views: 1139; Downloads: 70
.pdf Full text (2,32 MB)

9.
Analiza skladiščnega sistema srednje velikega podjetja
Marko Heršold, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava skladiščenje materiala in izdelkov za proizvodnjo podjetja. Ker vsako podjetje stremi k čim večjemu dobičku in čim nižjim stroškom, je to povezano tudi s skladiščenjem – zaloge materiala in izdelkov so za podjetje material v kapitalni obliki. V diplomski nalogi bomo poizkušali prikazati – racionalno skladiščenje materiala in izdelkov pri večji preglednosti ter nadzoru v skladišču, – urejen tok materiala in izdelkov, – optimiziranje dovozne poti do skladišča, – razbremenitev delovne sile, – boljše sodelovanje pri pretoku informacij. V prvem delu diplome bomo predstavili razvoj podjetja; v drugem bomo opisali skladišče in njegovo organizacijo z določenimi analizami; v tretjem bomo predstavili preureditev skladišča, tok informacij in opisali notranjo logistiko; na koncu bomo analizirali stanje in podali rešitve za izboljšanje skladiščnega sistema.
Keywords: skladišče, skladiščni sistem, optimizacija skladišča, tok informacij, material, izdelki, zaloge, skladiščenje
Published: 08.09.2016; Views: 454; Downloads: 33
.pdf Full text (1,70 MB)

10.
OPTIMIZACIJA SKLADIŠČNEGA POSLOVANJA V PROIZVODNJI HLADILNIH NAPRAV
Jelka Jerele, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi obravnavamo problematiko skladiščnega poslovanja v proizvodnji hladilnih naprav, ki so namenjena elektromehanski industriji. Namen diplomske naloge je, predstaviti idejo o možnosti, kako s čim boljšo avtomatizacijo in računalniškem vodenjem dograditi že obstoječe skladiščno poslovanje; prilagajanje dejanskim razmeram in boljšo izkoriščenost skladiščnega prostora, evidentiranje in označevanja prispelega materiala (črtna koda) v proizvodnjo, možnosti postavitve medfaznih prostorov, začasnih skladišč oziroma mikrolokacij glede na plan proizvodnega procesa ter elektronsko evidentiranje slabega materiala. Posledično bi bil omogočen nadzor nad materialnimi tokovi in vpogledom stanja v zaloge ne glede na čas, hkrati pa bi bilo omogočeno tudi lažje planiranje nabavni službi, kot tudi planiranje same proizvodnje, skrajšala bi se čakalna doba dospetja materiala na delovna mesta. V diplomski nalogi smo najprej analizirali obstoječe stanje in nato na podlagi ugotovljenih problematičnih stanj predstavili predlog prenove poslovnih procesov. Na koncu smo podali SWOT analizo obstoječih in prenovljenih procesov ter prikazali časovne in finančne prihranke procesov. Ugotovili smo, da bi skladiščnik na leto pri pripravi materiala za proizvodni proces lahko prihranil 8 400 minut oziroma 140 ur, iz finančnega vidika je to 630 € na leto. Proizvodni delavec pa letno lahko prihrani 9 600 minut oziroma 160 ur, iz finančnega vidika je to 633,6 € na leto. Proizvodni delavec zaradi prihranka časa lahko poveča količino narejenih izdelkov za 6 720 kosov na leto.
Keywords: Skladišče materiala, črtna koda, medfazno skladišče, mikrolokacije (začasna skladišča), notranje transportne poti materiala, SWOT analiza
Published: 27.05.2016; Views: 663; Downloads: 89
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica