| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
PRIMERJAVA MED PRENOSOM SIGNALA V BIOLOŠKIH IN ELEKTRIČNIH SISTEMIH
Rene Markovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi primerjamo prenos signalov v bioloških in električnih sistemih. Osredotočili smo se na znotrajcelično signalizacijo, kjer obstajajo signalne poti, sestavljene iz proteinskih kaskad. Z matematičnim modelom smo opravili različne numerične simulacije in analizirali vlogo proteinskih kaskad pri prenosu signala v znotrajceličnem prostoru. Te vloge smo primerjali z različnimi električnimi sistemi, katerih delovanje je dobro znano in ga lahko opišemo matematično. Namen takšnih primerjav je bolje razumeti vloge signalnih poti v znotrajceličnem prostoru. Primerjave temeljijo na numeričnih izračunih in primerjavah diferencialnih enačb, ki tvorijo matematični modeli za opis delovanja določenega sistema. V diplomskem delu je pokazano, da lahko proteinski kaskadi dodelimo lastnosti stikala, ki ojačuje signal in deluje kot nizkofrekvenčno prepustno sito. Pokazali smo tudi, da lahko z uporabo pozitivne povratne zanke aktivnemu stikalu povečamo ojačanje, zmanjšamo mejno frekvenco in povečamo njegovo nestabilnost. Kadar v sistem vključimo negativno povratno zanko, povečamo stabilnost sistema, povečamo mejno frekvenco in zmanjšamo ojačanje. Izdelali smo tudi biološka logična vrata, ki temeljijo na logičnih operacijah v digitalni elektroniki. Z uporabo teh logičnih vrat smo izdelali še spominsko vezje, ki lahko pomni 1 bit podatkov.
Keywords: matematično modeliranje, proteinska kaskada, elektronika, prenos signala, ojačitve signala, nizkofrekvenčno prepustno sito, logična vrata, spominsko vezje.
Published: 27.06.2011; Views: 2614; Downloads: 156
.pdf Full text (3,23 MB)

5.
RAZVOJ AVTOMATSKEGA NANAŠALCA EMULZIJE ZA UPORABO V TISKARSTVU
Damijan Kolarič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z opisom razvoja in izdelavo avtomatiziranega stroja, nanašalca emulzije. Stroj se uporablja v tiskarstvu in je namenjen izključno za nanos emulzije na sito. Glavni cilj je izdelati unikaten, kakovosten in cenovno dostopen izdelek. Stroj je bil v celoti razvit in izdelan v podjetju GOK, Marjan Kolarič, s. p. Zaradi tega smo morali od začetka do konca reševati morebitne zaplete pri konstruiranju, izdelavi komponent, predelavah, strojnih obdelavah in montaži. S pomočjo teorije je podkrepljen praktični del, ki je bil osnova za izdelavo stroja. Skozi celotno nalogo je upodobljen slikovit prikaz poteka izdelave. Na podlagi že ugotovljenih metod in s pomočjo lastnih izkušenj je prikazana izbira določenih vgradnih komponent, opisana njihova dejanska funkcija in narejena primerjava. Ugotavljamo, da se je projekt uspešno zaključil, ker smo dosegli zadani cilj. Kot končen proizvod dobimo brezhibno delujoč stroj, ki sedaj opravlja predhodno želene zahteve.
Keywords: oslojevanje, sito, nanašalec emulzije, avtomatizacija v tiskarstvu.
Published: 27.02.2012; Views: 1631; Downloads: 126
.pdf Full text (2,76 MB)

6.
Rekonstrukcija polavtomatskega sito-tiskarskega stroja
Žiga Burič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je nastala v okviru strokovne prakse, ki sem jo opravljal v podjetju Gorenje d. d. Ukvarjali smo se z analogno tiskarsko tehniko sitotisk in z rekonstrukcijo ter kalibracijo polavtomatskega sitotiskarskega stroja RP 2.2. V diplomski nalogi je natančno opisan postopek sitotiska, ki smo ga morali spoznati, preden sem pričel z delom na samem stroju. V nadaljevanju je predstavljeno moje delo na stroju. Opravljena so bila testiranja delovanja posameznih delov, ki smo jih zaradi dotrajanosti zamenjali. Sledila je še natančna mehanska in programska nastavitev stroja, s katero smo dosegli zadovoljivo kvaliteto tiskanja. V zaključku diplomske naloge pa sem na podlagi svojih izkušenj podal še nekaj predlogov, s katerimi bi bilo delo na stroju še enostavnejše in varnejše.
Keywords: sitotisk, sito, avtomatizacija, rekonstrukcija
Published: 14.12.2015; Views: 560; Downloads: 83
.pdf Full text (2,42 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica