| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Načrtovanje in postavitev dodatnih skladiščnih regalov v izbranem podjetju
Špela Čupeljič Perc, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščenje – neizbežna funkcija, ki je nujna za premostitev raznoraznih ovir, s katerimi se srečamo skozi celotno obdobje, bodisi delovanja podjetja, organizacije, oskrbovalne verige itn. Drugače rečeno, če nimamo direktne oskrbe od mesta proizvodnje, do mesta potrošnje, potrebujemo vmesnik/blažilec ang. »buffer«, t.j.– skladišče. V prvem delu diplomskega dela bomo prikazali teoretični del skladiščenja. Navedli bomo kaj je v osnovi skladiščenje, od česa je odvisna njegova postavitev, kateri so procesi, ki se odvijajo v njem ter kakšna oprema se potrebuje za izvajanje skladiščenja. V drugem delu pa bomo teoretične osnove uporabili za prikaz na primeru iz prakse, kjer se bomo podrobneje srečali s problemom manipulacij in pomanjkanjem prostora za skladiščenje ter na izpostavljene probleme podali rešitve učinkovitejšega skladiščnega poslovanja.
Keywords: logistika skladiščenja, manipulacije, paletni regali, pretok blaga, načrtovanje regalnega skladišča
Published: 19.12.2019; Views: 284; Downloads: 60
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
Izbira ustrezne skladiščne lokacije
Aleš Kelenc, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo pisali o skladiščenju v izbranem proizvodnem podjetju, kjer se srečujemo s problemom pomanjkanja prostora v skladišču in posledično s prevelikimi zalogami materiala za izdelavo izdelkov. Ti materiali so več metrski aluminijasti, železni in plastični profili, ki so uskladiščeni na premičnih konzolnih regalih. Zaradi pomanjkanja prostora je prišlo do neučinkovitega skladiščenja zalog, kar otežuje izvajanje procesov v skladišču. Kot rešitev za odpravo problema smo predlagali najem skladišča, ki zajema vse karakteristike potrebne za skladiščenje zalog. Predlagali smo tri lokacije obstoječih skladišč, ki smo jih poimenovali s črkami A, B in C. Pri izbiri ustrezne lokacije smo uporabili metodo razvrščanja po faktorjih in ugotovili, da je za najem najprimernejša lokacija B. Predlagano rešitev smo primerjali z trenutnim stanjem komisioniranja in ugotovili, da bi v predlaganem stanju skrajšali proces za eno opravilo, hkrati pa bi prihranili čas izvajanja procesov. Na koncu smo primerjali še stroške poškodovanega blaga in stroške najema skladiščnega prostora, kjer smo prišli do ugotovitve, da bi v predlaganem stanju mesečno prihranili vsaj 500 EUR.
Keywords: ustrezna lokacija, skladiščni procesi, skladišče, premični regali, skladiščenje
Published: 30.07.2019; Views: 383; Downloads: 48
.pdf Full text (1,87 MB)

3.
Statična in dinamična analiza jeklenih skladiščnih regalov
Zdenko Bilić, 2018, master's thesis

Abstract: Ker se dandanes povečuje število skladišč, trgovin in logističnih centrov, se posledično povečuje število skladiščnih regalov. Skladiščni regali so tipi jeklenih konstrukcij, katerih namen je shranjevanje materialov, živil in izdelkov. V magistrskem delu bomo regale obravnavali kot jekleno gradbeno konstrukcijo z določenimi dimenzijami in obliko, jih obtežili z danimi obtežbami in, ker so regali lahko postavljeni kjer koli v Sloveniji, postavili na različna potresna območja in na različne tipe tal. S pomočjo standarda eurokod bomo preverili in dokazali, ali regali prenašajo dano obtežbo oziroma ali izpolnjujejo pogoje statične in dinamične stabilnosti. V primeru neizpolnjevanja pogojev pa bomo za konstrukcijo poiskali morebitne spremembe in rešitve, da bo konstrukcija stabilna in primerna za uporabo.
Keywords: Jekleni skladiščni regali, skladišče, jeklena konstrukcija, statična analiza, dinamična analiza
Published: 01.03.2018; Views: 929; Downloads: 125
.pdf Full text (8,36 MB)

4.
Izboljšava skladiščenja kolesnih dvojic v SŽ-VIT, d. o. o., center Ptuj s pomočjo RFID tehnologije
Danijel Milošević, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Živimo v času nepredvidljivo močne konkurence in tako ne vemo, kaj nas čaka jutri. Podjetja morajo zato slediti najnovejšim trendom in tehnologijam v upanju na zmanjševanje proizvodnih stroškov in izpolnjevanje želja strank. V diplomskem delu je predstavljeno podjetje SŽ-VIT, d. o. o., Center Ptuj, katerega osnovna dejavnost je vzdrževanje železniških prevoznih sredstev. Proučili smo obstoječe stanje skladišča in procese, s katerimi se podjetje ukvarja. Posebej smo poudarili način iskanja uskladiščenih kolesnih dvojic pred odpremo in odlaganje transportnih skladiščnih enot na prosta talna mesta, pri čemer smo opazili pomanjkljivosti in nepravilnosti. V nadaljevanju smo s pomočjo kritične analize poiskali rešitve za odpravo nepravilnosti v procesu. Predlagali smo sistem RTLS – tehnologijo RFID, preureditev lokacij odlagalnih mest po podjetju in postavitev novih paletnih regalov, kar bi omogočilo krajše čase iskanja kolesnih dvojic, večjo preglednost nad zalogami, sledljivost in urejenost podjetja.
Keywords: Skladiščenje, tehnologija RFID, sistemi RTLS, kritična analiza, paletni regali
Published: 28.08.2017; Views: 527; Downloads: 86
.pdf Full text (2,57 MB)

5.
Reorganizacija skladiščnega poslovanja v izbranem podjetju
Petra Zupančič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščno poslovanje predstavlja velik izziv za tista podjetja, katerih želja in cilj sta prihranek časa in nepotrebnih stroškov, pri tem pa ostati uspešna in konkurenčna na trgu. V diplomski nalogi na kratko predstavimo skladiščenje v Izbranem podjetju. Na osnovi posnetka obstoječega stanja ugotovimo, katera področja so neustrezno urejena ter potrebna prenove. V nadaljevanju predstavimo predloge rešitev za časovne izgube, v obliki reorganizacije skladiščnega poslovanja. Predlagana je prerazporeditev skladiščnega prostora in nadgradnja skladišča s poličnimi regali. Predlagana je tudi uvedba sistema za upravljanje in vodenje skladišča izdelkov (WMS – Warehouse Management System) ter nakup transportnih sredstev. S predlogi izboljšav dosežemo učinkovitejšo skladiščno poslovanje in prihranek dragocenega časa.
Keywords: skladiščno poslovanje, prerazporeditev, skladiščni prostor, polični regali, sistem upravljanja skladišča - WMS.
Published: 25.01.2017; Views: 1180; Downloads: 129
.pdf Full text (1,43 MB)

6.
Standardizacija izdelave konzolnih regalov
Boštjan Virag, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje prikaz standardizirane izdelave konzolnih regalov. Opisani so standardi za projektiranje jeklenih konstrukcij ter standard, ki določa izhodišča za projektiranje in dimenzioniranje konzolnih regalov. Prav tako je opisan postopek za preračun nosilnosti konzolnih regalov v programu RSTAB 8. Prikazana je primerjava med sedanjim načinom projektiranja konzolnih regalov in standardiziranim načinom izdelave konzolnih regalov. Glavni namen diplomskega dela pa je predvsem priprava dokumentacije in navodil oziroma standardov do točke, da bo projektiranje in izdelava konzolnih regalov maksimalno poenostavljena.
Keywords: Standardizacija, konzolni regali, jeklene konstrukcije, RSTAB 8
Published: 30.05.2016; Views: 592; Downloads: 119
.pdf Full text (2,80 MB)

7.
Analiza in predlog prenove konsignacijskega skladišča v Gorenju, d.d.
Nejc Vodušek, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo na kratko predstavili eno največjih podjetij v Sloveniji Gorenje, d.d. Osredotočili smo se predvsem na skladiščenje v podjetju, največji poudarek pa smo dali na konsignacijsko skladišče. Predstavili smo celoten potek dela v skladišču ter naredili analizo zalog v obstoječem stanju, v kateri smo ugotovili, da zaloge v skladišču naraščajo. Cilj našega diplomskega dela pa je bil, da preučimo vse predpostavke, ki so temelj nadgradnje skladišča, ter da določimo stroške, ki bi pri tem nastali. Na osnovi predstavitve obstoječega stanja skladišča smo v drugem delu diplomskega dela podali naš predlog rešitve, da bi delo in vodenje postalo lažje. Predstavili smo predlog nadgradnje v skladišču ter celotno investicijo tudi stroškovno ovrednotili. Celotna investicija v nadgradnjo konsignacijskega skladišča bi stala 310.722 EUR. Prišli smo do sklepa, da bi se celotni stroški skladiščenja sicer povečali, vendar bi se glede na povišano število paletnih mest zmanjšal strošek na paletno mesto za 4 EUR. Investicija v nadgradnjo skladišča bi bila povrnjena v 1 letu in 1 mesecu.
Keywords: Gorenje, d.d.; konsignacijsko skladišče; zaloga; skladiščenje; regali
Published: 05.10.2015; Views: 756; Downloads: 101
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
Analiza in izboljšava skladišča gotovih izdelkov v podjetju TEM Čatež d.d.
Alen Liber, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo predstavili eno izmed vodilnih podjetji v Sloveniji na področju elektromateriala, to je podjetje TEM Čatež d.d.. V prvem delu diplomskega dela smo torej predstavili zgodovino podjetja TEM Čatež d.d., kako se je podjetje razvijalo vse do današnjega stanja in prepoznavnosti. Predstavili pa smo tudi potek proizvodnje in jo na kratko opisali. Prav tako pa smo bolj podrobno predstavili skladišče gotovih izdelkov katero je v nadaljevanju tudi obravnavano. V drugem delu diplomskega dela smo se osredotočili na predstavitev problema skladišča gotovih izdelkov. V analizi skladišča gotovih izdelkov smo opisali skladišče, na kakšen način pride blago v skladišče, s katerimi pripomočki si pomagajo pri uskladiščevanju, kako poteka uskladiščevanje, s katerimi transportnimi sredstvi si pomagajo ter na kakšne načine poteka odprema v podjetju. Predstavili smo tudi predlog prenove oziroma nadgradnje samega skladišča, ter na koncu samo investicijo tudi stroškovno ovrednotili.
Keywords: TEM Čatež d.d., skladišče gotovih izdelkov, komisioniranje, polični regal s podestoma, regali
Published: 02.10.2015; Views: 1221; Downloads: 93
.pdf Full text (1,50 MB)

9.
10.
Preureditev skladišča zbirnih pošiljk za proizvodne družbe Gorenja, d.d. v tujini
Tadej Hren, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali možnost preureditve zbirnega skladišča za materiale, ki jih Gorenje, d. d. vsakodnevno odpremlja v proizvodne družbe v tujini. V prvem delu diplomskega dela smo naredili posnetek obstoječega stanja v skladišču. Prikazali smo trenutno prostorsko razporeditev, opravila zaposlenih, tehnološke rešitve ter izpostavili problem nekurantnih zalog. V drugem delu smo pripravili predlog za možno preureditev skladišča. Pri tem smo skušali čim bolj racionalno izrabiti trenutno lokacijo in sredstva, kot so infrastruktura in viličarji. Jasneje smo definirali cone skladišča, ter v njih uvedli različne skladiščne rešitve v obliki polic, regalov ali talnega skladiščenja. Dodatno smo še predlagali vpeljavo WMS, ter za to potrebne spremembe. V zaključnem delu smo primerjali trenutno in predlagano organizacijo skladišča. Spremembe smo ovrednotili kot pozitivne, zato smo pregledali še možnost fazne vpeljave sprememb, ter predlagali možnosti nadaljnjega razvoja skladišča.
Keywords: skladiščenje, preureditev, posnetek stanja, skladiščni informacijski sistemi, regali
Published: 26.01.2015; Views: 992; Downloads: 100
.pdf Full text (2,09 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica