| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 45
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Raziskave poroznosti sintranih kontaktnih stremen : diplomsko delo
Vasilij Barber, 1995, undergraduate thesis

Keywords: sintranje, poroznost, kvantitativna metalografija, metalografija
Published: 26.07.2007; Views: 1787; Downloads: 0

8.
RAZISKAVA MOŽNOSTI ZA TRŽENJE IZDELKOV DODAJALNE SLOJEVITE PROIZVODNJE
Kristjan Lovenjak, 2008, undergraduate thesis

Abstract: Dodajalne slojevite tehnologije so tehnologije, pri katerih se izdelki izdelujejo s pomočjo dodajanja materiala, kar je v nasprotju s konvencionalnimi tehnologijami, ki delujejo na principu odvzemanja materiala. Tehnologije omogočajo izdelavo zelo kompleksnih, zakompliciranih struktur brez posebnih priprav in orodja. Vsebina diplomskega dela predstavlja opis teh tehnologij, raziskavo možnosti trženja in izbiro tehnologije, ki bi bila najprimernejša za ustanovitev tovrstnega podjetja. Raziskava je bila izvedena s pomočjo vprašalnika. Vzorec zajema slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi. Rezultati raziskave kažejo, da je največji potencial dodajalnih postopkov v Sloveniji izdelava prototipov, vizualizacijskih objektov in mehkih orodij. Kazalci za prihodnost pa napovedujejo največji potencial dodajalnih tehnologij v izdelavi končnih izdelkov za potrebe biomedicine, letalstva, vesoljske tehnike …
Keywords: dodajalni postopki, SLS (selektivno lasersko sintranje), hitra izdelava prototipov, hitra izdelava orodij, izdelava končnih izdelkov, ustanovitev podjetja
Published: 03.04.2009; Views: 2596; Downloads: 296
.pdf Full text (1,96 MB)

9.
TEHNOLOŠKI PROCES IZDELAVE IZOLACIJSKIH PLOŠČ EPS
Milan Modic, 2009, undergraduate thesis

Abstract: EPS je ekspandirani polistiren, ki je komercialno bolj poznan pod imenom stiropor. Polistiren PS dobimo s polimerizacijo monostirena (derivat pri predelavi nafte) ob prisotnosti peroksidov kot katalizatorjev. Tako pridobljena osnovna surovina se pakira v kartonaste zabojnike in je pripravljena za nadaljnjo tehnološko predelavo na predekspanderju, blokformi in nazadnje še na razrezu, kjer dobimo končno obliko izdelka iz EPS-a. Za potrebe naloge se je izdelalo večje število poizkusnih blokov z različnimi nastavitvami časov in tlakov na novem predekspanderju in novi blokformi. Glavni namen naloge je izboljšati proizvodni proces izdelave EPS in z nabavo nove strojne opreme zmanjšati vpliv človeškega faktorja na kvaliteto izdelka in s tem poceniti izdelke. Glede na to, da so standardizirane samo mehanske in fizične lastnosti EPS-a, ne pa tudi njegova gostota, pomeni, da se lahko izdelajo lažji bloki iz EPS-a, zagotoviti pa moramo deklarirane lastnosti izdelkov, kar jih poceni, in to je bil cilj naše naloge. Ker v strukturi lastne cene izdelka predstavlja vhodna surovina cca 50 % , so taki prihranki na račun zniževanja gostote EPS-a veliki.
Keywords: EPS surovina (PS), predekspandiranje surovine EPS, končno sintranje blokov, staranje blokov, razrez in obdelava blokov.
Published: 03.12.2009; Views: 3012; Downloads: 381
.pdf Full text (2,89 MB)

10.
PRIMERJAVA POSTOPKOV SELEKTIVNEGA LASERSKEGA SINTRANJA IN BRIZGANJA PLASTIČNIH MAS PRI IZDELAVI KONČNIH IZDELKOV
Žiga Kadivnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava med tehnologijama brizganja plastičnih mas in selektivnega laserskega sintranja za izdelavo malo serijskih izdelkov. Za obe tehnologiji so opisani vsi procesi, ki so potrebni za nastanek končnega produkta. Na podlagi tega je izvedena časovna analiza in stroškovna kalkulacija proizvodnje plastičnih izdelkov. Primerjava obeh postopkov iz časovnega in ekonomskega vidika prikazuje mejo ustreznosti izdelovalnega postopka glede na velikost serije, izbranega primera izdelka. Rezultat študije prikazuje, da primernost selektivnega laserskega sintranja narašča s kompleksnostjo izdelka in pada z večanjem števila izdelkov v seriji.
Keywords: dodajalne tehnologije, selektivno lasersko sintranje, brizganje plastičnih mas, proizvodne tehnologije
Published: 11.10.2010; Views: 2415; Downloads: 235
.pdf Full text (4,14 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica