| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
PROGRAMSKE REŠITVE ZA PODPORO PRI OCENJEVANJU IN RAZVRŠČANJU VSEBIN V SPLETNIH SKUPNOSTIH
Vid Kraner, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali področje ter programske rešitve ocenjevanja in razvrščanja vsebin, ki so dostopne preko spletnih skupnosti. Raziskali smo, zakaj je to področje priljubljeno in potrebno. Predstavili in primerjali smo različne že obstoječe rešitve ocenjevanja in razvrščanja vsebin, ki so javno dostopne in razvili mobilno aplikacijo, kjer smo poskušali združiti dobre prakse že obstoječih rešitev. Ugotovili smo, da je za pridobitev realne ocene vsebine potrebno pregledati več različnih virov in upoštevati tudi pisno oceno ter verodostojnost avtorja.
Keywords: sistemi za podporo pri odločanju, ocenjevanje vsebin, skupinsko razvrščanje, verodostojnost, mobilne aplikacije
Published: 19.02.2015; Views: 560; Downloads: 60
.pdf Full text (1,61 MB)

2.
RAZVOJ SISTEMA ZA PODPORO PRI ODLOČANJU Z METODO NEDOMINIRANEGA RAZVRŠČANJA
Lucija Brezočnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo razvili spletni informacijski sistem, ki uporabniku pomaga izbrati najboljšo alternativo (rešitev) večkriterijskega odločitvenega problema. Sistem razvrsti (rangira) alternative v več skupin, od najboljše skupine do najslabše. Znotraj posamezne skupine so vse alternative enakovredne. Uporabnikova naloga je le, da glede na lastne izkušnje in dane okoliščine, izbere najbolj ugodno alternativo v najboljši skupini. Sistem je univerzalen, zato omogoča reševanje raznovrstnih odločitvenih problemov. Za razvrstitev (rangiranje) alternativ po prednostnem vrstnem redu smo uporabili modul za nedominirano razvrščanje, ki temelji na Pareto optimalnosti in je napisan v programskem jeziku lisp. Preostali moduli sistema so napisani v javi in z njim komunicirajo prek datotek oblike LSP in XML. Spletna podpora je izvedena s sodobnimi tehnologijami, med katerimi so EJB, JSF, PrimeFaces, jQuery, JavaScript, AJAX, XHTML in CSS3. Delovanje sistema z uporabnikovega zornega kota smo ilustrirali z dvema primeroma. Prvi prikazuje splošni izbor optimalnih alternativ, ko uporabnik poda število alternativ in kriterijev ter obseg vrednosti za vsak kriterij, vrednosti kriterijev za vsako alternativo pa se generirajo naključno, drugi pa izbiro optimalnega dobavitelja z ozirom na ceno, kakovost in dobavni rok izdelka ter renome in oddaljenost dobavitelja.
Keywords: sistemi za podporo pri odločanju, teorija urejenih množic, nedominirano razvrščanje, Pareto optimalnost
Published: 19.02.2015; Views: 873; Downloads: 143
.pdf Full text (13,82 MB)

3.
Matematični modeli diskretnih acikličnih odločitvenih procesov
Tadej Kolmanič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali problem sprejemanja odločitev, s katerim se srečujemo vsakodnevno. S pomočjo matematičnega modela smo formalno opisali diskreten aciklični odločitveni proces in s tem pripomogli k izboljšanju učinkovitosti pri odločanju in k pravilnejšim izbiram pri le tem. V prvem delu smo opisali odločitvena drevesa, s pomočjo katerih grafično predstavimo sam problem, odločitve ter rešitve problema. Spoznali smo definicijo odločitvenih dreves ter njihov namen. V nadaljevanju smo opisali še, kako jih gradimo ter kaj so njihove prednosti ter slabosti. Nato smo podrobneje opisali dve vrsti odločitvenih dreves: klasifikacijska in regresijska drevesa. Prav tako smo spoznali programsko opremo za odločitvena drevesa, nekoliko podrobneje orodje Weka. V drugem delu smo najprej spoznali sisteme za podporo odločanju na splošno. Nato smo opisali ekspertne sisteme, sisteme za podporo odločanju na osnovi znanja ter samo modeliranje znanja. Na koncu smo podrobneje opisali še proces odločanja in matematično notacijo tega procesa. V zadnjem delu smo opisali matematično strukturo modela diskretnega acikličnega odločitvenega procesa ter algoritem, s katerim pridemo do optimalne rešitve. Dokazali smo izrek, ki pravi, da je skozi celoten postopek opisanega algoritma optimalna rešitev vedno v množici dosegljivih rešitev.
Keywords: odločitvena drevesa, sistemi za podporo odločanju, odločitveni proces, vozlišča, problem iskanja optimalne rešitve, algoritem.
Published: 11.09.2013; Views: 2020; Downloads: 132
.pdf Full text (943,57 KB)

4.
MODELIRANJE ODLOČITVENEGA ZNANJA ZA POMOČ PRI IZBIRI MOBILNEGA TELEFONA
Jasmin Kljajić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava odločitveno znanje o izbiri mobilnega telefona. Razvit je odločitveni model, ki sistematično in transparentno predstavi znanje in je namenjen tistim, ki se želijo odločiti za določen mobilni telefon.
Keywords: sistemi za podporo odločanju, odločitveno znanje, mobilni telefon, izbira
Published: 11.01.2013; Views: 1174; Downloads: 72
.pdf Full text (1,03 MB)

5.
6.
IZBOLJŠAVE INFORMACIJSKEGA SISTEMA IN ORGANIZACIJE ZNANJA V PODJETJU EXOTERM-IT S POMOČJO SISTEMA ZA SKUPINSKO ODLOČANJE
Andraž Čevka, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izboljšavo informacijskih sistemov in organizacije znanja v podjetjih s pomočjo sistemov za podporo skupinskemu odločanju. Ideje za izboljšavo informacijskih sistemov in organizacije znanja smo pridobili s pomočjo procesa viharjenja možganov z orodjem za podporo skupinskemu odločanju. Izvedena sta bila dva eksperimenta z dvema različnima skupinama. Prva skupina je bila skupina izrednih študentov s Fakultete za organizacijske vede v Kranju (UM FOV), drugo skupino pa je predstavljala skupina zaposlenih v podjetju Exoterm-IT iz Kranja. Po koncu vsakega eksperimenta so posamezniki v obeh skupinah izpolnjevali vprašalnik, ki je obsegal 50 vprašanj. Vprašalnik se je nanašal na delo z orodjem za podporo skupinskemu odločanju. S pomočjo rezultatov pridobljenih z orodjem za skupinsko odločanje in rešenih anket smo ugotavljali razlike pri uporabi tega orodja, glede na različno strokovno podkovanost in izkušenost posameznikov ločeno po skupinah. Ugotovili smo nekaj podobnosti in nekaj razlik med skupinama. Še posebno nas je zanimala dinamika zbiranja idej z orodjem za podporo skupinskemu odločanju, predvsem to, kako se je dinamika zbiranja idej razlikovala pri obeh eksperimentih.
Keywords: Sistemi za podporo skupinskemu odločanju, znanje v organizaciji, informacijski sistemi, odločanje, viharjenje možganov, dinamika procesa zbiranja idej
Published: 16.02.2012; Views: 1922; Downloads: 139
.pdf Full text (5,87 MB)

7.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO PONUDNIKA ZA ZAMENJAVO VOZNEGA PARKA
Blažka Globačnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen odločitveni model za izbiro ponudnika za zamenjavo voznega parka v podjetju Gorenje d. d. Podjetje ima zastarel vozni park, ki ga želi posodobiti, vendar ne želi sodelovati s posameznimi koncesionarji, temveč želi vzpostaviti dolgoročen odnos z generalnimi zastopniki posameznih blagovnih znamk v Sloveniji, s čimer želi izboljšati svojo pogajalsko moč na račun velikih nakupov ob načrtovani posodobitvi voznega parka. Posodobitev voznega parka je precejšen finančni zalogaj, zato je treba izbrati dobrega ponudnika vozil, ki jih pa na slovenskem trgu ne manjka. Cilj naloge je izdelati uporaben odločitveni model s katerim bomo poiskali najboljšega ponudnika za zamenjavo voznega parka v podjetju. S pomočjo odgovornih v podjetju smo izdelali drevo kriterijev, določili funkcije koristnosti ter analizirali štiri različne ponudnike vozil v treh različnih orodjih. Rezultati, ki smo jih pridobili, so bili enotni.
Keywords: sistemi za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, izbira ponudnika, DEXi, Vredana, Hiview.
Published: 29.11.2011; Views: 1722; Downloads: 152
.pdf Full text (1,56 MB)

8.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO DISTRIBUTERJA POSLOVNIH PAKETOV
Tone Zelnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo odločitveni model, ki podjetju pomaga pri odločitvi, katerega distributerja poslovnih paketov izbrati. Med seboj primerjamo štiri ponudnike omenjenih storitev. Večparametrski modeli so koristen pripomoček pri izbiri distributerja poslovnih paketov, saj imamo opravka z velikim številom dejavnikov, ki vplivajo na odločitev. Odločitveni model za izbiro distributerja poslovnih paketov nam omogoča večjo natančnost, strukturiranost in sistematičnost v fazi vrednotenja ter enakovredno obravnavo variant. Pri izdelavi večparametrskega odločitvenega modela smo uporabili računalniška programa DEXi in Vredana.
Keywords: distribucija poslovnih paketov, večparametrski odločitveni model, sistemi za podporo odločanju, programsko orodje DEXi
Published: 28.11.2011; Views: 1356; Downloads: 87
.pdf Full text (2,59 MB)

9.
Uporaba večparametrskega odločitvenega modela pri transportnih problemih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Petra Barber, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Metoda DEX omogoča modeliranje najzahtevnejših odločitvenih procesov, to je takšnih z velikim številom parametrov in alternativ. Primerna je za modeliranje odločitvenih problemov, kjer prevladuje presoja na osnovi subjektivnih parametrov, ki jih je težko formalno opredeliti in natančno meriti in ocenjevati. Takšne odločitve srečujemo tudi v logistiki, ožje pri transportnih problemih, v našem primeru pri izbiri najboljšega prevoznika in pri izbiri najboljše transportne poti. Delo prikazuje uporabo omenjene metode DEX na omenjenih primerih transportnih problemov.
Keywords: transport, sistemi za podporo odločanju, večparametrski odločitveni modeli, transportni problemi, izbor, prevozniki, transportne poti
Published: 05.05.2011; Views: 1985; Downloads: 125
.pdf Full text (1,57 MB)

10.
ANALIZA FUNKCIONALNOSTI IN UČINKOVITOSTI SISTEMOV ZA PODPORO SKUPINSKEMU ODLOČANJU
Robert Babčec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava analizo sistemov za podporo skupinskemu odločanju z vidika funkcionalnosti in učinkovitosti. Izvedli smo dva eksperimenta s sistemoma, ki podpirata proces skupinskega odločanja, v katerih so udeleženci preko faz odločitvenega procesa zbirali ideje za slogan podjetja. Oblikovan je bil vprašalnik, ki je obsegal 53 vprašanj na temo dela s sistemi za podporo skupinskemu odločanju. Zbrane meritve iz poročil orodij in pridobljene ocene iz vprašalnikov smo uporabili pri preučevanju razlik med orodjema. Ugotovili smo pomembne razlike med orodji v učinkovitosti in določenih funkcionalnostih. Rezultati primerjav bodo služili kot podlaga za razvoj sistemov za podporo skupinskemu odločanju in sodelovanju, ki predstavlja nov korak k izboljšanju primarne aktivnosti odločanja v organizacijah.
Keywords: Sistemi za podporo skupinskemu odločanju, proces skupinskega odločanja, funkcionalnosti orodij, učinkovitosti orodij, neparametrični test
Published: 10.01.2011; Views: 1999; Downloads: 429
.pdf Full text (3,55 MB)

Search done in 1.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica