| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
POSEBNOSTI RAZVOJNEGA PLANIRANJA OBČINE:PRIMER OBČINE ORMOŽ
Karmen Špilek Štumberger, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Trenutno vladajo v družbi nezavidljivi časi. Tako podjetja kot tudi javna uprava so podvrženi nenehnim spremembam, konkurenčnosti ter procesom globalizacije in globalne strateške krize. Spremembe vplivajo na izvajanje skoraj vseh procesov v podjetjih in tudi javni upravi ter postavljajo pred management nove naloge, izzive in probleme, saj se organizacije posledično znajdejo v različnih življenjskih in razvojnih ciklih. V procesih oblikovanja politik in strategij ter pri izvedbeni fazi planiranega je potrebno nenehno upoštevati vplive trenutnih sprememb. Tudi v javnem sektorju se je začela oblikovati nova ideologija o managementu (Novi javni management - New Public Management). Namen je bil, da bi v javni sektor - kljub njegovi specifični vlogi - vnesli več tekmovalnega duha in uporabili številna spoznanja in tehnike sodobnega managementa. Področje magistrskega dela z naslovom Posebnosti razvojnega planiranja občine: primer Občine Ormož sodi v področje strateškega managementa. Namen raziskave je bil preveriti možnost prenosa uporabe modelov managementa, ki so bili razviti za potrebe podjetij, na področje javnega sektorja (občine). Za ta namen smo prilagodili Pümpin in Prangejev model razvoja in rasti podjetja ter MERov model integralnega managementa. V teoretičnem delu smo opredelili občino kot nepridobitno organizacijo ter predstavili tri modele integralnega in strateškega managementa. Razvojne možnosti občine smo proučili tudi z vidika analize okolja. V empiričnem delu smo diagnosticirali razvojno stanje z določitvijo razvojne faze v življenjskem ciklu občine po Pümpinu in Prangeju. Ugotovili smo, da je razvojni cilj institucije postati dinamična institucija, kjer gre za kombinacijo pionirske in rastoče institucije. S tem morajo biti usklajeni tudi vodstveni cilji, kjer gre za povezovanje pionirskih elementov s prednostmi rastoče institucije. Drugi model, ki smo ga prilagodili in uporabili za potrebe javnega sektorja, in sicer za analizo razvojne vizije, politike in strategij ter izvedbeno planiranje, je bil MERov model integralnega managementa. V okviru MERovega modela smo obravnavali procesne vidike planiranja razvoja na treh ravneh, in sicer na ravni politike občine, strateškega managementa in izvedbeno uresničitvenega managementa. Navedli pa smo tudi predloge dopolnitve obvladovanja projektnega poslovanja. Tudi občina mora biti sposobna premagati razvojne ovire, spremeniti priložnosti v razvojne možnosti in te nato izrabiti za svoj razvoj.
Keywords: razvojno planiranje, občina, MERov model integralnega managementa, Pümpin in Prangejev model razvoja in rasti podjetja, vizija, politika, strategija, uresničitveni plan, življenjski cikel občine
Published: 25.11.2010; Views: 2155; Downloads: 337
.pdf Full text (1,21 MB)

2.
PLANIRANJE RAZVOJA V MIKRO IN MALIH SLOVENSKIH PODJETJIH
Aida Mahić, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Zaradi kompleksnega in dinamičnega okolja, v katerem delujejo današnja podjetja, morajo le-ta zaradi obstoja v takšnem okolju ne glede na velikost izvajati procese razvojnega planiranja. Glavna prednost mikro in majhnih podjetji je v tem, da se lahko hitro prilagodijo še tako dinamičnemu okolju. S svojo prilagodljivostjo in inovativnostjo ter nudenjem delovnih mest pozitivno vplivajo na razvoj celotnega gospodarstva, predvsem na dvig blaginje družbe. V Sloveniji takšna podjetja predstavljajo velik del vseh podjetij. Na splošno pa velja prepričanje, da mikro in mala podjetja, tako pri nas kot tudi drugod, ne planirajo, ker jim ob vsakodnevnih opravilih zmanjka časa in volje za razvojno planiranje podjetja. V magistrski nalogi smo se usmerili k proučevanju strategijskega planiranja v slovenskih mikro in malih podjetjih. V empiričnem delu bomo na podlagi ankete ugotovili ali anketiranci planirajo razvoj podjetja. Zanimalo nas bo ali v teh podjetjih planirajo strategije, pripravljajo plane in jih dokumentirajo ter ali imajo vizijo in oblikovano politiko podjetja. Raziskava je potekala na osnovi spoznanj MER-ovega modela integralnega managementa, in sicer smo v anketi proučevali procesne vidike razvoja podjetja na ravni politike podjetja in strateškega managementa.
Keywords: razvojno planiranje, strateško planiranje, strategijsko planiranje, politika podjetja, strategije, razvojni plani.
Published: 18.01.2011; Views: 2244; Downloads: 209
.pdf Full text (1,26 MB)

3.
Primerjalna proučitev razvojnega planiranja med malimi družinskimi in nedružinskimi podjetji
Kristijan Pukšič, 2011, master's thesis/paper

Abstract: V prvem delu magistrske naloge smo proučevali družinska podjetja in njihove glavne značilnosti. Srečali smo se z več definicijami družinskega podjetja. Nam najbližja definicija je ta, da je družinsko podjetje tisto podjetje, kjer je podjetje v večinski lasti družine, torej člani družine – lastniki tudi upravljajo in vodijo podjetje, ter da obstaja želja, da se podjetje ohrani v lasti in vodenju družine. V drugem, empiričnem delu magistrske naloge smo proučevali razlike v razvojnem planiranju med malimi družinskimi in nedružinskimi podjetji. Za ta namen smo uporabili kvantitativne kriterije za razmejitev velikosti podjetja (Zakon o gospodarskih družbah 2009) in v predhodnem odstavku navedene kvalitativne kriterije. Izvedli smo empirično raziskavo, v kateri je sodelovalo 20 malih družinskih in 20 malih nedružinskih podjetij, ki imajo sedež v podravski regiji. Anketirana podjetja so odgovarjala na štiri sklope vprašanj. V prvem smo jih spraševali o demografskih značilnostih, v naslednjih treh sklopih pa so podjetja odgovarjala na vprašanja, vezana na razvojno planiranje na ravni politike podjetja, na ravni strateškega managementa in na izvedbeni ravni.
Keywords: družinsko podjetje, razvojno planiranje, empirična raziskava
Published: 27.10.2011; Views: 1208; Downloads: 116
.pdf Full text (1,70 MB)

4.
RAZVOJNO OBVLADOVANJE MIKRO PODJETJA
Tadej Šajt, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga je razdeljena na teoretičen in empiričen del. V teoretičnem delu smo proučevali razvojno planiranje v MER modelu integralnega managementa. Proučevali smo tudi značilnosti mikro podjetij, ker nas je zanimalo, kako posebnosti te skupine podjetij vplivajo na procesne in inštrumentalne razsežnosti razvojnega planiranja. Mikro podjetja so po številu močno prisotna v slovenskem in tudi v evropskem gospodarstvu. Posebno pozornost pa smo namenili proučevanju metode scenarija in metode določanja trajne konkurenčne prednosti, predvsem njuni uporabnosti v procesu razvojnega planiranja v mikro podjetju. V empiričnem delu pa smo proučili dejavnost in upravljalno-vodstvene značilnosti podjetja Belin d.o.o. Ugotovili smo, da podjetje Belin d.o.o. nima zapisanega poslanstva, smotrov, temeljnih ciljev in strategij. Zato smo slednje s pomočjo direktorja tudi opredelili in zapisali. Zadali smo si tudi štiri hipoteze, ki smo jih preverjali. Spoznali smo, da morajo podjetja zaradi vse bolj konkurenčnega in turbuletnega okolja sprejemati dobro pretehtane odločitve. Na podlagi teh odločitev je potrebno opredeliti in izpeljati ustrezne ukrepe za izboljšanje obstoječega stanja v podjetju.
Keywords: mikro podjetje, razvojno planiranje, metode strateškega managementa, študija primera
Published: 21.10.2013; Views: 867; Downloads: 122
.pdf Full text (610,92 KB)

5.
RAZVOJNO PLANIRANJE V PODJETJIH NA PODROČJU LESNOPREDELOVALNE DEJAVNOSTI
Nastja Pažon, 2016, master's thesis

Abstract: Značilnost sodobnega svetovnega gospodarstva je turbulentno okolje z nenehnimi spremembami. Cilj vsakega delujočega podjetja je obstoj in nadaljnji razvoj, zato mora biti podjetje sposobno se hitro odzivati na te spremembe okolja in se tako prilagajati novim razmeram. Razvoj podjetja je življenjska nuja podjetja, saj služi večanju blagostanja vseh udeležencev podjetja. V teoretičnem delu magistrske raziskave ugotavljamo, da ima razvoj podjetja svojo procesno hierarhijo in, da je za dolgoročni razvoj podjetja potrebno razvojno planiranje na ravni politike podjetja, strateškega in izvedbenega managementa. Usmerili smo se na razvojno planiranje v podjetjih v lesnopredelovalni panogi. V tem delu naloge predstavljamo značilnosti panoge, v kateri se po dolgih letih upada prvič poslovni rezultati končno izboljšuje, saj je les naša domača strateška surovina in počasi pridobiva na pomenu. V praktičnem delu magistrske raziskave proučujemo razvojno planiranje v lesnopredelovalnih podjetjih Panles, d. o. o., in Panles oprema, d. o. o., na ravni politike podjetij ter na ravni strateškega in izvedbenega managementa. Raziskava je potekala na osnovi spoznanj MER modela integralnega managementa, saj nudi najprimernejše procesne in metodološke rešitve razvojnega planiranja podjetij. Na ravni politike podjetij smo obravnavali snovanje, oblikovanje in izbiro politike podjetij ter vanjo vgrajeno razvojno vizijo. Na ravni strateškega managementa smo se osredotočili na iskanje strateških možnosti in strategij ter njihovega vrednotenja, izbire in programiranja uresničitvenega planiranega razvoja podjetij. Na ravni izvedbenega managementa smo opredelili potrebne strukture in procese za uresničitev programiranega razvoja podjetij. Skozi raziskavo smo potrdili zastavljene hipoteze, da je za nadaljnji razvoj potrebno razvojno planiranje na vseh treh ravneh managementa ter, da je za uspešno razvojno planiranje pomembno poznavanje okolja podjetja in panoge, v kateri deluje.
Keywords: razvojno planiranje, MER-model integralnega managementa, politika podjetja, strategije, programiranje uresničitvenega plana, lesnopredelovalna panoga.
Published: 22.08.2016; Views: 436; Downloads: 7
.pdf Full text (3,03 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica