| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Odločitveni model za izbiro šolskih in obšolskih dejavnosti otrok
Matea Curkova, 2009, master's thesis

Abstract: Šole in druge organizacije ponujajo čedalje več raznovrstnih interesnih dejavnosti, starši in otroci pa se morajo odločiti in izbranim dejavnostim nameniti svojo energijo, čas in denar. Odločitev o izbiri interesne dejavnosti ni enostavna, saj temelji na presoji številnih kriterijev. Poleg tega je odločevalcev več, in ti imajo lahko povsem diametralne interese. Pri tako kompleksnih odločitvah nam lahko pomaga izgrajeni večparametrski odločitveni model za izbiro šolskih in obšolskih dejavnosti. Ta omogoča kvalitetnejše svetovanje otrokom in staršem pri izbiri najprimernejših interesnih področij za otroka v okviru šolskih in obšolskih dejavnosti ter posledično kvalitetno izbiro konkretne dejavnosti, ki se je bo otrok rad udeleževal, ki bo vsaj delno v interesu staršev in v okviru njihovih finančnih in časovnih zmožnosti. Kriteriji za oblikovanje odločitvenega modela so bili osnovani na podlagi izkušenj izvajalcev interesnih dejavnosti ter uporabnikov storitev. Odločitveni model je bil preverjen na vzorcu 26 učencev, starih od 9 do 11 let. Na podlagi analize rezultatov modela je bilo opravljeno svetovanje, v nadaljnjih šolskih letih pa tudi spremljava izbire interesnih dejavnosti. V magistrski nalogi so podane tudi smernice za uporabo odločitvenega modela, hkrati pa so nakazane možne smeri njegovega nadaljnjega razvoja.
Keywords: osnovne šole, interesne dejavnosti, sistem za podporo odločanju, DEXi.
Published: 07.01.2010; Views: 2219; Downloads: 181
.pdf Full text (2,28 MB)

3.
PRIMERJALNA ANALIZA PODATKOVNIH BAZ S STALIŠČA PODATKOVNEGA SKLADIŠČENJA
Violeta Odalović, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Sistemi za podporo odločanju so v sodobnem poslovanju pomemben faktor obstoja podjetij na lokalnem in globalnem trgu. Osnova teh sistemov so podatkovne baze namenjene analizi podatkov. Cilj diplomske naloge je opisati značilnosti podatkovnih baz s stališča podatkovnega skladiščenja ter primerjavale-teh. V naslednjih vrsticah bodo opisane značilnosti podatkovnih baz, ki se uporabljajo za analitične sisteme. Na osnovi svetovno znanih analiz podatkovnih skladišč in analizo slovenskega trga so izbrani naslednji produkti za analizo, Oracle Exadata, IBM DB2, Netezza TwinFin in Sybase IQ15. Za omenjene produkte bodo podane osnovne karakteristike posameznega produkta, njihova arhitektura in perfomance, ki so pomembne za analitične sisteme. Rezultat diplomske naloge je primerjalna analiza izbranih produktov s stališča tehnoloških in ekonomskih lastnosti.
Keywords: Primerjalna analiza Sistem za podporo odločanju Naprava za skladiščenje podatkov Podatkovna baza
Published: 23.02.2011; Views: 1574; Downloads: 89
.pdf Full text (1,54 MB)

4.
RAZVOJ SPLETNE REŠITVE ZA RAZPOREJANJE ČLOVEŠKIH VIROV V POHIŠTVENI INDUSTRIJI
Sonja Jerše, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Majhna in srednje velika podjetja se po večini ukvarjajo z naročniško proizvodnjo. Hitra in kvalitetna izdelava produkta je bistvenega pomena za obdržanje sedanjih strank ter pridobitev novih in posledično za dobro poslovanje podjetja. Da bi lahko to dosegli, moramo narediti optimalen razpored proizvodnje. Hitrost in kvaliteto proizvodnje lahko še povečamo, če pri izdelavi razporeda upoštevamo dejstvo, da so nekateri delavci pri opravljanju določenih delovnih nalog bolj spretni kot drugi. V tem diplomskem delu je predstavljen razvoj modularne spletne rešitve, ki poskrbi za čim boljšo razporeditev delavcev glede na dani razpored delovnih nalog. Pri iskanju najboljšega razporeda smo si pomagali z informacijsko tehnologijo, podprto z bazo podatkov, ter genetskimi algoritmi. Izdelana spletna rešitev izdela kvaliteten razpored v približno desetih minutah, kar je odvisno od izbire parametrov.
Keywords: razporejanje človeških virov, genetski algoritmi, modularna spletna rešitev, majhna in srednje velika podjetja (MSP), sistem za podporo odločanju
Published: 11.07.2011; Views: 1461; Downloads: 45
.pdf Full text (1,44 MB)

5.
MODEL INTELIGENTNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU PRI IZBIRI POLIMERNIH MATERIALOV V PROCESU RAZVOJA IZDELKOV
Urška Sancin, 2012, doctoral dissertation

Abstract: Proces razvoja izdelka je kompleksen proces, znotraj katerega mora inženir sprejemati mnogo pomembnih odločitev, ki se ne nanašajo le na konstrukcijo, ampak na vse faze dobe trajanja izdelka. Izbira materiala je v sklopu procesa konstruiranja izrednega pomena, saj izbrani material v začetnih fazah razvoja izdelka znatno vpliva na vse prihodnje aktivnosti v procesu, ter na posledice, ki jih ima izdelek na okolico v njegovi celotni dobi trajanja. Pri svojem delu konstrukterji mnogokrat naletijo na dileme v procesu odločanja, pri čemer so mladi, neizkušeni inženirji na začetku kariere, kot tudi mala in srednje velika podjetja, v zapostavljenem položaju, saj pomanjkanje izkušenj posledično pomeni slabši izdelek ali najem strokovnjaka. Vpliv izdelka na okolje je definiran z različnimi parametri ekološkega spektra, ki jih lahko nadzorujemo v procesu izbire materiala. Eden takih je recikliranje, ki je pereča problematika polimernih materialov, saj je delež reciklirane plastike bistveno manjši od deleža drugih materialov. Kvarni vpliv človeka na okolje in izkoriščanje neobnovljivih virov tako kažeta na pomembnost težnje k trajnostnemu razvoju. Z razvojem modela sistema za podporo odločanju pri izbiri polimernih materialov z upoštevanjem okoljskega vidika smo v sklopu doktorske disertacije skušali doprinesti k znanosti tega področja ter predvsem razviti računalniško podporo pri konstruiranju okolju prijaznih izdelkov iz polimernih materialov v inženirski praksi.
Keywords: proces razvoja izdelka, konstruiranje za okolje, izbira materiala, sistem za podporo odločanju, polimerni material, človeško znanje
Published: 06.07.2012; Views: 1811; Downloads: 220
.pdf Full text (2,14 MB)

6.
7.
8.
IMPLEMENTACIJA SPLETNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU Z UPORABO METODE AHP
Tomaž Rajh, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen proces odločanja, osnovne metode odločanja, in najpogosteje uporabljene večparametrske odločitvene metode. Podrobneje je opisan analitični hierarhični proces (AHP). Opisan je razvoj spletne aplikacije za podporo odločanju po metodi AHP. Predstavljena je arhitektura in delovanje aplikacije ter orodja in tehnologije, s katerimi je aplikacija implementirana. Na primeru je opisana uporaba aplikacije za konkreten odločitveni problem in predstavitev rezultatov.
Keywords: analitični hierarhični proces, sistem za podporo odločanju, odločitveni model, spletna rešitev
Published: 19.04.2013; Views: 1443; Downloads: 125
.pdf Full text (1,44 MB)

9.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA UČENJE OSNOV VEČKRITERIJSKEGA ODLOČANJA
Frenk Ten Sedmak Nahtigal, 2013, master's thesis

Abstract: V nalogi obravnavamo problematiko načrtovanja in razvoja spletnega orodja za podporo večkriterijskega odločanja. S pomočjo najsodobnejših spletnih tehnologij, ki so na voljo, smo razvili aplikacijo, namenjeno učenju osnov večkriterijskega odločanja, s katero lahko hitro in enostavno modeliramo odločitveni problem. Namenjena je uporabnikom brez metodološkega znanja, vendar jo lahko uporabljajo tudi strokovnjaki. Odločevalec bolje spozna odločitveni problem skozi subtilni odločitveni proces, kjer je voden s strani aplikacije. Z vključitvijo družabne komponente v aplikacijo smo dodali možnost, da odločevalec uporabi moč skupinskega odločanja.
Keywords: Spletna aplikacija, sistem za podporo odločanju, večparametrsko odločanje, ODESYS
Published: 11.10.2013; Views: 1060; Downloads: 80
.pdf Full text (1,37 MB)

10.
Analiza strategij dobave električne energije na slovenskem trgu
Andrej Blažej, 2014, specialist thesis

Abstract: Temeljna naloga upravljanja prenosnega omrežja je nemotena, varna in zanesljiva dobava električne energije v Sloveniji. Elektroenergetski sistem Slovenije je tehnično in funkcionalno enoten sistem. Sestavljajo ga proizvodnja, prenos in distribucija električne energije. Vendar je obstoječa struktura zadovoljevanja potreb po električni energiji v Sloveniji količinsko neustrezna. V Sloveniji trenutno primanjkuje že več kot petine električne energije. Analize trenutnega stanja v Nacionalnem energetskem programu kažejo, da je zanesljivost oskrbe z domačimi viri ogrožena. Uvoz je dolgoročno nezanesljiva rešitev. Trend stagnacije se lahko nadaljuje, če ne bomo zgradili novih domačih proizvodnih objektov. To specialistično delo želi prikazati več scenarijev gradenj novih elektroenergetskih proizvodnih objektov. S pomočjo orodja za podporo odločanju Solver, bodo scenariji ovrednoteni. Večje zmogljivosti prenosnega omrežja bi v Sloveniji bistveno povečale zanesljivost oskrbe z električno energijo.
Keywords: Simulacija, Optimizacija, Sistem za podporo odločanju, Sistemski operater prenosnega omrežja, Elektroenergetski sistem
Published: 08.10.2014; Views: 1268; Downloads: 134
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica