| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MODEL EDUKACIJE SVOJCEV ZA OHRANJANJE KAKOVOSTI ŽIVLJENJA BOLNIKA PO MOŽGANSKI KAPI
Helena Jelen Zorenč, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Možganska kap je ena najpogostejših kroničnih bolezni današnjega časa in velikokrat pušča trajne posledice, zaradi katerih so zmanjšane motorične, kognitivne, govorne in socialne zmožnosti obolelega. Rehabilitacija in vključevanje bolnika v socialno in družbeno okolje je dolgotrajno in zahteva veliko truda ter potrpljenja tako bolnika, kot tudi njegovih bližnjih. Po končani hospitalizaciji se ob vrnitvi domov poraja veliko problemov, ki bi jih lahko rešili z nasvetom ali pogovorom. Na osnovi opravljenih raziskav smo oblikovali interaktivno spletno komunikacijsko okolje, ki uporabnika seznanja z najpogostejšimi problemi bolnika po možganski kapi, nakazuje rešitve zanje in omogoča izmenjavo mnenj. Spletni portal predstavlja sodoben način edukacije s pomočjo elektronskega medija. Spletna stran je v pomoč bolnikom in svojcem pri premagovanju ovir v domačem okolju in povezuje ljudi, ki imajo podobne probleme. Spletni portal je dostopen vsakomur in ob vsakem času in je odprt za nadgradnjo. Z uporabo sodobnih informacijskih orodij je omogočen nadaljnji razvoj in rast ter vzdrževanje spletnega portala, ki zagotavlja komunikacijo med vzdrževalci in uporabniki preko odprtega foruma. Z apliciranjem spiralnega modela v interaktivno e-komunikacijo, namenjeno izobraževanju svojcev bolnikov po možganski kapi, bomo zagotovili kvaliteten, prilagodljiv, rastoč in uporabniku prijazen vmesnik, ki bo olajšal delo in trud tako medicinskemu osebju, kot tudi bolnikom in svojcem.
Keywords: informacijska tehnologija, e-izobraževanje, možganska kap, rehabilitacija bolnikov, zdravstvena vzgoja, spiralni model
Published: 01.06.2012; Views: 1880; Downloads: 571
.pdf Full text (8,34 MB)

2.
Težave bolnikov po možganski kapi
Emilija Skenderi, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Stresen in nezdrav način življenja sodobnega časa prinaša veliko dejavnikov tveganja za nastanek možganske kapi. Možganska kap je zelo nevarno in nujno stanje, posledice so lahko hude in trajne in obsegajo okvare ter zmanjšanje funkcij gibanja, govora, občutenja, izjemno znižajo pa tudi kakovost življenja prizadetega posameznika in njegovih bližnjih. Za številne je v prvem letu celo usodna. V Sloveniji kot tudi v svetu je umrljivost zaradi možganske kapi pri samem vrhu. Uspešnost zdravljenja je v večini primerov odvisna od tega, koliko časa preteče od simptomov do zdravljenja, uspešnost okrevanja pa od kakovosti rehabilitacije. Metode: Raziskava je potekala na osnovi kvantitativne metodologije s pomočjo strukturiranega vprašalnika, ki je vseboval zaprte tipe vprašanj in eno odprto vprašanje. Raziskovalni vzorec je zajemal 20 naključno izbranih bolnikov, članov Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije – Klub Maribor. Rezultati in razprava: Rezultati raziskave so pokazali, da je pri anketirancih zadovoljstvo v življenju po možganski kapi nekoliko upadlo zaradi še zmeraj prisotnih določenih težav, ki pa pri njih povzročajo določeno mero odvisnosti od tuje pomoči pri vsakodnevnih aktivnostih. Ugotovili smo, da so pri večini še zmeraj prisotne težave govora in vida, dobra polovica jih živi z bolečinami, nekaj manj kot polovico pa motijo težave z ravnotežjem. Kar tretjina jih potrebuje pomoč pri izvajanju večine dnevnih aktivnosti. Sklep: Za uspeh ponovne vključitve bolnika po možganski kapi v okolje in življenje so odgovorni tako negovalni kot rehabilitacijski timi, ki morajo delovati interdisciplinarno. V Sloveniji poleg strokovnih timov v institucionalni obravnavi bolnikov po možganski kapi pri rehabilitaciji slednjih pomembno vlogo igrajo tudi društva in združenja, ki delujejo v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva, članom pa nudijo dolgoročno pomoč, tudi po končani osnovni rehabilitaciji.
Keywords: možganska kap, dejavniki tveganja, preventiva, težave bolnikov po možganski kapi, rehabilitacija, zdravstvena nega.
Published: 11.12.2013; Views: 2277; Downloads: 601
.pdf Full text (844,67 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica