| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
Teorija anomije : diplomsko delo
Neža Krivec, 2009, undergraduate thesis

Keywords: anomija, teorija anomije, odklonskost, kriminaliteta, samomori, diplomske naloge
Published: 01.09.2009; Views: 3245; Downloads: 624
.pdf Full text (455,22 KB)

4.
5.
Samomori med policisti - primerjava z vojaki : diplomsko delo
Lucijan Cverlin, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: policija, policisti, vojska, vojaki, stres, samomori, psihološka pomoč, diplomske naloge
Published: 18.10.2011; Views: 1382; Downloads: 198
.pdf Full text (1,09 MB)

6.
Samomorilnost med mladimi : diplomsko delo
Maša Balažič, 2011, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: samomori, samomorilno vedenje, mladostniki, preprečevanje, diplomske naloge
Published: 18.11.2011; Views: 2716; Downloads: 759
.pdf Full text (1,36 MB)

7.
Ali ima položaj lune, predvsem polna luna, kakšen vpliv na število prometnih nesreč, število samomorov in število klicev na številko 113
Maruška Višnikar, 2009, published professional conference contribution

Abstract: Namen prispevka je predstaviti štiri lunine mene ter tri »dogodke«, in sicer prometno nesrečo, samomor ter klic na številko 113. Cilj prispevka je ugotoviti, ali položaji lune (predvsem polna luna) vplivajo na ljudi oz. njihovo ravnanje v cestnem prometu (prometne nesreče), storitve samomorov ter klice na številko 113. Uporabljen je teoretični in empirični način obravnave, iz česar izhajajo tudi uporabljene metode.
Keywords: luna, polna luna, mlaj, položaj lune, vplivi, varnost, prometne nesreče, samomori, interventni klici, 113
Published: 04.06.2012; Views: 1779; Downloads: 232
.pdf Full text (162,33 KB)
This document has many files! More...

8.
Samomor - vzroki, preprečevanje in preiskovanje : diplomsko delo univerzitetnega študija
Petra Goli, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Samomor je dejanje, s katerim si nekdo namenoma vzame življenje, ubije samega sebe. Je fenomen, poznan vsem družbam v vseh časovnih obdobjih. Omejen ni le na človeštvo, z njim je prepletena celotna favna. Odstotek samomorov na Slovenskem je zelo visok in sega v sam evropski, tudi svetovni vrh. Slovenci smo narod, ki je močno determiniran s strani zgodovinskih izkušenj ter geografske lege. Nagnjeni smo k depresiji in živimo na rodovitnem območju, ki daje ugodne razmere za razvoj alkoholne kulture. Zaradi pogostosti samomora, saj si trenutno na vsakih 21 ur ena oseba v Sloveniji vzame življenje, se posamezniki na tak ali drugačen način srečujemo s samomorom, nekatere službe celo dnevno. Zato je pomembno, da prepoznamo pri sočloveku, kdaj je samomorilno ogrožen, ter da poznamo načine, kako mu pomagati. Preprečevanje samomora je namreč naloga celotne družbe. In od tu izhaja namen pisanja mojega diplomskega dela. Pisanje izhaja iz predpostavke, da se s pomočjo strategij, sprejetih na nacionalni ravni, ki so celostne in variirajo skozi prostor in čas, lahko zmanjša pojavnost samomora. Iluzorno pa bi bilo meniti, da lahko samomor izkoreninimo. Pri raziskovanju problema sem želela izvedeti, kaj konkretno je bilo na temo samomora storjenega v slovenski policiji. Policisti namreč sodimo med rizično poklicno skupino zaradi vseobsegajoče narave policijskega dela, tudi policijske subkulture. Po drugi strani pa smo v stiku s samomorilno ogroženimi občani. Slednje bi morali biti sposobni prepoznati in jim ustrezno pomagati, nenazadnje tudi na koncu poti s kvalitetno opravljeno preiskavo končnega dogodka samomora in subtilnimi razgovori s svojci pokojnega.
Keywords: samomori, vzroki, dejavniki, preprečevanje, mladostniki, diplomske naloge
Published: 23.10.2012; Views: 2988; Downloads: 1085
.pdf Full text (746,19 KB)

9.
In izginil je nasmeh z obraza ---
Bojan Macuh, 2010, other component parts

Keywords: družina, odnosi, samomori, komunikacija, družba, strokovna pomoč
Published: 07.06.2012; Views: 827; Downloads: 24
URL Link to full text

10.
Samomor in mladostniki : magistrsko delo
Sara Štucin, 2012, master's thesis

Abstract: Samomor obstaja odkar obstaja človeštvo. Nekatere kulture so ga štele med resnejše moralne prekrške, druge so ga v določenih primerih celo podpirale. V nekaterih državah je stopnja samomorilnosti večja kot v drugih, kar lahko pripišemo mnogim dejavnikom. Slovenija spada med države z najvišjim samomorilnim količnikom. Samomorilnost je potrebno obravnavati celostno, saj nanjo deluje več dejavnikov hkrati, ki se med seboj vedno prepletajo. To so dejavniki tveganja, ki jih v grobem delimo na individualne, medosebne in družbene. Prepletanje teh dejavnikov razlagajo teorije o samomorilnosti. Nekatere dajejo večji pomen dednosti (raznim boleznim) in genom, druge posameznikovem okolju in družbi, tretje samomor razlagajo s posameznikovimi notranjimi občutenji (občutek obupa in nemoči). Čedalje več samomorov se pojavlja med mladimi, kar predstavlja velik družbeni problem. Čas mladostništva je zahtevna in občutljiva faza, saj se v tem času lahko razvijejo mnogi napačni vzorci vedenja in reševanja problemov. Če mladostnik ne osvoji pravilnih načinov reševanja problemov, ne uživa podpore staršev, se ne vključuje v družbo in ne čuti pripadnosti do neke skupine vrstnikov, se lahko tveganje za samomor poveča. Ker se samomorilno vedenje lahko prepozna in se samomor lahko prepreči, se je potrebno posvetiti in okrepiti varovalne dejavnike, ki zmanjšujejo verjetnost tveganja za samomor.
Keywords: samomorilnost, samomori, mladostniki, vprašalniki, analize, magistrska dela
Published: 02.08.2012; Views: 2528; Downloads: 384
.pdf Full text (1,41 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica