| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VALIDACIJA ANALIZNIH METOD ZA DOLOČANJE NEPROTEINSKIH DUŠIKOVIH SPOJIN V KRVNEM SERUMU
Darja Mahnič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Predpisi in standardi laboratorije obvezujejo, da se izvajajo analize po kriterijih o zagotavljanju kakovosti (Quality Assurance) in po načelu dobre laboratorijske prakse (Good Laboratory Practice). Namen diplomske naloge je bil preveriti in potrditi zanesljivost rezultatov ter pravilnost analiznih postopkov za določanje neproteinskih dušikovih spojin: sečnine, kreatinina in sečne kisline v krvnem serumu na avtomatskem analizatorju Dimension Xpand Plus. Rezultati so bili statistično ovrednoteni v skladu z zahtevami validacijskih postopkov. Obravnavana je bila pravilnost linearnega modela umeritvene krivulje, meja zaznavnosti, meja določljivosti, točnost in natančnost. Natančnost metod je bila testirana tudi s sodelovanjem v zunanji kontroli kakovosti. Po uspešni validaciji analiznih metod za določanje neproteinskih dušikovih spojin smo v okviru diplomske naloge analizirali krvni serum 62 preiskovancem. Od tega smo obravnavali 33 žensk povprečne starosti 52,7 let (od 25 do 85 let) in 29 moških povprečne starosti 55,7 let (od 18 do 87 let). V serumskih vzorcih populacije ženskega spola je bila povprečna koncentracija sečnine 5,35 ± 2,10 mmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 82 % rezultatov. Povprečna koncentracija kreatinina je bila 75,72 ± 25,24 µmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 79 % rezultatov. Ocena glomerulne filtracije je bila v območju 83,52 ± 25,08 mL/min/1,72 m2. Nad 60 mL/min/1,72 m2 je bilo 85 % rezultatov. Povprečna koncentracija sečne kisline je bila 261,76 ± 65,14 µmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 91 % rezultatov. V serumskih vzorcih populacije moškega spola je bila povprečna koncentracija sečnine 6,57 ± 3,35 mmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 69 % rezultatov. Povprečna koncentracija kreatinina je bila 103 ± 35,99 µmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 76 % rezultatov. Ocena glomerulne filtracije je bila v območju 78 ± 23,94 mL/min/1,72 m2. Nad 60 mL/min/1,72 m2 je bilo 79 % rezultatov. Povprečna koncentracija sečne kisline je bila 356,52 ± 74,63 µmol/L. Znotraj referenčne vrednosti je bilo 83 % rezultatov.
Keywords: neproteinske dušikove spojine, sečnina, kreatinin, sečna kislina, validacija, avtomatski analizator, serum.
Published: 23.06.2011; Views: 2865; Downloads: 512
.pdf Full text (3,18 MB)

3.
DOLOČANJE VITAMINA D (25-OH) V KRVNEM SERUMU Z ELEKTRO-KEMILUMINISCENČNIM KOMPETITIVNIM IMUNSKIM TESTOM
Marko Kocuvan, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskave bil je oceniti natančnost in pravilnost določitve koncentracije hidroksilirane oblike vitamina D ((25(OH)D) v serumskih vzorcih in podati čim bolj pravilno oceno merilne negotovosti izmerjene koncentracije 25(OH)D z rutinskim testom na analizatorju Roche v serumu preiskovancev. Natančnost in pravilnost testa smo ocenili v različnih klinično pomembnih koncentracijskih območjih: na meji določljivosti analizatorja (22,5 nmol/L), pri klinično pričakovani vrednosti (75 nmol/L) in pri višjih koncentracijah (120 nmol/L). Uporabljena metoda določanja 25(OH)D je elektro-kemiluminiscenčni kompetitivni vezavni imunski test. Pri tej metodi določamo koncentracijo označene beljakovine, ki veže vitamin D, in ki z neoznačeno vezno beljakovino tekmuje za vezavo na hidroksiliran vitamin D. Rezultati so pokazali, da je razširjena merilna negotovost pri 95 % stopnji zaupanja pri meji določljivosti ±6,2 nmol/L, pri klinično pričakovani vrednosti ±12,6 % in pri višjih koncentracijah ±14,4 %. Te vrednosti so manjše od napake, ki jo dovoljujeta zunanja kontrola kakovosti RfB (±30 %) in zunanji program za oceno vsebnosti vitamina D DEQAS (±25 %).
Keywords: vitamin D (25-OH), krvni serum, elektro-kemiluminiscenca, merilna negotovost
Published: 22.09.2014; Views: 1390; Downloads: 264
.pdf Full text (2,75 MB)

4.
Cistatin C - označevalec ledvičnega delovanja ter napovedovalec srčnožilnih bolezni in umrljivosti
Sebastjan Bevc, Robert Ekart, Radovan Hojs, 2014, review article

Abstract: Cistatin C v serumu je bil že pred desetletjem predlagan za označevalca ledvičnega delovanja. Trdni dokazi potrjujejo, da je ocena glomerulne filtracije s pomočjo cistatina C izboljšala prepoznavanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo pri določenih populacijah. Enačbe za oceno ledvične funkcije, ki vključujejo standardizirano vrednost cistatina C v serumu so postale "state- of-the-art" določanja ledvične funkcije. Zadnje smernice za obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo tako vključujejo navodila in priporočila za uporabo cistatina C v klinični praksi. Rezultati raziskav kažejo, da je cistatin C več kot le označevalec ledvičnega delovanja, saj poda celostno informacijo o ogroženosti bolnikov, še posebej tistih z visoko stopnjo tveganja za razvoj sržnožilnih bolezni in dogodkov. Raziskave so pokazale tudi povezavo cistatina C z napredovanjem srčnožilnih bolezni.
Keywords: glomerular filtration rate, serum cystatin C, simple cystatin C formula, cardiovascular disease, mortality
Published: 30.12.2015; Views: 980; Downloads: 36
URL Link to full text

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica