| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZVAJANJE PLAVALNEGA TEČAJA ZA GIBALNO OVIRANEGA OTROKA V OSNOVNI ŠOLI IN SPREMLJANJE NJEGOVIH RAZVOJNIH PODROČIJ
Katja Roj, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo preučevali značilnosti gibalno oviranega učenca na deseturnem plavalnem tečaju v tretjem razredu devetletne osnovne šole in dobili celostni vpogled v njegov razvoj. V raziskavo je bil vključen en učenec tretjega razreda, ki ima odločbo o posebnih potrebah, v kateri je opredeljen kot težko gibalno oviran otrok s primanjkljaji na posameznem področju učenja. Najprej so tri ocenjevalke s pomočjo kontrolnih list spremljale učenčev razvoj na področju zaznavanja, govora, jezika, čustev, socializacije in gibanja. Njihove ocene kažejo, da ima učenec zelo dobro razvite govorne in jezikovne sposobnosti. Večjih težav s sluhom in fonetičnim zaznavanjem besed ni, pojavljajo pa se težave na področju fine motorike in senzomotorike. Nato smo učenca spremljali na plavalnem tečaju, kjer je bil vključen v Halliwickov program učenja plavanja. Program je sestavljen iz desetih točk, skozi katere učenec izpopolnjuje posamezne plavalne veščine kot so prilagoditev na vodo, nadzor dihanja, različne oblike vrtenja, ravnotežje in razvoj plavalnega stila. Napredek smo spremljali s pomočjo uveljavljenega testa SWIM na začetku in na koncu plavalnega tečaja. Rezultati začetnega in končnega testiranja so pokazali, da je učenec na plavalnem tečaju dosegel velik napredek. Na začetnem testiranju je dosegel 48 točk, na končnem pa 59 točk. Najbolj je napredoval pri razvoju plavalnega stila. Ob koncu plavalnega tečaja je bil zmožen samostojno preplavati 25 metrov hrbtno.
Keywords: Posebne potrebe, gibalno oviran otrok, cerebralna paraliza, razvojna področja, plavanje, plavalni tečaj, Halliwickov program
Published in DKUM: 04.06.2015; Views: 1989; Downloads: 248
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
PRIMERI IZDELAVE E-PORTFOLIA V VRTCU Z IKT
Sabina Mencigar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom Primeri izdelave e-portfolia v vrtcu z IKT je bila pisana z namenom ozaveščanja o pomembnosti uporabe in vključevanja IK-sredstev v vzgojno-izobraževalni koncept ter da bi opozorili na pomembnost opazovanja in spremljanja otrok v vrtcu. Le na podlagi uspešnega opazovanja in spremljanja otrok se lahko razvija otrokov potencial, bogatijo njegovo znanje, spretnosti in sposobnosti. Če se pri tem upošteva otroka, njegove potrebe in na podlagi tega tudi načrtuje, lahko otrok nadgrajuje svoje zmožnosti in napreduje na različnih razvojnih področjih. IK-sredstva so pri tem ključnega pomena, saj pomagajo oživeti pomembne trenutke, jih prikličejo v sedanjost, torej predstavljajo avtentičen vir informacij. Fotografije, avdio- in video zapisi so še posebno pomembni v zgodnjem predšolskem obdobju, ko otrok še ne zna brati in se preko njih zaveda svojih dosežkov ter veseli uspeha. Diplomska naloga je sestavljena iz dveh delov, teoretičnega in praktičnega. Prvi del zajema sestavne dele portfolia, njegove postopke izdelave, pomen, prednosti in slabosti, vključuje in opredeljuje pa tudi elektronski portfolio, njegovo uporabo v vrtcu, uporabo IK-sredstev, prednosti in slabosti le-teh ter medijsko usposobljenost strokovnega osebja in otrok v vrtcu. V drugem, praktičnem delu diplomske naloge so predstavljeni konkretni primeri e-portfolia iz prakse. V njih so zajeti pomembni trenutki, pogovori, likovno delo, dosežki/uspehi otrok, razdeljeni na posamezna področja otrokovega razvoja, ki so delno tudi opredeljena.
Keywords: e-portfolio, IKT, opazovanje in spremljanje otrok, razvojna področja, dosežki/napredek otrok.
Published in DKUM: 09.10.2013; Views: 8272; Downloads: 1902
.pdf Full text (2,01 MB)

Search done in 1.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica