| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Teorija in praksa ogrevanja v v rokometu
Tjaša Trobas, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano ogrevanje v rokometu. S pomočjo deskriptivne metode oz. s pomočjo zbiranja in analize informacij iz različnih odgovarjajočih virov smo v diplomskem delu predstavili nekatere pomembne informacije, povezane s teorijo in prakso ogrevanja v rokometu. V ta namen smo predstavili tudi obremenitve, ki jim je rokometaš podvržen med tekmo. Najpomembnejši cilji ogrevanja pri rokometu so: dvig temperature telesa, pospešena izmenjava različnih snovi v telesu, izboljšanje usklajenosti delovanja mišično-tetivnega in nevralnega sistema ter izboljšanje psihične stabilnosti pred tekmo ali treningom. Ogrevanje rokometašev smo razdelili na več segmentov in vsak segment ustrezno tekstovno ter grafično predstavili. Tako je v diplomskem delu opisano ogrevanje s pomočjo elastičnih trakov, tekaške vaje, gimnastične vaje, ogrevanje z rokometno žogo in ogrevanje rokometnih vratarjev s pomočjo strelov v serijah.
Keywords: Rokomet, ogrevanje, raztezanje.
Published: 20.11.2019; Views: 557; Downloads: 65
.pdf Full text (8,11 MB)

2.
Management v športnem klubu
David Ban, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu z naslovom Management v športnem klubu sem raziskal management in izvajanje managementa v Rokometnem klubu Krško (v nadaljevanju RK Krško), ki je neprofitna organizacija. Poudariti sem želel pomen dobrega managementa, saj tako klub oblikuje pozitivno podobo v javnosti in pridobiva pokrovitelje, uporabnike športnih storitev, obiskovalce tekem in povečuje število trenirajočih članov. Za uspešnost športnega kluba je pogosto ključnega pomena s kolikšnimi finančnimi sredstvi razpolagajo. Najprej sem navedel nekaj teoretičnih osnov managementa, managementa v športu in neprofitnih organizacij. Nato sem opisal športna društva in rokomet. Teorijo sem povezal s praktičnim primerom in predstavil RK Krško ter raziskal zadovoljstvo članov kluba z izvajanjem managementa. Ugotovil sem, da so člani z izvajanjem managementa v klubu zadovoljni ali zelo zadovoljni, delo vodstva pa ocenjujejo kot solidno, dobro ali zelo dobro. Vendar nekatere pomanjkljivosti vseeno obstajajo. Na osnovi analize obstoječega managementa, ugotovitev in odgovorov na vprašanja, sem podal ideje in predloge za izboljšave.
Keywords: Management, Rokometni klub Krško, neprofitne organizacije, športni management, rokomet.
Published: 28.10.2019; Views: 365; Downloads: 55
.pdf Full text (621,74 KB)

3.
VLOGA NARAVNIH OBLIK GIBANJA PRI ELEMENTARNI IGRI ROKOMETA V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Irena Matasović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vloga naravnih oblik gibanja pri elementarni igri rokometa v predšolskem obdobju je sestavljeno iz dveh delov, in sicer teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu našega diplomskega dela smo raziskovali pomen in vlogo naravnih oblik gibanja in v kolikšni meri ta oblika gibanja vpliva na različne elementarne igre otrok v predšolskem obdobju. Pri naši raziskavi je bil poudarek predvsem na elementarnih igrah rokometa v predšolskem obdobju. V empiričnem delu smo z eksperimentalno metodo ugotavljali razlike motoričnih sposobnosti na neslučajnostnem vzorcu otrok iz konkretne populacije. Otroci eksperimentalne skupine so vključeni v vrtec Mavrica Trebnje. Otroci kontrolne skupine pa so vključeni v vrtec Mehurčki v Komendi. Pri testiranju je sodelovalo 28 otrok obeh spolov v starosti od dve do tri leta. Namen naše raziskave je bil na podlagi pedagoškega eksperimenta ugotoviti razliko v razvoju motoričnih sposobnosti ter razliko v sposobnosti manipuliranja z žogo med eksperimentalno in kontrolno skupino. Po zaključku testiranja smo s pomočjo deskriptivne statistike in t-testa za male neodvisne vzorce ugotovili, da so otroci eksperimentalne skupine na finalnem testu dosegli boljše rezultate kot otroci kontrolne skupine. Na podlagi dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da lahko z izvajanjem različnih elementarnih iger z žogo in brez nje vplivamo na kasnejše vključevanje otrok v mini rokomet.
Keywords: predšolski otrok, naravne oblike gibanja, motorične sposobnosti, elementarne igre, motorični razvoj, elementarne igre rokometa, rokomet.
Published: 11.11.2016; Views: 1777; Downloads: 261
.pdf Full text (929,16 KB)

4.
ZNANJE V IZBRANIH ELEMENTIH ROKOMETA ŠTUDENTOV PREDŠOLSKE VZGOJE
Maja Rader, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je ugotoviti stopnjo znanja v izbranih elementih rokometa študentov predšolske vzgoje. Prav tako bomo v empiričnem delu ugotavljali, če so dovolj kompetentni ter gibalno podkovani za predajanje znanja mlajši generaciji. V teoretičnem delu se bomo osredotočili na kompetence ter podrobno spoznali pojem gibalnih kompetenc. Prav tako bomo opisali gibalni razvoj in njegov pomen za zdravje, manipulacijske spretnosti ter športno panogo rokomet, ki ima v diplomski nalogi ključni pomen. Pri delu z otroki je najučinkovitejše, da se učijo nov gibalni vzorec preko metode dela, ki je najbolj efektivna pri samem ciljno usmerjenem pedagoškem delu. Za najbolj efektivno velja metoda demonstracije, saj lahko otrokom neposredno prikažemo pravilno izvedbo gibalne naloge. Vloga vzgojitelja je pri tem izrednega pomena, saj kompetenten vzgojitelj otroku demonstrira pravilno izvedeno gibalno nalogo in mu s tem omogoči, da kvalitetno osvaja različne oblike gibanja. Potrebno je, da se v procesu izobraževanja tega poklica študenti izpopolnijo na gibalnem področju, za kar so poleg znanja potrebne tudi izkušnje. Na podlagi empiričnega dela, kjer smo preverjali znanje v izbranih elementih rokometa bodočih vzgojiteljev, smo ugotovili, da je znanje študentov v osnovnih elementih rokometa minimalno. Dosegli so zadostno znanje, kar je lahko posledica pomanjkanja izkušenj ali nepravilna izvedba danih gibanj.
Keywords: predšolski otrok, kompetentnost, znanje, gibalni razvoj, zdravje, rokomet.
Published: 12.09.2016; Views: 621; Downloads: 76
.pdf Full text (1,27 MB)

5.
ORGANIZACIJSKI IN STROKOVNI MODEL DELA Z IGRALCI MLAJŠIH STAROSTNIH KATEGORIJ V ROKOMETNEM KLUBU
Primož Hönigmann, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela smo povzeli različne opise ciljev pri delu z mladimi ter opredelili organizacijski in strokovni model in njuno uporabo v praksi. Pri delu z mladimi sta zastavljanje in izpolnjevanje ciljev zelo pomembna, saj tako lahko klub preverja kakovost in napredek dela z mladimi na vseh starostnih nivojih. Ena izmed najvišjih prioritet kluba je, da delo z mladimi poteka kakovostno, nadzorovano in strokovno. Model dela z igralci smo razdelili na organizacijski in strokovni model, ki so jima dodani še predlogi izvedbe v praksi. Organizacijski model pripomore k lažjemu in preglednejšemu načinu izvajanja nalog, zastavljenih v mladinskem programu, strokovni model zagotavlja lažje načrtovanje in izvajanje strokovnega dela, možnost nadzora in evalvacije, transparentnost, preglednost, sistematičnost dela ter standardov in pričakovanja, ki naj bi jih dosegali trenerji, igralci in zaposleni. Oba modela skupaj predstavljata temelj uspešnega dolgoročnega dela z mladimi v rokometu. Predlagane so bile izvedbe organizacijskega in strokovnega modela na primeru RK Maribor Branik. Upoštevanje predlogov izvajanja teh dveh modelov bi izboljšalo delo z mladimi in bi predstavljalo dobre temelje za dvig prepoznavnosti kluba pri delu z mladimi. S tem bi lahko postali konkurenčnejši in bolj prepoznavni na področju tekmovanj pod okriljem organizacije RZS in v tujini, še posebej v primerjavi s klubi, ki že delujejo na višjem organizacijskem in strokovnem nivoju. Prednost tega modela je, da omogoča sprotno evalvacijo dela in s tem takojšno povratno informacijo, ali delo z mladimi poteka dobro.
Keywords: rokomet, organizacijski model, strokovni model, mladi, selekcija, klub, igralci, ekipa
Published: 12.08.2016; Views: 1262; Downloads: 115
.pdf Full text (1,63 MB)

6.
ANALIZA IGRE SLOVENSKE KADETSKE ROKOMETNE REPREZENTANCE NA MLADINSKIH OLIMPIJSKIH IGRAH NANJING 2014
Saša Prapotnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Rokometaši v starostni kategoriji do 17 let (U17) na državni ravni tekmujejo v kadetski ligi pod okriljem Rokometne zveze Slovenije. Hkrati pa začenjajo tudi z uradnimi tekmovanji na mednarodni ravni. Najpomembnejša turnirja sta zagotovo evropsko in svetovno kadetsko rokometno prvenstvo, kjer se mladi seznanijo z velikimi turnirji. Prav tako pa ne gre zanemariti mladinskih olimpijskih iger, ki so dober približek tradicionalnih. Igralcem ponujajo vpogled v olimpizem, glavni cilj pa je predvsem mladim približati šport ter jih medsebojno povezati skozi igre. Slovenska kadetska reprezentanca igralcev, rojenih leta 1996/97, je od vsega začetka kazala potencial ter dobro organiziranost. S spremembami skozi sezone (selekcija) se je izoblikovala ekipa, ki je postala močno konkurenčna na mednarodnih turnirjih. Naši igralci so leta 2013 v Utrechtu osvojili zlato medaljo ter si s tem zagotovili mesto na mladinskih olimpijskih igrah. Te so se odvijale leto kasneje v kitajskem mestu Nanjing, kjer so slovenski rokometni reprezentanti osvojili 1. mesto ter tako postali prvaki olimpijskih iger mladih.
Keywords: rokomet, Slovenska rokometna reprezentanca – letnik 1996, priprave na tekmovanje, olimpijske igre mladih − Nanjing 2014
Published: 04.08.2016; Views: 1034; Downloads: 118
.pdf Full text (2,68 MB)

7.
Marketing v športu na primeru Rokometnega kluba Slovenj Gradec 2011
Tatjana Potočnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem športu je marketing izjemnega pomena, ne glede na to, ali govorimo o marketingu športne panoge, ekipe/posameznika ali o marketingu športnih produktov. Dobra marketinška strategija je dejansko pokazatelj urejenega delovanja in ambicij športnega subjekta, v našem primeru rokometnega kluba. Od marketinških aktivnosti je namreč odvisno finančno stanje v klubu, s tem pa tudi zagotavljanje optimalnih pogojev za trening, brez katerega ni rezultatov. Predmet tega diplomskega dela je marketing v športu, pri čemer se naloga osredotoča na primer Rokometnega kluba Slovenj Gradec 2011. V nalogi izhajamo iz predpostavke, da marketinška strategija kluba temelji na aktivnostih preko sodobnih elektronskih medijev, ne pa tudi preko tradicionalnih marketinških orodij. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega dela, v okviru katerega obravnavamo opredelitve pojma marketing, športno organizacijo ter pojma marketinško komuniciranje. V praktičnem delu naloge pa najprej na kratko spoznamo Rokometni klub Slovenj Gradec 2011, nato pa v analitičnem delu analiziramo marketinške aktivnosti preko sodobnih elektronskih medijev, kasneje pa še preko tradicionalnih marketinških orodij. Na podlagi izvedene analize lahko ugotovimo, da se klub v svoji marketinški strategiji poslužuje obeh načinov, drži pa, da bistveni del marketinške strategije kluba temelji na aktivnostih preko Facebooka.
Keywords: marketing, marketing v športu, rokomet, Rokometni klub Slovenj Gradec 2011
Published: 03.08.2016; Views: 639; Downloads: 76
.pdf Full text (572,42 KB)

8.
ZNAČILNOSTI CONSKEGA IN KOMBINIRANEGA BRANJENJA PRI ROKOMETU
Ines Žnidarič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zapletena športna panoga, imenovana rokomet, velja za eno izmed najhitrejših ekipnih iger. Na igrišču si nasproti stojita dve moštvi, vsako šteje sedem igralcev, tj. šest plus vratar, cilj igre pa je čim večkrat zatresti mrežo nasprotnika. V dveh delih igre, z eno pavzo, se prepletajo najrazličnejši elementi, ki jih igralci morajo obvladati, če želijo odigrati uspešno igro in na koncu zmagati. Strukturo igre lahko razdelimo na fazo obrambe in fazo napada, obrambo pa najpogosteje delimo na osebno, consko in kombinirano. Prav vsak od teh načinov obrambe je pomemben, tako na primer uporabljamo osebno branjenje za učenje na treningih pri mladostnikih, consko in kombinirano pa bolj v praksi, v sami igri, kjer si izurjeni igralci medsebojno pomagajo in tako z različnimi tehnikami branijo svoj prostor pred golom.
Keywords: rokomet, obramba
Published: 27.05.2016; Views: 947; Downloads: 98
.pdf Full text (1,88 MB)

9.
VLOGA KRILNIH IGRALCEV V SKUPINSKI IN SKUPNI TAKTIKI PRI ROKOMETU V FAZI NAPADA NA CONSKO OBRAMBO
Saša Vrečar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Rokomet je ekipni šport, zato je za uspešno igranje in doseganje dobrih rezultatov zelo pomembno sodelovanje med igralci tako v obrambi kot tudi v napadu. Rokometne ekipe v napadu na postavljeno consko obrambo uporabljajo različne aktivnosti, ki so uigrane, in jih trenirajo ter izboljšujejo skozi svoj trenažni proces. Tem napadalnim aktivnostim v rokometu pravimo napadalne akcije oziroma kombinacije. Namen skupne ali skupinske taktike v napadu pri rokometu je, da ekipe lažje dosegajo zadetke oziroma pripravijo čim bolj ugodne položaje za igralce, ki streljajo, zaključujejo napade s streli na gol. Filozofija uspešne rokometne ekipe je, da je igra v napadu čim bolj raznolika, da se napadi zaključujejo iz različnih igralnih položajev in da jih zaključujejo različni igralci (zunanji, krila in krožni napadalci). S tem nasprotniku otežujemo branjenje, saj nikoli ne ve, kdo in kako bo zaključil napad. Temu v rokometu rečemo, da ima ekipa širino v igri v napadu. Za uspešno razvijanje igre v napadu je pomembno tudi vključevanje krilnih igralcev v izvajanje igralnih kombinacij. Krilni igralci lahko v napadu sodelujejo tako z vtekanji na drugega krožnega napadalca kot tudi z zaleti, s križanji in odvlačenji v sodelovanju z ostalimi igralci. Kot že prej omenjeno, pa je ključno, da igralci zelo dobro sodelujejo med seboj in tako uspešno zaključijo čim večje število napadov na tekmah.
Keywords: rokomet, krilni igralci, skupna in skupinska taktika, napad na postavljeno consko obrambo
Published: 27.05.2016; Views: 1502; Downloads: 85
.pdf Full text (3,58 MB)

10.
VSEBINA DELA Z ROKOMETAŠI V STAROSTNEM OBDOBJU OD 7 DO 12 LET
Niko Klemenčič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Predstavljeno je delo z mladimi rokometaši od 7 do 12 let. Prikazan je prehod iz mini rokometa na igro rokometa po celotnem igrišču. V pomoč pri tem prehodu je predstavljena igra 2 x 3:3. Podrobneje so tudi predstavljene motorične sposobnosti ter sredstva in metode, ki so potrebne pri kondicijski pripravi rokometašev.
Keywords: rokomet, mini rokomet, motorične sposobnosti, delo z mladimi, razvoj igralce
Published: 20.05.2016; Views: 836; Downloads: 92
.pdf Full text (3,68 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica