| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vzpostavitev ekosistema Hadoop : diplomsko delo
Mitja Cesar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V tej diplomski nalogi smo raziskali ogrodje Hadoop, ki s svojimi komponentami tvori celovito rešitev za hranjenje in analiziranje velikih podatkov. V diplomski nalogi najprej predstavimo ogrodje in njegove glavne oziroma najbolj uporabljene komponente, kot so HDFS, MapReduce in YARN. Sledi primer vzpostavitve ogrodja na Linux distribuciji Ubuntu, ter primeri uporabe, ki podajajo smernice za shranjevanje in analiziranje različnih vrst podatkov s Hadoop.
Keywords: Hadoop, vele podatki, porazdeljen datotečni sistem, shranjevanje in analiza podatkov
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 293; Downloads: 13
.pdf Full text (2,32 MB)

2.
DNK kot nosilec za trajno shranjevanje podatkov : diplomsko delo
Blaž Vidovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili področje shranjevanja podatkov v DNK. Opisali smo problem, ki se pojavlja pri shranjevanju podatkov na tradicionalne pomnilniške medije in predstavili lastnosti DNK, zaradi katerih se kažejo kot potencialni medij shranjevanja podatkov v prihodnosti. Pregledali smo dosedanje dosežke na tem področju in opisali kodirne sheme, ki so jih raziskovalci razvili za namen shranjevanja digitalnih podatkov v sekvenco nukleotidov DNK. Po pregledu obstoječih kodirnih shem smo načrtovali in implementirali lastno kodirno shemo in razvili namizno aplikacijo s pomočjo katere bomo uporabnikom približali delovanje kodiranja digitalnih podatkov v sekvenco DNK.
Keywords: shranjevanje digitalnih podatkov, shranjevanje podatkov v DNK, sekvenciranje, shema kodiranja
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 751; Downloads: 90
.pdf Full text (1,63 MB)

3.
Razvoj strojno-programske opreme za modularen merilnik fizikalnih veličin : magistrsko delo
Marko Pavetić, 2020, master's thesis

Abstract: Pričujoča magistrska naloga osvetljuje razvoj strojno-programske opreme (firmware) za modularno in splošno namensko napravo, ki omogoča merjenje različnih fizikalnih veličin. Hkrati omogoča naprava shranjevanje zajetih veličin na SD-kartico (Secure Digital) in prenos podatkov z uporabo brezžičnega Wi-Fi-omrežja in/ali mobilnega omrežja (GPRS). Shranjeni podatki se pošiljajo na oddaljeni strežnik in se lahko s pomočjo spletne platforme prikazujejo v realnem času. Pri zasnovi naprave je bil poudarek na ceni komponent, torej glede na obstoječe drage rešitve na trgu, ter na multifunkcionalnosti, saj je naprava splošnonamenska. Pri implementaciji kode je bil poudarek na optimizaciji, glede na to, da je naprava baterijsko napajana. Razvoj vezja je za imenovano napravo natančneje opisan v magistrskem delu kolege Tima Šmita.
Keywords: ESP32, meritve, modularna naprava, Wi-Fi, GSM, Adafruit, spletna platforma, mqtt, SMS, tipka, SD kartica, zapisovanje podatkov, shranjevanje podatkov, datalogger
Published in DKUM: 14.01.2021; Views: 743; Downloads: 83
.pdf Full text (5,23 MB)

4.
Zagotavljanje varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Robert Kujavec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba pametnega mobilnega telefona se iz dneva v dan povečuje, kar nam v sodobnem svetu omogoča, da smo na vsakem koraku povezani s svetom in bi si kot napredni uporabniki težko predstavljali dan brez lastne naprave. Grožnjam, ki nam pretijo, se nikoli ne bomo mogli izogniti, saj potencialni napadalec igra umazano igro in vedno izumlja nove načine napadov, zato moramo sami v največji meri poskrbeti za zaščito svojih podatkov na pametnem mobilnem telefonu. Na voljo imamo zaščitne in varnostne mehanizme, ki nam jih ponujajo pametni mobilni telefoni. S tem bi zmanjšali tveganje pred izgubo ali zlorabo podatkov in si predčasno zagotovili dostopnost do podatkov z uporabo varnostne kopije. Skozi teoretični del se bomo sprehodili čez najbolj poznane zaščitne mehanizme pametnih mobilnih telefonov od najbolj enostavnih do bolj kompleksnih, a preprostih za uporabo, pojasnili bomo pozitivne lastnosti rabe teh ter uporabnika ozavestili o smotrnosti uporabe, saj zagotavljanje varnosti podatkov na napravah zagotovo ne predstavlja primarne funkcije uporabe. Drugi del diplomske naloge je namenjen lastnemu raziskovanju, v katerem smo izvedli intervju z državnim nadzornikom za varstvo osebnih podatkov. V okviru diplomskega dela smo z uporabo ankete pridobili rezultate o zagotavljanju varnosti podatkov na pametnih mobilnih telefonih.
Keywords: informacijska varnost, podatki, shranjevanje podatkov, mobilne naprave, mobilni telefoni, pametni mobilni telefoni, varna uporaba, zaščita, diplomske naloge
Published in DKUM: 08.10.2015; Views: 1725; Downloads: 250
.pdf Full text (1,23 MB)

5.
Varno brisanje digitalnih podatkov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Informacijska varnost
Frančišek Vid Kek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi naglega razvoja informacijske tehnologije in njene dostopnosti, nas v življenju obdajajo digitalni podatki in informacije. Uporabniki dnevno ustvarimo veliko podatkov, ki jih shranjujemo na osebnih računalnikih, prenosnih računalnikih, mobilnih napravah, pomnilniških ključkih … Če vzamemo vse te podatke in jih analiziramo lahko izdelamo zelo natančen profil uporabnika. Ko svojo staro napravo prodamo, podarimo ali zavržemo je zato zelo pomembno, da varno pobrišemo vse svoje podatke, in tako preprečimo njihovo zlorabo. Večina uporabnikov misli, da je z izbrisom datoteke iz koša ta popolnoma izbrisana in je ne moremo obnoviti. Vendar podatkov s tem ne izbrišemo, še vedno so na disku in jih lahko obnovimo. V naši diplomski nalogi smo obravnavali tematiko izbrisa in varnega izbrisa podatkov ter njihovo rekonstrukcijo, predstavili način shranjevanja podatkov, opisali delovanje trdega diska, bliskovitega pomnilnika ter nekaj primerov zlorabe osebnih podatkov in njihove posledice. Razložili smo kako varno pobrišemo svoje osebne podatke, da jih nihče več ne more obnoviti in izkoristiti. Predstavili smo tudi nekaj namenskih programov, s katerimi lahko izvedemo varni izbris. Za rekonstrukcijo podatkov smo na spletu kupili nekaj rabljenih diskov, računalnikov, prenosnih računalnikov, pomnilniških ključev (angl. Usb key) in mobilnih telefonov. Nekaj računalnikov in trdih diskov pa smo dobili tudi iz različnih odlagališč in zbirnih centrov. Nato smo vse podatkovne medije pregledali in analizirali, da bi videli, koliko podatkov je ostalo na njih od prejšnjih lastnikov. Ugotovili smo, da večina uporabnikov, ne pobriše podatke, ko svojo staro napravo proda ali zavrže. Osebne podatke smo našli na 14 napravah od skupno 17 analiziranih. V vseh primerih je šlo za informacije, ki bi jih lahko izkoristili in povzročili škodo lastnikom.
Keywords: podatki, digitalni podatki, shranjevanje podatkov, brisanje podatkov, zlorabe, diplomske naloge
Published in DKUM: 08.10.2015; Views: 1185; Downloads: 120
.pdf Full text (2,39 MB)

6.
VPLIV RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA POSLOVANJE
Jean Luc Bučar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Računalništvo v oblaku je širok pojem, njegov pomen pa je vedno bolj cenjen v podjetjih. Podjetjem namreč uporaba računalništva v oblaku prinese veliko prednosti, od dostopnosti do podatkov kadarkoli in kjerkoli do cenovno ugodnega shranjevanja podatkov. Ker pa je na trgu oblačnih storitev veliko ponudnikov, je namen tega diplomskega dela raziskati in primerjati ponudbo največjih ponudnikov oblačnih storitev shranjevanja podatkov. Diplomski seminar predstavi in razišče osnovne pojme računalništva v oblaku, kot so razvoj, modeli in storitve računalništva v oblaku ter vpliv na poslovanje. Drugi del diplomskega dela pa predstavi najbolj poznane ponudnike oblačnih storitev in sicer Amazon, Google in Microsoft, ter razišče njihovo ponudbo oblačnih storitev.
Keywords: računalništvo v oblaku, shranjevanje podatkov, ponudniki oblačnih storitev
Published in DKUM: 26.11.2014; Views: 2567; Downloads: 262
.pdf Full text (785,99 KB)

7.
SISTEM ZA SPLETNO SHRANJEVANJE PODATKOV
Primož Gorečan, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena spletna aplikacija, ki služi shranjevanju datotek na spletni strežnik in temelji na programskem jeziku Java in sistemu za upravljanje verzij Subversion. Prav tako je predstavljenih nekaj uveljavljenih rešitev s tega področja in njihove glavne funkcionalnosti.
Keywords: spletno shranjevanje podatkov, upravljanje verzij, spletna aplikacija
Published in DKUM: 24.09.2013; Views: 1578; Downloads: 105
.pdf Full text (2,39 MB)

8.
9.
10.
Search done in 2.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica