| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
RAZVOJ SPLETNE STRANI ZA TRANSPORTNO PODJETJE
Gašper Kuhar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Spletne strani so v današnji digitalni dobi ena izmed najmočnejših marketinških orodij. Danes ljudje iščejo storitve in izdelke večinoma na spletu. Če podjetje nima spletne strani izgublja potencialne stranke. Spletna stran je pomembna tudi, ker podjetju daje kredibilnost. Z nizkimi cenami spletnega gostovanja in domen, ni razloga zakaj katerokoli podjetje ne bi imelo spletne strani. Spletna stran je ves čas dostopna javnosti, zato lahko stranke kadarkoli dostopajo do podatkov podjetja. Dobra spletna stran privabi tudi veliko podjetij v tujimi, ki si želijo sodelovanja. V diplomski nalogi je predstavljena izdelava spletne strani za transportno podjetje BT Transport prevozi in storitve d. o. o., z uporabo sistema za upravljanje spletnih vsebin (angl. Content management system) WordPress. Cilj izdelave spletne strani je povečanje prepoznavnosti podjetja. Rezultat diplomske naloge je izdelana moderna spletna stran z možnostjo spletnega naročanja prevozov. V prvem delu se predstavi podjetje in opredelitev problema. Sledi predstavitev teoretičnih osnov in predstavitev odprtokodne platforme WordPress. V tretjem delu pa je predstavljen potek izdelave spletnega mesta. Na koncu smo naredili še SWOT analizo spletne strani.
Keywords: - spletne strani - sistemi za upravljanje vsebin - WordPress - transportno podjetje
Published: 03.10.2016; Views: 845; Downloads: 84
.pdf Full text (2,36 MB)

2.
CMS Joomla! v izobraževanju
Dejan Žmavc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Danes si več ne predstavljamo življenja brez interneta in prav spletne strani so tiste, katere obiskujemo vsak dan. Včasih je bilo izdelovanje zahtevnih spletnih strani težavno, ampak v sedanjosti ob poplavi različnih CMS, LMS itd. temu ni več tako. Sistemi za upravljanje vsebin (angl. Content Management Systems) so aplikacije, ki omogočajo postavitev dinamičnega spletnega mesta. Osnovna ideja in osnovna prednost teh sistemov je poenostavitev postopkov za izdelavo in vzdrževanje spletnih strani. Uporabnikom omogočajo, da se izognejo programiranju in urejanju kode HTML, hkrati pa nudijo kompleksne rešitve za dodajanje, posodabljanje, strukturiranje, povezovanje, arhiviranje, iskanje in komuniciranje spletnih vsebin. Eden izmed teh je ravno odprtokoden sistem Joomla!, ki je zelo popularen pri nas in v svetu. Šli smo skozi vse različice Joomle, zato smo v diplomskem delu podrobneje predstavili in opisali zadnje različice, njihove razlike, prednosti itd. V Sloveniji obstaja tudi t.i. Slovenska Joomla skupnost, ki je bila včasih pod okriljem Slovenskega izobraževalnega omrežja (SIO) in v tesni povezavi z zavodom Arnes. Predstavljeno je tudi njihovo poslanstvo na področju slovenskega izobraževalnega sistema in e-šolstva. Veliko osnovnih šol, srednjih šol, gimnazij, fakultet ter univerz se poslužuje sistema Joomla, zato smo podrobneje predstavili sam sistem, zgodovino, razvoj ter na primeru predstavili kako se ga namesti. Nato smo ponazorili prve osnovne korake po namestitvi, kako se sistem upravlja ter na kaj je potrebno paziti. Raziskali smo tudi kako se vzpostavi »most« med Joomlo ter sistemom Moodle. Ob koncu smo poiskali še nekaj šolskih spletnih portalov, ki uporabljajo Joomlo ter opravili njihovo analizo. Kriterije za ocenjevanje in analizo smo razvrstili v devet kategorij ter na njihovi podlagi analizirali izbrane portale. Navedli smo tudi primere dobre prakse, značilnosti dobrih spletnih strani ter priporočila za šolske spletne strani. V sklepu diplome smo ponazorili ugotovitve, rezultate ter prihodnost omenjenega sistema.
Keywords: sistemi za upravljanje vsebin, CMS, Joomla, internet, dinamična spletna stran, odprtokodna programska oprema, razširitve, izobraževanje, Moodle, analiza izobraževalnih spletnih portalov
Published: 25.03.2016; Views: 1688; Downloads: 186 
(1 vote)
.pdf Full text (6,67 MB)

3.
IZDELAVA PORTALA S POMOČJO SISTEMA ZA UPRAVLJANJE VSEBIN
Matic Sušnik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je razjasniti, kaj je spletni portal, po čem se loči od navadne spletne strani in za kaj se uporablja. Preleteli bomo zgodovinski razvoj, namen in klasifikacijo portalov. V tej diplomski nalogi se bomo omejili na tri sisteme za upravljanje spletnih vsebin, to so: WordPress, Joomla in Drupal. Glavni namen diplomske naloge bo izdelava spletnega portala, ki bo služil kot demonstracija prikaza uporabnosti vtičnikov in fleksibilnost uporabniških funkcij ter možnosti, ki so na voljo. Spletni portal, katerega glavna tema bo potovanje, bo izdelan s pomočjo podrobneje opisanega izbranega sistema. Na spletnem portalu bodo na voljo tudi priročne informacije.
Keywords: spletni portal, sistemi za upravljanje spletnih vsebin, WordPress, Joomla, Drupal
Published: 22.12.2015; Views: 1364; Downloads: 175
.pdf Full text (2,49 MB)

4.
E-PRIROČNIK ZA PROGRAM WORLD TRACER
Peter Bolka, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen elektronski priročnik za uvajanje v program World Tracer, ki se uporablja pri iskanju izgubljene letalske prtljage. S priročnikom sem želel olajšati uvajanje in učenje novim uporabnikom. Izobraževanje večkrat poteka na osnovi papirnatega gradiva v tujem jeziku. To je velikokrat zelo obsežno in je zato težko razbrati najpomembnejše stvari, ki jih zaposleni na oddelku Izgubljeno-najdeno potrebujejo pri svojem delu. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. Teoretični del pokriva konvencije in ostalo teorijo. V praktičnem delu je predstavljen elektronski priročnik, ki je kreiran v odprtokodnem učnem sistemu Moodle. Temeljni namen priročnika je bil, da bi bil uporaben tudi v praksi. Velik poudarek pri izgradnji je bil na preprostem in razumevajočem načinu vodenja skozi postopke ob iskanju izgubljene prtljage. V njem so poglavja, ki vsebujejo besedilne datoteke, videoposnetke, forume, klepetalnice, kvize, lekcije in preverjanje znanja. Uporabniku naj bi olajšal prebijanje skozi snov. Videoposnetki pa snov napravijo bolj prijazno. Izvajalcu izobraževanja da večji nadzor nad potekom izobraževanja; vidi namreč, kako izobraževanje napreduje in če so udeleženci izobraževanja že dovolj usposobljeni za samostojno delo. Izobraževanje se po potrebi lahko prilagodi. Podjetje bi s takšnim izobraževanjem pridobilo pomemben čas, saj ga je za izobraževanje namenjenega vedno manj.
Keywords: - e-priročnik, - izgubljena prtljaga, - iskanje prtljage, - sistemi za upravljanje učnih vsebin, - Moodle.
Published: 26.06.2015; Views: 781; Downloads: 54
.pdf Full text (1,10 MB)

5.
VARNOSTNA TVEGANJA PRI RAZVOJU INFORMACIJSKIH REŠITEV S POMOČJO SISTEMOV ZA UPRAVLJANJE VSEBIN
Uroš Leskovar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana problematika varnostnih tveganj pri razvoju in uporabi informacijskih rešitev kadar uporabljamo sisteme za upravljanje vsebin. Varnost v informacijskih sistemih je pogosto ogrožena, kljub vedno novejšim tehnologijam. Diplomsko delo zajema splošen opis treh najpogostejših sistemov za upravljanje vsebin, primerjavo preteklih testiranj sistemov, varnostno testiranje s pomočjo navodil drugih organizacij in pregled najpogostejših nevarnosti. Ugotovljeno je bilo, da osnovna namestitev sistema za upravljanje vsebin predstavlja veliko manjšo varnostno tveganje, kot pa sistem, ki ima nameščene različne razširitve. Sistemi se med seboj razlikujejo po stopnji varnosti, zato so pri izbiri sistema zelo pomembni podatki preteklih testiranj.
Keywords: sistemi za upravljanje vsebin, varnost, CMS
Published: 25.02.2015; Views: 968; Downloads: 83
.pdf Full text (2,09 MB)

6.
UPRAVLJANJE POSLOVNIH VSEBIN Z IZVAJANJEM PROCESOV
Narsej Kac, 2014, master's thesis

Abstract: Sistemi za upravljanje poslovnih vsebin (ECM – Enterprise Content Management) so informacijski sistemi, ki zagotavljajo centralno in enotno upravljanje s poslovnimi vsebinami ter poslovnimi procesi. Z določenimi izboljšavami omogočajo tudi načrtovanje in samodejno izvajanje (avtomatizacijo) poslovnih procesov. V raziskovalnem delu smo raziskali razloge za uvedbo ECM sistema v organizacijah, analizirali različne ECM sisteme in jih primerjali, naredili eksperiment, in sicer avtomatizirali ročni poslovni proces Upravljanje odsotnosti zaposlenih z uporabo ECM sistema ter podali odgovore na raziskovalna vprašanja. Organizacije z uvedbo ECM sistema za svojo vsebino zagotovijo skladnost z administrativnimi, finančnimi, legalnimi in socialnim vidiki. Vsebina je centralizirana in venomer dostopna. ECM sistemi nudijo tudi verzioniranje, sodelovanje med zaposlenimi, spremljanje napredka dela itd.
Keywords: poslovni procesi, poslovne vsebine, poslovna dokumentacija, sistemi za upravljanje poslovnih vsebin (ECMS)
Published: 18.12.2014; Views: 803; Downloads: 114
.pdf Full text (3,40 MB)

7.
ANALIZA IN IZBOLJŠAVE E-KOMUNICIRANJA ŠTUDENTSKE ORGANIZACIJE UNIVERZE V MARIBORU
Katja Šincek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo pogledali, kaj je komuniciranje in e-komuniciranje, obliko študentskega organiziranja v Sloveniji, BPMN 2.0 notacijo ter sisteme za upravljanje vsebin. Pripravili smo analizo trenutnega spletnega mesta Študentske organizacije Univerze v Mariboru ter obstoječih oblik e-komuniciranja, ki smo jih predstavili s pomočjo modelov pogovora. Pripravili smo vprašalnik, s katerim smo pridobili mnenja uporabnikov o trenutni rešitvi. Na podlagi lastne analize in prejetih odgovorov v vprašalniku smo ugotovili, da na trenutnem spletnem mestu manjka predvsem možnost komuniciranja med uporabniki in zaposlenimi. Pripravili smo predlog izboljšav ter izboljšane modele pogovora. S podanimi predlogi smo s pomočjo sistemov za upravljanje vsebin – Joomla kreirali prototip novega spletnega mesta. Prototip spletnega mesta omogoča uporabnikom komunikacijo z zaposlenimi in posledično lažje pridobivanje informacij.
Keywords: komuniciranje, e-komuniciranje, BPMN 2.0, modeli pogovora, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, sistemi za upravljanje vsebin
Published: 11.10.2013; Views: 999; Downloads: 50
.pdf Full text (3,15 MB)

8.
PRIMERJAVA SISTEMOV ZA UPRAVLJANJE VSEBIN
Simon Cvetek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskovali sisteme za upravljanje spletnih vsebin (CMS). Z njihovo pomočjo lahko vsakdo, tudi nepoznavalci, upravlja z spletnimi stranmi v vseh fazah (izdelava, urejanje, vzdrževanje). V zadnjih letih smo priča porastu le-teh sistemov. Primerjali smo sisteme, ki so zasedli prva tri mesta na tekmovanju The Open source CMS award 2011, torej sisteme Joomla!, Drupal in Plone. Joomla! je najbolj primerna za začetnike, Drupal za tiste, ki jih zanima, oziroma se vsaj malo spoznajo na programiranje in potrebujejo dodatne dodelave strani, ki jih drugi sistemi niso sposobni zagotoviti, Plone pa za napredne uporabnike, oziroma strani, kjer je varnost nujno potrebna. Ugotovili smo, da enotnega kriterija za izbiro CMS sistema ni, vsi obravnavani imajo približno enako raven kvalitete, tako je izbira odvisna predvsem od namembnosti strani in uporabnika, njegovih osebnih preferenc in nivoja znanja.
Keywords: Sistemi za upravljanje spletnih vsebin, Dinamična spletna mesta, Joomla!, Drupal, Plone
Published: 24.09.2013; Views: 1434; Downloads: 108
.pdf Full text (2,28 MB)

9.
IZDELAVA SPLETNE STRANI ZA KRAJEVNO SKUPNOST STRAŽIŠČE
Gašper Jančar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo spletne strani za Krajevno skupnost Stražišče. Spletna stran je eno od ključnih orodij pri promociji ponudbe nekega podjetja ali organizacije. Cilj diplomskega dela je bil izboljšati povezovanje in dostop do informacij krajevne skupnosti za krajane. Spletno stran je krajevna skupnost želela imeti že nekaj časa. Krajani si želijo pridobivati informacije s strani krajevne skupnosti na bolj sodoben in priročen način, kot je izdaja krajevnega glasila Sitar nekajkrat letno, prav tako pa to velja za naročnika. Za ta namen je bila izdelana spletna stran krajevne skupnosti. Spletna stran je izdelana na podlagi analize želja in potreb krajanov, ki so bile ugotovljene z izvedbo ankete v krajevnem glasilu. Poleg ankete smo naredili tudi pregled spletnih strani krajevnih skupnosti po slovenskih mestnih občinah. Večina spletnih strani krajevnih skupnosti je namenjena podajanju informacij javnega značaja. Večina od analiziranih spletnih strani krajevnih skupnosti je izdelanih v sistemih za upravljanje vsebin. Poleg spletne strani krajevne skupnosti je bila izdelana Facebook stran, kjer smo oglaševali dogodke, podajali informacije ter zbirali všečke, komentarje za pridobitev čim večjega kroga ciljnih uporabnikov. Izdelali smo tudi QR kodo za oglaševanje spletne strani v krajevnem glasilu.
Keywords: Spletna stran, Krajevna skupnost, Sistemi za upravljanje vsebin, Promocija
Published: 23.09.2013; Views: 1619; Downloads: 116
.pdf Full text (4,13 MB)

10.
RAZVOJ SPLETNEGA MESTA ZA PODROČJE ODNOSOV Z JAVNOSTMI NA OSNOVI SISTEMA WORDPRESS
Dunja Šulc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Za urejanje in vzdrževanje spletnih vsebin so vse bolj priljubljeni sistemi WCMS (Web Content Management System), po slovensko sistemi za upravljanje spletnih vsebin. Te programske rešitve od uporabnika ne zahtevajo znanja označevalnega jezika HTML, zato je upravljanje vsebin poenostavljeno. Kljub temu pa je pomembno, da se uporabnik zaveda možnosti prilagoditve in nadgraditve sistema, ki bo ustrezal njegovim specifičnim potrebam in željam. Z optimalnimi razširitvami in vpeljavo dodatnih funkcionalnosti prilagodimo sistem za lastne potrebe in s tem poskrbimo, da bo naše delo potekalo bolj kvalitetno, hitreje ter ceneje. V diplomskem delu smo spoznali nadgradnjo spletnega mesta, postavljenega na odprtokodni programski rešitvi WordPress, za potrebe predstavnika za odnose z javnostmi, na primeru Študentskega sveta Univerze v Mariboru.
Keywords: sistemi za upravljanje spletnih vsebin, spletno mesto, WordPress, vtičniki, odnosi z javnostmi
Published: 20.09.2013; Views: 1015; Downloads: 114
.pdf Full text (3,11 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica