| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Vpeljava združitveno-razdružitvenega principa v integrativne pogajalske procese
Andrej Bregar, 2009, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je definiran izviren mehanizem integrativnih večagentnih pogajanj, ki temelji na dihotomijskem sortiranju alternativ ter izražanju presoj v obliki parnih primerjav, mehkih vrednosti, holističnih informacij, psevdokriterijev in prednostnih relacij. Gre za prvi pristop k uporabi združitveno-razdružitvene analize v pogajalskih in skupinskih odločitvenih procesih z visoko stopnjo avtonomnosti. Združitveno-razdružitveni princip zmanjšuje miselno breme, izboljšuje zmožnost učenja o problemski domeni in udejanja samodejno prilagajanje individualnih presoj konsenzni odločitvi. Vpet je v protokol sodelovanja agentov, ki omogoči aktivno razreševanje nesoglasij in konvergenco mnenj z upoštevanjem metrik gibanja skupine ter zagotovi verodostojnost, racionalnost in zanesljivost konsenzne odločitve na osnovi metrik robustnosti, implementiranih v obliki matematičnih optimizacijskih algoritmov. Nadgrajen je v smislu izpeljave korelacij med parametri odločitvenega modela, pri čemer se osredotoča na specifikacijo uteži kriterijev glede na vpliv veta. Vpeljane metodološke rešitve so ovrednotene s celovitim eksperimentalno-teoretičnim modelom, ki sestoji iz več kot dvajsetih spremenljivk in triindvajsetih hipotez. Rezultati simulacije na velikih naborih statističnih podatkov, ki so odraz širokega spektra problemskih situacij, in teoretični dokazi potrjujejo hitro konvergenco, sposobnost avtonomnega usmerjanja odločevalcev in njihovih osebnih agentov, učinkovitost obdelave preferenčnih informacij ter robustnost in verodostojnost sprejete odločitve kakor tudi samodejno izpeljanih uteži kriterijev.
Keywords: sistemi za podporo odločanju, večkriterijska odločitvena analiza, skupinsko odločanje, integrativna večagentna pogajanja, iskanje konsenza, združitveno-razdružitvena analiza, teorija koristnosti, prednostna relacija, sortiranje, elicitacija presoj, veto, izpeljava uteži kriterijev, simulacijska študija
Published: 16.02.2009; Views: 2746; Downloads: 216
.pdf Full text (2,45 MB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO POSLOVNEGA PROSTORA PODRUŽNIC KOPIRNICE
Luka Kokalj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Jazon d.o.o. širi svoje poslovalnice po Sloveniji in se sooča s problemom kateri poslovni prostor je za dane zahteve najbolj ustrezen. Diplomsko delo predstavi problem izbora najustreznejšega poslovnega prostora za namen kopirnice. Podjetje je svoje zahteve združilo v kriterije, ki smo jih vgradili v odločitveni model po metodologiji DEXi. Podane variante smo ovrednotili in analizirali v DEXiju. Z »kaj-če« analizo smo primerjali morebitne spremembe dveh variant in jih primerjali s prejšnjim stanjem. Končna rešitev je podana z izborom najustreznejše variante in utemeljitvijo.
Keywords: Večparametersko odločanje, Sistemi za podporo odločanju, DEXi, Poslovni prostor
Published: 24.09.2009; Views: 2163; Downloads: 187
.pdf Full text (926,79 KB)

8.
Odločitveni model za podporo pri izdelavi informacijske varnostne politike
Egon Milanič, 2009, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava proces ocenjevanja varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa. V programskem orodju DEXi, lupini ekspertnega sistema za interaktivno gradnjo baze znanja, ocenjevanja variant in razlago dobljenih rezultatov, smo razvili prototip večkriterijskega hierarhičnega odločitvenega modela za vrednotenje varnosti informacijskih sistemov državnega organa. Pri gradnji odločitvenega modela smo upoštevali Priporočila za pripravo informacijske varnostne politike ter standard ISO/IEC 27002:2005 (pred preimenovanjem ISO/IEC 17799:2005), ki sta služila kot osnova za identifikacijo in strukturiranje kriterijev. Nadzor dostopa je ključen za vzpostavitev ustrezne informacijske varnosti saj z njim zagotavljamo ustrezen dostop pooblaščenim uporabnikom ter hkrati preprečujemo dostop nepooblaščenim. Predstavljeni računalniško podprti prototip odločitvenega modela je namenjen organu državne uprave v pomoč pri pripravi informacijske varnostne politike v fazi iskanja ukrepov, ki bistveno prispevajo k povečanju varnosti informacijskih sistemov na področju nadzora dostopa.
Keywords: Informacijska varnost, informacijska varnostna politika, nadzor dostopa, sistemi za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, DEXi
Published: 15.12.2009; Views: 2378; Downloads: 324
.pdf Full text (3,12 MB)

9.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO SISTEMA ZA SAMODEJNO PREIZKUŠANJE OMREŽIJ IN STORITEV
Milorad Čubra, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava praktični problem izbire najprimernejšega ponudnika sistema za samodejno preizkušanje omrežij in storitev za podjetje Mobitel d.d. in načine kako sistemi za podporo odločanju nudijo pomoč pri izbiri najprimernejšega ponudnika. Tako organizirano odločanje je sistematično, olajšano, pospešeno, predvsem pa zanesljivejše pri izbiri pravilne odločitve. Podjetje Mobitel d.d. je eden vodilnih telekomunikacijskih ponudnikov mobilnih storitev v Sloveniji, obenem pa s svojo obsežno ponudbo in kvaliteto klicnih ter drugih storitev sega v sam vrh svetovne elite. Zagotavljanje takšne ponudbe pa posledično pomeni, da je mobilno omrežje ogromno in izredno kompleksno. Dovolj pa ni samo ponudba storitev, temveč je potrebno zagotoviti njihovo kakovost z nadzorom, raznovrstnim preizkušanjem in vzročno posledičnim analiziranjem, le-to pa omogoča sistem za samodejno preizkušanje omrežij in storitev, ki tako dodobra olajša delo zaposlenim v tehničnem področju. Model večparameterskega odločanja je bil razvit s pomočjo programa za podporo večparameterskemu odločanju DEXi, v nadaljevanju pa je bila razvita podrobnejša analiza vrednotenja s programom za večparametersko odločanje Vredana, ki nadgrajuje funkcionalnost programa DEXi, s katero smo dobili natančnejše rezultate znotraj razredov ocenjevanja.
Keywords: odločitveni model, DEXi, Vredana, izbira najprimernejšega ponudnika, sistemi za podporo odločanju
Published: 06.01.2010; Views: 1638; Downloads: 88
.pdf Full text (2,97 MB)

10.
ANALIZA FUNKCIONALNOSTI IN UČINKOVITOSTI SISTEMOV ZA PODPORO SKUPINSKEMU ODLOČANJU
Robert Babčec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava analizo sistemov za podporo skupinskemu odločanju z vidika funkcionalnosti in učinkovitosti. Izvedli smo dva eksperimenta s sistemoma, ki podpirata proces skupinskega odločanja, v katerih so udeleženci preko faz odločitvenega procesa zbirali ideje za slogan podjetja. Oblikovan je bil vprašalnik, ki je obsegal 53 vprašanj na temo dela s sistemi za podporo skupinskemu odločanju. Zbrane meritve iz poročil orodij in pridobljene ocene iz vprašalnikov smo uporabili pri preučevanju razlik med orodjema. Ugotovili smo pomembne razlike med orodji v učinkovitosti in določenih funkcionalnostih. Rezultati primerjav bodo služili kot podlaga za razvoj sistemov za podporo skupinskemu odločanju in sodelovanju, ki predstavlja nov korak k izboljšanju primarne aktivnosti odločanja v organizacijah.
Keywords: Sistemi za podporo skupinskemu odločanju, proces skupinskega odločanja, funkcionalnosti orodij, učinkovitosti orodij, neparametrični test
Published: 10.01.2011; Views: 1774; Downloads: 412
.pdf Full text (3,55 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica