| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OPTIMIZACIJA KAKOVOSTI VZDRŽEVANJA VOZNEGA PARKA
Uroš Mernik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Za doseganje dobrega poslovnega rezultata mora podjetje na trgu ponujati konkurenčne izdelke ali storitve. Zelo pomemben dejavnik za doseganje poslovne odličnosti pa predstavljajo tudi notranji procesi v podjetju, saj so lahko veliko stroškovno breme. Z namenom optimizacije je Zavarovalnica Maribor, d. d, že leta 1999 pridobila certifikat kakovosti ISO 9001. Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, ali je obstoječ sistem vzdrževanja voznega parka za podjetje, ki ima v lasti okrog 100 službenih vozil, optimalen. V diplomskem delu smo opisali analizo trenutnega stanja organizacije voznega parka. Pregledali smo sistemsko dokumentacijo, ki ureja procese, povezane s tem področjem vzdrževanja. Dejansko stanje smo analizirali s pomočjo notranje presoje sistema vodenja kakovosti ISO 9001, s ciljem, da bi ugotovili, ali so trenutni procesi v podjetju v skladu z zahtevami standarda in z zahtevami, ki si jih je postavilo podjetje. Rezultati notranje presoje nam niso dali dovolj informacij in jasne slike o uporabniški izkušnji, mnenju in željah delavcev. Zato smo informacije zbrali še z metodo anketiranja. Z anketnim vprašalnikom smo od uporabnikov voznega parka pridobili mnenja o možnih izboljšavah organizacije vzdrževanja. Po preučitvi zbranih podatkov smo ugotovili, da za tako velik vozni park trenutna organizacija voznega parka ni optimalna. Rešitev, ki smo jo predlagali, zajema sistem računalniško vodenega vzdrževanja z implementiranim GPS satelitskim sledilnim sistemom. Težave in neskladnosti, ki so bile zaznane med ISO-presojo, bi se dalo z uporabo takega sistema v celoti odstraniti. Prednosti so optimizacija izrabe vozil, boljši logistični procesi v podjetju, znižanje stroškov rabe vozil, dvig kakovosti storitev itd. Posledica pa je večja konkurenčnost podjetja.
Keywords: organizacija voznega parka, ISO 9001, notranja presoja, anketni vprašalnik, računalniško podprti sistem vzdrževanja voznega parka
Published: 04.10.2016; Views: 1407; Downloads: 124
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
OPTIMIZIRANJE VZDRŽEVANJA IT OPREME
Uroš Vončina, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava optimiziranje vzdrževanja IT opreme z uporabo sistema za beleženje dogodkov. Cilj podjetja, ki vzdržuje IT opremo, je doseganje največjega dobička ob učinkovitem vzdrževanju, za kar je treba zagotoviti ustrezno mero usposobljenosti (praktičnega in teoretičnega znanja) vzdrževalcev in izbrati ustrezen sistem organiziranosti za zagotavljanje potreb vzdrževanja. Zaradi razpršenosti znanja med vzdrževalci in posledično nedosegljivosti v primeru izpada ali zasedenosti zaposlenega, se pogosto pojavi potreba po centraliziranem zbiranju podatkov o problemskih stanjih, načinih reševanja in ne nazadnje samih rešitev. Zaradi zahteve vodstva podjetja po celovitem in preglednem sistemu podpore ter potreb po varovanju tehničnih podatkov in informacij smo vpeljali enostavno informacijsko programsko rešitev, ki bo zagotavljala preglednost zgodovine problemskih stanj IT opreme, pregled dela posameznika in avtomatično obveščanje ob izbranih dogodkih. Dolgoročno pričakujemo prihranek stroškov zaradi hitrejšega dostopa do opisa problemskih stanj, načina reševanja in rešitev le-teh. S pomočjo hitrejšega in lažjega dostopa do rešitev problemskih stanj IT opreme želimo opraviti več podpore na daljavo, kar posledično pomeni nižje stroške za podjetje. V nalogi bo predstavljen proces dela vzdrževalcev pred in po implementaciji sistema za beleženje dogodkov ter koristi in prednosti za podjetje pri njegovi uporabi. Posebna pozornost je namenjena opisu in načinu izračuna ključnih kazalcev učinkovitosti vzdrževanja, postavljenih s strani dobavitelja IT opreme. Narejena je primerjava dosegljivih podatkov za izračun kazalcev učinkovitosti vzdrževanja pred oziroma po implementaciji sistema za beleženje dogodkov. V nalogi smo pripravili podrobnejšo obrazložitev pomena kazalnikov učinkovitosti, ki je namenjena predvsem vzdrževalcem kakor tudi vodstvu in podjetja. Vodstvu smo predlagali vpeljavo nekaterih lastnih kazalnikov učinkovitosti. Poleg tega smo podali tudi predlog za nadgradnjo sistema za beleženje dogodkov.
Keywords: IT oprema, vzdrževanje, optimizacija, sistem za beleženje dogodkov, kazalniki učinkovitosti vzdrževanja
Published: 04.10.2016; Views: 585; Downloads: 65
.pdf Full text (4,37 MB)

3.
KONCEPT VZDRŽEVANJA TRANSPORTNEGA SISTEMA
Štefan Miheljak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vzdrževanje proizvodnih sredstev v večini podjetij predstavlja strošek, ki ne prinaša neposrednega dobička. Učinki vzdrževanja so težko primerljivi s proizvodnimi učinki, zato jih je v trendu zmanjševanja stroškov težko ekonomsko upravičevati. Naloga vzdrževalcev ni samo vzdrževanje in odpravljanje okvar, ampak tudi analiziranje in iskanje vzrokov okvar. Če bomo znali poiskati vzrok, bomo tudi lažje našli rešitve za preprečevanje nastanka okvar. Za takšen pristop pa je potrebno znanje, delovne izkušnje in primerna oprema. V diplomskem delu so predstavljene teoretične osnove preventivnega vzdrževanja. Opisano je vzdrževanje transportnega sistema za izvažanje izkopane premogove rude iz jamskih delovišč na površino. Predstavljeni so glavni vzdrževalni posegi in praktična uporaba preventivnega vzdrževanja. Opisan je primer letnega servisa drobilnika premoga. Povzetih in analiziranih je nekaj najpogostejših okvar sistema. Na podlagi analiz so podani konkretni predlogi za izboljšave. Dva od teh sta tudi predstavljena in argumentirana na konkretnem primeru.
Keywords: strategije vzdrževanja, metode za nadzor stanja, transportni sistem Premogovnika Velenje, preventivno vzdrževanje, vibracije.
Published: 17.11.2009; Views: 1902; Downloads: 263
.pdf Full text (78,66 MB)

4.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO PREVENTIVNO VZDRŽEVANJE
Andrej Hajšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Vzdrževanje postaja eden pomembnejših faktorjev pri poslovanju podjetij. Da je podjetje konkurenčno je potrebno pridobivati nova znanja, nove tehnologije in nove trge. Za doseganje zastavljenih ciljev mora proizvodnja nemoteno delovati, kar zagotavlja tudi optimalno vzdrževanje. Da se lahko sistem optimalnega vzdrževanja izvaja, so potrebni ustrezni podatki in informacije, ki se pridobijo iz posameznih strojev in naprav. Zato je uvedba informacijske tehnologije zelo priporočljiva, če že ne nuja v sodobnem pristopu vzdrževanja. Diplomsko delo se nanaša na uvedbo preventivnega vzdrževanja s pomočjo informacijskega sistema v podjetju. Jedro naloge je vzpostavitev oziroma nadgradnja obstoječega informacijskega sistema za potrebe vzdrževanja. Ob enem pa se sedanji sistem vzdrževanja dopolnjuje s preventivnim vzdrževanjem.
Keywords: sistem vzdrževanja, preventivno vzdrževanje, informacijski sistem, računalniško podprto vzdrževanje
Published: 08.06.2009; Views: 1901; Downloads: 371
.pdf Full text (6,99 MB)

5.
6.
7.
8.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica