1.
Analiza ekonomskih in proizvodnih parametrov reje piščancev brojlerjevRok Horvat, 2020, undergraduate thesis
Abstract: Pitanje piščancev je v Sloveniji v glavnem organizirani v kooperacijski reji. Starost in telesna masa piščancev ob klanju sta odvisni od zahtev trga. V diplomskem delu smo obravnavali obdobje rej v letih od 2016 do 2019. V vsakem letu smo obravnavali po en cikel za vsak letni čas. Namen diplomskega dela je oceniti ekonomičnost in proizvodnost reje piščancev brojlerjev na kmetiji Balek. Cilj raziskave je razvoj tehnološko-ekonomskega simulacijskega modela za prirejo piščančjega mesa in oceno ekonomičnosti reje. V model so zajeti glavni tehnološko-ekonomski parametri prireje mesa, skupni stroški, vrednost proizvodnje, koeficient ekonomičnosti in finančni rezultat. V proizvodne parametre pa sta vključena Evropski proizvodni indeks ter Evropski brojler indeks. Podatke smo urejali v programu Microsoft Office Excel 2016. Pri reji mesa so največji strošek predstavljali materialni stroški, v katere so vključeni ogrevanje, elektrika, voda in slama. Sama teža in posledično prirast je iz leta v leto podoben, saj podjetje Panvita Agromerkur d.o.o. želi piščanca, katerega meso je bolj čvrsto, zato na prirast vpliva s samim receptom krmila. Najvišji proizvodni indeksi se dosegajo v jesenskih ciklih reje. Reja piščancev brojlerjev se je izkazala za ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti znašal med 1,46 in 2,19. Analiza je pokazala, da finančna stimulacija prispeva k dvigu koeficienta ekonomičnosti, saj se je le-ta gibal med 1,82 in 2,19. Uspešnost reje piščancev je odvisna od letnih časov.
Keywords: ekonomski parametri, proizvodni parametri, sezona reje, brojlerski piščanci
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 1115; Downloads: 166
Full text (2,24 MB)