| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 28
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
SCADA sistemi in segmentacija omrežja
Anja Mihičinac, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Informacijski sistemi so precejšen del vsakdanjega življenja. V to kategorijo so uvrščeni vsi sistemi, ki so kakorkoli povezani z informacijami, strojno in programsko opremo ter omrežjem. Med informacijske sisteme sodijo tudi sistemi SCADA, ki so danes ključni del kritične infrastrukture. Uporabljeni so v skoraj vseh velikih organizacijah, ki za svoje delovanje potrebujejo proizvodne ali druge industrijske obrate. SCADA je sistem za nadzor, vodenje in zbiranje podatkov, običajno pa celoto tvori skupaj s sistemoma ERP in MES, napravami PLC ter senzorji in preostalo strojno opremo. Zaradi njihove nujnosti za normalno delovanje industrijskih obratov in povečanega števila kibernetskih napadov jim stroka že nekaj časa posveča veliko pozornost. V skupino, ki ogroža varnost kritične infrastrukture, so uvrščeni hekerji, organizirani kriminal, notranji napadalci, državno sponzorirani kiberterorizem in e-bojevanje ter pripadniki ideološkega in političnega haktivizma. Da bi zagotovili večjo varnost kritične infrastrukture, se organizacije zatekajo k segmentaciji omrežja, ki lahko bistveno pripomore k zagotavljanju večje varnosti. Implementacija segmentacije omrežja omrežje razdeli na več različnih slojev, ki so ločeni s požarnimi zidovi, s tem pa je zagotovljena večja varnost omrežja. Rezultati diplomskega dela kažejo, da segmentacija omrežja vpliva na izboljšanje varnosti, zaradi velikega omejevanja omrežnega prometa pa lahko prihaja do zapletov ob nadgradnjah in popravilih sistemov, poleg tega lahko nastajajo težave pri komunikaciji med različnimi sloji omrežja.
Keywords: diplomske naloge, SCADA, segmentacija, varnost, sistemi, omrežje
Published: 01.09.2020; Views: 267; Downloads: 73
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Nadzor in vodenje avtomatizirane varilno- manipulacijske linije
Žiga Korošec, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena avtomatizirana varilno-manipulacijska celica za proizvajanje izdelka Bumerang. Skozi delo smo opisali celoten proces dela od naročila do zagona, saj gre za realni projekt, izdelan za avtomobilsko industrijo. Podrobneje smo obravnavali sistem SCADA in predstavili ključne procese avtomatizacije, ki so bili potrebni za izvedbo projekta. Na podlagi zahtev naročnika smo proučili celotno zasnovo in izdelavo posameznega dela procesa ter določene segmente opisali podrobneje.
Keywords: varilno-manipulacijska celica, avtomatizacija, sistemi SCADA, projektiranje, industrijska varnost, robotizacija
Published: 06.02.2020; Views: 486; Downloads: 49
.pdf Full text (8,47 MB)

3.
4.
INFORMACIJSKI SISTEM ZA NADZOR STROJEV ZA RAZREZ ŽICE
Damjan Praznik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava uvedbo informacijskega sistema za nadzor strojev za razrez žice v podjetju Cablex-T, d. o. o. Trenutno stanje v gospodarstvu je takšno, da morajo podjetja maksimalno izkoristiti vsak del proizvodnje, ki ima še mogoče kaj rezerv, da lahko ohranjajo globalno konkurenčnost. V našem podjetju želimo z različnimi analitičnimi kazalniki, pridobljenimi neposredno iz avtomatiziranih strojev in deloma iz trenutnega proizvodnega informacijskega sistema, izvajati analize proizvodnje. Tako bomo spremljali izkoriščenost in učinkovitost proizvodnega procesa v podjetju ter s tem prispevali k boljši kakovosti dela in zniževanju stroškov. Začetek diplomskega dela obsega razlago osnovnih pojmov informacijskih sistemov in jih teoretično predstavi. V nadaljevanju je predstavljeno podjetje Cablex–T, d. o. o., sledi opis obstoječega stanja informacijskih sistemov v podjetju. V zadnjem sklopu osrednjega dela diplomskega dela je opisana realizacija projekta in prikazano delovanje v produkcijskem okolju. V zaključku diplomske naloge je podana ocena učinkov prenovljenega procesa, podane pa so tudi smernice za projekt v prihodnosti.
Keywords: obrat za razrez vodnikov kabla, informacijski sistem, CABLEX-T, d. o. o., SCADA (Sistemi za nadzorno vodenje in zajemanje podatkov, OEE (Overall Equipment Effectiveness.
Published: 10.05.2013; Views: 1325; Downloads: 228
.pdf Full text (3,03 MB)

5.
UPORABA AEG MODULOV MODICON PRI UČENJU PROGRAMIRANJA PLK
Klemen Glušič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis delovanja in programiranja modulov AEG Modicon s PLK Siemens SIMATIC S7-400. Osnovni namen je snovanje učnega gradiva, ki bo izpopolnilo trenutne smernice poučevanja avtomatizacije ter z njo povezanega programiranja PLK. V prvem delu je predstavljen Siemensov krmilnik, njegove lastnosti in namenski programski paket STEP 7, ki se uporablja za upravljanje s SIMATIC opremo. Podrobneje so razčlenjeni moduli AEG Modicon, pri čemer smo za modul ET 706, ki predstavlja proces polnilnice steklenic, napisali uporabniški program. Naposled je zanj predstavljen opis izdelave centralnega nadzornega sistema SCADA, ki je realiziran v programu WinCC.
Keywords: Industrijska avtomatizacija, programabilni logični krmilniki, SCADA – centralni nadzorni sistemi, programski jezik STEP 7
Published: 14.02.2013; Views: 1538; Downloads: 147
.pdf Full text (26,84 MB)

6.
SISTEM ZA SPREMLJANJE TEHNOLOŠKIH IN PROCESNIH PARAMETROV V LIVARNI
Aljaž Marčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili nadzorne sisteme SCADA, spletne storitve in integracijo aplikacij. Osredotočili smo se na zahteve livarne po informatizaciji proizvodnega procesa. Predstavili smo njihovo sistemsko strukturo in implementacijo rešitve sistema za spremljanje in obdelavo tehnoloških ter procesnih parametrov. S pomočjo spletnih storitev smo izvedli integracijo aplikacij, uporabniški aplikaciji za pregled pa omogočili prenosljivost na katerikoli računalnik znotraj omrežja. Z izdelano programsko opremo smo tehnologom livarne omogočili enostaven pregled parametrov livarniških procesov in omogočili boljši nadzor celotne proizvodnje.
Keywords: informacijski sistemi, livarna, SCADA, spletna storitev, integracija aplikacij
Published: 31.01.2013; Views: 996; Downloads: 81
.pdf Full text (2,23 MB)

7.
MODEL VAROVANJA INFORMACIJSKEGA SISTEMA SCADA
Matej Krstov, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Predmet diplomske naloge je model varovanja informacijskega sistema SCADA. Kot izhodišče smo izbrali preučitev razpoložljive literature za vpogled v trenutno stanje na področju informacijske varnosti in predstavili različne poglede. Nato smo obravnavali informatizacijo poslovnih procesov s poudarkom na vlogo sistemov za spremljanje in kontrolo procesov in njihovo ranljivost zaradi vse bolj višje stopnje integriranosti s poslovnimi aplikacijami temelječih na internetni tehnologiji. Na podlagi pridobljenega znanja o uveljavljenih teoretičnih konceptih s področja informacijske varnosti in že razvitih referenčnih modelih s področja varovanja informacijskih resursov, smo razvili in predstavili model varovanja sistema SCADA. Pri tem smo, kot podlago, za oblikovanje modela uporabili splošni referenčni model za področje informacijske varnosti, funkcijski model za proizvodne procese in logični model. Model zagotavlja hierarhična uveljavitev strategije varovanja obramba v globino, kar je glede na stopnjo tehnološkega razvoja sistemov informacijske tehnologije in organizacijskih varnostnih politik ter družbenih odnosov, optimalna rešitev.
Keywords: informacijska varnost, varnostna politika, ranljivost, razpoložljivost, mehanizmi napadanja, obramba v globino, informatizacija poslovnih procesov, proizvodni in kontrolni sistemi, sistemi SCADA, model varovanja sistema SCADA
Published: 29.10.2012; Views: 1378; Downloads: 163
.pdf Full text (7,40 MB)

8.
UPORABA SISTEMA SCADA ZA PRIPRAVO BAZENSKE VODE
Damjan Krulc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Sistem SCADA omogoča hitro registracijo in alarmiranje napak ter možnost arhiviranja podatkov. Vodenje je na spodnjem nivoju realizirano s pomočjo industrijskega programirljivega krmilnika, za namene vodenja na višjem nivoju pa je razvita SCADA aplikacija, ki se izvaja na osebnem računalniku. Spodnji nivo zagotavlja možnost samostojnega oziroma neodvisnega delovanja. Nadzorni sistem omogoča upravljanje in nadzor periferne opreme ter spremljanje in arhiviranje parametrov oziroma dogodkov. Aplikacija nadzornega sistema je napisana delno v skriptnem programskem jeziku VBA in pretežno z vektorskimi animacijami. Diplomsko delo je razčlenjeno na smiselne celote. Uvodnemu poglavju sledi krajši opis parametrov bazenskega sistema in merilne metode bazenskih parametrov. V tretjem poglavju je predstavljena strojna in programsko opremo, ki je uporabljena pri realizaciji vodenja sistema, v četrtem poglavju pa je opisan razvoj in pomembnejše funkcionalne zmožnosti razvite programske opreme. Ob koncu naloge je podan še sklep.
Keywords: Obdelava bazenske vode, Sistemi za nadzor in vodenje procesov, SCADA, Podatkovne baze, Pomnilniško programljivi krmilniki.
Published: 14.06.2012; Views: 1777; Downloads: 274
.pdf Full text (4,14 MB)

9.
POSODOBITEV NADZORNEGA SISTEMA VODENJA
Blaž Ženko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano delovanje programa CitectSCADA in komunikacija nadzornega sistema s krmilnikom preko OPC strežnika. Najprej je predstavljena komunikacija krmilnika z nadzornim sistemom preko OPC strežnika, v tem delu so opisani koraki za uspešno povezavo nadzornega sistema s krmilnikom in zajem točk. V drugem delu je po korakih opisana realizacija nadzornega sistema. Predstavljene so tudi glavne funkcije programa CitectSCADA in uporaba le teh v projektu. S pomočjo diplome bodo študenti avtomatike razumeli delovanje programa in ga postopoma nadgrajevali ter dodajali nove aplikacije (povezavo z podatkovnimi bazami, internetne aplikacije,…). Na koncu so še predstavljeni rezultati testiranja vzporednega delovanja dveh nadzornih sistemov, in sicer CitectSCADA 7.1 (ki je opisana v tej diplomi) in CitectSCADA 5.0. Projekt je izveden po postopku »reverse engineering«, saj je bilo za izvedbo potrebno podrobno preučiti obstoječi sistem.
Keywords: avtomatizacija, nadzorni sistemi, SCADA sistemi, grafični uporabniški vmesnik, sistem vodenja
Published: 18.05.2012; Views: 2038; Downloads: 160
.pdf Full text (13,76 MB)

10.
AVTOMATIZACIJA OGREVALNEGA SISTEMA PODEŽELSKE HIŠE Z VKLJUČITVIJO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE
Dejan Završnik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obsega avtomatizacijo ogrevalnega sistema podeželske hiše z vključitvijo obnovljivih virov energije. Našteti so glavni obnovljivi viri energije, posebno je opisan in prikazan način izkoriščanja razpoložljivih virov. Predstavljena je zgradba prenovljenega sistema, povezava procesa z industrijskim krmilnikom OMRON CP1E-20 I/O. V programskem okolju CX-Programmer in CX-Supervisor (SCADA). Opis sprejemnikov sončne energije (SSE), ter študija izraba vodne energije za nadomestni električni vir. Električna shema je narisana v Eplanu.
Keywords: obnovljivi viri energije, sprejemniki sončne energije, programirljivi logični krmilniki, sistemi SCADA
Published: 21.03.2011; Views: 2338; Downloads: 283
.pdf Full text (2,37 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica