| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba baterijskih hranilnikov energije za regulacijo frekvence elektroenergetskega sistema
Boštjan Mlakar, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava sistemske storitve, ki so potrebne za zagotavljanje stabilnosti elektoenergetskega sistema. Podan je opis slovenskega elektroenergetskega sistema. Na osnovi njegovega poenostavljenega modela smo izvedli numerične izračune. Uporabljenemu modelu slovenskega elektoenergetskega sistema smo dodali regulacijski sistem za regulacijo frekvence in poenostavljeni model baterijskega hranilnika električne energije. Koordinirano delovanje obeh smo preizkusili na primeru sistemske storitve avtomatskega procesa povrnitve frekvence na celotnem slovenskem elektroenergetskem sistemu, katerega model obsega tudi meddržavne povezave. Delovanje regulacijskega sistema s pripadajočim baterijskim hranilnikom električne energije smo preizkusili tudi v otočnem obratovanju dela slovenskega elektroenergetskega sistema za zagotavljanje frekvenčne stabilnosti v otočnem obratovanju.
Keywords: Elektroenergetski sistem, baterijski hranilnik električne energije, sistemske storitve, regulacija frekvence, avtomatska rezerva za povrnitev frekvence
Published: 03.11.2020; Views: 242; Downloads: 101
.pdf Full text (3,35 MB)

2.
MODEL MIKRO OMREŽJA Z RAZPRŠENIMI VIRI IN HRANILNIKOM ENERGIJE
Vedran Kutnjak, 2016, master's thesis

Abstract: Vpeljava sodobnih rešitev, kot so razpršena proizvodnja, ki temelji predvsem na obnovljivih virih energije in napravah za shranjevanje električne energije ter pameten nadzor in vodenje z uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij, omogočajo nov pristop k načrtovanju in vodenju električnih omrežij in elektroenergetskega sistema. V tem kontekstu se mikro omrežja pojavljajo kot koncept prihodnosti. Magistrska naloga na nivoju simulacijskih izračunov obravnava mikro omrežje, ki vsebuje porabnike, enote razpršene proizvodnje in sistem za shranjevanje energije. V začetnem delu magistrske naloge so podane osnovne značilnosti mikro omrežja. V nadeljevanju je v programskem paketu MatLab/Simulink sestavljen model mikro omrežja s katerim je izvedeno ustrezno vodenje razpršenih virov in hranilnika energije. V paralelemen obratovanju vodenje mikro omrežja temelji na regulaciji toka, v otočne obratovanju pa je dodana še nadrejena regulacijska zanka za regulacijo napetosti. S simulacijskimi izračuni sta preverjena paralelni in otočni način obratovanja mikro omrežja kot tudi prehodi med obema načinoma.
Keywords: mikro omrežje, razpršena proizvodnja, hranilnik energije, regulacija toka, regulacija napetosti
Published: 05.02.2016; Views: 1013; Downloads: 179
.pdf Full text (2,97 MB)

3.
NAČRTOVANJE MIKRO HIDROELEKTRARNE Z VGRAJENO PELTONOVO TURBINO
Nejc Smolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se osredotoča na proizvodnjo električne energije s hidroelektrarnami. Poudarek je predvsem na področju enakotlačnih turbin z delnim nad tokom vode − v obravnavanem primeru je to Peltonova turbina. V začetnem delu je predstavljen numerični izračun dinamičnih spremenljivk pretoka voda in izgub, in sicer pri različnih odprtostih turbinske šobe, oziroma različnih premerih curka vode. V drugem delu pa so navedeni in ovrednoteni stroški izgradnje in vzdrževanja, ter finančna upravičenost investicije. Investicija je ovrednotena s statično metodo kumulativnega denarnega toka in dinamično metodo neto sedanje vrednosti.
Keywords: mikro hidroelektrarna, proizvodnja električne energije, Peltonova turbina, asinhronski generator, regulacija, ekonomska upravičenost
Published: 18.12.2014; Views: 1209; Downloads: 269
.pdf Full text (2,61 MB)

4.
UPORABA IN PROCES DELOVANJA IZRAVNALNEGA TRGA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V SLOVENSKEM ELEKTROENERGETSKEM PROSTORU
Rok Tement, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je prikazati delovanje izravnalnega trga z električno energijo v slovenskem elektroenergetskem prostoru. Predstavljeno je delovanje trga z električno energijo in sistemskih storitev za izravnavo odstopanj. Izvedena je analiza dosedanjega delovanja izravnalnega trga z električno energijo. Glede na analizo podatkov je predstavljena realizacija. Narejena je primerjava cen na slovenskem izravnalnem trgu s tujim trgom.
Keywords: izravnalni trg, električna energija, trg električne energije, sistemske storitve, sistemski operater prenosnega omrežja, regulacija
Published: 17.10.2014; Views: 1282; Downloads: 117
.pdf Full text (2,56 MB)

5.
ANALIZA GIBALNIH SPOSOBNOSTI IN TELESNIH RAZSEŽNOSTI 4 DO 6 LET STARIH OTROK V PRLEKIJI
Petra Vrbanjščak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Analiza gibalnih sposobnosti in telesnih razsežnosti od 4 do 6 let starih otrok v Prlekiji, smo v teoretičnem delu predstavili gibalne sposobnosti otrok, telesne razsežnosti otrok, opisali smo pomen gibanja za razvoj in zdravje otrok. Predstavili smo dejstva o gibanju otrok danes in kakšne so posledice, če je gibanja premalo. Iskali smo možnosti za dodatne športne dejavnosti otrok v Prlekiji ter primerjali nalogo z dosedanjimi raziskavami in ugotovitvami. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati 202 testiranih otrok starih od 4 do 6 let iz vrtcev po Prlekiji. Rezultati kažejo, da obstajajo razlike v gibalni razvitosti glede na spol in starost otrok. Ugotavljamo, da starejši otroci v primerjavi z mlajšimi v povprečju dosegajo boljše rezultate. Na podlagi rezultatov testiranja smo ugotovili, da dečki dosegajo boljše rezultate pri testih gibalnih sposobnosti za regulacijo energije, deklice pa so dosegale boljše rezultate pri testih gibalnih sposobnosti za regulacijo gibanja.
Keywords: gibalne sposobnosti, gibalni razvoj, telesne razsežnosti, pomen gibanja, regulacija energije, regulacija gibanja
Published: 23.10.2013; Views: 1189; Downloads: 157
.pdf Full text (709,85 KB)

6.
REKONSTRUKCIJA IN POSODOBITEV TPP V SMISLU UČINKOVITE AVTOMATIZACIJE IN ZMANJŠANJA PORABE ENERGIJE
Borut Vodušek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati učinkovitost rekonstrukcije toplotne podpostaje z vidika zmanjšanja porabe električne in toplotne energije. Predstavljeno je delovanje celotnega sistema daljinske oskrbe s toploto po segmentih. Podrobneje je opisana oprema in njeno delovanje pred rekonstrukcijo in po njej s poudarkom na črpalkah. Na osnovi meritev in zbranih podatkov o obstoječem stanju toplotne podpostaje bo prikazan izbor primerne črpalke z vidika učinkovitejše porabe električne energije. Ob tem bo prikazana analiza povrnitve stroškov naložbe zamenjave črpalke.
Keywords: komunalna energetika, daljinsko ogrevanje, sistem ogrevanja, toplotna podpostaja, črpalke, karakteristike črpalk, regulacija črpalk, učinkovita raba energije
Published: 14.06.2012; Views: 1761; Downloads: 184
.pdf Full text (9,74 MB)

7.
PRIMERJAVA NEKATERIH TELESNIH ZNAČILNOSTI IN GIBALNIH SPOSOBNOSTI TRI LETA STARIH OTROK
Lidija Cigelšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Primerjava nekaterih telesnih značilnosti in gibalnih sposobnosti tri leta starih otrok smo želeli primerjati nekatere gibalne sposobnosti in telesne značilnosti od ena do tri leta starih otrok. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so predstavljene telesne značilnosti in gibalne sposobnosti otrok od prvega do tretjega leta starosti, gibalne kompetence v prvih letih življenja ter gibalno izkušenjsko bogato okolje. V empiričnem delu so prikazani rezultati motoričnih testov in meritev telesnih značilnosti. Motorične sposobnosti in telesne značilnosti so bile izmerjene na vzorcu 50 otrok v starosti od enega do tretjega leta, pri čemer sta bili uporabljeni deskriptivna in kavzalno-neeksperimentalna metoda raziskovanja. Rezultati so prikazani glede na spol, telesno težo, telesno višino in indeks telesne mase. Ugotovljeno je, da med dečki in deklicami ni pomembnih razlik v rezultatih motoričnih testov, prav tako pa med njimi ni statistično pomembnih razlik v telesni teži in telesni višini. Ugotovljeno je tudi, da otroci z višjim indeksom telesne mase dosegajo boljše rezultate od otrok z nižjim indeksom telesne mase.
Keywords: telesne značilnosti, telesni razvoj, gibalne sposobnosti, gibalni razvoj, gibalne stopnje, regulacija energije, regulacija gibanja, razvoj senzorike, gibalne kompetence.
Published: 05.09.2011; Views: 1971; Downloads: 343
.pdf Full text (557,26 KB)

8.
AVTOMATIZACIJA SONČNEGA KOLEKTORJA IN REGULACIJA SOLARNEGA SISTEMA
Mitja Klanjšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje, kako lahko sončni kolektorji s pomočjo sledenja soncu pridelajo večji izkoristek energije kot pa fiksni kolektorji. Varčevanje in izkoristek energije ni odvisen samo od sledenja soncu, ampak tudi od pravilne regulacije samega solarnega sistema. Solarni sistem in vodenje je poglavje, v katerem razpolagamo z energijo, ki jo predelamo iz kolektorja. Diplomska naloga opisuje tudi sistem ogrevanja sanitarne vode, način regulacije, ki je primeren za ta sistem, in zmanjšanje stroškov ogrevanja.
Keywords: Ključne besede: sončna energija, krmiljenje, sledenje soncu, zajemanje temperature, hranjenje energije, merilnik impulzov, regulacija.
Published: 20.12.2010; Views: 2207; Downloads: 292
.pdf Full text (24,80 MB)

9.
MOTORIČNE SPOSOBNOSTI PET LET STARIH OTROK V NOVOMEŠKIH VRTCIH
Melita Kmet Ličen, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Gibalne sposobnosti pet let starih otrok v novomeških vrtcih smo skušali prikazati razlike v doseganju rezultatov pri testiranju otrok, starih štiri, pet in šest let. Otroke smo testirali s pomočjo osmih testov gibalnih sposobnosti in gibalnih znanj, s katerimi smo ugotavljali stopnjo razvitosti gibalnih sposobnosti in nivo gibalnih znanj pri otrocih. V teoretičnem delu smo predstavili gibalne sposobnosti otrok, ugotavljali razlike med spoloma v stopnji razvitosti gibalnih sposobnosti, opredelili pojme gibalna znanja, gibalna kompetenca, gibalne spretnosti ter podrobneje predstavili gibalni razvoj otroka. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati testiranj 104-ih otrok, starih od štiri do šest let, v novomeških vrtcih. Na osnovi rezultatov ugotavljamo, da obstajajo razlike v stopnji razvitosti gibalnih sposobnosti glede na spol in starost otrok. Starejši otroci so v primerjavi z mlajšimi otroki v povprečju dosegali boljše rezultate. Pri testiranju je bilo vidno, da dečki običajno dosegajo boljše rezultate pri testih gibalnih sposobnosti za regulacijo energije, medtem ko so deklice dosegale boljše rezultate pri testih gibalnih sposobnosti za regulacijo gibanja.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: gibalne sposobnosti, gibalni razvoj, gibalna znanja, gibalna kompetenca, regulacija energije, regulacija gibanja
Published: 10.11.2010; Views: 2004; Downloads: 354
.pdf Full text (387,94 KB)

10.
ANALIZA MOTORIČNIH SPOSOBNOSTI IN MORFOLOŠKIH ZNAČILNOSTI 5-6 LET STARIH OTROK PTUJSKIH VRTCEV
Nataša Vindiš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Analiza motoričnih sposobnosti in morfoloških značilnosti 5-6 let starih otrok ptujskih vrtcev, je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu je predstavljen pomen gibalnih dejavnosti otrok, motorične sposobnosti in razvijanje le teh pri predšolskih otrocih, ter morfološke sposobnosti in značilnosti predšolskih otrok. V empiričnem delu smo prikazali razlike v rezultatih motoričnih sposobnosti med dečki in deklicami, glede na sposobnost regulacije energije in sposobnost regulacije gibanja, ter rezultate glede na indeks telesne mase. Otroke smo testirali s pomočjo osmih motoričnih testov, s katerim smo ugotavljali razvitost ravnotežja, koordinacije, agilnost, eksplozivno moč in vzdržljivostno moč. Na osnovi obdelanih rezultatov ugotavljamo, da dečki na testih motoričnih sposobnostih, ki so odgovorne za regulacijo energije, dosegajo boljše rezultate od deklic in da so deklice boljše od dečkov v motoričnih sposobnostih, ki regulirajo gibanja. Dečki z višjim indeksom telesne mase so dosegli slabše rezultate od dečkov z nižjim indeksom telesne mase na testih motoričnih sposobnosti. Med deklicami z višjim in nižjim indeksom telesne mase ni bilo razlik v testiranju motoričnih sposobnosti.
Keywords: Ključne besede: predšolski otrok, motorične sposobnosti, morfološke značilnosti, regulacija energije, regulacija gibanja, indeks telesne mase
Published: 17.11.2009; Views: 3521; Downloads: 671
.pdf Full text (368,74 KB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica