| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RIBA FARONIKA
Snežana Malenović, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom »Riba faronika« je teoretično delo, ki obravnava problematiko motiva pravljičnega apokaliptičnega bitja ribe faronike, ki svetu grozi z vesoljnim potopom. Diploma sestoji iz treh delov. Prvi del naloge je oblikovan kot pregled določene reprezentacije simbolike ribe skozi zgodovino, ki vključuje tudi ribo faroniko kot morsko deklico. Drugi sklop naloge obravnava predstavitev bajeslovne ljudske pesmi Riba faronika. V tretjem delu se posvetim raziskovanju, vrednotenju in interpretaciji ter simbolnemu pomenu upodobitev ribe faronike nekaterih slovenskih umetnikov, predvsem Franceta Miheliča.
Keywords: France Mihelič, simbolika ribe, riba faronika, risba, morska deklica, ljudska pesem
Published: 24.02.2010; Views: 3853; Downloads: 494
.pdf Full text (13,59 MB)

2.
KATALOG STRUNARJEV (CHORDATA)SLOVENIJE
Anja Gošnak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema seznam strunarjev živečih na ozemlju Slovenije. Podatki so zajeti v obliki kataloga. Imena vrst so zapisana s slovenskimi, latininskimi in angleškimi imeni.
Keywords: strunarji, vretenčarji, brezglavci, plaščarji, brezčeljustnice, ribe, dvoživke, ....
Published: 15.09.2011; Views: 1125; Downloads: 255
.pdf Full text (1,42 MB)

3.
Guidelines for risk-based fish inspection
2009

Abstract: Fish and fishery products are nutritious and healthy and are an important source of food and livelihood for many millions of people worldwide. Fish inspection is concerned with ensuring that the consumer has access to safe and nutritious fish and fish products, whether the fish is from domestic sources of supply, imported or to be exported to consumers in another country. The present guidelines will assist fish inspectors to carry out these responsibilities--Publisher's description.
Keywords: ribe, varnost hrane, kvaliteta mesa, nadzor nad živili
Published: 10.07.2015; Views: 249; Downloads: 24
URL Link to full text

4.
DOLOČANJE OSTANKOV PESTICIDOV V RIBAH IN ŠKOLJKAH S PLINKO KROMATOGRAFIJO IN MASNO SPEKTROMETRIJO
Ivana Hohnjec, 2016, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je določitev ostankov izbranih pesticidov v ribah in školjkah. Pesticidi se uporabljajo za uničenje ali preprečevanje delovanja različnih skupin organizmov. Vodno okolje je ogroženo zaradi kemičnega onesnaženja površinskih voda. Povzroča akutno in kronično toksičnost vodnih organizmov. Akumulacija onesnaževal v določenih ekosistemih, ogroža zdravje ljudi. Kemično onesnaženje vpliva tudi na izgubo biotske večvrstnosti in habitatov [1]. Glede na strupenost fitofarmacevtskih sredstev, je potreben razvoj analiznih postopkov za določevanje vsebnosti ostankov različnih pesticidov v hrani in okolju. Zaradi velikega pritiska javnosti obstajajo strogi predpisi upravnih in zakonodajnih organov [2]. Številni pesticidi so sintetizirani in testirani, glede na njihovo biološko učinkovitost. Uporaba pesticidov/biocidov velikokrat povzroča zmanjšanje biološke raznovrstnosti, kar direktno vpliva na živalske in rastlinske vrste in na mikrofloro [2]. Ostanke izbranih pesticidov v ribah in školjkah smo določili s pomočjo plinske kromatografije in masne spektometrije (GC/MS). Pesticidi, ki smo jih določali so aklonifen, bifenoks, cibutrin (Irgarol 1051), cipermetrin, diklorfos, dikofol, kvinoksifen in terbutrin. Kromatogrami so bili posneti z metodo izbranih ionov (SIM – selected ion monitoring). Uporabili smo interne standarde alfa-HCH-D6 in fenantren-D10.
Keywords: pesticidi, ribe, školjke, plinska kromatografija in masna spektrometrija
Published: 06.04.2016; Views: 852; Downloads: 0

5.
Ribe in morski sadeži v prehrani
Željka Tušek Fendre, 2018, master's thesis/paper

Abstract: Zaradi posebnega okusa in vonja, ki sta brez primere med drugimi živili, so ribe že od nekdaj deležne posebne pozornosti. Pri pripravi rib je pomembno, da prideta do izraza specifični okus in vonj, zato se za vsako vrsto rib posebej priporoča tudi najprimernejši način priprave. Po svoji biokemijski sestavi so ribe popolna hrana, saj vsebujejo hranilne snovi, ki so nujne za človeški organizem. Ribe niso samo kulinarična posebnost, pač pa zelo pomemben prehrambni artikel, ki vsebuje beljakovine z visoko biološko vrednostjo, vitamina A in D, esencialne maščobne kisline in mineralne snovi. Namen magistrskega dela je bil raziskati, kako so anketirani ozaveščeni glede uporabe rib, morskih sadežev in mehkužcev v prehrani, razdeljeni po spolu, starostnih skupinah in izobrazbi. Vprašalnik je bil sestavljen iz 35 vprašanj, od tega se je 24 vprašanj nanašalo izključno na ribe. Rezultati so pokazali, da je riba na krožniku vseh vprašanih dvakrat mesečno (53,3 %); najpogosteje uživajo pečene ribe (56,6 %), svežino ribe prepoznajo po jasnih očeh (47,5 %), ribe nabavljajo v trgovini (50 %) in so zadovoljni s kakovostjo in dostopnostjo trga z ribami (61,2 %). Pogostost uživanja rib je manjša od priporočljive, predvsem pri mlajši populaciji.
Keywords: ribe, morski sadeži, prehrana, zdravje
Published: 03.02.2020; Views: 96; Downloads: 25
.pdf Full text (1,68 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica