| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
IZDELAVA SISTEMA INTELIGENTNIH DELCEV ZA PRIKAZ ZRAČNIH TOKOV
Tine Lebar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo proučuje gibanje zračnih tokov okoli objektov ter izvedbo njihovih simulacij. Na podlagi ugotovitev smo v modelirniku Cinema 4D ustvarili sistem inteligentnih delcev, ki simulira gibanje zračnih tokov. S pomočjo grafičnega programskega urejevalnika XPresso smo v navidezno okolje vpeljali fizikalne lastnosti in simulirali sile, ki delujejo na objekte v preizkusih okoljih resničnega sveta. V želji po čim bolj natančni upodobitvi smo uporabili različne metode upodabljanja. Izdelan sistem delcev je sicer podal zelo zadovoljive rezultate, ki pa bi lahko bili v primeru večje računske moči in ob večjem številu uporabljenih delcev občutno boljši. Iz tega razloga smo poiskali tudi alternativne rešitve, med katerimi izstopa vtičnik TurbulenceFD, katerega algoritem temelji na sprotnem reševanju Navier-Stokes enačb, s katerimi izračunavamo tok tekočin.
Keywords: Sistemi delcev, Računalniška dinamika tekočin, Aerodinamika
Published: 16.12.2013; Views: 822; Downloads: 62
.pdf Full text (8,28 MB)

3.
ANIMACIJA OGNJA S SISTEMI DELCEV
Marko Dolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Sistem delcev je na področju računalniške grafike modelirna tehnika za postopkovno gradnjo dinamičnih objektov. Najpogosteje se uporablja pri vizualizaciji naravnih pojavov, kot so sneg, padajoči slap in oblaki. Te sestavimo iz velikega števila manjših delcev, ki so si med seboj podobni. Končni izdelek diplomskega dela je animacija ognja, ki se lahko izrisuje interaktivno. Pri delu smo preizkušali različne načine za upodobitev sistema in animacijo posameznih delcev.
Keywords: računalniška grafika, sistemi delcev, animacija, ogenj
Published: 06.03.2015; Views: 1157; Downloads: 94
.pdf Full text (10,93 MB)

4.
Analiza programske opreme za izdelavo simuliranih tekočin v tridimenzionalnem prostoru
Miha Mastnak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu se osredotočamo na primerjalno analizo metod za simulacijo obnašanja tekočin v tridimenzionalnem prostoru. Glede na teoretično študijo uporabljenih tehnik smo izvedli eksperimentalno okolje, ki je vsebuje platformo s skrbno izbranimi ovirami za testiranje specifičnih karakteristik metode. Temu primerno smo snovali evakuacijske kriterije in vsako izmed metod ovrednotili. Poglavitna ugotovitev tega diplomskega dela je, da sama zasnova metode ni bistvena za kvaliteto upodobitve. Pomembnejše so optimizacije metode in njihove prilagoditve za specifične namene vizualizacije.
Keywords: simulacije tekočin, sistemi delcev, programska oprema
Published: 26.10.2017; Views: 192; Downloads: 34
.pdf Full text (1,99 MB)

5.
Poustvarjanje vetra s sistemom delcev v 3D okolju
Blaž Črnič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo potek priprave animacije vetra v tridimenzionalnem okolju. Najprej se posvetimo teoretičnemu ozadju tega področja. Nadaljujemo s snovanjem eksperimentalnega okolja, kjer izdelamo objekte ter celotno sceno v kateri bo potekala animacija. Drugi, praktični, del opisuje pripravo sistema pametnih delcev. V tem kontekstu predstavimo izdelavo sistema delcev, ki ga vstavimo v izdelano navidezno okolje. V zadnjem sklopu tega diplomskega dela predstavimo validacijo izdelka v primerjavi z referenčnim videom po katerem smo kreirali samo animacijo. Kriteriji ocenjevanja zajemajo izgled, potek in resničnost animacije.
Keywords: sistemi delcev, animacija, vizualni učinki, veter
Published: 24.10.2017; Views: 271; Downloads: 47
.pdf Full text (7,33 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica