| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba sadre pri pridelavi jabolk sorte Gala in Braeburn v letu 2008
Janja Kerec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V poskusu smo ugotavljali kako sadra vpliva na reakcijo tal, na dostopnost hranil.
Keywords: gnojenje, sadra, kalcij, Gala, Braeburn
Published: 15.10.2010; Views: 2140; Downloads: 136
.pdf Full text (633,76 KB)

2.
Uporaba sadre pri pridelavi jabolk
Mojca Ločnikar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Poskus vrednotenja vpliva kalcijevih gnojil na lastnosti tal ter mineralno sestavo plodov je potekal v letih od 2004 do 2006 na posestvu UKC Pohorski dvor. Vključeni sta bili sorti jabolk 'Gala' in 'Braeburn'. Kalcifikacija tal je bila izpeljana jeseni leta 2004 in 2005 z različnimi odmerki kalcijevih gnojil. Poskus s sorto 'Gala' je vključeval gnojenje s 5 t sadre/ha, 10 t sadre/ha, 15 t sadre/ha, 20 t sadre/ha in 20 t hidriatiziranega apna/ha ter nepognojeno kontrolo. Poskus s sorto 'Braeburn' je vključeval gnojenje s 15 t sadre/ha, 20 t sadre/ha, 25 t sadre/ha in 20 t hidratiziranega apna/ha ter nepognojeno kontrolo. V poskusu smo želeli ugotoviti vpliv sadre na reakcijo tal, dostopnost hranil, predvsem kalcija v tleh in vpliv različnih načinov kalcifikacije na mineralno sestavo plodov. pH tal se je povečal po enkratni kalcifikaciji tal z apnom pri sorti 'Braeburn' za 15 % in pri sorti 'Gala' za 71 %. Po dvakratni kalcifikaciji z apnom se je pH tal v nasadu dreves sorte 'Gala' povečal za 80 %. Uporaba apna (20 t/ha) je povečala koncentracijo Ca v plodovih sorte 'Braeburn' za 16 %, medtem ko uporaba drugih kalcijevih gnojil tega učinka ni imela. Pri sorti 'Gala' je bil vpliv kalcifikacije na povečanje koncentracije Ca v plodovih manj izrazit.
Keywords: sadra, kalcij, sadovnjak, kakovost
Published: 26.07.2012; Views: 1412; Downloads: 104
.pdf Full text (1017,89 KB)

3.
Uporaba bele sadre pri jablanah sort 'Gala' in 'Braeburn
Marinka Brglez Sever, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, UKC Pohorski dvor, smo v letu 2007 raziskovali vpliv uporabe različnih kalcijevih gnojil (sadre in apna) ter različnih odmerkov sadre na lastnosti tal, vsebnost kalcija v listih, mineralno sestavo plodov, pomološke parametre jablan ter zrelostne in kakovostne parametre pridelka. Poskus je vključeval sorti 'Gala' in 'Braeburn'. Pri sorti 'Gala' je bilo v poskus vključenih 6 obravnavanj (5 t/ha sadre, 10 t/ha sadre, 15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna, ter negnojeno kontrola), pri sorti 'Braeburn' pa 5 obravnavanj (15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna in negnojeno kontrola). Uporaba hidratiziranega apna je pri sorti 'Gala' in 'Braeburn' rezultirala z največjo spremembo pH tal (povečanje pH), medtem ko uporaba sadre na pH tal ni imela odločilnega vpliva. Pri sorti 'Gala' je bila koncentracija kalcija v plodovih najbolj povišana pri uporabi 10 in 20 t/ha sadre ter nekoliko manj pri uporabi 20 t/ha apna, prav tako je bil tudi pri sorti 'Braeburn' vpliv kalcifikacije na povečanje koncentracije kalcija v plodovih najbolj izrazit pri uporabi 20 t/ha sadre. Vsebnost kalcija v listih se je pri sorti 'Braeburn' povečevala s povečevanjem odmerka sadre, prav tako vsebnost žvepla v tleh. Pri sorti 'Gala' se je koncentracija kalcija v listih povečala le pri uporabi 15 t/ha sadre, vsebnost žvepla v tleh pa se je povečevala z večanjem odmerka sadre. Najboljša obarvanost plodov (delež krovne barve) pri sorti 'Gala' je bila ugotovljena pri najvišjem odmerku sadre in apna, pri sorti 'Braeburn' pa vpliv vira in odmerka kalcijevih gnojil na obarvanost plodov ni bil potrjen.
Keywords: sadra, kalcij, apno, žveplo, kakovost, tla
Published: 26.09.2014; Views: 1023; Downloads: 95
.pdf Full text (667,47 KB)

4.
Uporaba sadre pri pridelavi jabolk sorte 'Gala' in 'Braeburn' v letu 2008
Janja Kerec, 2010, undergraduate thesis

Keywords: gnojenje, sadra, kalcij, 'Braeburn', 'Gala'
Published: 10.07.2015; Views: 612; Downloads: 23
URL Link to full text

5.
Uporaba sadre pri pridelavi jabolk
Mojca Ločnikar, 2012, undergraduate thesis

Keywords: sadra, kalcij, sadovnjak, kakovost
Published: 10.07.2015; Views: 539; Downloads: 22
URL Link to full text

6.
TERMOGRAVIMETRIČNA ANALIZA SADRE IZ TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ
Vesna Rebić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na vzpostavitev metode za termogravimetrično analizo sadre in ovrednotenje rezultatov meritev. Termogravimetrična analiza je avtomatska metoda, s katero določamo stopnjo čistote sadre, tj. delež kalcijevega sulfata dihidrata in vsebnost kalcijevega karbonata. Z uporabo te metode lahko, v primerjavi s klasično gravimetrično metodo, zmanjšamo vpliv pogojev prostora in okolja ter človeškega faktorja, hkrati do rezultatov pridemo v bistveno krajšem času. Poleg pristopa k vzpostavitvi instrumentalne metode za uporabo v laboratoriju, diplomsko delo prikazuje tudi izvedbo verifikacije te metode in ovrednotenje merilne negotovosti rezultata. Na podlagi meritev realnih vzorcev in reagentov znane čistote smo določili merilno območje metode in medsebojno primerljivost rezultatov. Ugotovili smo, da so rezultati meritev s termogravimetrično metodo primerljivi z rezultati gravimetrične metode. Prav tako se je izkazalo, da se z uporabo instrumentalne metode skrajša čas trajanja analize, saj določanje stopnje čistote sadre in vsebnosti kalcijevega karbonata poteka zaporedno znotraj enega instrumentalnega postopka, medtem ko je z gravimetrično metodo te analize potrebno izvesti v več posameznih korakih.
Keywords: sadra, čistota sadre, vsebnost kalcijevega karbonata, termogravimetrična analiza, razžvepljevanje
Published: 16.09.2016; Views: 421; Downloads: 67
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica