| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izdelava lastnega programskega jezika s slovensko sintakso
Andraž Kralj, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se soočamo s problemom ustvarjanja lastnega programskega jezika.Poskusimo ustvariti svoj splošno namenski programski jezik z uporabo modernih pristopovprogramiranja in modernim standardom C++. Glavni cilj naloge je raziskati, kako sosestavljeni moderni programski jeziki in kako zelo kompleksni ter obširni so v resnici.Sekundarni cilj je ustvariti modularen in dobro zasnovan jezik, ki ga bo možno v prihodnjerazširiti in učinkovito uporabiti v praksi.Uvodoma podrobneje razložimo posamezne dele, ki sestavljajo programski jezik in nato zavsakega predstavimo našo implementacijo. Na koncu predstavimo delovanje našega jezika,ocenimo njegovo funkcionalnost, razširljivost in obširnost, nato izpeljemo svoje ugotovitve okompleksnosti in obsežnosti modernih programskih jezikov.
Keywords: programski jezik, slovenščina, gramatika, leksikalni, sintaktični, analizator, sintaksa, tolmač, interpretacija, prevajalnik, izvajanje
Published: 03.11.2020; Views: 103; Downloads: 18
.pdf Full text (3,60 MB)
This document has many files! More...

2.
Orodje za gramatike LL(1)
Tim Čas, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskemu delu je predstavljeno orodje za delo z gramatikami tipa LL(1). Orodje omogoča preverjanje pravilnosti podane gramatike ter izračun lastnosti gramatike oz. posameznih pravil, kot sta množici FIRST in FOLLOW. Za izračun smo uporabili pristop, pri katerem se relacije med posameznimi pravili zapišejo v obliki matrik. Nad temi matrikami se nato izvedejo operacije, kot so množenje matrik ali pa tranzitivno zaprtje. Rezultat so matrike, iz katerih lahko direktno razberemo množice FIRST in FOLLOW ter preverimo pravilnost gramatike. Orodje omogoča tudi vnos testnih stavkov jezika, ki ga gramatika opisuje, izvoz tabele za skladovne razpoznavalnike in izvoz diagramov za orodje Graphviz: diagram odvisnoti med pravili in sintaktični diagram za testni stavek.
Keywords: računalniške gramatike, gramatike LL(1), sintaksa, sintaktična analiza
Published: 30.10.2014; Views: 1077; Downloads: 106
.pdf Full text (2,58 MB)

3.
RAZVOJ SPLETNIH APLIKACIJ Z UPORABO JAVAFX
Iztok Hafner, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo nov del platforme Java, imenovan JavaFX, ki služi za razvoj bogatih spletnih aplikacij. Ključna prednost tehnologije JavaFX je v prenosljivosti aplikacije, saj se enaka aplikacija lahko izvaja kot namizna aplikacija, spletna aplikacija in tudi kot mobilna aplikacija. V prihodnosti pa se bo ta lahko izvajala tudi na TV napravah, kot so DVD in Blu-ray predvajalniki. Prav tako smo preučili najpogosteje uporabljeni alternativni tehnologiji, in sicer Microsoft Silverlight in Adobe Flex, kateri smo primerjali s tehnologijo JavaFX. Zgrajen odločitveni model nam je pokazal, da so te tri tehnologije zelo izenačene in da se zaradi hitrega razvoja lahko kmalu tehtnica prevesi v korist katerekoli izmed njih. Skozi razvito praktično aplikacijo pa predstavljamo tudi ključne elemente in novosti tehnologije JavaFX, kot sta deklarativna sintaksa in koncept vezanja podatkov. Razvita aplikacije predstavlja predstavitveno stran virtualnega otoka Ozara - Wellness in mind, ki se nahaja v virtualnem svetu Second Life in ga je razvila Skupina za razvoj virtualnih svetov s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru. Razvita aplikacija vsebuje tudi veliko elementov tehnologije JavaFX, kot so vektorske in slikovne animacije.
Keywords: razvoj aplikacij, bogata spletna aplikacija, JavaFX, deklarativna sintaksa
Published: 09.09.2009; Views: 2088; Downloads: 183
.pdf Full text (2,57 MB)

4.
5.
Implementacija atributne gramatike : diplomsko delo
Nikolaj Korbar, 1994, undergraduate thesis

Keywords: sintaksa jezika, semantika jezika, formalna gramatika, atributna gramatika
Published: 26.07.2007; Views: 1466; Downloads: 0

6.
Search done in 26.84 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica