| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 58
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
RAZVOJ STORITEV IN BLAGOVNE ZNAMKE SRCE SLOVENIJE
Mojca Hauptman, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela obsega predstavitev procesov, ki so potekali tako v zunanjem okolju, kot v posameznih podjetjih in pripeljali do nastanka oz. ustanovitve blagovne znamke Srce Slovenije. Po eni strani diplomsko delo preko geografskih značilnosti, naravne in kulturne dediščine ter razvojnih spodbud v okolju poišče identiteto območja, ki osmišlja nastanek blagovne znamke. Po drugi strani pa predstavi procese, ki so se dogajali znotraj posameznih podjetji, in nato pripeljali do odločitve za ustanovitev znamke. Pomembni sta predvsem dve podjetji, in sicer Center za razvoj Litije, ki nastopa kot ustanovitelj znamke, ter Zadruga za razvoj podeželja Jarina kot glavna pobudnica nastanka znamke. Osredotočamo se zlasti na prepoznavanje razvojnih spodbud, na podlagi katerih je prišlo do ustanovitve blagovne znamke, obravnavamo pa tudi finančne vidike. Realno sliko stanja poskušamo pridobiti preko znanstvene metode, ugotavljanja prednosti, slabosti, nevarnosti in priložnosti — SWOT analize, katere ugotovitve nas vodijo k oblikovanju smernic razvoja znamke, ki jih bo potrebno upoštevati v prihodnje. Osnovne elemente, ki jih raziskujemo v okviru naše raziskave, obširneje predstavljamo na podlagi teoretičnih izhodišč. Namen diplomskega dela je ugotoviti, da je bila ustanovitev blagovne znamke na tem območju smiselna, kar omogoča hitrejši in kvalitetnejši ter celostni in trajnostni razvoj okolja, ki ga pokriva. Cilj pa je prepoznati in ovrednotiti tiste aktivnosti, ki bodo zagotovile kvaliteten razvoj blagovne znamke Srce Slovenije.
Keywords: razvoj turizma, blagovna znamka, identiteta okolja, trženje, upravljanje
Published: 12.04.2010; Views: 1680; Downloads: 214
.pdf Full text (3,48 MB)

9.
DRUŽBENO EKONOMSKI VIDIKI DELOVANJA UPEPELJEVALNIC
Andrej Mernik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Upepeljevanje pokojnikov se lahko po tehniški plati primerja z nekaterimi drugimi procesi kot je sežig odpadkov, vendar moramo tudi zaradi pietetnih in zgodovinskih razlogov upepeljevanje obravnavati kot poseben proces. Eden od pomembnih vidikov delovanja upepeljevalnic je tudi okoljski, saj so upepeljevalnice potencialni onesnaževalec okolja, pri čemer so za okolje najnevarnejši živo srebro in dioksini/furani zaradi toksičnosti ter bioakumulacije v živih bitjih. Zaradi okoljskih in drugih razlogov prihaja do nasprotovanja javnosti za postavitev novih upepeljevalnic, kar se je zgodilo tudi v Sloveniji. S tehniškimi in drugimi ukrepi lahko emisije in druge vplive na okolje iz upepeljevalnic zelo znižamo, s tem pa postane upepeljevanje z okoljskega, tehniškega, ekonomskega, pietetnega in urbanističnega vidika najprimernejši način slovesa od pokojnikov.
Keywords: upepeljevanje, upepeljevalnica, Žale, Mirogoj, zgodovina upepeljevanja, število upepeljenih, tehniški razvoj, peč, hladilnica, procesor za pepel, emisije, živo srebro, dioksini/furani, žveplov dioksid, prašni delci, dušikovi oksidi, vonji, ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, vodikov klorid, policiklični aromatski ogljikovodiki, amalgamske zobne zalivke, puljenje zob, filtri, onesnaženost okolja, zdravje ljudi, civilne iniciative
Published: 15.07.2010; Views: 2375; Downloads: 229
.pdf Full text (3,03 MB)

10.
PROBLEMATIKA FINANCIRANJA OKOLJSKIH NALOŽB
Danijela Kovačić, 2010, final seminar paper

Abstract: Razmerje med gospodarsko rastjo in naravnim okoljem je večpomensko in zapleteno. Ni res, da gospodarska rast vedno povzroča degradacijo okolja. Degradacija okolja je odvisna tudi od tega, kaj se dogaja z velikostjo človečke populacije, kako se obnašajo potrošniki ter o tehnologiji, ki se uporablja v proizvodnji. Zaradi tega je pomemben trajnostni razvoj. To je takšen razvoj, ki zadošča današnjim potrebam, ne da bi pri tem ogrožal možnosti prihodnjih generacij, da te zadostijo svojim lastnim potrebam. Za takšen razvoj je potrebno spremeniti poslovanje in ga bolj usmeriti v okolje, za kar pa je potrebna finančna podpora. Zato obstajajo določeni skladi, ki skrbijo za okolje in okoljske naložbe. V Sloveniji je to Eko sklad. Ugodni krediti sklada so na voljo tam, kjer je to utemeljeno z merljivimi okoljskimi učinki naložbe, in kreditni pogoji so ugodnejši kakor pri komercialnih kreditih.
Keywords: Eko sklad v Sloveniji, financiranje okoljskih naložb, okolju prijazno poslovanje, Sklad za varstvo okolja v Bosni in Hercegovini, Sklad za varstvo okolja in energetsko učinkovitost na Hrvaškem, trajnostni razvoj.
Published: 23.12.2010; Views: 1235; Downloads: 79
.pdf Full text (1,76 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica