| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 151
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Proces razvoja in uvedbe novega izdelka na trg
Medeja Kogovšek, 2023, master's thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili svoj izdelek ter pomembne faze v razvoju novega izdelka, od ideje do postavitve izdelka na trgovske police. V začetnem delu smo se z deskriptivno metodo, s povzemanjem drugih avtorjev, lotili predstavitve pojmov, ki so po našem mnenju pomembni za lažje razumevanje nadaljevanja. V jedru smo se na podlagi študije različnih avtorskih del ukvarjali s posameznimi fazami razvoja in uvajanja izdelka na trg. V sklopu omenjenega dela želimo predstaviti faze razvoja, skozi katere gre izdelek, preden pride na trg in ga končni uporabnik lahko tudi kupi. Teoretični del smo v nadaljevanju aplicirali na praktični primer motoristične torbe, s katero se želimo na stroškovno učinkovit način kar najbolj približati željam potencialnih kupcev. Cilj je izdelati torbo, namenjeno prevažanju prtljage na motornem kolesu, in izdelati načrt trženja zanjo. Naš cilj je tudi, da izdelek doseže končne kupce in postane prepoznaven. Opažamo, da je na trgu ogromno kakovostnih izdelkov, vendar proizvajalci ne upoštevajo dejstva, da je med motoristi vedno več voznic ženskega spola, ki jim je poleg funkcionalnosti pomemben tudi videz izdelka, zato je treba razviti izdelek, ki bo funkcionalen in privlačen na pogled. Problema smo se lotili s proizvodnjo majhne količine unikatnih, barvno raznolikih in vsestransko uporabnih torb. Z barvnimi in na pogled privlačnimi vzorci želimo izstopiti iz množice konkurenčnih, enobarvnih izdelkov in kupcem ponudili izdelek, ki bo ustrezal njihovemu osebnemu stilu. Z raziskavo trga smo ugotovili, kakšne so želje potencialnih kupcev ter pomanjkljivosti, ki jih zaznavajo pri obstoječih izdelkih. Podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS, dobljene rezultate pa uporabili kot vodilo za razvoj in izdelavo torbe. Poleg z raziskavo dobljenih rezultatov so nam bile pri oblikovanju v pomoč še lastne želje in izkušnje. Izdelek mora biti izdelan dovolj kakovostno, da bo prenesel vse obremenitve, zato je njegov razvoj v veliki meri vključeval aktivno uporabo in preizkušanje na terenu. Tako smo lažje vedeli, kako se izdelek obnaša med uporabo v praksi in ali izpolnjuje zastavljena pričakovanja. Ker je predvideno, da bomo izdelek proizvajali v manjših količinah, se mu lahko bolj posvetimo, poleg tega pa ga bomo kasneje uporabljali tudi sami in bomo zato tudi kasneje ves čas vpleteni v njegov celotni življenjski cikel.
Keywords: razvoj novega izdelka, faze razvoja, motoristična torba, uvajanje izdelka na trg, trženje novega izdelka, analiza poslovanja
Published in DKUM: 09.08.2023; Views: 302; Downloads: 48
.pdf Full text (1,89 MB)

2.
Razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij : diplomsko delo
Tomaž Plajnšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj sistema za hitro menjavo in manipulacijo kovaških orodij. Sistem in naprava bosta v podjetju omogočala hitro in predvsem manj naporno menjavo kovaških orodij. Na začetku je opisan obstoječi problem in omejitve ter zahteve podjetja. Iz podanih zahtev je bila pripravljena funkcijska struktura in konstrukcijski zahtevnik. Z ozirom na delne funkcije so bile poiskane variantne rešitve, ki so bile uporabljene za koncipiranje različnih konceptov. Izmed več konceptov je bil izbran najprimernejši in zasnovan do podrobnosti. Za kontrolo vgrajenih delov so bili narejeni trdnostni preračuni. Po fazi snovanja so bili pridobljeni predračuni za vgrajene dele in narejen stroškovni izračun materiala. Rezultat diplomskega dela je dokumentacija, s katero bo podjetje lahko izdelalo izdelek in z njim prihranilo napor in čas v proizvodnji.
Keywords: razvoj izdelka, konstruiranje, mobilna dvižna miza, kovaško orodje
Published in DKUM: 22.05.2023; Views: 410; Downloads: 109
.pdf Full text (2,87 MB)

3.
Oblikovanje in načrtovanje simulatorja dirkanja : magistrsko delo
Aleš Gradišnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj in izdelava simulatorja dirkanja na osnovi Stewartove ploščadi s šestimi prostostnimi stopnjami za promocijo novega produkta podjetja Emsiso d.o.o.. V delu je pregledana teorija Stewartove ploščadi, ergonomije voznika v različnih vozilih in nekaj metod skeniranja, ki se navezujejo na razvoj simulatorja. Izbrano idejno zasnovo smo v kombinaciji z eksperimentalno metodo pripeljali do zaključenega 3D modela in ga kasneje tudi izdelali. Celoten projekt je zajemal sodelovanje med inženirji elektronike in strojništva, programerji, oblikovalcem in tehničnim osebjem. Kljub temu da je razvoj simulatorja zaključen, še pušča odprte poti za nadgradnjo in uporabo v drugih panogah.
Keywords: simulator dirkanja, Stewartova ploščad, oblikovanje izdelka, 3D modeliranje, razvoj izdelka, dirkalnik, Solidworks, rally
Published in DKUM: 26.04.2023; Views: 439; Downloads: 67
.pdf Full text (6,24 MB)

4.
Razvoj brezvijačnega sistema spajanja kabelskih lestev : diplomsko delo
Matej Jakopanec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj spojnega elementa za brezvijačni sistem spajanja kabelskih lestev, ki bo poenostavil in pospešil postopek montaže linij kabelskih lestev. V začetku smo opisali problem, postavili cilje in raziskali trg morebitnih obstoječih rešitev. Sledil je postopek konstruiranja, ki zajema faze načrtovanja, koncipiranja, snovanja in razdelave. V delu so zajeti tudi analitični preračun, numerična simulacija in primerjava pridobljenih rezultatov. Predstavljena sta tudi dva glavna postopka izdelave takšnega izdelka in njegova tehnična dokumentacija. Rezultat diplomskega dela je razvoj novega izdelka, ki na trgu še ne obstaja, ustreza ciljem naloge in je uporaben v praksi.
Keywords: razvoj izdelka, kabelska lestev, spojni element, brezvijačni sistem
Published in DKUM: 12.09.2022; Views: 429; Downloads: 0

5.
Priprava in vodenje projekta razvoja novega izdelka v malem podjetju
Tilen Klavžar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Bistvo razvoja je, da prinaša novosti, odkritja in izboljšave, kar pa je za podjetja lahko zelo drag in tehnično ter časovno zelo kompleksen proces. V diplomskem delu sem raziskal in opisal projekt razvoja novega izdelka v podjetju Naviter, d. o. o. Podjetje se ukvarja z razvojem naprav in aplikacij, ki olajšujejo jadralno letenje. V teoretičnem delu sem najprej opisal razvoj izdelkov, projektni management in letalske navigacijske naprave. Nato sem opisal podjetje Naviter, d. o. o., njegovo strukturo, področje dela in izdelke ter storitve, ki jih podjetje ponuja. Opisal sem prednosti in slabosti trenutnega načina dela v podjetju po agilnem modelu. Na podlagi teoretičnih izhodišč in dobrih praks sem predlagal vzpostavitev novega načina vodenja projektov, in sicer s klasičnim projektnim načinom dela.
Keywords: projektni management, malo podjetje, razvoj izdelka, letalski navigacijski instrumenti
Published in DKUM: 09.03.2022; Views: 998; Downloads: 85
.pdf Full text (2,76 MB)

6.
Konstruiranje transportnega obešala dvigala : diplomsko delo
Blaž Frešer, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj obešala za transportiranje palet. Opisan je problem, ki ga ima naročnik in kakšna je njegova potreba. Nato sledi sam proces konstruiranja in njegove bistvene faze. Zajeta je tudi numerična analiza obešala po metodi končnih elementov z ustrezno obremenitvijo. Nato so opisani še vsi bistveni postopki izdelave. Rezultat diplomskega dela je obešalo, ki se uporablja v praksi in povsem zadostuje potrebam naročnika.
Keywords: obešalo, konstruiranje, razvoj izdelka, numerična simulacija
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 832; Downloads: 160
.pdf Full text (2,26 MB)

7.
Raziskava trga in razvoj konstrukcije mešalne žlice za beton v podjetju Fortis Maribor, d.o.o. : magistrsko delo
Uroš Lobenwein, 2021, master's thesis

Abstract: Vsako podjetje nenehno želi pridobiti konkurenčno prednost in utrditi položaj na trgu. Za uspešen razvoj izdelka je potrebno predhodno opraviti različne analize, ki povečajo možnost uspeha projekta razvoja novega izdelka. V magistrski nalogi dokažemo, da lahko s pomočjo raziskave trga razvijemo tržno zanimivo in tehnično dovršeno konstrukcijo mešalne žlice za beton. Uporabljeni metodi znanstveno-raziskovalnega dela sta metodi komparacije in analiza vsebine. Z zbiranjem podatkov podobnih izdelkov, analiz lastnosti in obravnavo informacij strokovne literature sem kot rezultat magistrske naloge razvil tehnično dovršeno, konkurenčno in učinkovito konstrukcijo mešalne žlice ta beton.
Keywords: mešalna žlica za beton, raziskava trga, konstrukcija, razvoj konstrukcije, razvoj izdelka, statični preračuni, Fortis Maribor d.o.o.
Published in DKUM: 11.10.2021; Views: 701; Downloads: 0
.pdf Full text (3,15 MB)

8.
Analiza trga in razvoj dvižne pisalne mize : diplomsko delo
Jurij Mori, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Podjetja so ob veliki nasičenosti trga z različnimi izdelki za preživetje prisiljena ostati fleksibilna in se z razvojem novih izdelkov ali izpopolnjevanjem že obstoječih prilagajati. Analiza trga je pripomoček, ki jim pomaga pri razumevanju potreb in željah odjemalcev, razvoju izdelkov in ohranjanju prednosti pred konkurenti. V diplomskem delu je predstavljen razvoj dvižne pisalne mize, povezan s teorijo o tržnih raziskavah ter razvojem izdelka. Za namen analize trga je bila opravljena tudi anketa s katero smo dobili boljši vpogled o ciljnih odjemalcih ter njihovem nakupnem vedenju.
Keywords: analiza trga, tržna analiza, razvoj izdelka, izdelava prototipa
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 1057; Downloads: 96
.pdf Full text (2,09 MB)

9.
Konstruiranje enote za pripravo in hranjenje materiala : diplomsko delo
David Volšak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje v podjetju Baumüller Dravinja, kjer sem v sklopu pripravništva pripravil projekt izdelave kovinskega ohišja za enoto priprave in hranjenje materiala. Enota je del stroja, ki se uporablja za samodejno brizganje trdne ali želatinske spojine, ki spaja ali zapolni elektronske komponente, na primer majhen transformator ali vezje. Sprva je bila moja naloga razvoj in konstruiranje ohišja, pozneje kot vodja projekta pa nadzor in sodelovanje pri izdelavi.
Keywords: konstruiranje izdelka, modeliranje izdelka, razvoj izdelka, pločevina
Published in DKUM: 28.09.2021; Views: 776; Downloads: 87
.pdf Full text (4,44 MB)

10.
Razvoj vpenjalnega mehanizma za montažo strelnih daljnogledov : diplomsko delo
Jaka Slapnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil razvoj novega vpenjalnega mehanizma za montažo strelnih daljnogledov. V primerjavi z obstoječimi rešitvami na trgu bom izboljšal ključne lastnosti mehanizma, ki so do sedaj omejevale znižanje celotnega montažnega elementa. V teoretičnem delu bom predstavil izdelke, na katere se navezuje razvoj. V empiričnem delu pa se bom lotil analize obstoječih rešitev in patentov. S pomočjo pridobljenega znanja bom nadaljeval k dejanskemu procesu razvoja lastnega vpenjalnega mehanizma, ki vključuje zbiranje idej, konstruiranje novega mehanizma, 3D-tisk prototipa novega izdelka in trženje po konceptnih idejah.
Keywords: montažni element, vpenjalni mehanizem, razvoj izdelka, obstoječe rešitve, nove rešitve
Published in DKUM: 24.09.2021; Views: 761; Downloads: 87
.pdf Full text (3,36 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica