| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
BENFORDOV ZAKON IN RAČUNOVODSKI IZKAZI SLOVENSKIH ORGANIZACIJ
Nataša Omerzu, 2016, master's thesis

Abstract: V današnjem času se pojavlja vedno več goljufij in koruptivnih dejanj pri prikazovanju dejanskih stanj v različnih podjetjih v svetu, kakor tudi pri nas, v Sloveniji. V tujini že kar nekaj časa pri odkrivanju nepravilnosti v računovodskih izkazih uporabljajo Benfordov zakon. To je zelo preprosta, objektivna in učinkovita digitalna analiza, ki revizorjem ter forenzičnim računovodjem pomaga odkriti sporna področja. Čeprav so nekateri želeli Benfordov zakon prikazati za neučinkovit način pri ugotavljanju dejanskega stanja, je Nigrini dokazal, da je Benfordov zakon uporaben pri ugotavljanju prevar. Ker je v Sloveniji njegova uporaba še dokaj neznana in v praksi redko uporabljena, smo preverili, če računovodski izkazi slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev, prenesejo test Benfordovega zakona. Zanimala nas je podobnost oz. morebitna odstopanja med dejanskimi in dobljenimi deleži. Analizo smo izvedli v Excelu, pri čemer smo ugotovili, da se testirani podatki dobro ujemajo s teoretično porazdelitvijo po Benfordu, prav tako pa je to ujemanje iz leta v leto boljše. V celotnem sklopu proučevanih podjetij je tako skoraj nemogoče odkriti nepravilnosti, saj so odstopanja minimalna. Tudi v Sloveniji bi bilo smiselno in koristno uporabljati Benfordov zakon kot pomoč pri odkrivanju prevar oziroma pravilnosti prikazovanja podatkov. Če je odmik analiziranih podatkov od teoretične porazdelitve zelo velik, to še ne pomeni, da gre za prevaro. Benfordov zakon nam pomaga ugotoviti, katera področja je potrebno podrobneje pregledati.
Keywords: prevare, računovodski izkazi, odkrivanje prevar, Benfordov zakon, revizorji, forenzični računovodje
Published: 25.10.2016; Views: 1879; Downloads: 301
.pdf Full text (1,74 MB)

2.
Državni notranji revizorji in varnost informacijskih sistemov
Janez Berkopec, 2015, master's thesis

Abstract: Na področju informacijske tehnologije je edina stalnica to, da se vse stalno spreminja. Ni več organizacije, posebej pa ne v okviru državne uprave, ki ne uporablja informacijske tehnologije pri svojem poslovanju. Ker se stalno posodabljajo stari informacijski sistemi oziroma uvajajo novi, je treba posvetiti posebno pozornost delovanju notranjih kontrol na tem področju, saj le vzpostavljene in pravilno delujoče notranje kontrole na vseh področjih zagotavljajo, da so podatki pravilni in zanesljivi. Za pridobitev naziva preizkušen revizor informacijskih sistemov (v nadaljevanju: PRIS) pa je potrebno veliko predhodnega znanja in izkušenj na področju informacijskih sistemov, poleg tega je potrebno opraviti mednarodni izpit in izpit na Slovenskem inštitutu za revizijo. Državni notranji revizorji pri izobraževanju za pridobitev naziva državni notranji revizor (v nadaljevanju: DNR) ne pridobijo potrebnih znanj na področju informacijske tehnologije, ampak je izobraževanje bolj usmerjeno v nadzor notranjih kontrol na ostalih področjih poslovanja. V nalogi bodo podane glavne značilnosti pri izobraževanju za pridobitev naziva PRIS, to je katera področja je treba obvladovati pri opravljanju izpita, v nadaljevanju pa bo predstavljenih nekaj glavnih orodij za izvajanje revizij na področju informacijske tehnologije (v nadaljevanju: IT). V nadaljevanju bodo predstavljena področja izobraževanja za pridobitev DNR, iz katerih bo razvidno, da se področja IT zgolj dotakne v dveh poglavjih, sicer pa je dan večji poudarek na notranjih kontrolah ostalih področji poslovanja. S to nalogo bo prikazano, kako velike so razlike med izobraževanjem za pridobitev naziva PRIS in DNR, nato pa, da je znanje za revidiranje IS, ki ga pridobijo DNR z upoštevanjem smernic, ki jih objavlja združenje notranjih revizorjev, zadostno za izvajanje splošnih IT revizij. Za izvajanje bolj poglobljenih IT revizij oziroma za revidiranje posameznih področij znotraj informacijskih sistemov pa je to znanje premajhno, zato je priporočljivo, da se vključi v to revizijo revizorja informacijskih sistemov, v ekipo ki bo izvajala revizijo. V drugem delu bosta bolj podrobno predstavljeni dve smernici, ki bosta uporabljeni tudi kot podlaga za pripravo načrta notranje revizije na področju IT.
Keywords: informacijski sistemi, revizije, revizorji, varnost, informacijska varnost, magistrska dela
Published: 22.04.2015; Views: 1083; Downloads: 283
.pdf Full text (1,88 MB)

3.
PRIMERJAVA NADZORA NAD REVIZORJI MED SLOVENIJO IN ZDA
Urška Plej, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja oblike nadzora nad revizorji v Sloveniji in Združenih državah Amerike. Predstavljene so organizacije, ki izvajajo nadzor in izrekajo ukrepe revizijskim družbam in pooblaščenim revizorjem. Pri nas sta to Slovenski inštitut za revizijo in Agencija za javni nadzor nad revidiranjem, ki opravljata svoje delo vsak v skladu svojimi pristojnostmi. V Združenih državah Amerike izvaja nadzor nad revizorji neprofitna organizacija The Public Company Accounting Oversight Board in temelji na podlagi Sarbanes – Oxleyjevega zakona, ki pa je posledica škandala Enron. V diplomskem delu so opisani opravljeni nadzori nad revizorji v Sloveniji od leta 2002 do leta 2010, ki sta ga opravila Slovenski inštitut za revizijo in Agencija za javni nadzor nad revidiranjem ter opravljeni nadzori v Združenih državah Amerike od leta 2002 naprej, ko je bil sprejet Sarbanes – Oxleyjev zakon.
Keywords: revizija, revizijska družba, pooblaščeni revizor, zakonodaja, Inštitut, Agencija, Sarbanes –Oxleyjev zakon, PCAOB, nadzor nad revizorji v Sloveniji, nadzor nad revizorji v Združenih državah Amerike
Published: 16.01.2012; Views: 2105; Downloads: 158
.pdf Full text (981,19 KB)

4.
Revidiranje gospodarskih družb : diplomsko delo
Edina Avdić, 2010, undergraduate thesis

Keywords: gospodarske družbe, računovodski izkazi, revizije, revizorji, gospodarska kriminaliteta, diplomske naloge
Published: 09.09.2010; Views: 2035; Downloads: 213
.pdf Full text (840,34 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica