| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
MINI MOBILNI ROBOT ZA VOŽNJO PO LABIRINTU
Tomaž Pintar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena gradnja in delovanje mini mobilnega robota. Predstavljen je mobilni robot, ki s pomočjo dveh IR senzorjev prevozi labirint sestavljen iz belih plošč. Prav tako so podrobneje opisani vsi pomembni elementi, ki so potrebni za delovanje. Med najpomembnejšimi je mikrokrmilnik ATmega8, v katerem je zapisan algoritem, ki se uporablja pri vožnji skozi labirint. Na koncu je predstavljena še izpopolnjena verzija robota, ki ima prednost predvsem v hitrosti mobilnega robota.
Keywords: mobilni robot, mikrokrmilnik, IR senzor, servomotor, program, C-jezik
Published: 07.09.2012; Views: 1655; Downloads: 245
.pdf Full text (4,25 MB)

2.
HIBRIDNO ELEKTRIČNO VOZILO - NAČRTOVANJE SISTEMA AGREGATA ZA PODALJŠANJE DOSEGA
Rok Bolarič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V delu je opisan postopek zasnove, izdelave in testiranja prototipa podaljševalca dosega. Sestavljen je iz bencinskega motorja Honda GX35, generatorja, podaljška gredi za bencinski motor ter nosilnega dela. Hitrost vrtenja se nastavlja preko servomotorja. Izdelan je tudi ustrezen program za krmiljenje servomotorja. Celoten sistem je vgrajen v prtljažni prostor vozila velikosti 30mm x 30mm x 30mm. Takšni sistemi so uporabljeni v serijskih hibridnih vozilih, kjer je pogon izveden izključno z električnim motorjem. Kot rezervoar energije je uporabljena baterija, ki jo polni bencinski motor. Zasnovali in izdelali smo tudi podaljšek gredi, za bencinski motor. Potrebovali smo ga za namestitev jermenskega pogona, ki prenaša moč iz bencinskega motorja na generator. Prav tako smo dimenzionirali in izdelali jermenski pogon. Na ta način se reši problem omejenega dosega električnih vozil. Za načrtovanje sistema smo uporabili sodobna CAD orodja. Podane so meritve ki smo jih opravili na prototipu.
Keywords: Podaljševalec dosega, bencinski motor, električni motor, hibridni pogon, serijski hibrid, servomotor, mikrokrmilnik
Published: 21.11.2012; Views: 1338; Downloads: 139
.pdf Full text (4,23 MB)

3.
DALJINSKO VODENO VOZILO ZA PREMAGOVANJE STOPNIC
Stanislav Drol, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen prototip pomanjšanega modela vozila za premagovanje stopnic in drugih ovir. Opisane so komponente, ki sestavljajo vozilo, povezave ter komunikacija med njimi. Predstavljen je analitični (računski) model vozila. Prav tako je opisan 8-bitni mikrokrmilnik PIC16F886 proizvajalca Microchip, s katerim je izvedeno vodenje vozila.
Keywords: Daljinsko vodenje, vozilo za premagovanje ovir, PIC mikrokrmilnik, servomotor.
Published: 01.10.2013; Views: 807; Downloads: 57
.pdf Full text (10,63 MB)

4.
REGULACIJA KROGLE NA PLOŠČI S POMOČJO ZASLONA OBČUTLJIVEGA NA DOTIK
Jernej Kolbl, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o regulaciji krogle na plošči s pomočjo zaslona občutljivega na dotik. Regulacija je implementirana na mikrokrmilniku, s katerim krmilimo dva servomotorja, ki skrbita za nagib plošče v dveh smereh. Na plošči imamo zaslon občutljiv na dotik, s pomočjo katerega odčitavamo položaj krogle, ki jo reguliramo v točno določeni točki. V diplomskem delu je predstavljen postopek modeliranja sistema, načrtovanja regulatorja in programiranja vseh potrebnih segmentov za delovanje na končnem fizičnem modelu. Na koncu smo program preizkusili na fizičnem modelu in v prilogo dodali delujoč program za naš sistem.
Keywords: mikrokrmilnik, servomotor, zaslon občutljiv na dotik, regulacija, modeliranje in identifikacija
Published: 17.11.2014; Views: 922; Downloads: 84
.pdf Full text (3,07 MB)

5.
Razvoj pogonske glave za krmiljenje laporoskopskih klešč za robotsko roko UR5
Luka Mesarić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je bila prilagoditev robotske roke UR5 za kirurške aplikacije. Za ta namen so bile uporabljene EndoWrist klešče, ki se uporabljajo pri laparoskopskih robotskih operacijah za manipulacijo s tkivom. Ker se EndoWrist klešče uporabljajo v da Vinci kirurškemu sistemu, je bilo potrebno narediti krmilje in ohišje za montažu laparoskopsih klešč na robotsko roko. Cilj je dokazati možnost prilagoditve robota UR5 kot kirurškega, seveda pa pričakovana natančnost UR5 robota in da Vinci sistema nista enaka. Ohišje je bilo modelirano v programskem okolju SolidWorks in natisnjeno s 3D tiskalnikom. Za elektronske komponente ki so omogočile napajanje servomotorjev in mikrokrmilnika, je vezje bilo narejeno v Altium Designer. Program za mikrokrmilnik je bil napisan v Code Composer Studio. Rezultat je uspešno krmiljenje laparoskopskih klešč preko robota UR5.
Keywords: Da Vinci sistem, laparoskopija, EndoWrist, mikrokrmilnik, PWM, servomotor, 3D tiskalnik, ABS plastika, napetostni regulator, tiskano vezje, SolidWorks, Altium Designer, Code Composer Studio
Published: 27.10.2015; Views: 603; Downloads: 55
.pdf Full text (4,62 MB)

6.
VODENJE ROBOTSKEGA PRSTA
Aleš Petek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja izdelavo in teleoperiranje robotskega mehanskega prsta. Prst je izdelan iz obdelane kovine in sestavljen v celoto. Za premikanje mehanskega prsta smo uporabili še dva servomotorja in vrvico. Za branje premikov človeškega prsta smo uporabili dva fleksibilna senzorja. Zaradi odprtokodne platforme smo programski del naloge izvedli z mikrokrmilnikom Arduino. Prav tako je programska koda napisana v C-jeziku, ki je prilagojen Arduino platformi. Posebnost vodenja robotskega prsta je v upoštevanju senzoriranja premika dveh členkov na človeškem prstu in možnostjo premikanja vsakega členka robotskega prsta posebej.
Keywords: Robotika, robotski prst, Arduino, servomotor, fleksibilen senzor
Published: 20.05.2016; Views: 681; Downloads: 58
.pdf Full text (4,44 MB)

7.
DALJINSKI NADZOR POLOŽAJA SERVOMOTORJA
Robert Rudaš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno povezovanje naprav v internetno omrežje, kontrola in krmiljenje položaja servomotorja, ter meritve okoliških senzorjev. Da smo to lahko praktično izvedli, smo se odločili razviti razvojni sistem, ki bi nam služil kot zaščita prostorov pred visoko koncentracijo ogljikovega monoksida in prevelike vlažnosti prostorov. Tako smo v diplomski nalogi podrobneje opisali razvoj razvojnega sistema, njegove ključne komponente in njihovo integracijo, predstavili nekatera uporabljena orodja in diagrame poteka osnovnega programa. Na kratko smo predstavili tudi komunikacijski protokolu Modbus, ki smo ga uporabili za prenos podatkov s TCP/IP protokola prenosa v namenski grafični vmesnik, ki smo ga razvili v programu Visual Studio. To nam omogoča prikaze meritev in kontrolo nad položajem servomotorja. Prikazali bomo tudi povezovanje razvojnega sistema preko brezžičnega Wi-Fi omrežja v internetno omrežje in potrebne nastavitve na usmerjevalniku in serijskem Wi-Fi modulu, , ki nam omogoča daljinski nadzor položaja servomotorja preko brezžičnega Wi-Fi omrežja in posledično preko internetnega omrežja. Da lahko razvojni sistem in razvoj predstavimo v celoti, bomo tudi nekaj besed namenili razvoju grafičnega vmesnika ter predstavili ugotovitve in meritve.
Keywords: mikrokrmilnik, Wi-Fi, Modbus TCP/IP, serijski Wi-Fi modul, servomotor, magnetni rotacijski dekodirnik
Published: 08.09.2016; Views: 402; Downloads: 59
.pdf Full text (3,58 MB)

8.
RAZVRŠČANJE ELEMENTOV GLEDE NA BARVNI SPEKTER
Jernej Špacapan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje izdelavo naprave za razvrščanje elementov glede na barvni spekter. Mehaniko naprave smo izdelali iz vezane plošče. Za zaznavo barvnega spektra elementa smo uporabili senzor TSC34725, za premike pa skrbita dva servomotorja. Krmiljenje je narejeno na razvojni platformi Arduino Mega. Programska koda je napisana v C-jeziku prilagojena mikrokrmilniku Arduino. Naprava iz zalogovnika s pomočjo servomotorja vzame element, prebere barvo in ga prestavi v pravilen predalček.
Keywords: Arduino, servomotor, senzor TSC34725
Published: 21.09.2016; Views: 355; Downloads: 54
.pdf Full text (1,90 MB)

9.
Dinamični model pogonskega sklopa servo stiskalnice
Darko Lorbek, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema izdelavo simulacijskega modela pogonskega sklopa 630 kN servo stiskalnice, simuliranje dinamične odzivnosti in glede na rezultate izbiro pogonskega sistema. S pomočjo modelirnika SolidWorks je bil izdelani 3D model elementov, ki je bil prenešen v MSC ADAMS, kjer je bila izvedena dinamična analiza odzivnosti sistema. Model v sistemu ADAMS je služil kot osnova za simulacijo regulacije servomotorja v programski opremi Matlab/Simulink. Rezultat simulacije in kosimulacije
Keywords: servo stiskalnica, servomotor, gonilo, vodenje, regulator, kosimulacija
Published: 26.10.2017; Views: 265; Downloads: 55
.pdf Full text (4,72 MB)

10.
Sistem za merjenje in korekcijo konture aluminjastih ulitkov vilic za motorno kolo
Aljaž Pišek, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen sistem za merjenje in korekcijo konture aluminijastega ulitka vilic za motorno kolo KTM. Merilni del je izveden s strojnim vidom, za korekcijo pa je uporabljen servomotor, ki ukrivi vilice v odvisnosti od odstopanja le-teh od idealnega modela. Opisan je postopek ugotavljanja odstopanja ukrivljenosti vilic in algoritem za korekcijo. Naloga je sklenjena s predstavitvijo in razpravo o rezultatih testiranja v realnih pogojih.
Keywords: Strojni vid, PLK, servomotor, OPC strežnik, Labview
Published: 26.10.2017; Views: 387; Downloads: 86
.pdf Full text (4,11 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica