| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Dimenzioniranje konstrukcije reševalnega vozila
Jožef Zadravec, 2013, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali primernost aluminijevih zlitin za uporabo pri konstrukcijah, ki so običajno jeklene. Predstavili smo fizikalne osnove napetosti in mehanskih deformacij, ki se lahko pojavijo v konstrukcijah ter primerjali mehanske lastnosti povprečnega konstrukcijskega jekla s povprečno konstrukcijsko aluminijevo zlitino. Primernost uporabe aluminijevih zlitin smo preizkusili na primeru konstrukcije reševalnega vozila modularne zgradbe. Dimenzionirali smo konstrukcijo, ki je v celoti sestavljena iz aluminijeve zlitine pri tem pa uvedli konstrukcijsko rešitev, pri kateri profili osnovne nosilne konstrukcije zagotavljajo podporo stenam, za kar so v primeru prvotnih konstrukcij bili potrebni dodatni elementi. Primernost nove konstrukcije reševalnega vozila smo dokazali z numerično simulacijo po metodi končnih elementov v programskem paketu Abaqus.
Keywords: konstrukcije, aluminijeve zlitine, reševalno vozilo
Published: 08.10.2013; Views: 1293; Downloads: 158
.pdf Full text (8,58 MB)

2.
Zagotavljanje kakovosti reševalne postaje Zdravstvenega doma Celje
Andy Smuk, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Urbano okolje mesta Celje s svojo ureditvijo in lego predstavlja oviro pri vsakodnevnem delu reševalcev, kjer odzivni čas lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Čeprav je mreža služb nujne medicinske pomoči zasnovana na način, ki zagotavlja hitro aktivacijo potrebnih reševalnih enot, se še vedno pojavlja vprašanje, ali lahko tovrstne službe dosežejo svoj maksimalni potencial. Največje ovire predstavljajo kritične točke v prometu in infrastrukturi, neprimerno obnašanje soudeležencev v prometu, pomanjkanje alternativnih oblik transporta in pomanjkljiva ureditev informacijske podpore. Predstavili smo več možnih rešitev, kot so na primer uskladitev prometne signalizacije na kritičnih mestih, možnost uporabe do zdaj manj poznane tehnologije GPS za zagotavljanje prednosti reševalnim vozilom, premagovanju časovnih ovir z uporabo defibrilatorjev, ter možnost uporabe drugih transportnih sredstev, kot sta reševalni motor in v tujini že nekaj let uveljavljeno ekipo reševalcev na kolesih. Dotaknili smo se tudi sistema NMP3000, ki bi lahko olajšal delo ekip nujne medicinske pomoči, ter s tem zagotovil hitrejšo odzivnost v primeru nesreč.
Keywords: Reševalna postaja Celje, nujna medicinska pomoč, promet, reševalno vozilo, informacijski sistem
Published: 21.01.2015; Views: 634; Downloads: 138
.pdf Full text (2,63 MB)

3.
Preprečevanje in obvladovanje okužb v reševalnem vozilu
Katja Knez, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Problematika okužb, povezanih z zdravstvom, postaja vedno večji in resen problem sodobne zdravstvene nege, saj povzročajo resne posledice za paciente, svojce, zdravstveno osebje in za ves zdravstveni sistem. Bolnišnične okužbe so najpogostejši zaplet zdravljenja v bolnišnici. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti prenos in širjenje večkratno odpornih bakterij in ukrepe za preprečevanje širjenja le teh v reševalnem vozilu. Z raziskavo želimo ugotoviti ali zdravstveni delavci – reševalci upoštevajo in izvajajo ukrepe za preprečevanje okužb. Metodologija rziskovanja: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. V raziskavi je sodelovalo 60 reševalcev. Podatki so bili zbrani s tehniko anketiranja, dobljene kvantitativne podatke, ki smo jih analizirali, smo prikazali v deležih. Rezultati: Ugotovili smo, da dobra polovica (63,33 %) anketiranih reševalcev pozna ukrepe za preprečevanje okužb. Svoje znanje iz tega področja ocenjujejo dobro, kljub temu pa bi se bili pripravljeni še dodatno izobraževati. Prav tako smo ugotovili, da med dvema reševalnima službama v Sloveniji ni večjih razlik v izvajanju ukrepov za preprečevanje OPZ. Sklep: Okužb povezanih z zdravstvom ne bomo mogli nikoli popolnoma preprečiti, zato je le-te toliko bolj pomembno obvladovati. Vsak zdravstveni delavec je dolžan upoštevati ukrepe in opravljati svojo dejavnost s ciljem preprečevanja OPZ, ter se na tem področju izobraževati.
Keywords: okužbe povezane z zdravstvom, bolnišnične okužbe, obvladovanje, preprečevanje, higiena rok, razkuževanje rok, reševalci, reševalno vozilo
Published: 07.06.2017; Views: 572; Downloads: 147
.pdf Full text (1,20 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica