| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ANALIZA STROŠKOV NAČINOV SPRAVILA KORUZNE SILAŽE
Marjan Vidmar, 2013, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela smo ovrednotili vse stroške, ki nastanejo pri siliranju koruze in transportu silaže do silosa ter ravnanju in tlačenju. Primerjali smo dva sistema siliranja; z nošenim dvorednim silokombajnom Mengele SH 20 in domačimi stroji za transport in kompletno najeto uslugo siliranja s samohodnim kombajnom in prevozi ter ravnanja in tlačenja. Dokazali smo, da se v primeru, ko obračunamo amortizacijo domačih strojev in ko računamo delovno silo (strojnike), siliranje z domačimi stroji, ne izplača. Dokazali smo, da je v primeru uporabe amortiziranih strojev siliranje z domačimi stroji ugodnejše. V primeru, ko kmet nabavi nov silokombajn (v našem primeru dvoredni Mengele SH 20), nove traktorje in prikolice, oziroma ko obračuna strojnike in amortizacijo, je bolj smotrna odločitev o najemu siliranja s prevozom domov in tlačenjem.
Keywords: siliranje, silokombajn, stroški
Published: 03.04.2013; Views: 1638; Downloads: 168
.pdf Full text (6,99 MB)

2.
PRIMERNOST IZBRANIH TRAVNIŠKIH ZELI ZA SILIRANJE, NJIHOVA SESTAVA TER ENERGIJSKA VREDNOST ZA PREŽVEKOVALCE
Branko Lukač, 2013, dissertation

Abstract: V prvem delu raziskave je bil namen ugotoviti sestavo zeli in njihovo neto energijsko vrednost za laktacijo (NEL) glede na staranje. Na trajnem nižinskem travinju v Blatni Brezovici in Murskih Črncih smo zbrali vzorce sedmih vrst zeli: navadni rman (Achillea millefolium L.), ozkolistni trpotec (Plantago lanceolata L), navadna lakota (Gallium mollugo L.), plazeča zlatica (Ranunculus repens L.), gomoljasta zlatica (Ranunculus bulbosus L), navadni regrat (Taraxacum officinale F. Weber) in topolistna kislica (Rumex obtusifolus L.). Ugotovili smo, da pufrska sposobnost pri navadnem rmanu in ozkolistnem trpotcu narašča s staranjem rastlin ob vseh treh oziroma štirih košnjah. Vsebnost vodotopnih ogljikovih hidratov (VOH) se je ob prvi košnji najmanj spreminjala pri navadnem rmanu (+12 g VOH kg-1 suhe snovi (SS) dnevno v Murskih Črncih) in ozkolistnem trpotcu (–0,11 g kg-1 SS dnevno v Murskih Črncih). Največje zmanjševanje VOH s staranjem smo ugotovili pri topolistni kislici (–3,40 g VOH kg-1 SS dnevno). Vsebnost surovih maščob (SM) se je ob prvi košnji najhitreje zmanjševala pri navadnem regratu (–0,54 oziroma –0,75 g SM kg-1 SS dnevno). Najmanj surovih beljakovin (SB) smo ugotovili v rastlinah iz družine zlatičnic (88 do 162 g SB kg-1 SS). Surova vlaknina (SVl) je najhitreje naraščala pri gomoljasti zlatici (4,31 g SVl kg-1 SS dnevno), najpočasneje pa pri navadnem regratu (0,29 oziroma 0,50 g SVl kg-1 SS dnevno). Največjo vsebnost NEL ob prvi košnji smo določili v plazeči zlatici (6,73–7,38 MJ NEL kg-1 SS), najmanjšo maja pri navadnem rmanu (4,36–6,29 MJ NEL kg-1 SS) in topolistni kislici (4,50–5,41 MJ NEL kg-1 SS). Vsebnost NEL se je najhitreje zmanjševala pri navadnem rmanu in gomoljasti zlatici (–0,05 MJ NEL kg-1 SS dnevno), najpočasneje pa pri ozkolistnem trpotcu in plazeči zlatici (–0,01 MJ NEL kg-1 SS dnevno). V drugem delu raziskave nas je zanimala silirna sposobnost navadnega rmana in ozkolistnega trpotca v primerjavi z mnogocvetno ljuljko (Lolium multiflorum Lam.) in travniško bilnico (Festuca pratensis L.), pa tudi vpliv 10 in 30 % deleža omenjenih zeli v mešanici na kakovost fermentacije omenjenih silaž. Hkrati smo proučevali vpliv venenja na kakovost fermentacije in na vsebnost β-karotena v silažah. S podaljševanjem časa venenja in omejeno fermentacijo se je pH-vrednost zelo uvelih silaž razen mnogocvetne ljuljke zmanjšala manj kakor pH-vrednost neuvelih ali uvelih silaž (p < 0,05). Neuvele in uvele silaže mnogocvetne ljuljke so bile slabše kakovosti od silaž travniške bilnice, navadnega rmana, ozkolistnega trpotca ali mešanice travniške bilnice z 10- ali 30-odstotnim deležem zeli. Povezave med vsebnostjo β-karotena in drugimi produkti fermentacije so razen povezave s pH-vrednostjo in BK šibke, vendar statistično značilne (p < 0,05). Ugotavljamo, da rastlinska vrsta in venenje (p < 0,001), pa tudi njun interakcija (p < 0,01) vplivajo na vsebnost β-karotena v silaži. Mnogocvetna ljuljka in travniška bilnica vsebujeta v sveži snovi in tudi v silažah več β-karotena v primerjavi z ozkolistnim trpotcem ali navadnim rmanom. Največje izgube β-karotena smo ugotovili v zelo uvelih silažah navadnega rmana (–56,7 %) in ozkolistnega trpotca (51,1 %), precej manjše pa v silaži mnogocvetne ljuljke (48,4 %) in travniške bilnice (37,0 %). Primerjava izgub β-karotena med venenjem in siliranjem trav in zeli kaže, da so izgube med venenjem večje kakor med siliranjem. Rezultati kažejo, da se, razen pri travniški bilnici, največ β-karotena izgubi v prvih 24 urah venenja.
Keywords: siliranje, trajno travinje, zeli, kemična sestava, neto energijska vrednost
Published: 07.11.2013; Views: 2292; Downloads: 241
.pdf Full text (3,86 MB)

3.
Vpliv različnih načinov konzerviranja na kakovost krme
Rok Šket, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Z zastavljenim travniškim poskusom, ki smo ga leta 2011 izvedli v Šmarju pri Jelšah, je bil naš namen ugotoviti, kako vpliva način konzerviranja krme na vsebnost hranilnih snovi in delež listov v krmi. Vključeni so bili trije načini konzerviranja, in sicer siliranje krme, dosuševanje krme in sušenje krme na travniku. Za vsak način konzerviranja je bila opravljena kemična analiza.
Keywords: konzerviranje, siliranje, dosuševanje, sušenje na travniku, hranilne snovi
Published: 05.05.2014; Views: 774; Downloads: 254
.pdf Full text (997,27 KB)

4.
Analiza stroškov načinov spravila koruzne silaže
Marjan Vidmar, 2013, master's thesis

Keywords: siliranje, silokombajni, stroški
Published: 10.07.2015; Views: 417; Downloads: 23
URL Link to full text

5.
Prehranski parametri travne silaže za krave molznice
Tomaž Prah, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je primerjava in analiza prehranskih in kakovostnih parametrov travnih silaž pridelanih na severovzhodu Slovenije. Primerjavo parametrov smo izvedli z analizami iz prejšnjih let in s Hoffmanovimi (2017) priporočili za kakovostne silaže. Zatem smo poiskali korelacije med dobljenimi parametri. Zbrali smo 77 analiz silaž, ki so bile analizirane v nemškem laboratoriju Landwirtschaftliche Kommunikations und Service (LKS)po metodi NIRS in minerali po klasični metodi. Silaže so bile analizirane na naslednje parametre: suha snov, surov pepel, surove beljakovine, surove maščobe, sladkor, HFT, pH, amoniak, topnost beljakovin, količina pepsinsko netopnih beljakovin in na minerale kalcij, fosfor, natrij, kalij, klor in žveplo. Podatke smo vstavili v excel in jih nato obdelali z SPSS 25.0. Naše analize smo primerjali z analizami iz prejšnjih let, vsebnosti pri parametrih so bile podobne. Vsebnost sušine iz naših analiz so bile pri prvem odkosu 42,8 % in pri drugem 42,2 %, silaže iz obdobja 2000 do 2010 so pa imele vsebnosti 44,2 % in v letu 2014 40,8 %, silaže iz leta 2016 pa so imele 43,2 %. Silaže so po Hoffmannovih (2017) priporočilih vsebovale preveč sušine, saj Hoffmann (2017) priporoča 30 – 40 % sušine. Pri ugotavljanju korelacij smo našli veliko korelacij, korelacije med nekaterimi parametri so pozitivne druge negativne. Korelacije so pomembne, da lahko predvidevamo vsebnost parametrov katerih nismo analizirali.
Keywords: siliranje, prehranski parametri, povezave med parametri, vsebnosti silaž
Published: 19.11.2019; Views: 48; Downloads: 18
.pdf Full text (1,21 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica