| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
OCENJEVANJE FUNKCIJE POVPRAŠEVANJA PO DENARJU ZA KANADO V OBDOBJU 2003-2010
Barbara Fideršek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Stabilna funkcija povpraševanja po denarju je bistvena pri oblikovanju denarne politike, saj omogoča politično-vodene spremembe v denarnih agregatih, da bi vplivala na output, obrestne mere in končno tudi na cene. Empirične študije povpraševanja po denarju potrjujejo, da je ožji denarni agregat pozitivno odvisen od realnega bruto domačega proizvoda ter negativno od obrestne mere. Kot pravilno specificiran model se je izkazal linearni model z odloženo odvisno spremenljivko. Pri ocenjevanju funkcije povpraševanja po denarju za Kanado v obdobju 2003-2010 smo ugotovili, da so ocenjeni regresijski koeficienti v skladu z ekonomsko teorijo. S pomočjo Chowovega testa smo ugotovili, da se pojavljajo razlike v prvem (2003-2006) in drugem (2007-2010) obdobju, saj se razlikujejo predznaki ocenjenih regresijskih koeficientov.
Keywords: Funkcija povpraševanja po denarju, realni bruto domači proizvod, denarni agregat M1, obrestna mera zakladnih menic, metoda najmanjših kvadratov.
Published: 03.07.2012; Views: 1525; Downloads: 266
.pdf Full text (1,12 MB)

2.
OCENJEVANJE FUNKCIJE POVPRAŠEVANJA PO DENARJU ZA VELIKO BRITANIJO V OBDOBJU 1970-1999
Maja Škerget, 2010, final seminar paper

Abstract: Ekonomska teorija ugotavlja, da je povpraševanje po denarju pozitivno odvisno od realnega dohodka oziroma realnega premoženja ter negativno od obrestne mere, kar pa potrjujejo tudi empirične študije povpraševanja po denarju za Veliko Britanijo. Pri ocenjevanju funkcije povpraševanja po denarju za Veliko Britanijo v obdobju 1970-1999 smo ugotovili, da so ocenjeni regresijski koeficienti v skladu z ekonomsko teorijo, izjema je predznak regresijskega koeficienta pri pojasnjevalni spremenljivki GDP. Pri preverjanju predpostavk metode najmanjših kvadratov smo prišli do sklepa, da dvojno logaritemska funkcija povpraševanja po denarju odstopa od le-teh. Po odpravi avtokorelacije lahko povemo, da se predznaki regresijskih koeficientov novo ocenjene funkcije povpraševanja po denarju skladajo s teorijo. S pomočjo Chowovega testa in z uporabo slamnatih spremenljivk smo pri dvojno logaritemski funkciji ugotovili, da se podvzorca za prvih in drugih petnajst let med seboj razlikujeta. Do spremembe prihaja pri diferencialnem presečiščnem koeficientu in diferencialnem smernem koeficientu pri pojasnjevalni spremenljivki realni bruto domači proizvod.
Keywords: Metoda najmanjših kvadratov, teorije povpraševanja po denarju, funkcija povpraševanja po denarju, denarni agregat M1, obrestna mera zakladnih menic, realni bruto domači proizvod.
Published: 02.12.2010; Views: 1618; Downloads: 331
.pdf Full text (616,68 KB)

3.
OCENJEVANJE FUNKCIJE POVPRAŠEVANJA PO DENARJU ZA ZDRUŽENE DRŽAVE AMERIKE V OBDOBJU 1959 - 2008
Brina Gomzi, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Ekonomska teorija ugotavlja, da je povpraševanje po denarju pozitivno odvisno od realnega dohodka ali realnega premoženja in negativno odvisno od obrestne mere, medtem ko empirične študije povpraševanja po denarju za Združene države Amerike kažejo, da predznaki ocenjenih regresijskih koeficientov niso vedno v skladu z ekonomsko teorijo. Ocenjeni regresijski koeficienti linearne in dvojno logaritemske funkcije povpraševanja po denarju za Združene države Amerike v obdobju 1959 – 2008 imajo teoretično pričakovane predznake (izjema: pozitiven predznak pojasnjevalne spremenljivke »obrestna mera zakladnih menic« pri odvisni spremenljivki »denarni agregat M2« ocenjenega linearnega regresijskega modela).
Keywords: teorije povpraševanja po denarju, funkcija povpraševanja po denarju, denarni agregat M1 in M2, realni bruto domači proizvod, obrestna mera zakladnih menic
Published: 12.10.2009; Views: 1992; Downloads: 428
.pdf Full text (347,88 KB)

Search done in 0.32 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica