| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Študija izvedljivosti avtomatiziranih meritev preklopnih časov relejev
Žiga Maček, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izvedli študijo izvedljivosti avtomatiziranih meritev preklopnih časov relejev. Program za avtomatizacijo meritev smo naredili v programskem paketu LabVIEW. Najprej smo meritve izvedli z osciloskopom. S tem smo dobili referenčne vrednosti za primerjavo rezultatov. V nadaljevanju smo izvedli meritve s programom LabVIEW. Vrednosti, ki smo jih dobili, smo nato primerjali z referenčnimi vrednostmi in izračunali relativne pogreške za vsak rele. Ugotovili smo, da so vsi pogreški pod mejo največjega dopustnega pogreška 5 %. S tem smo potrdili možnost izvedbe avtomatiziranih meritev.
Keywords: Rele, Vklopni čas, Izklopni čas
Published: 18.10.2021; Views: 27; Downloads: 1
.pdf Full text (2,60 MB)

2.
Sekundarno preizkušanje distančne zaščite pri enofaznih okvarah
Žan Černelč, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opisani različni algoritmi za izračun kratkostične impedance pri enofaznih okvarah ter postopek za sekundarno preizkušanje distančne zaščite pri enofaznih okvarah. Preizkušali smo delovanje zaščitnih relejev Siemens S7A611 in ABB REL 521, ki uporabljata različna algoritma za izračun kratkostične impedance. Preizkuse smo izvajali s pomočjo računalniškega programa Test Universe in naprave za sekundarno preizkušanje OMICRON CMC 256-6. V program Test Universe smo vnesli različne preizkusne točke, ter preverili, ali sta releja pri teh pravilno delovala. Rezultati so pokazali, da distančna zaščita releja Siemens 7SA611 deluje zansljivo v celotnem področju poligonske karakteristike, medtem ko je delovanje distančne releja ABB v imaginarni smeri manj zanesljivo.
Keywords: sekundarno preizkušanje, distančna zaščita, rele
Published: 18.10.2021; Views: 52; Downloads: 7
.pdf Full text (2,39 MB)

3.
Toplotna obremenitev miniaturnih relejev
Marko Žerdin, 2020, master's thesis

Abstract: Poznavanje obnašanja izdelkov med njihovim delovanjem nam lahko močno olajša dizajniranje ter poceni njihov razvoj in proizvodnjo. Zaradi kompleksnosti izdelkov in uporabe različnih materialov težko točno napovemo nekatere parametre. Ker vseh izdelkov ne moremo testirati ali pa so testiranja dolga in potratna, se poslužujemo računalniških simulacij kot predtesta za prototipne izdelke. Cilj te naloge je primerjati dva modela releja, TRK22 (staro) in TRK22R (novo) verzijo, ter izdelati simulacijo, ki bo dobro opisala segrevanje releja med delovanjem. Namen naloge je pospešit razvoj relejev z uporabo simulacij na drugih modelih že izdelanih relejev, ter pocenit samo testiranje in proizvodnjo. Izvedli smo meritve in simulacijo na treh relejih. Eden je služil za referenco in kot testni primer simulacije, druga dva pa sta releja, ki smo ju primerjali med seboj. Rezultati meritev in simulacije so pokazali dobro ujemanje. Temperature, dosežene v novem tipu releja, pa so bile bistveno nižje kot v starem tipu. Naša predvidevanja so bila torej dobra, kar pomeni, da lahko nadaljujemo z razvojem in navsezadnje s proizvodnjo.
Keywords: prenos toplote, rele, simulacije, segrevanje
Published: 17.11.2020; Views: 225; Downloads: 21
.pdf Full text (3,07 MB)

4.
AVTOMATIZIRANA NAPRAVA ZA KONČNO MONTAŽO RELEJEV
Darko Samastur, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so navedena tehnično tehnološka izhodišča, po katerih bo mogoče začeti postopen proces avtomatizacije končne montaže družine relejev TRK10. Nekdanje tri posamične mehanizirane delovne operacije z ročno strego se bodo združile v enovito napravo, ki bo sprva, zaradi tehnološke zahtevnosti, delno, v roku enega leta pa v celoti avtomatizirana. Poseben pomen ima dodatno vključeno samodejno čiščenje posamičnih sestavnih delov pred montažo, s čimer bomo preprečili morebitne kasnejše motnje funkcionalnosti releja ali celo izmet zaradi prisotnosti tujkov na delih kontaktnega sistema. Na ta način bomo poleg bistveno povišane produktivnosti povečali tudi kvaliteto in zanesljivost delovanja relejev, na drugi strani pa zmanjšali izmet v zadnjih fazah montaže, kjer je vrednostno najvišji.
Keywords: avtomatizacija, rele, senzorji, SIMATIC S7-1200
Published: 08.09.2016; Views: 657; Downloads: 80
.pdf Full text (2,82 MB)

5.
Zaščita generatorja hidroelektrarne Moste in simulacija kratkih stikov v 110 kV omrežju
Silvo Perkuš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava zaščito generatorja hidroelektrarne (v nadaljevanju HE) Moste z zaščitnim relejem IM3G-V. Opisane so njegove osnove in rezervne zaščitne funkcije,postopek nastavljanja parametrov in način priključitve. Prikazani so tudi rezultati preizkušanja zaščite pri izpadu vzbujanja, nadtokovne zaščite in zaščite pri povratni moči. V programskem orodju SIMULINK je izdelan model nadtokovne zaščite in dela omrežja v okolici HE Moste. Prikazani so rezultati simulacij preobremenitve in kratkih stikov na daljnovodu, ki prikazujejo dinamični odziv obravnavanega generatorja in delovanje nadtokovne zaščite.
Keywords: zaščitni rele, zaščita generatorja, pretokovna zaščita, kratki stik, numerične simulacije
Published: 25.04.2016; Views: 1351; Downloads: 146
.pdf Full text (4,92 MB)

6.
MAGNETNO JUSTIRANJE RELEJEV FI
Andrej Mohar, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo zajema opis, analizo magnetnih razmer s pomočjo metode končnih elementov, projektiranje ter zagon celotnega procesa justiranja relejev FI, ki so sestavni del ETI-jevega prodajnega programa in so namenjeni vgradnji v elektromehanska zaščitna EFI stikala na diferenčni tok ter kombinirana zaščitna stikala KZS, ki vsebujejo poleg diferenčne zaščite tudi preobremenitveno in kratkostično zaščito. Na zanesljivost delovanja diferenčnega dela zaščite v primerih obeh zaščitnih stikal (tako EFI kot KZS) v veliki meri vpliva kvaliteta izdelave prožilnega releja ter njegovo justiranje, saj lahko le tehnološko brezhiben in ustrezno justiran rele zagotavlja zanesljivo in varno delovanje zaščitnih stikal na diferenčni tok EFI in KZS. V magistrskem delu je predstavljen opis posameznih komponent celotnega sistema, izvedba ter rezultati simulacije s pomočjo ustreznega programskega orodja ter postopek avtomatizacije celotnega sistema, vključno z uporabljenimi gradniki avtomatizacije.
Keywords: rele FI, metoda končnih elementov, magnetilna tuljava, avtomatizacija procesa.
Published: 01.03.2016; Views: 842; Downloads: 124
.pdf Full text (13,70 MB)

7.
NASTAVITVE KOMPENZACIJSKE DUŠILKE NA OSNOVI ZEMELJSKOSTIČNIH PREIZKUSOV V RTP BOHINJ
Matej Vidic, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Naloga obravnava enofazne zemeljskostične preizkuse v RTP Bohinj, ki ima indirektno ozemljeno nevtralno točko preko vzporedno vezanega upora in kompenzacijske dušilke z odcepi. Zemeljskostični preizkusi so bili opravljeni z direktno ozemljitvijo faznega vodnika v eni od izvodnih celic, pri čemer je bila kompenzacijska dušilka enkrat vključena, drugič pa ne. Namen opravljenih preizkusov je bil preveriti delovanje občutljive smerne zemeljskostične zaščite, izmeriti kapacitivne zemeljskostične toke posameznih izvodov in na podlagi izmerjenih vrednosti predlagati ustrezne nastavitve zemeljskostične zaščite. Poleg tega smo s preizkusi preverili pravilnost delovanja kompenzacijske dušilke z odcepi, z numeričnimi izračuni pa smo določili takšno nastavitev, da bo vpliv kapacitivnih tokov ob zemeljskih stikih čim manjši.
Keywords: enofazni zemeljskostični preizkus, ozemljitev nevtralne točke, zemeljskostična zaščita, zaščitni rele
Published: 05.11.2015; Views: 837; Downloads: 114
.pdf Full text (2,77 MB)

8.
Izračun vrtilnega momenta kotve bistabilnega releja
Miha Medved, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano modeliranje releja in magnetostatični izračuni v programu Flux 3D. Rele se modelira zaradi zagotovitve delovanja in optimizacije. Z numerično analizo ugotovimo, ali rele ustreza našim zahtevam. V primeru neskladanja lahko s spreminjanjem geometrije, parametrov ali materialov napravo prilagodimo, da ustreza pogojem delovanja. Z analizo grafičnih rezultatov dobimo predstavo o delovanju naprave.
Keywords: bistabilni rele, vrtilni moment, modeliranje
Published: 22.10.2015; Views: 1083; Downloads: 140
.pdf Full text (3,98 MB)

9.
ZAŠČITA GENERATORJA V NEK
Damjan Judež, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema splošni opis elektrarne, proizvodnjo električne energije in relejne zaščite sinhronskega generatorja v Nuklearni elektrarni Krško. V delu so podani posamezni izračuni primarnih in sekundarnih vrednosti parametrov, ki so se uporabili za parametriranje zaščitnih funkcij. Cilj diplomske naloge je bil podrobneje preučiti zaščito in nova spoznanja implementirati v vzdrževalne postopke po katerih preizkušamo relejno zaščito v elektrarni. Sekundarni preizkusi zaščitnih funkcij so bili izvedeni na rezervnem releju, v laboratoriju elektro-vzdrževanja s preizkuševalno napravo Omicron.
Keywords: elektroenergetika, zaščita, sinhronski generator, rele…
Published: 26.06.2014; Views: 986; Downloads: 213
.pdf Full text (3,04 MB)

10.
VZDRŽEVANJE KONTROLNIH RELEJEV
Matjaž Ošlovnik, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava vzdrževanje kontrolnih relejev, ki so instalirani v elektrarni. Cilj naloge je ugotoviti trenutno stanje vgrajenih kontrolnih relejev v elektrarni in predlagati strategijo vzdrževanja relejev do konca obratovalne dobe elektrarne. V nalogi so predstavljeni različni modeli kontrolnih, časovnih in pomožnih relejev, domače in tuje vzdrževalne izkušnje in orodja za izvedbo vzdrževalnih aktivnosti. V rezultatih naloge so predlagane vrste vzdrževalnih aktivnosti in določene frekvence za zamenjavo kontrolnih relejev. V zaključku naloge je ugotovljeno, da je potrebno nadgraditi obstoječi preventivni progam za kontrolne releje in izvesti sistematično zamenjavo relejev z novimi.
Keywords: kontrolni rele, časovni rele, pomožni rele, vzdrževanje relejev
Published: 26.11.2013; Views: 1208; Downloads: 166
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica