| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Regulacija tlaka s povratno-zančno pid regulacijo in virtualizacija procesa
Nejc Arh, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati enostaven način matematičnega modeliranja in virtualizacijo procesa regulacije tlaka s povratno-zančno PID regulacijo. Zaželeno je, da z regulacijo procesov dosežemo hiter in stabilen odziv na motnjo ali spremembo referenčne vrednosti. V nalogi smo sledili dvema ključnima ciljema: določiti dinamični matematični model, ki čim bolje opiše eksperimentalne rezultate in uporabiti matematični model za virtualizacijo procesa regulacije tlaka. Eksperimentalno delo je potekalo na demonstracijski napravi za regulacijo tlaka RT-634 (GUNT, Hamburg). Pridobljene podatke smo prenesli v računalniški program Matlab. Na eksperimentalnih rezultatov smo določili dinamični nelinearni Hammerstein-Wienerjev model. V okolju Matlab/Simulink smo ustvarili virtualizacijo procesa. Rezultati potrjujejo naša predvidevanja, da lahko z uporabo ustreznih računalniških metod za razvoj dinamičnega modela uspešno vzpostavimo virtualni sistem regulacije tlaka. Rezultati kažejo, da virtualni model omogoča samostojne študije regulacije kot tudi podporo študijam na demonstracijski napravi RT 634.
Keywords: regulacija procesa, matematično modeliranje, virtualizacija procesa, regulacija tlaka, demonstracijska naprava
Published: 08.10.2020; Views: 175; Downloads: 36
.pdf Full text (2,56 MB)

2.
NADZOR IN VODENJE NAPIHLJIVE HALE
Žiga Korošec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izdelati sistem za vodenje in nadzor napihljive hale, pod katero je vojaška oprema. V nalogi je opisan postopek izdelave celotne naprave, predstavljeni so natančnejši opis izbire strojne in elektroopreme ter nekateri pomembnejši načrti in sheme. Opisana sta program za krmilnik PLK in operaterski panel, ki je v celoti izdelan v programu Siemens TIA Portal v13. Podrobneje sta opisana regulacije tlaka v balonu in delovanje celotnega sistema.
Keywords: vodenje in nadzor, programiranje PLK, operaterski panel, regulacija tlaka
Published: 28.09.2015; Views: 834; Downloads: 147
.pdf Full text (4,94 MB)

3.
AVTOMATIZACIJA HIDRAVLIČNE STISKALNICE IN SISTEM ZA KALIBRACIJO TLAČNIH SENZORJEV
Simon Korošec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V delu je opisana avtomatizacija tlačne stiskalnice ESP 1000-EB, ki je namenjena kalibriranju optičnih tlačnih senzorjev. Delo zajema dopolnitev mehanske strukture stiskalnice, regulacijo tlaka v stiskalnici s pomočjo razvojne plošče STM32F4 Discovery ter razvoj programske kode v programskih jezikih C in Labview. Prav tako delo zajema načrtovanje elektronskega podpornega vezja, ter prikaz delovanja avtomatiziranega sistema na primeru optičnega senzorja.
Keywords: avtomatizacija, regulacija tlaka, kalibracija tlačnih senzorjev
Published: 21.11.2014; Views: 1484; Downloads: 200
.pdf Full text (4,70 MB)

4.
Merilna proga s frekvenčno reguliranim elektromotorjem za črpalne sisteme
Borut Prica, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je raziskana možnost uporabe črpalnega sistema, ki mu je na pogonski strani dodan frekvenčni pretvornik. Izgrajeno je preizkuševališče z možnostjo simulacije vklopa in izklopa različnih uporabnikov. Izmerjene so bile karakteristične vrednosti sistema pri različnih vrednostih vrtilne hitrosti pogonskega stroja in pri spreminjanju velikosti potrošnika. Meritve so bile opravljene z uporabo klasičnih merilnikov tlaka in z zveznim merilnikom tlaka za potrebe dinamičnih odzivov. Merjenje pretoka je bilo izvedeno z ultrazvočnim merilnikom pretoka. Poleg statičnih karakteristik sistema so bile izvedene meritve z simulacijo spremembe vodilne veličine in vklopa oziroma izklopa potrošnikov, kot motilne veličine. Preizkušen je bil tudi sistem točkovnega nastavljanja želene veličine in s tem možnost daljinskega diskretnega krmiljenja. Naloga je pokazala, da sodobni pristopi uporabe frekvenčno reguliranih pogonov omogočajo tudi delno obnovljenim obstoječim črpalnim sistemom dogradnjo in s tem izboljšanje učinkovitosti sistema in energetskih prihrankov.
Keywords: črpalka, asinhronski elektromotor, frekvenčni pretvornik, frekvenčno krmiljen asinhronski elektromotor, meritev karakteristik, ultrazvočni merilnik pretoka, črpalni sistem, regulacija tlaka, hitrosti, pretoka in vrtilna frekvenca.
Published: 24.05.2013; Views: 1533; Downloads: 182
.pdf Full text (3,85 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica