| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA KONFLIKTNIH SITUACIJ MED REŽIJSKIMI IN TERENSKIMI SODELAVCI V PODJETJU X
Tea Noč, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali konfliktne situacije med režijskimi in terenskimi sodelavci. Konfliktne situacije so del vsakdana s katerimi se srečujemo doma in v službi ter nastajajo med prijatelji ali popolnimi neznanci. V nalogi smo se osredotočili na konflikte, ki nastajajo v službi znotraj posamezne skupine (med terenskimi ali pisarniškimi delavci) ali med timi. V teoretičnem delu smo obravnavali nekaj osnovnih opredelitev konfliktov, vzroke za njihov nastanek, reševanje in posledice. V naslednjem poglavju smo preučili vplive posameznih dejavnikov na nastanek konfliktnih situacij. Obravnavali smo pomen organizacijske klime in njen vpliv na konflikte, stres v povezavi s konflikti, konflikte v timih ter vpliv vodenja na nastanek konfliktov. V empiričnem delu smo predstavili rezultate ankete, ki je bila razdeljena med zaposlene v podjetju X. Z odgovori na anketna vprašanja smo ločili dve skupini zaposlenih: pisarniške oz. režijske delavce in delavce zaposlene na terenu. Iskali in preučevali smo morebitne razlike v pojavljanju in obravnavi konfliktnih situacij med tema dvema skupinama zaposlenih. V raziskavi smo prišli do zaključkov, da ni bistvenih razlik pri pojavljanju konfliktnih situacij med terenskimi in režijskimi delavci. Pogled zaposlenih na konflikte je enak ne glede na to kje zaposleni opravljajo delo. Zaznanih ni bilo pomembnih razlik o pogostosti pogovorov z vodjo glede na starostno skupino anketirancev, prav tako starost in preobremenjenost z delom med seboj nista povezani. Pri povprečni oceni odnosa vodij terenskih delavcev in vodij pisarniških delavcev do konfliktnih situacij prav tako ni statistično pomembnih razlik. Primerjava vzrokov za nastanek konflikta kaže na to, da pomanjkanje informacij med zaposlenimi pogosteje vpliva na nastanek konflikta kot pomanjkanje sodelovanja med zaposlenimi. Prav tako je tudi pomanjkanje komuniciranja med zaposlenimi večkrat vzrok, ki pripelje do nastanka konflikta kot pa nejasno opredeljene naloge.
Keywords: konflikti, konfliktne situacije, terenski delavci, režijski delavci
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 902; Downloads: 149
.pdf Full text (1,19 MB)

2.
PRIMERJAVA BOLNIŠKE ODSOTNOSTI MED PROIZVODNIMI DELAVCI IN REŽIJSKIMI DELAVCI V SREDNJE VELIKIH PODJETJIH
Helena Tisnikar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: POVZETEK Vsakemu izmed nas delo predstavlja velik ter pomemben del življenja. Omogoča nam predvsem preživetje, za marsikoga pa je tudi vir veselja in zadovoljstva, pogostokrat tudi smisla življenja. Delavec je lahko pri svojem delu uspešen le, če je izpolnjena večina pogojev za dobro, uspešno in varno delo. Podjetja, ki se zavedajo pomena zaposlenih za uspeh celotne organizacije in se zanje zavzemajo, poskrbijo, da ustvarijo varno in zdravju prijazno delovno okolje. V vseh podjetjih pa žal ni tako. Delodajalci želijo, da je čim več dela opravljenega v čim krajšem času. Ena od posledic je povečana bolniška odsotnost. Bolniška odsotnost ne predstavlja težave samo za delodajalce, temveč tudi za državo, ki ima zaradi odsotnosti z dela dodatne stroške v obliki nadomestil. V teoretičnem delu smo s pomočjo strokovne literature osvetlili pojme proizvodni delavec, režijski delavec in bolniška odsotnost. Podrobneje smo opredelili vrste bolniške odsotnosti, vzroke za nastanek bolniške odsotnosti, vpliv fizične in psihične obremenjenosti na delavca, najpogostejše poklicne bolezni in poškodbe pri delu, dejavnike, ki vplivajo na zdravje, pravico do nadomestila v času bolniške odsotnosti, ukrepe za zmanjšanje bolniške odsotnosti, načine preverjanja bolniške odsotnosti, zlorabe bolniške odsotnosti in promocijo zdravja pri delu. V empiričnem delu pa smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli na vzorcu 20 srednje velikih proizvodnih podjetjih v Sloveniji. Rezultati raziskave so pokazali, da se bolniška odsotnost med proizvodnimi in režijskimi delavci razlikuje v več točkah.
Keywords: bolniška odsotnost, proizvodni delavci, režijski delavci, program promocije zdravja, kazalniki bolniškega staleža
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1537; Downloads: 148
.pdf Full text (1,44 MB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica