| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
PRIPRAVA VAJ IZ PROSTORSKIH PROJEKCIJ
Suzana Herič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Tehnična risba je sredstvo za sporazumevanje med snovalcem in izvajalcem. Beremo jo lahko le, če poznamo pravila tehničnega risanja. Tehnične risbe niso povsem enake, razlikujejo se po namenu uporabe, obsegu in načinu izdelave. V prostoru so risbe v splošnem tridimenzionalne (dolžina, širina, višina), risalna površina pa je le dvodimenzionalna. Kljub tej razliki mora risba podajati jasno in nedvoumno predstavo narisanega predmeta. Naloga projekcije je nadomestiti izpad tretje prostorske dimenzije. Načini izražanja z risbo temeljijo na pravilih risanja, ki so določeni v standardnih SIST. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. Prvi zajema teoretične osnove tehničnega risanja. V drugem delu je analiziran učni načrt za predmet Tehnika in tehnologija s poudarkom na učnih temah, ciljih in dejavnostih povezanih s tehničnim risanjem. V tretjem delu je pripravljena zbirka vaj iz prostorskih projekcij s priloženimi rešitvami.
Keywords: tehnično risanje, projekcije, vaje za tehnično risanje
Published: 27.05.2009; Views: 4337; Downloads: 511
.pdf Full text (14,25 MB)

8.
MODNA ILUSTRACIJA
Jasmina Skrbinjek, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Modo rišemo zaradi dveh glavnih razlogov: da ilustriramo že obstoječa oblačila, katere lahko stilno, predstavimo na drugačen način, drug, glavni namen modnega ilustriranja pa je, da oblikujemo nova oblačila. Modna ilustracija pomeni prikaz izpeljane ideje za nova oblačila, ki pa lahko ali pa tudi ne rezultirajo v oblačilu. V mojem diplomskem delu sem raziskala in predstavila zgodovino na področju modne ilustracije. Prav tako so predstavljeni tudi nekateri umetniki, ki se oziroma so se ukvarjali z modno ilustracijo. Predstavljena so tudi nekatera njihova dela. Ilustriranja mode sem se lotila tudi sama, kar sem predstavila in opisala v diplomskem delu.
Keywords: Ilustracija, skica, moda, risanje, računalniška orodja, oblačila
Published: 06.10.2011; Views: 2233; Downloads: 142
.pdf Full text (4,27 MB)

9.
Algoritmi za risanje grafov na osnovi sil
Dragana Božović, 2015, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je risanje grafov z algoritmi na osnovi sil. V delu predstavimo različne algoritme za risanje grafov na osnovi sil: Tuttovo baricentrično metodo, algoritem Kamada-Kawai, algoritem Fruchtermana in Reingolda, Eadesov algoritem in algoritme za velike grafe. Magistrsko delo je razdeljeno v tri dele. V prvem delu so navedeni osnovni pojmi in definicije. Drugi del se začne s kratkim zgodovinskim pregledom algoritmov za risanje grafov na osnovi sil. Nato so opisani glavni algoritmi in zapisane tudi njihove psevdokode. Zaključimo s kratkim opisom implementacije Tuttove baricentrične metode in algoritma Fruchtermana in Reingolda ter prikažemo rezultate oz. več primerov izrisa grafov s pomočjo teh dveh programov.
Keywords: algoritmi, algoritmi na osnovi sil, grafi, risanje grafov
Published: 13.10.2015; Views: 986; Downloads: 153
.pdf Full text (879,65 KB)

10.
Uporaba risanja človeških figur pri preiskovanju spolnih zlorab : diplomsko delo univerzitetnega študija
Jerca Kozelj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja spolno zlorabo in načine preiskovanja te vrste kriminalitete. Vrst spolnih zlorab je veliko, pri vsaki pa gre za močno kršenje otrokovih pravic. Vse oblike spolnih zlorab vključujejo dejanja, ki so za otroka neprijetna, velikokrat pa tudi boleča. Storilci so največkrat moški, lahko pa so tudi ženske. V večini primerov gre za zadovoljitev storilčevih spolnih nagnjenj, otrok pa mu v tem primeru predstavlja objekt poželenja. Žrtve so tako deklice kot dečki, a so kljub temu bolj izpostavljene deklice. Največ spolnih zlorab se zgodi v družinskem krogu in med družinskimi člani, storilci so očetje, očimi, dedki, strici, dejanja pa so znotraj družine skrita pred očmi javnosti in prav zaradi tega težja za odkrivanje in preprečevanje. Pri spolni zlorabi otrok gre za hudo kaznivo dejanje, ki ga je takoj po ugotovitvi potrebno prijaviti, pri samem postopku pa sodeluje več institucij, kot so policija, socialno delo, psihologi in razni drugi strokovno usposobljeni delavci. Pri preiskovanju je zelo pomemben razgovor z otrokom, ki ga opravi strokovno usposobljen delavec. Pri razgovoru uporablja pravilno postavljena vprašanja, lahko pa vključi tudi uporabo anatomskih lutk, anatomskih risb in otroških risb. Otroška risba je lahko v veliko pomoč pri preiskovanju spolnih zlorab, ampak mora biti interpretirana tudi s strani otroka ob uporabi pravilnih vprašanj. Otrok lahko s pomočjo risbe nevede razkrije svoje notranje občutke in doživljanja, kar je preiskovalcem v veliko pomoč. Sama tehnika preiskovanja spolne zlorabe otrok z uporabo risanja človeških figur je lahko v veliko pomoč, vendar jo vseeno mnogi avtorji zavračajo. Pomembno se je zavedati, da so pri otroških risbah pomembni predhoden razgovor z otrokom in predhodni sumi za zlorabo.
Keywords: spolne zlorabe, otroci, preiskovanje, metode, risanje, otroška risba, diplomske naloge
Published: 12.07.2013; Views: 1037; Downloads: 229
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica