| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 140
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Vgrajen sistem za zaznavanje vozil na parkiriščih z uporabo magnetnega senzorja : diplomsko delo
Timotej Merklin, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Cilj zaključnega dela je bil razvoj vgrajenega sistema z magnetnim senzorjem in SIM- modemom za namene detekcije vozil na parkiriščih. Za dosego cilja smo morali ustvariti povezave med mikrokrmilnikom, senzorjem in modemom ter med modemom in omrežjem. Po pisanju funkcij magnetnega senzorja smo na terenu opravili meritve s pomočjo naprave, vozila in računalnika. S pomočjo meritev smo načrtovali sistem zaznave vozil. Ob zaznavi vozila smo podatke s pomočjo NB-IoT komunikacije posredovali na podatkovno bazo, do kamor bi lahko dostopali s pomočjo internetne ali mobilne aplikacije.
Keywords: IoT, detekcija vozil, magnetni senzor, NB-IoT
Published in DKUM: 04.01.2023; Views: 265; Downloads: 59
.pdf Full text (1,75 MB)

2.
Pretočni mikrofluidni senzor raztopljenega kisika v vodi : magistrsko delo
Dominik Gril, 2022, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrske naloge, je predstavljena celovita zasnova mikrofluidnega optičnega senzorskega sistema, kateri je namenjen merjenju raztopljenega kisika v vodi. Zasnova temelji na pojavu ugasnitve luminescence. Predstavljena je zasnova in izdelava, mikrofluidnega pretočnega optičnega senzorskega sistema. Sistem omogoča izvajanje meritev na majhnih pretokih tekočine, tako za meritev zadostujejo majhne količine vzorca. Opisana je zasnova analognega elektronskega vezja, za merjenje kratkih življenjskih časov luminiscenčnih regentov. Izvedeno je eksperimentalno ovrednotenje senzorskega sistema.
Keywords: Mikrofluidnika, Raztopljen kisik, Luminiescenca, Optični senzor
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 96; Downloads: 17
.pdf Full text (3,50 MB)

3.
Razvoj krmilnega programa zalogovnika plastičnih pladnjev za plastenke
Matic Kostevc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil razvoj krmilnega programa za zalogovnik plastičnih pladnjev za plastenke. Zalogovnik je potreben za zalaganje proizvodne linije s plastičnimi pladnji, ki vstopajo zloženi in morajo prihajati ven po eden. Program je bil razvit v programskem okolju TIA PORTAL 15.1 in realiziran s krmilnikom Siemens S7-1500. Program je bil napisan tako, da je bil zalogovnik lahko krmiljen v avtomatskem in ročnem načinu, za katerega je moral biti ustvarjen uporabniški vmesnik na modulu HMI. Zalogovnik je po končanju naloge deloval v skladu s predpisanimi parametri.
Keywords: avtomatizacija, Siemens PLK, Tia Portal, frekvenčni pretvornik, uporabniški vmesnik, indukcijski senzor, ventil, fotocelica
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 129; Downloads: 0

4.
Načrtovanje sistema strojnega vida za kontrolo prenosa pretisnih omotov v podjetju Lek d.d.
Ivo Kuzma, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno načrtovanje sistema strojnega vida in načrtovanje sistema s senzorji za kontrolo prenosa pretisnih omotov. Cilj obeh sistemov je prepoznati napačno izbite pretisne omote in posledično olajšati in pohitriti delo operaterja na proizvodni liniji. Za sistem strojnega vida so predstavljeni trije različni algoritmi, primerjava algoritmov med seboj ter primerjava obeh načrtovanih sistemov. Na koncu so podane smernice za implementacijo posameznih sistemov v podjetje ter podani zaključni sklep raziskovanja.
Keywords: optimizacija proizvodnje, strojni vid, metode strojnega učenja, fotoelektrični senzor, načrtovanje, implementacija
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 128; Downloads: 0
.pdf Full text (3,85 MB)

5.
Detekcija napak med 3d tiskom z uporabo strojnega vida
Nejc Tovornik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Keywords: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 110; Downloads: 12
.pdf Full text (6,37 MB)

6.
Interpolacija signalov anizotropnih magnetnih senzorjev v integriranem vezju dajalnika položaja : magistrsko delo
Kristijan Saklamaev, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava interpolacijo signalov več tipov AMR senzorjev, ki se v današnji industriji uporabljajo v različnih aplikacijah. Senzorji AMR so brezkontaktne naprave, ki zaznavajo in merijo smer magnetnega polja, kar se lahko uporablja za zaznavanje položaja in vrtenja. V magistrskem delu smo podali princip delovanja AMR senzorjev, primerjavo različnih izvedb AMR senzorjev in primerjalno analizo z drugimi vrstami magnetnih senzorjev. Podajamo razlago in primer številnih vplivov na točnost merjenja v funkcionalnem sistemu (odmik, temperatura, histereza, amplituda, ojačenje itd.). Med drugim nas je zanimala predvsem arhitektura in metodologija načrtovanja interpolatorjev v integriranih vezjih, ki procesirajo senzorske signale. Poudarek je bil na obstoječih zasnovah interpolatorjev ter njihovi primerjavi. Delo se zaključi s študijo primera in zasnovo napetostnih referenc, ki predstavlja enega izmed pomembnejših blokov interpolatorja. Na koncu predstavimo vezje napetostne reference s kompenzacijo višjega reda, ki bo manj občutljivo na procesne variacije. Delo se zaključi z razpravo o nadaljnjem razvoju napetostnih referenc, ter povzetkom celotnega dela.
Keywords: dajalnik, interpolacija, integrirano vezje, AMR senzor
Published in DKUM: 25.08.2022; Views: 210; Downloads: 56
.pdf Full text (4,02 MB)

7.
Hibridni solarni in piezoelektrični sistem napajanja za okolja iot : magistrsko delo
Aljaž Mlinarič, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi predstavljamo metode za pridobivanje energije iz okolja in postopke za pretvorbo v električno energijo. Podrobno predstavljamo zgradbo, lastnosti, delovanje in uporabo piezoelektričnih senzorjev v te namene za uporabo v sistemih IoT. V nalogi smo razvili sistem za učinkovito pridobivanje energije iz okolja, z uporabo sončnih celic in piezoelektričnih senzorjev, s katerimi lahko energijo, ustvarjeno med kolesarjenjem, pretvorimo v električno energijo. Z vključitvijo sončnih celic smo razvili hibridni napajalni sistem za napajanje mobilnega senzorskega sistema, s povezljivostjo za pametna mesta, ki ga lahko namestimo na kolo. Tu služi za merjenje okolijskih parametrov, kot so temperatura, vlaga, vsebnost ogljikovega dioksida in hlapljivih organskih spojin kjerkoli v pametnem mestu.
Keywords: Internet stvari, piezoelektrični senzor, pridobivanje energije iz okolja, SSHI, MPPT, vremenska postaja, pametno mesto
Published in DKUM: 16.12.2021; Views: 438; Downloads: 101
.pdf Full text (3,21 MB)

8.
Dvo-valovnodolžinsko spektralno razločevanje michelsonovega interferometra za merjenje raztezka : magistrsko delo
Emanuel Nikl Hutinski, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega dva dela, teoretični in praktični del. Opisana je izdelava senzorja za zaznavanje raztezkov na osnovi Michelsonovega interferometra z dvema laserskima diodama. Nadalje so v delu predstavljene tudi simulacije, izbira komponent, uporabljene naprave, rezultati in smernice za razvoj nadaljnjih senzorskih sistemov, baziranih na Michelsonovem interferometru.
Keywords: Optično vlakno, Michelsonov interferometer, laserska dioda, mikrokrmilnik, Goertzelov algoritem, valovna dolžina, procesiranje signalov, LabView, merilni sistem, temperaturna kompenzacija, fotodioda, senzor raztezka
Published in DKUM: 16.12.2021; Views: 491; Downloads: 92
.pdf Full text (4,02 MB)

9.
Razvoj skalabilnega simulatorja interneta stvari : diplomsko delo
Andraž Vrečko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili in predstavili problem skalabilnosti interneta stvari na primeru implementiranega sistema. Najprej smo opisali internet stvari ter predstavili problem skalabilnosti. Nato smo podali zasnovo arhitekture našega sistema in opisali posamezne komponente. Razvili smo sistem, ki prejema meritve simuliranih avtomobilov, jih obdela, shrani v podatkovni bazi ter omogoča uporabniku pregled nad njimi v spletni aplikaciji. Razvit sistem smo testirali in ocenili, da bi lahko obdelal podatke za vsaj 100.000 povezanih avtomobilov.
Keywords: Internet stvari, skalabilnost, mikrostoritve, senzor
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 479; Downloads: 47
.pdf Full text (1,28 MB)

10.
Regulacija temperature vode z delovno postajo Mitsubishi : diplomsko delo
Miha Vunderl, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je regulirati temperaturo vode z delovno postajo Mitsubishi. Moj sistem je PLK z digitalnim izhodom, ki vklaplja oz. izklaplja polprevodniški rele, posledično pa preko njega grelec greje vodo. Na analogni vhodni modul je povezan Pt100-senzor, ki odčitava temperaturo vode. Na začetku si sistem sam izračuna PID-parametre, nato pa segreje vodo na željeno temperaturo v posodi in jo ohranja. Regulacija je natančna na ± 0,1 °C od željene temperature ter nima prenihaja ali podnihaja pri segrevanju/ohlajanju na željeno temperaturo. Vse se nastavlja in spremlja preko HMI-zaslona in signalizira na industrijskem semaforju.
Keywords: delovna postaja Mitsubishi, PID temperaturna regulacija, sistem, regulacija, Pt100 senzor, PLK, Mitsubishi Electric
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 375; Downloads: 48
.pdf Full text (5,17 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica