| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Redke zemlje in njihov vpliv na napredne tehnologije, mednarodno trgovino in logistiko
Edita Kac, 2014, master's thesis/paper

Abstract: Redke zemlje sodijo v skupino kemijskih elementov, ki zaradi svojih specifičnih lastnosti in ob upoštevanju vseh ekoloških standardov, izredno zahtevnega in dragega pridobivanja, predstavljajo temelj vsem naprednim tehnologijam. Brez njih si ne bi mogli predstavljati današnjega življenja. Nahajajo se v računalniških diskih, prenosnih telefonih, LCD-zaslonih, avtomobilskih baterijah, elektromotorjih … Viri redkih zemelj so omejeni. Njihovo izkoriščanje je zaradi velike razpršenosti redkokje ekonomsko smiselno. Največji dobavitelj redkih zemelj je Kitajska, ki pa je obenem postala tudi njihov največji porabnik. S povečanim povpraševanjem so se pričele težave z dobavami. V letu 2011 je povpraševanje tako naraslo, da je preseglo ponudbo. Kitajska je zelo omejila izvoz in si s tem prislužila tožbo Svetovne trgovinske organizacije. Ostalim državam porabnicam redkih zemelj ni preostalo drugega kot nemudoma najti nove vire ali pa proizvodnjo preseliti na Kitajsko. Obstaja kar nekaj možnosti izkoriščanja novih virov, ki pa niso dosegljivi takoj. Potrebnih je kar nekaj let raziskav, da bodo novi viri primerni za izkoriščanje. Trenutno najbolj priročen vir in rešitev je recikliranje. Znanstveniki, tudi slovenski, na čelu z dr. Spomenko Kobe, pospešeno iščejo alternative redkim zemljam. Zaradi njihove velike pomembnosti v vrednostni verigi jih je evropska komisija uvrstila na seznam kritičnih surovin.
Keywords: redke zemlje, napredne tehnologije, obnovljivi viri energije, recikliranje.
Published: 20.08.2014; Views: 1194; Downloads: 255
.pdf Full text (1,74 MB)

2.
Izzivi in inovativni postopki pri reciklaži redkozemeljskih magnetov SmCo
Marko Budler, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi obravnavamo področje redkozemeljskih kovin, njihove lastnosti, reciklažo in priložnosti, ki jih ponujajo. Področje ekoloških inovacij, redkih zemelj in reciklaže le-teh preučujemo tako s fizikalno-kemijskega vidika kot tudi s stališča teorije sistemov oz. invencijsko-inovacijskega managementa. V nalogi predstavljamo redke zemlje, njihove lastnosti in posebnosti, zaradi katerih so esencialnega pomena za sodobne tehnične aplikacije. V teoretičnem delu še opredelimo invencije, inovacije in difuzijo novosti ter ustvarjalnost, vključno z razmišljanji Abrahama Maslowa. V aplikativnem delu naloge se osredotočimo na reciklažo redkih zemelj oz. samarija. Težavo pri recikliranju predstavljajo delci samarijevega oksida, ki jih analiziramo s svetlobno mikroskopijo, tako da predvidimo njihovo obnašanje. V sklepnih mislih predstavimo domneve in ugotovitve o vplivu in porazdelitvi samarijevega oksida, prav tako pa analiziramo inovacijske dejavnike in ustvarjalnost po Maslowu z namenom izboljšanja delovne prakse v sodobnih podjetjih.
Keywords: inovacija, difuzija novosti, ustvarjalnost, Maslow, inovacijski dejavniki, redke zemlje, trajni magneti, samarij, kobalt, reciklaža
Published: 03.11.2014; Views: 913; Downloads: 106
.pdf Full text (2,50 MB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica