| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
REGULACIJA TEMPERATURE DVIŽNEGA VODA IN KRMILJENJE OBTOČNE ČRPALKE
Karel Maček, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje koncept rešitve regulacije temperature vode v dvižnem vodu centralnega ogrevanja v enostanovanjski hiši glede na zunanjo temperaturo in način krmiljenja oziroma avtomatske tristopenjske izbire hitrosti obtočne črpalke. Predstavljeni so ogrevalni sistemi in njihove značilnosti, ter možni načini regulacij obtočnih črpalk. Regulacija temperature vode je izvedena s pomočjo tripoložajnega regulatorja, s katerim vplivamo na položaj mešalnega ventila in s tem posredno na temperaturo. Regulacija in krmiljenje črpalke sta izvedeni s pomočjo mikrokrmilnika.
Keywords: sistem centralnega ogrevanja, črpalka, krmiljenje, tripoložajni koračni regulator, regulacija temperature, mikrokrmilnik
Published: 17.04.2009; Views: 5653; Downloads: 1176
.pdf Full text (2,02 MB)

4.
KARAKTERISTIKA OBTOČNE ČRPALKE
Boris Goldinskij, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga prikazuje zasnovo karakterističnih diagramov za obtočno črpalko v sistemu, ob uporabi dveh vrst regulacij sistema. Izdelana je projektna dokumentacija za ogrevanje nekega objekta, na podlagi katere je zasnovan pomanjšan model za izvedbo meritev karakterističnih veličin obtočne črpalke. V nadaljevanju so izvedene meritve in diagrami iz katerih je razvidna sprememba teh veličin na podlagi spreminjanja položaja regulacijskih elementov. Na osnovi dobljenih meritev so bili izdelani karakteristični diagrami obtočne črpalke za vsako vrsto regulacije posebej. Zaključek diplomske naloge podaja primerjavo med vrsto regulacije sistema ogrevanja in vplivom na karakteristiko obtočne črpalke.
Keywords: črpalka, karakteristika črpalke, regulacija črpalke, sistem ogrevanja
Published: 23.06.2009; Views: 2504; Downloads: 744
.pdf Full text (5,29 MB)

5.
DALJINSKI VIDEO NADZOR IN DALJINSKI NADZOR OGREVANJA
Klemen Črep, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo govori o daljinskem nadzoru ogrevanja in daljinskem video nadzoru. Sistema sem najprej želel obravnavati kot skupen sistem, a sem kmalu ugotovil, da to sodi v temo inteligentne hiše, zato sem sistema obravnaval ločeno. Sistem za daljinski video nadzor nam omogoča upravljanje z video nadzornim sistemom od kjerkoli po svetu. Sistem lahko upravljamo oziroma nadzorujemo preko spletnega vmesnika, ali pa kar preko mobilnega telefona. Sistem za daljinski nadzor ogrevanja pa nam omogoča zgolj nadzor in upravljanje ogrevanja preko spletnega vmesnika. Omogoča nam tudi nastavitev različnih parametrov, kot so želena temperatura, temperatura dvižnega voda… V delu so predstavljeni cilji naloge, raziskava sistemov, opis posameznih gradnikov sistemov, razlogi za izbiro posameznih gradnikov in njihova vloga v sistemu, na koncu pa je predstavljena še rešitev problema na modelnem objektu.
Keywords: daljinski nadzor, video nadzor, nadzor ogrevanja, sistem
Published: 16.09.2011; Views: 2119; Downloads: 242
.pdf Full text (5,44 MB)

6.
REKONSTRUKCIJA IN POSODOBITEV TPP V SMISLU UČINKOVITE AVTOMATIZACIJE IN ZMANJŠANJA PORABE ENERGIJE
Borut Vodušek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati učinkovitost rekonstrukcije toplotne podpostaje z vidika zmanjšanja porabe električne in toplotne energije. Predstavljeno je delovanje celotnega sistema daljinske oskrbe s toploto po segmentih. Podrobneje je opisana oprema in njeno delovanje pred rekonstrukcijo in po njej s poudarkom na črpalkah. Na osnovi meritev in zbranih podatkov o obstoječem stanju toplotne podpostaje bo prikazan izbor primerne črpalke z vidika učinkovitejše porabe električne energije. Ob tem bo prikazana analiza povrnitve stroškov naložbe zamenjave črpalke.
Keywords: komunalna energetika, daljinsko ogrevanje, sistem ogrevanja, toplotna podpostaja, črpalke, karakteristike črpalk, regulacija črpalk, učinkovita raba energije
Published: 14.06.2012; Views: 1568; Downloads: 167
.pdf Full text (9,74 MB)

7.
Problematika uveljavljanja terjatev iz naslova neporavnanih plačil distribucije toplote
Klara Krajčič, 2016, master's thesis

Abstract: Distribucija toplote ali tudi daljinsko ogrevanje je v Sloveniji določeno kot gospodarska javna služba. Na območjih, kjer se izvaja, za izvajalca javne službe, lastnike in najemnike velja dolžnost sklenitve pogodbe o dobavi toplote, oziroma dolžnost izvajanja in uporabe organzirane javne službe. Pomembna značilnost predmetne javne službe je tudi nemožnost odklopa posameznega stanovanja v skupnih sistemih ogrevanja večstanovanjskih stavb in predpisana delitev skupnih stroškov, ki ne omogoča izvzetja posameznega lastnika ali najemnika iz participacije v skupnih stroških. V takšnem sistemu je zato izjemnega pomena zakonska opredelitev odgovornosti lastnikov za neplačane stroške najemnikov. Takšne določbe namreč bolj pravično porazdeljujejo rizik neplačil najemnikov, ki bi ga sicer morali nositi ostali uporabniki javne službe, preko povišane cene javne službe zaradi odpisov. Ne glede na izrecne določbe slovenskih normativnih aktov, pa se pri uveljavljanju teh določb v praksi izvajalci javnih služb srečujejo s težavami. Glavna tema magistrskega dela je tako predstaviti slovenske pravne podlage odgovornosti lastnikov, sodno prakso in še vedno odprta vprašanja, zlasti pri uveljavljanju odgovornosti lastnikov neprofitnih stanovanj v večstanovanjskih stavbah. Bistveno vprašanje pri tem je, ali vse te pravne podlage predstavljajo zakonito poroštvo in posledično ugodnejšo obravnavo terjatev glede zastaranja proti lastnikom. Kot se je v praksi izkazalo, je izključevanje lastnikov neprofitnih stanovanj iz zakonsko določene odgovornosti lastnikov povzročilo neskrbnost pri odpovedovanju pogodb, s tem pa se pojavlja vprašanje učinkovitosti nadzora nad izpolnjevanjem pogojev za tovrstne socialne pravice. Postavlja pa se tudi vprašanje primernosti politike socialne zakonodaje, saj so se namesto transparentno in nadziranega postopka izplačil iz javnih sredstev stroški socialno ogroženih kopičili pri izvajalcih javnih služb. Iz navedenih težav se je potrebno učiti in tudi vnaprej paziti pri sprejemanju ukrepov, ki bi ponovno omogočili tovrstno prakso. Posebna problematika pa je tudi položaj izvajalcev javnih služb v postopkih insolventnosti.
Keywords: Daljinsko ogrevanje, distribucija toplote, skupen sistem ogrevanja, odgovornost lastnikov za neplačano ogrevanje najemnikov, poroštvo, zastaranje, prekluzija, insolventnost.
Published: 09.12.2016; Views: 658; Downloads: 105
.pdf Full text (1,53 MB)

8.
Daljinski spletni nadzor in porazdeljena regulacija sistema ogrevanja objekta
Tomaž Šešerko, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno izdelavi sistema za porazdeljen nadzor temperature na objektu. Diplomsko delo vsebuje rešitve reguliranja temperature v posameznih prostorih preko internetnega vmesnika, s porazdeljenimi mikrokrmilniki in CAN–vodilom.
Keywords: regulacija ogrevanja, daljinski spletni nadzor, ogrevanje objekta, porazdeljeni ogrevalni sistem.
Published: 19.10.2018; Views: 373; Downloads: 45
.pdf Full text (3,50 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica