1. Optimizacija izgradnje sušilnice za sadje in zelenjavo : diplomsko deloLuka Spasojević, 2024, undergraduate thesis Abstract: Sušenje sadja in zelenjave je eden najstarejših načinov konzerviranja, ki omogoča podaljševanje obstojnosti plodov. Postopek sušenja v sušilnicah predstavlja danes tehnološki proces, ki glede na stroge energetske zakone porablja preveč električne in toplotne energije. Problematika energetsko potratnega procesa sušenja sadja in zelenjave se rešuje s skonstruiranjem posebej za to pripravljenega in opremljenega energetsko varčnega prostora z energetsko varčnimi komponentami sušilnih komor. V diplomskem delu smo izvedli energetsko optimizacijo sušilnice z izgradnjo tipske sušilnice, ki ima modificiran toplotni sistem, in v kateri se lahko uporabljajo obnovljivi viri energije, ki jih nudi narava okolice, v katero je umeščeno podjetje Gazdinstvo Ratko Spasojević d. o. o. Keywords: Obnovljivi viri energije, konstruiranje, susilnica, sadje, zelenjava Published in DKUM: 07.02.2025; Views: 0; Downloads: 0
Full text (4,45 MB) |
2. |
3. Primerjava prehranjevalnih navad predšolskih otrok v waldorfskem in javnem vrtcu v PomurjuKlavdija Lukač, 2018, master's thesis/paper Abstract: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali je celodnevna prehrana pri predšolskih otrocih iz waldorfskega in javnega vrtca uravnotežena oz. če so vključene različne vrste živil iz skupin: žit in škrobnih živil, sadja in zelenjave, mesa in zamenjav, mleka in mlečnih izdelkov, maščob in maščobnih živil. V letu 2017 smo pri posameznem otroku v omenjenih vrtcih 15 dni tehtali celodnevno količino zaužitih živil/jedi, starši/skrbniki pa so to doma izvajali preko prehranskih dnevnikov. Dobljene podatke smo analizirali z OPKP (Odprta platforma za klinično prehrano) in statistično obdelali z Microsoft Excel 2010 in IBM SPSS 20 ter primerjali s prehranskimi priporočili D-A-CH (Nemčija (D), Avstrija (A), Švica (CH)) za starostno obdobje od 4 do 6 let. Ugotovili smo, da predšolski otroci niso zaužili priporočenega vnosa mesa in zamenjav, so pa predšolski otroci iz waldorfskega vrtca zaužili priporočeno količino sadja. Priporočenemu dnevnemu vnosu zelenjave se ni približal noben vrtec, medtem ko sta oba zadostila priporočilom pri vnosu mleka in mlečnih izdelkov. Skrb zbujajoč je dnevni vnos zaužite soli pri posameznem otroku, ki presega optimalne vrednosti za 4-krat od priporočenih. V dnevne obroke bo treba vključiti več mesa, zelenjave in sadja ter znižati prekomeren vnos soli, ki negativno vpliva na zdravje otrok. Keywords: prehrana predšolskih otrok, meso in zamenjave, zelenjava in sadje, mleko in mlečni izdelki, sol, žita in škrobna živila Published in DKUM: 21.12.2018; Views: 1552; Downloads: 149
Full text (941,20 KB) |
4. OSTANKI PESTICIDOV V ZELENJAVI IN SADJUKristina Urbanč, 2016, master's thesis/paper Abstract: Država porekla, način kmetijske pridelave ter prisotnost ostankov pesticidov so vse pomembnejši kriteriji pri nakupu hrane, še posebej pri sveži zelenjavi in sadju. V letu 2015 smo preučevali vsebnost in količino ostankov pesticidov v zelenjavi in sadju v odvisnosti od načina pridelave na podlagi analiz na ostanke pesticidov znotraj integrirane in ekološke pridelave ter stanje na splošnem trgu Republike Slovenije. Analizirali smo ostanke pesticidov iz vzorcev solate iz trajnostnega poskusa na UKC Maribor v letu 2015, kjer so bili preučevani štirje pridelovalni sistemi (konvencionalni, integrirani, ekološki, biodinamični). Rezultati kažejo, da je vsebnost ostankov pesticidov v zelenjavi in sadju odvisna od načina pridelave in da zelenjava in sadje, pridelana v sklopu sheme kakovosti ekološka pridelava v Sloveniji, nista obremenjena z ostanki pesticidov. V vzorcih integrirane pridelave so najdeni ostanki pesticidov, vendar pa je v primerjavi z vzorci splošnega trga znotraj integrirane pridelave večje delež vzorcev brez ostanka pesticidov (82,7 % vzorcev zelenjave in 30,6 % vzorcev sadja). V prihodnosti bo potrebno več pozornosti nameniti spodbudi kmetov za vključenost v sheme kakovosti, poskrbeti za kratke verige oskrbe in ozaveščati ljudi o pomembnosti uživanja lokalno pridelane ekološke zelenjave in sadja za boljšo kakovost njihovega življenja. Keywords: zelenjava, sadje, ostanki pesticidov, integrirana pridelava, ekološka pridelava, pridelovani sistem Published in DKUM: 27.10.2016; Views: 3630; Downloads: 373
Full text (2,80 MB) |
5. ANALIZA KUPCEV SVEŽEGA SADJA IN IZDELKOV IZ SADJA V SPODNJEM PODRAVJUKristjan Lovrec, 2015, bachelor thesis/paper Abstract: V maju in juniju 2015 smo na območju Spodnjega Podravja opravili raziskavo o vedenju potrošnikov in odločilnih dejavnikih, ki vplivajo na odločitev pri nakupu svežega sadja ali izdelkov iz sadja. Raziskavo smo izvedli z uporabo anketnih vprašalnikov, ki so jih sestavljala vprašanja odprtega in zaprtega tipa. Uporabili smo vzorec 200–tih anketirancev. V anketni raziskavi smo obravnavali naslednje socialno-demografske značilnosti anketirancev: spol, starost, dokončana izobrazba, število članov in število zaposlenih v gospodinjstvu ter neto mesečni prihodek na družinskega člana. Ugotovili smo, da sta najpomembnejša dejavnika pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja videz in izvor. Kar 83 % anketirancev kupuje sadje in izdelke iz sadja v trgovinah. Keywords: Sadje, izdelki iz sadja, povpraševanje, Spodnje Podravje, anketna raziskava Published in DKUM: 02.11.2015; Views: 1165; Downloads: 169
Full text (1,08 MB) |
6. Fruit products for profitChris Clarke, Kathrin Schreckenberg, N.N. Haq, 2011 Abstract: "The focus of this booklet is on fruit trees for small-scale farmers grown in home gardens and small-sale orchards, rather than on species such as oil palm that are predominantly cultivated in industrial-scale plantations. The booklet is intended to raise awareness and provide information to people and organizations, public and private, who are working with local communities to promote sustainable livelihood diversification for small-scale farmers. The booklet outlines the potential benefits of a fruit enterprise deriving from increased incomes, but also considers improved diets and food security for the farm family. It outlines the base requirements for cultivating fruit trees, marketing fruit and also processing fruit as well as drawing attention to some of the challenges. Even though harvesting of wild fruit trees is not considered in this booklet, processing, packaging and marketing of fruit produce is similar for both cultivated and wild harvested fruit Keywords: sadjarstvo, sadovnjaki, sadje, prodaja sadja Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1280; Downloads: 34
Link to full text |
7. |
8. |
9. SADJE IN ZELENJAVA V PREHRANI SLOVENSKIH OTROKLjudmila Pavlin, 2015, specialist thesis Abstract: Zdrava prehrana je za otroke in mladostnike izjemno pomembna, tako ne preseneča dejstvo, da poteka veliko število raziskav s področja prehranjevanja z sadjem in zelenjavo, rezultati le teh pa pokažejo na trenutno stanje prehranjevanja, ter služijo za izhodišče pri oblikovanju strategije na tem področju. Namen specialističnega dela je bil pregled literature, raziskav in ukrepov na področju dnevnega vnosa sadja in zelenjave pri otrocih ter pregled ukrepov za izboljšanje trenutnega stanja.
Metodologija dela. Uporabljena je metoda analize v delu pregleda literature, metoda konkretizacije pri prikazu neustreznega dnevnega vnosa sadja in zelenjave ter metoda sinteze, kjer so raziskave združene v celoto in omogočajo preglednost tematike.
Rezultati. Rezultati pregledanih in objavljenih raziskav kažejo, da je dnevni vnos sadja zadosten, medtem ko je vnos zelenjave prenizek v vseh starostnih obdobjih. Slovenija v zadostni meri sprejema dokumente, ki urejajo to področje, istočasno potekajo tudi ukrepi za povečan vnos sadja in zelenjave pri otrocih. Vendar je še vedno prenizka osveščenost v vseh starostnih skupinah prebivalcev. Predvsem v šolskem okolju lahko govorimo o velikem zavedanju problema in velikem številu uspešnih projektov za povečanje dnevnega vnosa omenjenih skupin živil.. Urejenost šolske prehrane je izredno dobra, saj šole ponujajo kar štiri obroke.
Sklep. Zaposlitev kliničnega dietetika v šolah bi močno vplival na ustreznejši način prehranjevanja učencev, saj bi poleg osnovnega urejanja jedilnikov omogočal tudi izvedbo spremljajočih aktivnosti za otroke in odrasle, ki jih obdajajo. Za doseganje zadostnega dnevnega vnosa sadja in zelenjave bo potrebno večletno trdo delo, med sektorsko sodelovanje vseh vključenih v procese vzgoje in izobraževanja. Poleg sistemskega reševanja obstoječih težav s prehranjevanjem v šolah, bo potrebno izraziteje delovati na preventivnem področju izobraževanja in dela z odraslimi torej starši, starimi starši in vsemi, ki prihajajo v stik z otroci. Keywords: Ključne besede: sadje in zelenjava, otroci, šola, klinični dietetik Published in DKUM: 04.06.2015; Views: 2202; Downloads: 290
Full text (950,12 KB) |
10. ZGODNJE NARAVOSLOVJE - SADJE V PRVEM RAZREDU OSNOVNE ŠOLEMaja Mežnarić, 2015, undergraduate thesis Abstract: Diplomsko delo Zgodnje naravoslovje – Sadje v prvem razredu osnovne šole, je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del zaokrožajo trije sklopi: psihološki (v njem so na kratko predstavljeni otroci, njihova psihologija, podrobneje pa opredeljene značilnosti šestletnih otrok), naravoslovni (pojasnjeno je naravoslovje, kako pomembno je začetno naravoslovje ter naravoslovna pismenost) in didaktični sklop (opredeljen je učni predmet Spoznavanje okolja, kjer se v edukacijski vertikali otroci prvič srečajo z naravoslovjem). V praktičnem delu so podani natančen načrt, izpeljava in evalvacija učne ure zgodnjega naravoslovja (vsebina sadja), ki zadošča teoretičnim zahtevam sodobnega pouka. Na osnovi narejenega ugotavljamo, da sodobne oblike in metode dela zahtevajo od učitelja daljšo in bolj natančno pripravo na pouk. Mlajši otroci morajo zaradi nezmožnosti abstraktnega mišljenja za lažjo predstavo delati s konkretnim materialom, saj otroci te starosti še niso popolnoma navajeni na sistem. Učitelj mora znati zato dobro predvidevati in v spremenjenih situacijah ustrezno odreagirati. Keywords: zgodnje naravoslovje, prvo triletje, prvi razred, spoznavanje okolja, sadje Published in DKUM: 21.04.2015; Views: 2167; Downloads: 257
Full text (2,38 MB) |