| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Poštni ropi v Sloveniji
Davor Vodopija, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Poštni ropi v Sloveniji smo ugotovili, da si roparji za izvršitev kaznivega dejanja izbirajo poštne poslovalnice, ki so slabše tehnično varovane, kar je razvidno iz poštnih ropov v Semedeli ter v Kresnicah. Zaradi tega je morala Pošta Slovenije izboljšati načine, kako varuje svoje premoženje in dobrobit svojih zaposlenih, kar je privedlo tudi do tega, da se je število poštnih ropov zelo zmanjšalo. Za varovanje Pošte Slovenije je zelo pomembno sodelovanje Pošte Slovenije in policije, ki je že tradicionalno dobro, pri iskanju storilcev in pri preprečevanju poštnih ropov pa se je le še izboljšalo. Prav tako je za preprečevanje poštnih ropov in ohranjanju varnosti Pošte Slovenije pomembno tudi tehnično varovanje, ki je sestavljeno iz kombinacije fizičnega varovanja, mehanskega varovanja in tehničnega varovanja ter organizacijskih in kadrovskih ukrepov V sledečem delu smo podrobneje predstavili pošto, Pošto Slovenije, rope ter poštne rope v Sloveniji. Predstavili smo poštne rope v Semedeli in v Kresnicah ter kako lahko s pomočjo tehničnega varovanja, sodelovanja s policijo in preventivnim izobraževanjem zaposlenih omejujemo poštne rope. Prav tako smo odgovorili tudi na zadani raziskovalni vprašanji, ki nam pomagata podrobneje prikazati tematiko.
Keywords: diplomske naloge, pošta, Pošta Slovenije, ropi, poštni ropi, omejevanje poštnih ropov
Published: 26.01.2021; Views: 160; Downloads: 40
.pdf Full text (415,73 KB)

2.
Preiskovanje ropov
Nastja Drnjač, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo preiskovanje ropov na območju PU Novo mesto. Za načrtovanje ropa storilec po navadi ne potrebuje posebnega znanja in organizacije, saj je izvedba dokaj preprosta in ne zahteva posebne tehnike. Izjema so bančni ropi in ropi v druge denarne ustanove, ki so zelo načrtovani in proučeni, saj je v teh primerih roparski plen zelo velik, vendar pa je tveganje, da roparja najdejo, večje. Kriminalisti za dokazovanje ropa najpogosteje uporabljajo metodo prepoznavanja ali primerjavo kontaktnih sledov, najdenih na kraju dejanja in kontaktnih sledov, najdenih na osumljencu. Skozi raziskavo smo prišli do dveh ugotovitev, in sicer da je na območju PU Novo mesto v povprečju zelo malo ropov in da pri izvrševanju le-teh storilec po večini uporablja fizično silo. V diplomskem delu smo tako na podlagi statističnih izračunov ovrgli hipotezo, da so storilci pri ropu največkrat uporabili strelno orožje. Podrobnejši pregled podatkov je pokazal, da je v 90 % storilec uporabil za napad fizično silo, strelno orožje pa je bilo uporabljeno samo v 6 primerih in predstavlja 6 % delež. Ugotovili smo tudi, da število ropov na območju PU Novo mesto odstopa od povprečja v RS, saj je število tovrstnih kaznivih dejanj približno za tretjino nižje od povprečja celotne Republike Slovenije. Na podlagi statističnih izračunov smo drugo hipotezo potrdili, in sicer da se največ ropov zgodi v večernih urah. Po izračunu se je izkazalo, da je bilo 35 % ropov storjenih v času med 18:00 do 23:59.
Keywords: ropi, preiskovanje, kriminalistično preiskovanje, statistični podatki, diplomske naloge
Published: 24.10.2017; Views: 645; Downloads: 75
.pdf Full text (1013,07 KB)

3.
Rop na bencinskem servisu
Valerija Žnidaršič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je raziskati področje ropov na bencinskih servisih ter ugotoviti kako je poskrbljeno za varnost na servisu samem. V današnjih časih namreč delodajalci dajejo prednost dobičku pred varnostjo ljudi, ki dobiček na nek način ustvarjajo. V diplomski nalogi je primer ropa ter anketni vprašalnik, s katerim smo raziskali mnenja zaposlenih o varnosti ter o tem kaj bi morali po njihovem mnenju nadrejeni izboljšati. Sklepamo lahko, da se ta vrsta kriminala vse bolj pojavlja, saj lahko v zadnjem času pogosteje zasledimo o ropih na bencinskih servisih. Glavni krivec za naraščanje nasilnega kriminala naj bi po mnenju strokovnjakov ter glede na policijsko statistiko bil kapitalizem sam ter gospodarska kriza, ki je pestila našo državo in prav zaradi tega se nekateri zatekajo k nasilnim dejanjem, da lahko s pomočjo nasilja pridejo do dobička za vsako ceno. Seveda, pa velikemu porastu ropov ne moremo pripisati samo temu. Vse več so na delu tudi različne skupine ljudi, predvsem iz Balkana, pojavljajo pa se tudi kriminalne skupine iz bogatejših držav severne Evrope (Boštic Voh, 2014). Rop lahko opredelimo kot tatvino lastnine z uporabo storilčeve sile ter ustrahovanja. Pri ropu je vedno prisotna žrtev, ki utrpi škodo ali ji le ta grozi. Roparji bencinske servise napadejo zaradi lahko dostopne gotovine v njihovih blagajnah, ki zaradi narave dela med poslovanjem ni tehnično varovana (Dvoršek, 2006).
Keywords: kazniva dejanja, ropi, tatvine, bencinski servisi, preprečevanje, preiskovanje, diplomske naloge
Published: 09.02.2017; Views: 1060; Downloads: 113
.pdf Full text (800,64 KB)

4.
Sistemi varnostnega dima - concept smoke screen
Aleš Trontelj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je zagotavljanje osebne, poslovne in premoženjske varnosti izjemnega pomena. Kazniva dejanja zoper premoženje predstavljajo 60 % vse kriminalitete v Republiki Sloveniji, zato je pomembno, da delujemo preventivno in dobro zavarujemo sebe ter okolje v katerem živimo in delamo. Izguba premoženja ob vlomu ali ropu ne pomeni samo izgube materialnih dobrin, temveč lahko posledično predstavlja tudi izgubo posla, nepopravljivo škodo in propad poslovanja. Problematika hitrih vlomov, ki v povprečju trajajo največ štiri minute, in problematika zakasnelih intervencijskih časov varnostnih služb ali policije, ki povsod po svetu potrebuje za prihod na kraj storitve kaznivega dejanja v povprečju deset minut ali več, je s sistemi varnostnega dima Concept Smoke Screen učinkovito rešena. Namen diplomskega dela je bilo predstaviti koncept varovanja s sistemi varnostnega dima, natančno predstaviti delovanje Concept Smoke Screen-a ter predstaviti njegovo izjemno uporabnost. Sistemi varnostnega dima Concept Smoke Screen resnično delujejo in so izredno učinkoviti. Zasnovani ter nameščeni so tako, da odvračajo vlomilce in roparje, saj vdor dima v prostor s svojo silovitostjo in nenadnostjo človeka povsem onesposobi. Sistemi varnostnega dima Concept Smoke Screen delujejo natanko tako, kot si vlomilec ali ropar ne želi; v njegovih mislih se čas za izpolnitev naloge izteka, izgubi orientacijo ter ne vidi več tistega, kar je imel namen ukrasti. Cilj diplomske naloge je bil dokazati, da sistemi varnostnega dima delujejo preventivno in da je tovrstno varovanje izredno uspešno pri preprečevanju vlomov ter ropov. To prikazujejo primeri iz prakse, ki so dokazali, da uporaba sistemov varnostnega dima zmanjša število kaznivih dejanj vloma in ropa, hkrati pa tudi zmanjšuje škodo ob izvedbi tovrstnih kaznivih dejanj. Sisteme varnostnega dima je potrebno namestiti povsod, kjer se srečujejo z ropi in vlomi oziroma tja, kjer je velika verjetnost, da bo prišlo do ropa ali vloma. Tako so premoženje in življenja ljudi učinkovito varovana, hkrati pa so sistemi popolnoma neškodljivi za človekovo zdravje in okolje, saj niso toksični ter korozivni.
Keywords: kriminaliteta, vlomi, ropi, preprečevanje kriminalitete, varnostni sistemi, varovanje, tehnično varovanje, sistem varnostnega dima, primeri, diplomske naloge
Published: 15.12.2016; Views: 816; Downloads: 54
.pdf Full text (564,38 KB)

5.
Premoženjska kriminaliteta na območju PU Maribor v času ekonomske krize
Benjamin Kosajnč, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomske naloge opisuje stanje premoženjske kriminalitete na območju PU Maribor v obdobju recesije oziroma ekonomske krize in sicer med leti 2011 in 2015. Zbrane statistične podatke v obdobju gospodarske krize primerja s statističnimi podatki iz obdobja pred krizo (2008).
Keywords: kriminaliteta, premoženjska kriminaliteta, tavine, ropi, vlomi, statistični pregledi, diplomske naloge
Published: 29.11.2016; Views: 790; Downloads: 99
.pdf Full text (981,65 KB)

6.
Premoženjska kazniva dejanja na bencinskih servisih v Sloveniji
Sara Korpič, 2016, master's thesis

Abstract: K premoženjskim deliktom sodijo različna protipravna prisvajanja tujih stvari, ki prinašajo storilcem premoženjsko korist, oškodovancem pa premoženjsko škodo in le izjemoma niso motivirana s pridobitvijo premoženjske koristi. Maloprodajne trgovine na bencinskih servisih ponujajo urejeno zunanjost, možnost hitrih nakupov, ustrežljive in prijazne prodajalce, raznoliko izbiro prodajnega blaga ter razne ugodnosti pri nakupih, od kartic in točk ugodnosti, do popustov in dodatnih ugodnih storitev. Vse te ugodnosti postavljajo prodajalne v tveganje, da bodo žrtve raznih premoženjskih kaznivih dejanj, od tatvin in goljufij pa vse do ropov in vlomov. Varnostnih tveganj se nikoli ne da v celoti odpraviti, lahko jih poskušamo le omiliti in nadzorovati, poleg tega tveganja niso nikoli povsem stalna, ampak se spreminjajo pod vplivom različnih notranjih in zunanjih dejavnikov. So torej sestavni del poslovnih tveganj trgovine kot ene izmed gospodarskih dejavnosti. Zaradi tega je analiza kriminalitete po našem mnenju zelo pomemben dejavnik, ki pripomore policiji, da se lahko uspešno odziva na vse izzive, ki jih predstavlja ta proučevani problem. Kot cilj raziskave smo želeli ugotoviti, katere oblike premoženjske kriminalitete na bencinskih servisih v Sloveniji so najpogostejše, kateri dnevi v tednu, ure v dnevu ter regije in mesta v Sloveniji so problematične ter na podlagi vseh ugotovitev pripraviti predloge za boljšo preventivo. S pomočjo orodja ArcGIS smo lokacije kaznivih dejanj vnesli na zemljevide in analiza je izpostavila problematičnost največjih slovenskih občin (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Koper, Domžale) in skoraj ponavljajoči se vzorec kriminalitete v obdobju 2008-2013 glede na vrsto premoženjskega kaznivega dejanja.
Keywords: kazniva dejanja, kriminaliteta, premoženjska kriminaliteta, tatvine, ropi, goljufije, storilci, bencinski servisi, varovanje, preprečevanje, kartiranje kriminalitete, magistrska dela
Published: 13.05.2016; Views: 1596; Downloads: 162
.pdf Full text (1,60 MB)

7.
Pink Panterji kot kriminalna združba : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Špelaa Fortte, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja se je skupina srbskih fantov in deklet, ki do takrat še niso imeli nikakršnega opravka s kriminalom, odločila, da prestopijo na drugo stran zakona in opustošijo najbolj znane draguljarne po svetu. Rodila se je mednarodna kriminalna združba, imenovana »Pink Panter«, za katero velja, da je iz najznamenitejših draguljarn, vse od Dubaja, preko Pariza do daljnega Tokia, ukradla nakit v vrednosti nekaj 100 milijonov evrov. Britanska policija jih je že leta 2004 poimenovala Pink Panterji. Sestavlja jih skupina od 200 do 500 zelo dobro organiziranih roparjev. Večinoma so to nekdanji vojaki, ki jih zanimajo predvsem drage ure in izbran nakit. Panterji so si v manj kot desetih letih v več kot devetdesetih drznih oboroženih ropih in velikih tatvinah v osemnajstih mestih nagrabili za več kot 100 milijonov evrov blaga. Policije po svetu že več let nemočno opazujejo sumljive prišleke iz Srbije, Črne gore, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, deloma tudi iz Ukrajine in pribaltskih držav. Njihovo delo pa do leta 2008 ni obrodilo kakšnih večjih sadov. Modus operandi Panterjev je vedno enak. Osebje draguljarne prepričajo, da so bogati kupci, nato si dalj časa pustijo svetovati. Ko pa vstopi drugi pajdaš, se vse odvije v manj kot dveh minutah; izvlečejo strelno orožje, osebje prisilijo, da odklenejo najbolj dragocene kose draguljev, ur, nato pa pobegnejo in izginejo v množici. Napadejo vedno sredi dneva v času, ko ni prometnih konic, odpeljejo se z avtomobilom. Običajno jih gre na delo pet. Za seboj ne puščajo žrtev, ropajo pa odkritih obrazov in brez rokavic, zato se policijske kartoteke vztrajno polnijo s posnetki nadzornih kamer in prstnimi odtisi. Zanimivo je, da so v bazah Interpola podatki in prstni odtisi večine članov Pink Panterjev, v zaporih pa jih ne sedi veliko. Nekateri poznavalci pravijo, da gre za roparje, ki udarijo le enkrat ali dvakrat, z denarjem od plena si nato v svojih okoliših izboljšajo življenjski položaj. Policija je ugotovila, da ropajo predvsem po naročilu, sodeč po ropih, pri katerih so odnesli le ure določene znamke, ostalo pa so pustili. Pri enem od članov Pink Panterjev je policija našla dragocen briljantni prstan, ki je bil skrit v lončku za kremo. Policija je zaradi tega spoznanja poimenovala združbo po istoimenskem filmu Blaka Edwardsa. Pink Panterji slovijo po svoji neverjetni natančnosti in drznosti, ki jih ne zapusti niti, ko jih ujamejo. Prav zaradi tega ima policija zelo velike težave pri odkrivanju in dokazovanju tovrstne kriminalitete, saj razpolaga z znanimi dejstvi, vendar je vseeno nemočna.
Keywords: organizirana kriminaliteta, kriminalne združbe, ropi, primeri, diplomske naloge
Published: 17.01.2014; Views: 1479; Downloads: 264
.pdf Full text (505,10 KB)

8.
Poštni ropi in zaščita pred njimi : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Dominik Tola, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Pošta Slovenije pri svojem poslovanju predstavlja širok spekter dejavnosti, vendar se bom v diplomskem delu osredotočil predvsem na poštne rope in zaščito pred njimi. Roparji se pogosto odločajo za rope v gospodarsko poslovne objekte, zlasti finančne istitucije, saj je tam možnost pridobiti večjo količino denarja in s tem nastanek tudi večje škode. Ker se roparji odločajo za napade na podlagi ocenitve ranljivosti objekta, je pomembno, da so objekti čimbolj zavarovani, kajti s tem jih odvrnemo od njihovih namer. Zaradi globalizacije se je število kaznivih dejanj močno povečalo, zato je smotrno kar največ naporov vlagati v preprečevanje ropov. V diplomskem delu sem se osredotočil na najpogostejše oblike kaznivih dejanj v Pošti Slovenije d.o.o.: rop poštne poslovalnice, rop poštnega vozila, rop pismonoše, vlom v poštno poslovalnico, tatvine, vlom in goljufije. Pošta Slovenije d.o.o. skrbi za varovanje ljudi in premoženja s pomočjo mehanskega, fizičnega in tehničnega varovanja in s sodelovanjem z za-to pristojnimi organi. V nadaljevanju diplomskega dela sem podrobneje opisal ukrepe za preprečevanje kriminalnih dejanj, do katerih pride v Pošti Slovenije d.o.o. in značilnosti storilcev. Sektor za korporativno varnost in nadzor skrbi za pripravo, nadzor in izvedbo varnostne politike, ki deluje v okviru Pošte Slovenije d.o.o.. Pri preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju kaznivih dejanj gre za ukrepe fizičnega in tehničnega varovanja ter organizacijskega in kadrovskega varovanja. Sistem korporativne varnosti in upravljanje z varnostnimi tveganji tako Pošti Slovenije zagotavlja učinkovit in stroškovno ustrezen varnostni sistem, hkrati pa daje absolutno prioriteto varnosti zaposlenih in uporabnikov poštnih storitev.
Keywords: pošta, ogroženost, varnostna politika, ropi, preprečevanje, fizično varovanje, tehnično varovanje, diplomske naloge
Published: 26.11.2013; Views: 1409; Downloads: 210
.pdf Full text (501,53 KB)

9.
Analiza medijskega poročanja o ropih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Goran Cverlin, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Mediji se preživljajo od poročanja. Ne sme nas čuditi, da nam nemalokrat ponujajo izkrivljene, nepreverjene informacije, ki so produkt slabo raziskanega npr. dogodka, ali pa le plod čiste domišljije poročevalca. Mediji predvsem izbirajo in predstavljajo zanimive in senzacionalne primere kriminalitete in s tem stopnjujejo občutek ogroženosti med javnostjo in strah pred nasiljem.
Keywords: kriminaliteta, kazniva dejanja, ropi, mediji, poročanje, analize, diplomske naloge
Published: 24.10.2012; Views: 1346; Downloads: 241
.pdf Full text (3,77 MB)

10.
Analiza ropov in vlomov v objekte, ki jih varujejo zasebna varnostna podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Rok Trdina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta zajeti dve izmed hujših kaznivih dejanj zoper premoženje in sicer vlom oz. velika tatvina in rop, ter varovanje ki ga na tem področju nudijo zasebne varnostne službe. Gre namreč za kazniva dejanja, pri katerih se storilci na njihovo izvršitev praviloma dobro pripravijo. Med pripravo na kaznivo dejanje spada tudi izbira potencialne žrtve ali objekta napada. Pri tem imajo storilci največkrat v mislih le dvoje: tveganje in višina materialne koristi. K tveganju prav gotovo spadata dve okoliščini in sicer verjetnost, da bodo prijeti na kraju dejanja, ali pa da bodo odkriti med kasnejšim preiskovanjem. Na obe v veliki meri vpliva tudi način varovanja objekta napada.
Keywords: premoženjska kriminaliteta, vlomi, ropi, preprečevanje, varovanje objektov, zasebno varovanje, varnostne službe, analize, diplomske naloge
Published: 30.05.2012; Views: 1908; Downloads: 287
.pdf Full text (1,74 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica