| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kolekcija bluz in kril v retro stilu secesije : diplomsko delo
Nataša Trkulja, 2001, undergraduate thesis

Keywords: konfekcijska tehnologija, krojenje, kroji, kolekcija oblačil, secesija
Published: 26.07.2007; Views: 1735; Downloads: 0

2.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJE TEKSTILIJ ZA INTERIER NA TEMO DUNAJSKE SECESIJE S POSEBNIM OZIROM NA DUNAJSKI OPUS JOŽETA PLEČNIKA
Renata Damijan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela je oblikovanje kolekcije tekstilij za interier na temo zgodovinskega stila dunajske secesije s poudarkom na Plečnikovih delih. Plečnik se v času delovanja na Dunaju z oblikovanjem tekstilij ni načrtno ukvarjal, jih je pa spretno izbiral in uporabljal kot dekorativni in funkcionalni element opremljanja prostorov. Kolekcija vzorcev tekstilij za interier je oblikovana na podlagi spoznanj in inspiracij, dobljenih pri raziskovanju zgodovine. V njej so združeni ključni in splošno prepoznavni elementi dunajske secesije s skupnimi značilnostmi Plečnikovih interierjev. Kolekcija je nastala tako na osnovi primerjalne študije in analize Plečnikovega dunajskega obdobja, kot tudi subjektivne zaznave barv, tekstur, kompozicije in prostora.
Keywords: Oblikovanje, tekstilije, interier, Plečnik, dunajska secesija
Published: 20.10.2009; Views: 2056; Downloads: 141
.pdf Full text (17,35 MB)

3.
OD RISBE DO STRIPA
Iva Gustinčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se osredotočila na analizo del štirih umetnikov: Gustava Klimta, Alfonsa Muche, Takehika Inoueja in Tsukase Hoja. Izhajala sem iz predpostavke, da je na vse štiri posredno ali neposredno vplivala japonska umetnost in jim pomagala oblikovati lasten stil, zaradi katerega so prepoznavni na svojem področju. Japonizem, kot imenujemo vpliv japonske umetnosti na Evropo od leta 1860 dalje, je nedvomno zaznamoval tako Mucho kot Klimta s svojo ornamentiko, dolgimi linijami in živimi barvami; na isti način, kot je sama japonska kultura jasno vplivala na Hoja in Inoueja. V drugem delu naloge bom analizirala tudi lastni stil risanja skozi ilustracije in stripe, zbrane in natisnjene v publikacijo, ki je nastala kot praktični del naloge, ob tem pa poskušala ugotoviti, na kakšen način je vsak izmed obravnavanih umetnikov vplival na razvoj moje risbe.
Keywords: JAPONIZEM, STRIP, RISBA, SECESIJA, TSUKASA HOJO, TAKEHIKO INOUE, GUSTAV KLIMT, ALFONS MUCHA
Published: 17.06.2010; Views: 2192; Downloads: 172
.pdf Full text (4,34 MB)

4.
DUNAJSKA SECESIJA, ORNAMENT IN ŽENSKA FIGURA PRI GUSTAVU KLIMTU
Mimoza Ajrizaj, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Dunajska secesija, ornament in ženska figura pri Gustavu Klimtu obravnava analizo ornamenta in pojav motiva femme fatale s poudarkom na Gustavu Klimtu. Klimta je na vseh področjih determiniral čas, v katerem je živel. V ta namen je opisan zgodovinski okvir findesièclovske umetnosti in najpomembnejša spoznanja epohe. Navedene in opisane so predvsem tiste umetniške karakteristike, ki jih zasledimo v Klimtovem opusu. Delo se nadaljuje s preučevanjem Klimtovega najljubšega motiva ženske, primerjani in analizirani so različni avtorji in poiskani vzori pri kreaciji ženske upodobitve. Umetniki so se zgledovali predvsem iz starodavnih mitologij in Biblije, znotraj katerih so izstopali motivi Judite, Salome in Eve. Osrednji del je namenjen raziskovanju združenja dunajske secesije, njenih protagonistov in njihovi ciljni naravnanosti. Člani secesije so bili zaslužni za širjenje simbolizma in umetnosti art nouveau na Dunaju, pri čemer sta imela ključno vlogo Ver Sacrum in secesijski paviljon. Zadnji in ključni del diplomskega dela je posvečen Klimtovi umetnosti. V kronološkem smislu so predstavljeni motivi žensk, ki so nam v pomoč osvetliti Klimta kot umetnika in moškega.
Keywords: secesija, fin de siècle, art nouveau, jugendstil, simbolizem, narava in ornament na prehodu stoletja, valovita linija, femme nouvele, femme fatale, dunajska secesija, Ver Sacrum, Gustav Klimt.
Published: 09.12.2015; Views: 1042; Downloads: 173
.pdf Full text (7,77 MB)

5.
PRAVICA KURDOV DO LASTNE DRŽAVE
Jože Slobodnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem na kratko predstavil zgodovino območja na katerem živi ljudstvo Kurdov. Osredotočil sem se na novejšo zgodovino, saj je ravno ta krojila stanje, ki ga Kurdi danes trpijo. V drugem delu sem podrobneje obrazložil pojma notranja in zunanja samoodločba. Slednjega sem primerjal z dosedanjimi uspelimi oz. priznanimi in nepriznanimi poskusi secesije. Primere Čečenije, Abhazije, Bangladeša, Hrvaške, Slovenije ter Bosne in Hercegovine sem primerjal s sedanjim stanjem Kurdov v posameznih državah, kjer ti tvorijo znaten del prebivalstva. Na podlagi napisanega sem povzel kriterije, ki se načeloma uporabljajo pri presojanju upravičenosti secesije določenega ljudstva od starševske države. V naslednjem poglavju sem podrobneje opisal kriterije, zapisane v Montevidejski konvenciji. Na nastanek države sem nato pogledal iz perspektive deklarativne ter konstitutivne teorije priznanja novonastale države. V sklepu sem podal dejansko stanje na Bližnjem vzhodu ter skušal ugotoviti ali to zadostuje omenjenim pogojem in kriterijem.
Keywords: zgodovina Kurdov, notranja samoodločba, zunanja samoodločba, secesija, kriteriji za nastanek države, Montevidejska konvencija, konstitutivna teorija, deklarativna teorija, priznanje, Bližnji vzhod
Published: 04.07.2016; Views: 816; Downloads: 107
.pdf Full text (1,09 MB)

6.
Gustav Klimt kot navdih za lastno slikarsko pripoved
Slavica Petrovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Gustav Klimt kot navdih za lastno slikarsko pripoved govori o njegovih slikarskih delih, o pojavu secesije in lastni slikarski izkušnji. Sestavljeno je iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je opisan izraz secesija in značilnosti tega likovnega obdobja, ki je pustilo pečat na vseh področjih umetnosti. Dotaknemo se tudi dogajanja na Slovenskem in na Dunaju v tistem času. Za lažje razumevanje Klimtovega načina slikanja sta opisana tudi pojma ornament in erotičnost v slikarstvu. Sledi najbolj obširen del diplomskega dela: slikarjev življenjepis in analiza njegovih del, tistih po katerih se je avtorica zgledovala v svojem slikarskem ustvarjanju. To so: Beethovnov friz, Mozaični frizi v palači Stocklet, Gola resnica, Upanje, Tri starostne dobe ženske, Danaja, Poljub, Portret Emilie Flöge, Adele Bloch Bauer idr. Ob koncu teoretičnega dela je omenjeno zanimanje za ponovno upodobitev njegovih del in figur iz slik pri različnih ustvarjalcih na različnih področjih v današnjem času. Sledi praktični del diplomskega dela, ki je namenjen predstavitvi lastnih del, ki so nastala med preučevanjem in spoznavanjem Klimtovih slik.
Keywords: Secesija, simbolizem, art nouveau, secesija na Slovenskem, Dunaj, Gustav Klimt, ornament, erotičnost v slikarstvu, bizantinski mozaiki.
Published: 26.08.2016; Views: 1002; Downloads: 166
.pdf Full text (6,27 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica