| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
OPREDELITEV PROFILA KOPALNIH VODA NA REKI DRAVI
Darja Repnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je prispevek k uvodnim preiskavam kakovosti vode reke Drave in ocena tveganj glede zahtev za kopalne vode. Naloga predstavlja program monitoringa izvedenega v skladu s Programom monitoringa kakovosti kopalnih voda v letu 2010, vzorčenja, terenske meritve in meritve splošnih fizikalno-kemijskih in mikrobioloških parametrov na treh vzorčnih mestih potencialnih kopališč na reki Dravi. Ugotovili smo, da je kakovost vode glede ne na fizikalno-kemijske parametre skladna z mejnimi vrednostmi za zelo dobro ekološko stanje voda. V vseh serijah vzorčenja je kakovost vode glede na mikrobiološke razmere neskladna s kriteriji za kopalne vode za razred »Zadostna kakovost«, opredeljenimi z Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda (Ur. list RS, št. 25/2008), izjema so le nekateri vzorci, odvzeti na lokaciji Drava – Mariborski otok in Drava-Sidro. Na podlag raziskav in analiz kakovosti vode na vzorčnih mestih sklepamo, da se bo projekt dopolnjeval in izvajal tudi v prihodnje, saj ugotovitve predstavljajo velik korak k realizaciji ureditve naravnih kopališč na reki Dravi.
Keywords: kopalne vode, profil reke Drave, fizikalno-kemijske meritve, mikrobiologija
Published: 28.11.2011; Views: 2181; Downloads: 256
.pdf Full text (1,65 MB)

7.
DIDAKTIČNI MODEL ZA PRIKAZ KROŽENJA VODE V NARAVI
Maja Lončar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Za vsa živa bitja je voda življenjskega pomena. V naravi voda nenehno kroži. Začetek in konec kroženja vode je praviloma v morju. V obliki vodne pare pride voda v zrak z izhlapevanjem iz raznih vodnih površin in vlažnih tal, oddajajo pa jo tudi živa bitja. V višjih zračnih plasteh se vodna para ohlaja in združuje v oblake. Tam se para spremeni v kapljice ali ledene kristale, nato pa se v obliki dežja ali snega vrne nazaj na Zemljo. Veliko vlogo pri kroženju vode ima sončna energija, saj se kar četrtina sončne energije porabi za kroženje vode. Ker je v šoli pri pouku zaželeno, da se čim več stvari demonstrira, saj lahko tako najbolj nazorno prikažemo procese in predmete, je nastalo to diplomsko delo. V njem je prikazan didaktični model za prikaz kroženja vode na Zemlji ter njegova umestitev v pouk, zasnovan na učnih načrtih za naravoslovje v 6. in 7. razredu ter biologije v 8. razredu osnovne šole. Prav tako so v diplomskem delu prikazane priprave in učni listi za učno uro na temo kroženje vode za vse tri razrede.
Keywords: voda, kroženje vode, didaktični model, padavine, izhlapevanje, kondenzacija, morje, reke, Sonce
Published: 12.12.2011; Views: 3718; Downloads: 319
.pdf Full text (2,75 MB)

8.
SANACIJA STRUGE MISLINJE NA OBMOČJU NEKDANJE HE V PAMEČAH
Anja Bregovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomske naloge smo predstavili kratek opis povodja Mislinje. Navedene so osnovne topografske in hidrografske lastnosti ter zgodovina povodja. V nadaljevanju je podrobneje obravnavan odsek povodja Mislinje v Pamečah pri Slovenj Gradcu. Podan je podroben opis obstoječega stanja na odseku, kjer se na omejenem področju srečamo z dotrajanimi vodnimi objekti – obrežnimi zidovi, kakor tudi z dokaj visokim in neprimernim pragom, ki onemogoča migracijo vodnih živali. Predstavili smo hidravlike osnove pri računanju enodimenzionalnega toka. Izdelali smo hidravlični računski model odseka s pomočjo HEC-RAS, verzija 4.1. ter izvedli izračune gladin s povratnimi dobami 5, 10, 20, 50 in 100 let. Hidravlične izračune smo izvedli tudi z novimi robnimi pogoji in jih primerjali z obstoječimi. Rezultat je pokazal, da smo s predvidenimi ukrepi izboljšali varnost brežin ter dosegli dodatno varnost tudi pri pretoku Q100.
Keywords: porečje reke Mislinje, urejanje površinskih voda, poplavna varnost, hidravlični model, HEC-RAS
Published: 07.01.2013; Views: 1722; Downloads: 157
.pdf Full text (7,38 MB)

9.
Učna pot mrtvice reke Mure
Marina Čupić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem pripravila predlog učne poti mrtvice reke Mure in možnost njene uporabe pri pouku v osnovni šoli. Predhodno sem si ogledala teren, kjer sem določila primerna mesta za delovno opazovalne postaje in določila varnostni vidik obiska. Učna pot je sestavljena iz dvanajstih opazovalnih mest. Ta so opremljena z opisom in fotografijo. Za vsako opazovalno postajo sem izdelala delovno opazovalne liste, s katerimi sem si prizadevala, da so vsi učenci aktivni pri delu na terenu in spoznajo naravo od blizu. Ciljna skupina so učeni 7. in 9. razreda osnovne šole, ki imajo v učnem načrtu učne teme živa narava, biomi in biosfera ter vpliv človeka na naravo in okolje.
Keywords: narava, učna pot mrtvice reke Mure, učni načrt, terensko delo.
Published: 13.11.2013; Views: 1329; Downloads: 214
.pdf Full text (2,89 MB)

10.
Revitalizacija potoka Ložnice v Dravinjskih goricah
Ana Vovk Korže, 2006, short scientific article

Abstract: V prispevku je na primeru potoka Ložnice, ki teče na vzhodni strani Dravinjskih goric proti Dravinji, prikazana možnost uporabe sonaravnih metod za povečanje biotske pestrosti. Ložnica je v srednjem delu regulirana in teče po kanalu. S sonaravnimi tehnikami ureditve struge bi lahko podaljšali zadrževanje vode, povečali njeno samoočiščevanje in dvignili višino podtalnice ter tako obogatili biotsko pestrost območja.
Keywords: varstvo okolja, biodiverziteta, hidrogeografija, reke, Slovenija, Dravinjske gorice, Ložnica
Published: 10.07.2015; Views: 727; Downloads: 40
URL Link to full text

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica