| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vpliv različnih barv protitočnih mrež na pridelek in kakovost hmelja (Humulus lupulus l.)
Blaž Jelen, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Občasna neurja z močnim vetrom in točo lahko povzročijo veliko gospodarsko škodo v proizvodnih nasadih hmelja. S protitočnimi mrežami lahko v primeru neurja s točo obvarujemo nasad pred izgubo pridelka in izpolnimo dogovorjene pogodbene količine. Na kmetiji Jelen v Dobriši vasi v Savinjski dolini smo v letu 2019 izvajali poljski poskus, kjer smo preučevali vpliv protitočnih mrež na količino in kakovost pridelka hmelja (vsebnost alfa kislin). Poskus je bil zasnovan v standardnem nasadu Aurore (2,4 m medvrstne razdalje, 1 m razmak v vrsti), za oporo je bila postavljena lesena žičnica višine 7,2 m. Poskus je imel štiri obravnavanja: 1. črna mreža, 2. bela mreža, 3. modra mreža in 4. kontrola brez mreže. Zastavili smo ga v obliki naključnega bloka v šestih ponovitvah. Mreže, ki so bile nameščene nad rastlinami hmelja, niso ovirale izvedbe agrotehničnih ukrepov v nasadu. Na podlagi rezultatov sklepamo, da protitočne mreže statistično značilno ne vplivajo na količino pridelka hmelja. Pri črnih mrežah se je nakazala višja vsebnost alfa kislin v primerjavi z ostalimi barvami mrež in kontrolo.
Keywords: hmelj, protitočne mreže, senčenje, pridelek, kakovost
Published: 30.09.2021; Views: 129; Downloads: 11
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Analiza prednosti hibridne animacije v primerjavi s tradicionalnimi tehnikami
Vito Kukovič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na tehnike hibridne animacije in vrednotenje njihove učinkovitosti kot medijskega sredstva. Teoretični sklop zajema opredelitev prednosti in slabosti tradicionalnih tehnik ter izzive, povezane z njihovim združevanjem. Na osnovi pregleda tehnik in dobrih praks predstavimo postopek izdelave hibridne animacije in z njo ovrednotimo zmožnost človeškega zaznavanja elementov v navideznem okolju. Z rezultati smo pokazali, da hibridna animacija omogoča odlično zaznavanje scenskih elementov in posledično potrdili njeno uporabno vrednost v primerjavi s tradicionalnimi metodami.
Keywords: tradicionalna animacija, hibridna animacija, celično senčenje
Published: 03.11.2020; Views: 178; Downloads: 24
.pdf Full text (2,19 MB)

3.
Vpliv razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn
Mitja Garmut, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava vpliv razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn. Predstavljeno je medsebojno povezovanje sončnih modulov in napake, ki so posledica nepravilnega povezovanja. V ospredju je efekt neujemanja, ki se pojavi zaradi senčenja posameznih celic sončnega modula ali zaradi razlik v parametrih sončnih celic in modulov. S pomočjo meritev in simulacij je ovrednoten vpliv senčenja sončnega modula na končno moč. Efekt neujemanja med sončnimi moduli se lahko zmanjša s pomočjo pravilnega razvrščanja sončnih modulov, ki so del sončnega polja. S pomočjo izračunov je ovrednoten vpliv različnih načinov razvrščanja sončnih modulov na izplen proizvodnje električne energije sončnih elektrarn.
Keywords: sončni modul, sončna elektrarna, efekt neujemanja, senčenje, izplen sončne energije
Published: 25.09.2017; Views: 1159; Downloads: 166
.pdf Full text (3,32 MB)

4.
VLOGA GEODEZIJE PRI UGOTAVLJANJU KAKOVOSTI OSONČENJA STAVB
Luka Vocovnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana problematika zmanjšanja osončenja in s tem povezane slabše kvalitete bivanja v obstoječih stanovanjskih objektih, zaradi umestitve novogradnje bloka v njhovi neposredni okolici. V nalogi bomo predstavili značilnosti in pomen naravnega osončenja ter prikazali vpliv osončenja na realnem primeru. S pomočjo geodetskih meritev na terenu smo izdelali 3D-model osončenja obstoječega stanja in stanja pred izgradnjo bloka. Model osončenja smo izvedli s pomočjo programa Google SketchUp 2016.
Keywords: geodezija, gradbeništvo, študija osončenosti, bivalne razmere, senčenje, Maribor
Published: 06.09.2016; Views: 1947; Downloads: 102
.pdf Full text (2,25 MB)

5.
Določitev senčenja fotonapetostnih sistemov s programom SketchUp
Nikola Miličić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so obravnavani energija sonca kot ena najpomembnejših vrst obnovljivih virov energije, solarni paneli in vrste soncnih celic. Predstavljen je model zgradbe Medpodjetniškega izobraževalnega centra Velenje z dejanskim položajem solarnih panelov. Delo je potekalo s program SketchUp kot enim najenostavnejših programov za 3D modeliranje, s pomocjo katerega so bile dolocene sence fotonapetostnih sistemov. Predstavljen je vzrok sence in njena povezanost z dolocenim datumom, dnevnim casom in geografskim položajem.
Keywords: fotonapetostni sistemi, senčenje, obnovljivi energetski viri, sončne celice, SketchUp, diplomske naloge
Published: 08.12.2015; Views: 1274; Downloads: 159
.pdf Full text (25,37 MB)

6.
SIMULACIJA I-V KARAKTERISTIKE SONČNEGA MODULA POD VPLIVOM SENČENJA
Tomaž Fekonja, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje postopek za simuliranje delovanja sončnih modulov. Osredotoči se na vplive posameznih okoljskih dejavnikov, kot so sončno sevanje, temperatura okolice in nesorazmerja v osvetljenosti modula. Preučuje, kako lahko uporabimo enodiodni model s programskim paketom Matlab/Simulink, da določimo obratovalne parametre posameznih celic in I-V karakteristiko sončnega modula pri različnih obratovalnih pogojih. Najprej smo pridobiti podatke s pomočjo meritev komercialnega sončnega modula pod vplivom različnih vzorcev senčenja. Izdelali smo modela sončnega modula, s katerim je mogoče zajeti učinke neenakomerne osvetljenosti in spremenljivega sončnega sevanja ter temperature. Za potrditev modela smo dobljene podatke iz modela primerjati s podatki iz meritev.
Keywords: Sončni modul, senčenje, model, simulacija
Published: 30.08.2013; Views: 1665; Downloads: 124
.pdf Full text (3,07 MB)

7.
Primerjava dvoslojne in troslojne zasteklitve oken
Marcel Vrabl, 2013, diploma project paper

Abstract: Namen projektne naloge je izvesti primerjavo dvoslojne in troslojne zasteklitve na modelu enodružinske hiše v različnih regijah po državi. Tehnični podatki oken so bili privzeti s strani proizvajalca oken MIK Mednarodno trgovsko in proizvodno podjetje d.o.o.. Za izračun energijske bilance objekta je bil uporabljen računalniški program Gradbena fizika URSA 4.0.
Keywords: zasteklitev, energijska bilanca, delež zasteklitve, toplotne izgube, okno, senčenje, obsevanje
Published: 12.08.2013; Views: 1870; Downloads: 1034
.pdf Full text (1,18 MB)

8.
PRIMERJAVA IZRAČUNA SENČENJA SONČNE ELEKTRARNE Z MERITVAMI
Dejan Železnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Izkoriščanje sonca je v zadnjem času vedno bolj pogosto. Sonce, večni jedrski reaktor, je praktično neizčrpen vir obnovljive energije. Čist in donosen vir, ki nam lahko zagotovi pomemben del energije za naše potrebe. Energija, ki jo sonce seva na zemljo, je 15.000 krat večja od energije, kot jo porabi človek. To je energija, ki se obnavlja, ne onesnažuje okolja in je hkrati brezplačna. Zato, mora biti cilj izkoriščati to energijo v največjem možnem obsegu. Da bi sonce lahko čim boljše izkoriščali, moremo vedeti zakaj, kako in kje bomo to energijo pridobivali in jo uporabljali. Vedeti moramo koliko energije potrebujemo in koliko sonca nam je na razpolago. Objektov, na katerih je možno postaviti sončno elektrarno je veliko, vendar niso vsi primerni. Niso redki primeri ko določene lokacije zaradi ovir sploh ne sprejemajo sončnega sevanja tudi po več jesenskih oz. zimskih mesecev ali pa je trajanje sončnega sevanja močno skrajšano. Količina sončne energije, je torej odvisna od letnega časa in lokacije. V nalogi je prikazana fotovoltaika, vrste sončnih celic in vrste sončnih modulov. Predstavljeno je tudi načrtovanje elektrarne, ter pasti na katere moramo biti pozorni pri načrtovanju. Posebej pozorni bomo na pomemben dejavnik, ki je prisoten vsakodnevno oziroma se nam pojavlja skozi vse leto, še posebej v zimskih mesecih, ko je sonce najnižje nad obzorjem (tako imenovano senčenje). Senčenje je prisotno skoraj povsod, bodisi so to individualni objekti, ali pa samo travnate površine, kjer nam senčenje lahko povzroča sam horizont ali okoliške ovire, npr. drevesa. Vpliv senčenja, je potrebno še posebej upoštevati na lokacijah, kjer imamo strnjene objekte enega ob drugem – mesta.
Keywords: sončne elektrarne, sončne celice, obnovljivi viri energije, senčenje
Published: 13.09.2012; Views: 2502; Downloads: 352
.pdf Full text (6,37 MB)

9.
Pristop k vizualizaciji podatkov na osebnem računalniku
David Podgorelec, Marko Vinter, Borut Žalik, 2002, original scientific article

Abstract: V članku je predstavljen algoritem za senčenje prostorskih podatkov, ki je zaradi svoje enostavnosti in hitrosti primeren tudi za uporabo na osebnem računalniku. Množice podatkov, ki jih je zmožen vizualizirati, so dovolj velike za učinkovito rabo v medicinskih aplikacijah. Algoritem temelji na sekundarnem geometrijskem modelu, ki smo ga poimenovali seznam vidnih vokslov. Vizualizacijo poskuša pospešiti s predhodnim izločanjem vokslov, nezanimivih za uporabnika. Ti tako imenovani beli voksli predstavljajo zrak, notranjost objektov in dele površja objektov, ki niso vidni iz trenutnega položaja opazovalca. Delovanje in učinkovitost algoritma smo predstavili na nekaj praktičnih primerih uporabe pri vizualizaciji medicinskih podatkov.
Keywords: računalniška grafika, prostorski podatki, senčenje prostorskih podatkov, znanstvena vizualizacija, vizualizacija prostorskih podatkov, izdelava modelov, voksli, vizualizacija medicinskih podatkov, computer graphics, volume data, volume rendering, visualisation, volume data visualisation, voxels, medical data sets
Published: 01.06.2012; Views: 1436; Downloads: 35
URL Link to full text

10.
Fizikalne osnove pasivne hiše v slovenskem klimatskem vzorcu
Primož Hudi, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V Evropi za ogrevanje zgradb porabimo 40 % celotne pridobljene energije. Prebivalci razvitih držav se zavedajo, da je potrebno z učinkovito rabo energije ta odstotek znižati. V ta namen se razvijajo številni novi pristopi gradnje in eden izmed njih je pasivna hiša. V Sloveniji bodo pasivne hiše pridobile pravi pomen oz. razsežnost šele v prihodnosti. Bistvena razlika med klasično in pasivno gradnjo je v zmanjševanju energije, ki jo dosežemo s kontroliranim prezračevanjem, z debelejšo izolacijo in s sodobnimi troslojnimi okni. Izvedbena dela morajo biti vestno opravljena, tako da se toplotni mostovi zmanjšajo na minimum, zelo pa je pomembna tudi lega objekta s primernim senčenjem. Z dobro izoliranim objektom si želimo zmanjšati stroške ogrevanja in tako postati manj odvisni od cen energije na svetovnem trgu, pri tem smo posledično z nižjimi emisijami plina CO2 bolj prijazni do narave. Z energetsko bolj učinkovito izolacijo postaja objekt vedno bolj izoliran od okolice, pri čemer nam je na eni strani pomemben faktor varčevanja energije, na drugi pa udobje. Idealno varčen objekt ima zelo debelo toplotno izolacijo brez toplotnih mostov ter nima vgrajenih oken in vrat. Udobje se razume kot kar se da odprt objekt, v katerem je zrak prijetno topel, vlažen in svež s primerno koncentracijo plinov. Pasivna hiša je kompromis med idealno varčnim objektom in udobjem. Dotaknemo se tudi problema prekomernega pregrevanja, kateri je rešljiv s statičnim in dinamičnim senčenjem. Naš cilj je analizirati vpliv klimatskega vzorca na energijsko bilanco pasivne hiše in ugotoviti morebitne spremembe pristopov pri gradnji pasivnih hiš na Slovenskem.
Keywords: Energija, toplota, izgube, izolacija, prezračevanje, senčenje, pasivna hiša, okolje.
Published: 30.09.2011; Views: 1846; Downloads: 201
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica