| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Uvajanje sistema ločenega zbiranja komunalnih odpadkov na njihovem izvoru : diplomsko delo
Andrej Žohar, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomske naloge je uvesti sistem ločenega zbiranja odpadkov na izvoru. Pri tem smo v začetku diplomskega dela raziskali zakonodajno področje, v okviru katerega moramo delovati in cilje, ki jih moramo v prihodnjih letih doseči na področju ravnanja z odpadki, da doseţemo standarde postavljene iz strani Evropske unije. Da je omenjeno področje izrazito problematično, je bilo mnenje računskega sodišča, kar je sluţilo kot odskočna deska za razvoj naše hipoteze in prikaz problema. Za uspešno reševanje problematike smo se obrnili na izkušnje in prakse drugih Evropskih drţav, ki na področju ločenega zbiranja odpadkov dosegajo nadpovprečne rezultate. V Sloveniji pa smo se po najprej obrnili na sluţbe ravnanja z odpadki ter z njimi opravili kratek intervju in nato podali naše predloge in rešitve za sistem ločenega zbiranja odpadkov.
Keywords: ločeno zbiranje odpadkov, ravnanje z odpadki, recikliranje, komunalni odpadki
Published: 05.05.2011; Views: 1549; Downloads: 185
.pdf Full text (1,22 MB)

6.
Kompostiranje tekstilnih materialov
Polona Korošec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo kompostirali določene naravne in sintetične tekstilne materiale. Postopek kompostiranja bi lahko uporabljali za recikliranje tekstilnih odpadkov. Kompostiranje viskoze, volne, bombaža ( naravni tekstilni materiali) in PES ter PA 6,6 (sintetični tekstilni materiali) je potekalo tri mesece. Mesečno smo spremljali spremembe na vzorcih s pomočjo gravimetrične metode in metode vizualnega ocenjevanja in evidentiranja vzorcev med kompostiranjem. Vzorci iz viskoze, volne in bombaža so se po treh mesecih kompostiranja v celoti oziroma delno razgradili, pri vzorcih iz PES in PA 6,6 pa ni prišlo do razgradnje.
Keywords: tekstilni odpadki, recikliranje odpadkov, biorazgradljivost, kompostiranje tekstilnih materialov, kompost, viskoza, volna, bombaž, poliester, poliamid, gravimetrična metoda, vizualno ocenjevanje
Published: 27.10.2015; Views: 770; Downloads: 92
.pdf Full text (2,02 MB)

7.
VARSTVO OKOLJA, OKOLJSKI VIDIKI IN EKOLOŠKA ZAŠČITA - PROBLEM LOČEVANJA ODPADKOV PO GOSPODINJSTVIH V OBČINI KRŠKO
Mateja Hosta, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Odpadki so naši vsakdanji spremljevalci. Žal je tako, da se jih ne moremo ogniti, človek pa jih proizvede iz leta v leto več. Komunalna podjetja želijo zmanjšati količino odpadkov na odlagališčih, zato gospodinjstva naprošajo in spodbujajo k ločevanju odpadkov. V diplomski nalogi smo opredelili vrste odpadkov ter si pogledali pravilno razporeditev odpadkov po zabojnikih na ekoloških otokih. Nadaljevali smo s pomenom recikliranja odpadkov ter podrobneje predstavili Komunalno podjetje Kostak, ki je odgovorno za odvoz odpadkov v občini Krško, hkrati pa si pogledali tudi Zbirni center Spodnji Stari Grad in njihovo sortirno linijo odpadkov. Proti koncu diplomske naloge je sledila analiza ankete, katere namen je bil ugotoviti, v kolikšni meri so prebivalci Krškega vestni pri ločevanju odpadkov ter ovrednotiti postavljene teze. Ugotovili smo, da se ločevanja odpadkov v občini Krško poslužuje čedalje več gospodinjstev, obenem pa smo navedli tudi nekatere predloge, ki bi to stopnjo ločevanja še povečali.
Keywords: okolje, odpadki, ločevanje odpadkov, ekološki otok, recikliranje
Published: 10.06.2012; Views: 2150; Downloads: 197
.pdf Full text (1008,19 KB)

8.
SODOBNI TRENDI PREDELAVE BETONSKIH ODPADKOV
Mitja Slavinec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zaradi vedno manjših zalog naravnih virov surovin se človeštvo vsak dan srečuje z vse večjim pomanjkanjem. Zaradi te omejenosti naravnih virov smo primorani, da v vedno večji meri razmišljamo o njihovem varčevanju. Varčevanje nas tako usmerja, da povečamo pozornost recikliranju odpadkov, da odpadki lahko ponovno postanejo koristen izdelek za nadaljnjo uporabo v našem življenju. Razmišljanje o odpadkih se v današnjem času prav tako nanaša na gradbeni sektor. Gradbeni odpadki predstavljajo možnost, da z njihovim recikliranjem dosežemo njihovo ponovno uporabo pri gradnji gradbenih objektov. Reciklirani betonski odpadki se kot gradbeni material ponovno uporabljajo v različne namene, kot npr. pri gradnji protihrupnih nasipov, zasipih jarkov ter pri utrditvi in izboljšanju temeljnih tal. Diplomska naloga opisuje postopke, kako se na primeru predelovalnice predelujejo betonski gradbeni odpadki ter v katerih primerih so tako reciklirani materiali uporabni v praksi. Narejena je še stroškovna analiza predelave betonskih odpadkov.
Keywords: beton, lahki beton, betonski odpadki, zakonodaja, recikliranje betonskih odpadkov
Published: 13.03.2013; Views: 1438; Downloads: 191
.pdf Full text (5,01 MB)

9.
Problematika ločevanja odpadkov v Ljubljani : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Jan Pavšič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil raziskati problematiko ločevanja odpadkov v Mestni občini Ljubljana in preučiti nadzor nad pravilnim ločevanjem odpadkov. Ločevanje odpadkov postaja vedno bolj pomembno, saj mora človeštvo z izčrpavanjem neobnovljivih naravnih virov, vire surovin iskati prav v odpadkih. Z ločevanjem odpadkov, tako podaljšujemo življenjsko dobo surovinam in ohranjamo naš planet čistejši tudi za prihodnje rodove. Z zavedanjem pomembnosti ločevanja odpadkov je ločevanje odpadkov postalo pravno obvezujoče ravnanje v vseh slovenskih gospodinjstvih. Poleg državnih zakonov, ločevanje odpadkov po posameznih občinah urejajo tudi občinski odloki o ravnanju z odpadki. V Mestni občini Ljubljana tako predpisana globa za fizične osebe, ki nepravilno ali pa sploh ne ločujejo odpadkov, znaša do 800 evrov. S pomočjo anketnega vprašalnika sem zbral podatke o navadah občank in občanov Mestne občine Ljubljana pri ločevanja odpadkov v njihovih gospodinjstvih, kot tudi delež tistih, katerih navade pri ločevanju odpadkov so že bile preverjene s strani inšpekcijske službe. Ugotovil sem, da med anketiranci vlada visoka stopnja ozaveščenosti o pomembnosti pravilnega načina ločevanja odpadkov, še vedno pa jih le razmeroma majhen del ločuje vse vrste odpadkov. Med vsemi anketiranimi pa je le en prejel opomin zaradi nepravilnega ločevanja odpadkov. To nakazuje na prisotnost problematike na področju ločevanja odpadkov in na slabo in premalo pogosto delo službe, ki se ukvarja z nadzorom nad pravilnim ločevanjem odpadkov v Mestni občini Ljubljana. Da pa vendarle ni vse tako slabo, kažejo statistični podatki Evropskega statističnega urada Eurostat. Slovenija proizvede najmanj odpadkov v kilogramih na državljana v Evropi in dobršen del proizvedenih odpadkov tudi reciklira. Žal pa v Sloveniji še vedno prevelik delež odpadkov konča na deponijah, kar nas ne uvršča med razvite države na področju ravnanja z odpadki.
Keywords: odpadki, ločevanje odpadkov, recikliranje, nadzor, globe, Ljubljana, diplomske naloge
Published: 23.09.2014; Views: 1204; Downloads: 156
.pdf Full text (1,16 MB)

10.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica