| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 32
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
Ekonomičnost pridelovanja paprike in solatnih kumar na prostem in v zaščitenem prostoru
Silvo Pozderec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava je temeljila na ekonomski analizi pridelave paprike(Capsicum annum L.) in solatnih kumar (Cucumis sativus L.) na prostem in v zaščitenem prostoru. Za pridelavo omenjenih zelenjadnic so bili v ta namen razviti simulacijski modeli, ki so temeljili na tehnološko-ekonomskih podatkih pridelave paprike in solatnih kumar pri obeh načinih pridelave. Pridelava paprike in solatnih kumar je v zaščitenem prostoru bolj dobičkonosna kot pridelava na prostem. V zaščitenem prostoru je pridelava solatnih kumar ekonomsko smotrnejša od pridelave paprike, saj koeficient ekonomičnosti (Ke) pridelave solatnih kumar dosega vrednost Ke = 1,4, medtem ko je pri papriki Ke = 1,1. Slednje sta nam potrdila tudi dva scenarija, ki smo ju analizirali v okviru analize občutljivosti. Pokazala sta, da je le pridelava solatnih kumar v zaščitenem prostoru ekonomsko upravičena, saj je vrednost Ke = 1,2, medtem ko je pri vseh ostalih sistemih pridelave bil Ke pod vrednostjo 1.
Keywords: simulacijski modeli, paprika, solatne kumare, tehnološko ekonomski simulacijski model, ekonomika
Published: 28.05.2010; Views: 3599; Downloads: 388
.pdf Full text (771,65 KB)

3.
Analiza poslovanja na zelenjadarski kmetiji
Jožef Vinčec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je bil analizirati poslovanje na zelenjadarski kmetiji v letu 2008. Za oceno analize poslovanja smo razvili simulacijski model s pripadajočimi pod-modeli. Analiza je pokazala, da je z ekonomskega vidika najustreznejša zelenjadnica čebula (FR = 2.783,71 in Ke = 2,24). Med poljščinami so ekonomsko najzanimivejše za pridelovanje oljne buče (FR = 1.920,84 in Ke = 2,13). Zelenjadnice na kmetiji dosegajo višje ekonomske parametre kot poljščine. Analiza je pokazala, da bi bila pridelava večine poljščin v kolobarju brez neposrednih plačil ekonomsko neupravičena, izjema so le oljne buče. Nasprotno pa se kot ekonomsko upravičene izkažejo za pridelavo vse zelenjadnice. V nadaljevanju rezultati optimizacije načrta pridelave na kmetiji kažejo, da je pri scenariju 1 najugodnejša kombinacija setev ječmena in oljne ogrščice. Po scenariju 2 je zgodnje zelje, čebula in zgodnji krompir. Po scenariju 3 so to ječmen, rdeča čebula in srebrnjak, ter po scenariju 4 čebula in oljne buče. Najboljše rezultate kazalnikov za analizo prodaje ima zgodnji krompir, ki dosega najvišje razmerje glede tržnih cen (1,89) in najvišje razmerje glede na minimalno tržno ceno (2,80).
Keywords: kalkulacija, analiza poslovanja, simulacijski modeli, optimizacija, analiza prodaje
Published: 29.06.2010; Views: 2369; Downloads: 257
.pdf Full text (1,50 MB)

4.
Analiza možnosti uvedbe dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Petra Antolič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je analizirati smiselnost investicije na kmetiji, ki se ukvarja z govedorejo, v kmetijo, ki bi se ukvarjala z dopolnilno dejavnostjo predelavo mleka. V ta namen je bil za predelavo mleka razvit simulacijski model. Rezultati ekonomske analize kažejo, da je predelava mleka ekonomsko upravičena (Ke = 1,17). Modelna ocena parametrov finančne smotrnosti investiranja v predelavo mleka je pokazala, da je s finančnega vidika in po 20 letih, ob predvideni 14% letni obrestni meri ter ob predpostavki konstantnega letnega denarnega toka, na obravnavani kmetiji investicija predelave mleka v sire upravičena. Obdobje povratka investicije znaša v tem primeru 12 let. V nadaljevanju naloge smo izvedli anketo, ki je zajemala prepoznavnost območja, kjer se obravnavana kmetija nahaja. Izsledki nam bodo služili kot pomoč pri oblikovanju smernic za morebitno obogatitev ponudbe kmetije s turistično dejavnostjo.
Keywords: investicija, predelava mleka, simulacijski modeli, CBA analiza, anketa
Published: 12.10.2011; Views: 2347; Downloads: 421
.pdf Full text (497,61 KB)

5.
Ekonomska analiza predelave sadja na čisti kmetiji
Metka Skok, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Cilj raziskave je bil analizirati ekonomsko upravičenost predelave sadja na čisti sadjarski kmetiji. V ta namen smo razvili tehnološko ekonomski simulacijski model za pridelavo in predelavo sadja. Analiza je pokazala, da je z ekonomskega vidika najbolj ekonomsko upravičena pridelava jabolk (finančni rezultat, FR = 36.801,50 € in koeficient ekonomičnosti, Ke = 1,78). Z ekonomskega vidika je pri predelavi sadja najučinkovitejša predelava jabolk v jabolčni džem (FR = 64,80 € in Ke = 1,94). Kot je razvidno iz rezultatov raziskave, je ekonomsko najbolj upravičena pridelava sadja, kjer je vložek ročnega dela nižji (jabolka, sledijo jim breskve, sledijo jagode). Pri predelavi sadja je zelo pomembna cena vhodne surovine. V analiziranem primeru so cenovno najbolj sprejemljiva vhodna surovina jabolka (lastna cena, LC = 0,12 €/kg), sledijo jim breskve (LC = 0,60 €/kg) in kot zadnje sledijo jagode (LC = 2,00 €/kg). Anketna analiza potrošnikov je pokazala, da potrošniki želijo cenovno ugodne in hkrati kvalitetne izdelke.
Keywords: ekonomika, predelava sadja, simulacijski modeli, analiza potrošnikov
Published: 14.11.2011; Views: 2870; Downloads: 377
.pdf Full text (1,31 MB)

6.
Analiza vpliva prometnega toka pešcev na prepustno zmožnost krožišča z uporabo diskretnih simulacij
Tomaž Tollazzi, Tone Lerher, Matjaž Šraml, 2006, original scientific article

Abstract: Podobno kakor v običajnih nesemaforiziranih kriziščih lahko tudi pri krožiščih, v posebnih prometnih razmerah, prihaja do bistvenega zmanjšanja prepustnosti. V takih primerih je značilno, da je prometni tok pescev in/ali kolesarjev pri prečkanju enega ali več krakov krozišča tako močan, da vpliva na polnjenje ali na praznjenje krozišča. Namen prispevka je ponazoriti, kako lahko uporaba diskretnih simulacij prispeva k odločitvi o izvedbi krožišča, oziroma ali bo krožišče primerno izpolnjevalo pogoj zmogljivosti ob pričakovanem prometnem toku pešcev in/ali kolesarjev. Predlagan je nov način obravnave problematike dimenzioniranja krožišč z vidika matematičnega modeliranja prometnih tokov z uporabo metode diskretnih simulacij, z upoštevanimi statistično ovrednotenimi vhodnimi podatki za prometni tok vozil in pešcev. Rezultati simulacij so uporabni pri določanju prepustnosti načrtovanih krozišč, ki bodo delovali v različnih prometnih okoliščinah. Predstavljen model izhaja iz sprejemljive časovne praznine v prometnem toku pešcev, ki jo uporabljajo motorna vozila za uvažanje in izvažanje iz krožišča, če upoštevamo, da imajo pešci prednost. Simulacijska analiza je preverjena na dejanskem primeru montažnega krožišča v Mariboru, na Koroški ulici, kjer so bile izvedene tudi potrebne meritve prometnega toka motornih vozil ter pešcev in kolesarjev. Postopek, prikazan v prispevku, predstavlja poleg znanstvenega postopka matematičnega modeliranja tudi praktično metodo za pomoč pri odločanju o smiselnosti izvedbe krožišča v primeru močnega toka pešcev in/ali kolesarjev.
Keywords: cestni promet, krožišča, prometni tokovi, analiza vplivov, simulacijski modeli
Published: 31.05.2012; Views: 1158; Downloads: 34
URL Link to full text

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica