| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Poznavanje pravilne uporabe ter samozdravljenje s paracetamolom med študenti zdravstvene nege
Klara Mesarič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Paracetamol je široko dostopen antipiretik in analgetik. V zaključnem delu smo predstavili osnovne farmakodinamične in farmakokinetične značilnosti paracetamola ter raziskali, v kolikšni meri študenti zdravstvene nege poznajo pravilno uporabo paracetamola in koliko vedo o neželenih učinkih prekomernega jemanja te učinkovine. Metode: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Za pridobitev podatkov o znanju študentov ter samozdravljenju s paracetamolom smo uporabili anketni vprašalnik. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 166 študentov zdravstvene nege. Ugotovili smo, da študenti slabo poznajo predvsem neželene učinke paracetamola (n = 81; 48,8 %) ter največji priporočen dnevni odmerek paracetamola za odraslo osebo (n = 55; 33,1 %). Glede samozdravljenja so bolj pazljivi, saj jih večina jemlje paracetamol po potrebi (n = 125; 75,3 %). O jemanju in odmerjanju paracetamola se študenti posvetujejo tudi s prijatelji ali sorodniki (n = 14; 8,4 %). Razprava in sklep: Paracetamol se predpisuje npr. za lajšanje blagih do zmernih bolečin ter prehladnih obolenj. Ker ga je možno kupiti tudi brez recepta, marsikdo meni, da gre za »nedolžno« učinkovino. Če več dni zapored presežemo priporočeni dnevni odmerek paracetamola za odraslo osebo, ki je 4 g oz. 8 tablet, lahko pride do okvare jeter in ledvic. Pomembno je, da študenti kot bodoči zdravstveni delavci pridobijo ustrezno znanje o zdravilih ter se zavedajo pomembnosti ozaveščanja drugih o pravilni uporabi zdravil, še posebej tistih, ki so prosto dostopna.
Keywords: zdravstvena nega, paracetamol, samozdravljenje
Published in DKUM: 17.08.2021; Views: 913; Downloads: 89
.pdf Full text (1,40 MB)

3.
Poznavanje in stališča prebivalcev Slovenije do navadne konoplje (Cannabis sativa L.)
Pika Vene Lipar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem obdobju ponovno pridobiva na pomenu rastlina navadna konoplja (Cannabis sativa L.), ki jo je človek že od nekdaj gojil in uporabljal v različne namene. Zaradi trenutnih razprav v javnosti in aktualnosti teme, smo v okviru diplomske naloge skušali na osnovi anketiranja naključnega vzorca prebivalcev Slovenije ugotoviti, kakšno je vedenje slovenskega prebivalstva o konoplji in kakšna so njihova stališča o uporabi te rastline v vsakdanjem življenju. Anketo smo izvedli s pomočjo spletnega anketiranja. V analizo smo vključili 453 v celoti izpolnjenih vprašalnikov. Ugotovili smo, da anketiranci pridobijo največ informacij iz svetovnega spleta. Najbolj zaupajo okoljskim nevladnim organizacijam, najmanj verskim organizacijam. Pokazalo se je, da ljudje zelo veliko vedo o konoplji in imajo do nje tudi pozitivna stališča. Želijo si več proizvodov na osnovi konoplje, kar bi omogočilo tudi nova delovna mesta. Podpirajo tudi raziskave o učinkih te rastline. V različnih življenjskih situacijah bi anketiranci v veliki večini priporočili zdravljenje s pripravki na osnovi navadne konoplje. Večina anketiranih pa je tudi že imela izkušnjo s to rastlino.
Keywords: Uporabne rastline, anketa, droge, samozdravljenje, samooskrba
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 2380; Downloads: 213
.pdf Full text (342,56 KB)

4.
Šamanizem, samozdravljenje in medicinska sestra
Manja Ljubec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Lastno zdravje je tista dobrina, ki se je ljudje zavemo šele takrat, ko ga izgubimo. Za ozdravitev smo pripravljeni poslušati uradno medicino in se vzporedno zatekati tudi k drugim oblikam zdravljenja z željo, da si povrnemo zdravje. Odločitev za konvencionalno, uradno medicino, ali nekonvencionalno, alternativno medicino, je izbira pacienta, ki se ne počuti dobro. Odnos uradne medicine do alternativnih oblik zdravljenja je v glavnem odklonilen, čeprav pacienti radi sprejemajo tudi drugačne oblike zdravljenja. Medicinsko sestro razumemo kot del uradne medicine, kot vezni člen med zdravnikom in pacientom, hkrati pa tudi kot mater, žensko, uporabnico uradne in alternativne medicine. Metodologija raziskovanja: V raziskavi smo uporabili kvantitativno metodologijo dela s strukturiranim anketnim vprašalnikom. Pridobljene podatke smo obdelali z računalniškim programom Excel in Word ter jih prikazali v obliki grafov. Želeli smo ugotoviti poznavanje in uporabo alternativnih oblik zdravljenja ter dileme medicinske sestre, predstavnice uradne medicine ter uporabnice zdravilstva in njenih metod. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da medicinske sestre pomagajo pacientom tudi z zdravilskimi metodami in sredstvi, vendar v manjši meri, kot bi si to želele. Želijo si večjo povezanost med uradno in alternativno medicino. V veliki meri dobro poznajo metode in sredstva alternativne medicine. Sklep: Medicinske sestre za zdravje pacienta uporabljajo metode in sredstva uradne in alternativne medicine. Prizadevati si moramo za poglobljeno sodelovanje med obema vejama medicine in dovoliti uporabljati tiste metode in sredstva alternativne medicine, ki so se izkazale pri povrnitvi in ohranjanju zdravja pacienta.
Keywords: medicinska sestra, uradna medicina, alternativna medicina, alternativne oblike zdravljenja, samozdravljenje, metode samozdravljenja, šamanstvo.
Published in DKUM: 19.10.2011; Views: 3451; Downloads: 335
.pdf Full text (838,66 KB)

5.
Starejši organizem in zdravila : (diplomsko delo)
Mateja Savić, 2008, undergraduate thesis

Keywords: starost, starostniki, zdravila, farmakodinamika, farmakokinetika, zdravstvena nega, samozdravljenje
Published in DKUM: 09.03.2009; Views: 4406; Downloads: 424
.pdf Full text (456,62 KB)

6.
Search done in 2.77 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica