| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Konstruiranje naprave za merjenje lastnosti sipkega materiala
Gregor Blagotinšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Na podlagi zahtev, je bilo potrebno skonstruirati napravo, ki omogoča merjenje nasipnega kota različnih materialov na različnih podlagah. Podjetje za katerega se je izdelovala naprava, se sooča s težavo določanja naklona polžnih transporterjev, zato v ta namen za natančnejše določanje parametrov potrebujejo omenjeno napravo. Konstruiranje naprave je potekalo s pomočjo programa CREO v katerem je med drugim potekala izdelava tehniške dokumentacije in analiza obremenitev najbolj izpostavljenih delov. Sama konstrukcija naprave je sestavljena iz standardnih profilov in ostalih standardnih stojnih elementov.
Keywords: Strojništvo, konstrukcije, dimenzioniranje, naprave, nasipni kot, sipki material
Published: 15.11.2012; Views: 1246; Downloads: 178
.pdf Full text (3,72 MB)

2.
Zmanjšanje prekomernega prašenja pri tračnih transporterjih
Blaž Košir, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan problem prekomernega prašenja pri tračnih transporterjih. Predstavljene so osnovne značilnosti, sestava in delovanje tračnih transporterjev kot naprav za kontinuiran transport materiala v industriji. Analizirane so fizikalne lastnosti sipkega materiala ter podani vzroki za nastanek prašenja na presipnem mestu. Opisane so metode, ki se najpogosteje uporabljajo v praksi za zavarovanje tračnega transporterja pred prašenjem (zavarovanje s pločevino, uporaba procesa megličenja, metoda uporabe sesanja prahu in elektro-statični sistem). V zaključku so predstavljene prednosti in slabosti omenjenih metod in možnosti nadaljnega razvoja. Na koncu diplomskega dela je izveden primer preračuna odpraševanja s pomočjo sesalnega sistema.
Keywords: tračni transporter, presipno mesto, zvezni transport, sipki material, prašenje, sesalni sistem
Published: 20.10.2014; Views: 712; Downloads: 92
.pdf Full text (1,98 MB)

3.
Numerična analiza mešanja sipkega materiala
Blaž Orešnik, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja pristop in izvedbo numerične simulacije sipkega materiala med procesom mešanja. Poudarek je na uporabi primernih robnih pogojev, nastavitvah in predpostavkah, ki so za izvedbo numeričnih simulacij potrebne. S pomočjo metode diskretnih elementov so določeni simulacijski parametri za granulirani zeolit s premerom delcev od 2 do 4 mm. Izvedena je numerična simulacija razmer, pri mešanju delcev granuliranega zeolita s sidrnim mešalom pri različnem številu vrtljajev. Izračuni so izvedeni pri 50, 100, 150 in 200 vrtljajih na minuto. Vrednosti navora dobljene z numerično simulacijo so primerjane z znanimi eksperimentalnimi vrednostmi. Primerjava je pokazala dobro ujemanje, kar pomeni, da so simulacijski parametri, določeni s kalibracijo ustrezni in veljajo za granulirani zeolit.
Keywords: numerična simulacija, metoda diskretnih elementov, mešanje, sipki material
Published: 29.10.2014; Views: 780; Downloads: 143
.pdf Full text (2,87 MB)

4.
Določanje mešalne moči pri mešanju sipkih materialov z vijačnim mešalom
Marko Leskovar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Eden najpomembnejših procesov v procesni industriji je mešanje, bodisi tekočin bodisi nizko- in visoko viskoznih snovi ali pa mešanje sipkih snovi med seboj brez tekoče faze. Predvsem slednje področje je slabše raziskano, zato je le-to tudi predmet tega diplomskega dela. V našem eksperimentu se je mešanje izvajalo s pomočjo obstoječe mešalne naprave, dveh izdelanih vijačnih mešal in s pomočjo osebnega računalnika ter programske opreme LabVIEW. Meritve mešanja delcev so pokazale, da je za mešanje različnih velikosti sipkih delcev z različno velikostjo mešal potrebna tudi različna mešalna moč.
Keywords: mešanje, mešalna moč, vijačno mešalo, sipki material, eksperimentalna meritev
Published: 08.03.2016; Views: 502; Downloads: 106
.pdf Full text (3,19 MB)

5.
Numerična analiza transporta sipkega materiala v procesu suhe granulacije
Neven Martinčević, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja izvedbo numeričnih simulacij sipkega materiala med procesom suhe granulacije v odprtokodnem programskem paketu LIGGGHTS-PUBLIC 3.6.0. Poudarek je na izdelavi numeričnega modela, nastavitvah, predpostavkah in uporabi primernih robnih pogojev, ki omogočajo izvedbo numerične simulacije. S pomočjo laboratorijskega eksperimenta ter numeričnih simulacij, ki temeljijo na metodi diskretnih elementov, so določene materialne lastnosti ter interakcijski parametri za mešanico prahov in ostalih materialov, ki pridejo v kontakt z prahom. Izvedeno je veliko število numeričnih simulacij procesa suhe granulacije, kjer smo spreminjali razmik med valji, število vrtljajev polža in število vrtljajev valjev. Na podlagi izmerjenih predkompakcijskih gostot, so bile pridobljene enačbe, s katerimi se lahko izračunajo relativne predkompakcijske gostote za željene obratovalne parametre naprave za suho granulacijo.
Keywords: numerična simulacija, metoda diskretnih elementov, suha granulacija, sipki material
Published: 14.12.2017; Views: 379; Downloads: 83
.pdf Full text (24,39 MB)

6.
Razvoj nasipalnika drobnih delcev
Nejc Zalokar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan razvoj nasipalnika drobnih delcev ter njegovo testiranje. Predstavljen je pregled stanja tehnologij za nasipanje drobnih delcev, ki so dosegljive na trgu. Na podlagi opravljene analize možnih rešitev smo izbrali optimalno. Na podlagi izdelanih inženirskih skic smo pripravili CAD model nasipalnika ter pripravili načrte za samo izdelavo. Določili smo tehnologijo izdelave posameznih komponent in jih tudi izdelali. Sledila je montaža nasipalnika v celoto. Izdelan laboratorijski prototip smo testirali. Glavni namen testov je bil ugotoviti, pri katerih parametrih dosežemo tanek sloj nasutih delcev. Rezultati testiranj razvitega prototipa so pokazali, da je s predlagano rešitvijo mogoče učinkovito dozirati tanek sloj drobnih delcev na transportni trak v proizvodnji.
Keywords: drobni delci, nasipalnik, sipki material, transport
Published: 07.09.2018; Views: 295; Downloads: 0

Search done in 0.45 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica