| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 34
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Analiza in primerjava programskih ogrodij za razvoj hibridnih mobilnih aplikacij
Andrej Ostrožnik, 2021, master's thesis

Abstract: Izbira pravega ogrodja za razvoj mobilnih aplikacij je pomemben korak pred začetkom razvoja. Da lahko izberemo pravo ogrodje, potrebujemo razloge ali merila, zakaj izbrati eno ogrodje pred drugim. V magistrskem delu smo poiskali te razloge in podali primer ocenjevanja ogrodij. S sistematičnim pregledom literature smo poiskali merila, ki pripomorejo k odločitvi. Z rezultati ankete smo pridobili podatke o pomembnosti teh meril in potrdili pravilno izbiro le-teh. Na temelju vseh podatkov smo na koncu podali primer ocenitvenega modela ogrodij, ki je enostavno prilagodljiv in s pomočjo katerega se razvijalci lažje odločijo, katero ogrodje izbrati.
Keywords: mobilne aplikacije, ogrodja, hibridni razvoj, merila
Published: 24.05.2021; Views: 31; Downloads: 5
.pdf Full text (2,09 MB)

2.
Digitalizacija sejmišča
Mojca Babič, 2020, master's thesis

Abstract: Prihodnost na področju e-poslovanja je navdušujoča. Sam razvoj in inovativnost na področju tehnologije in digitalizacije je v današnjem času impresivna. Vodilne na področju tehnike in tehnologije so v današnjem svetu ZDA, Japonska in Kitajska, a jim je zaradi svoje drznosti Evropa kar takoj za petami. Kaj pa sploh je e-poslovanje? Mnogi ga opredeljujejo kot splošen pojem, ki se nanaša na vse načine uporabe digitalnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij za podporo ali racionalizacijo poslovnih procesov - od priprave do implementacije. Vendar se lahko natančneje nanaša tudi na poslovne procese spletnih trgovin ali drugih internetnih podjetij. Ena izmed vej informatike je tudi razvoj aplikacij, ki je v zadnjem času izredno popularen trend med informatiki. Vedno znova nas presenečajo z novimi idejami, zasnovami in prav tako izvedbami, se pravi končnimi izdelki. Gospodarstvo danes je tehnološko tako napredno, da je potrebno biti posebej iznajdljiv, da se bi na trg lahko predstavili novo zasnovo. Konkurenca na tem področju je res velika, ponudba pa tako raznolika, da lahko uporabnika takoj premami. V magistrski nalogi smo se tako posvetili digitalizaciji na sploh prav tako smo izpostavili trende na področju razvoja aplikacij, povedali kako se aplikacije razvijajo in kakšni so pri tem stroški. Del naše magistrske naloge pa so sejmi. Natančneje smo izpostavili sejem v Frankfurtu, ki je po eden največjih sejmov tako v Evropi kot tudi drugje po svetu. Pri raziskavi o aplikacijah se nam je utrnila zamisel. Ali bi lahko ustvarili aplikacijo, ki je v bistvu navigacijski sistem kot tudi sam prikaz in pojasnitev sejma? Aplikacija bi vsebovala GPS sistem, ki bi udeležence sejma vodil skozi sama prizorišča. Sama aplikacija bi bila sestavljena iz več delov. Eden izmed zavihkov bi torej bil sam GPS sistem, torej navigacija po prizoriščih. V naslednjem bi lahko imeli naštete vse predstavnike in gostitelje samega sejma, v posebnem okencu bi lahko posameznik vpisal kaj ga na tem sejmu sploh zanima, aplikacija bi ga lahko vodila na te posamezne kraje. Ker so sejmišča seveda prizorišča, ki so po navadi na prostem ali v velikih halah, se po njih udeleženci sejma sprehajajo. Zato je navigacijski sistem potrebno prilagoditi oziroma uporabiti tistega, ki je namenjen pešcem ter seveda uporabiti notranji GPS sistem. Seveda smo kasneje ugotovili, da sejmišče v Frankfurtu že uporablja neko vrste aplikacije, zato smo se odločili, da jo preučimo in mogoče na podlagi tega podamo predloge za izboljšavo in na tak način posredno podamo tudi utrinke naše ideje.
Keywords: e-poslovanje, razvoj aplikacije, GPS, sejem, Messe Frankfurt
Published: 03.02.2021; Views: 86; Downloads: 22
.pdf Full text (2,75 MB)

3.
Razvoj mobilnih aplikacij z uporabo razvojnega ogrodja flutter
Domen Dornik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo predstavili razvojno ogrodje Flutter s programskim jezikom Dart. Predstavili smo glavne značilnosti in prednosti ogrodja, katerega cilj je pospešiti razvoj mobilnih aplikacij. Poleg ogrodja Flutter smo predstavili tudi druga alternativna ogrodja, ki jih uporabljamo dandanes. V nekaj primerih uporabe smo pretvorili teoretični del v praktičnega in izdelali aplikacijo. Na koncu smo izdelavo uporabniškega vmesnika primerjali z ogrodjem React Native.
Keywords: Flutter, Dart, razvojno ogrodje, aplikacije, razvoj aplikacij
Published: 03.11.2020; Views: 158; Downloads: 61
.pdf Full text (1,76 MB)

4.
Proces razvoja aplikacije php z ogrodjem laravel
Timo Oman, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava proces razvoja aplikacije z ogrodjem Laravel, ki je med najpopularnejšimi generatorji kode za programski jezik PHP in arhitekturo MVC. Predstavljen je postopek namestitve Laravel-a, struktura in vsebina nameščenih map. Opisane so posamezne komponente in njihov namen. Generiranje ogrodja za posamezno aplikacijo je zelo enostavno, struktura map aplikacije pa zasnovana tako, da omogoča modularen razvoj. Obravnavani sta dve prototipni aplikaciji, ki obravnavata upravljanje aktivnosti na letališču in vodenje projektov. V obeh primerih se je izkazalo, da je krivulja učenja na začetku zelo nizka, ko pa razvijalec spozna vgrajene principe, poteka razvoj zelo hitro, skoraj rutinsko. Lociranje vzroka odpovedi in odpravljanje hib v izvornih datotekah je hitro zaradi jasno določenega namena posameznih map in datotek.
Keywords: razvoj aplikacije, PHP (skriptni jezik), programiranje, ogrodje Laravel.
Published: 10.02.2020; Views: 554; Downloads: 148
.pdf Full text (2,93 MB)

5.
Primerjava razvoja mobilnih aplikacij za operacijska sistema iOS in Android
Sebastjan Juhart, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu primerjamo razvoj mobilnih aplikacij za operacijska sistema iOS in Android. Na začetku predstavimo operacijska sistema in vrste mobilnih aplikacij, nato primerjamo razvojni okolji ter programska jezika swift in java. V nadaljevanju opišemo ustvarjanje projektov in datotek ter izpostavimo razlike med njunim razvojem. Diplomsko delo zaključimo s predstavitvijo aplikacij obeh sistemov in z analizo pridobljenih rezultatov.
Keywords: mobilne aplikacije, razvoj mobilnih aplikacij, iOS, Android, XCode, Android Studio
Published: 21.11.2019; Views: 394; Downloads: 124
.pdf Full text (2,04 MB)

6.
Razvoj aplikacije za pridobivanje podatkov s spletnih strani za določitev vrednosti kriptovalut
Aljaž Mrakič, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Investitorji kriptovalut se srečujejo z različnimi vrednostmi valut na številnih kriptovalutnih borzah. Zaradi večjega števila borz je skorajda nemogoče imeti ustrezen pregled nad vsemi vrednostmi tečajev. Tako so lahko vlagatelji prikrajšani za dobršen del dobička, če ne trgujejo na borzi, ki ima v danem trenutku najvišjo vrednost določene kriptovalute. Zato je bil naš cilj razviti aplikacijo, ki omogoča pregled nad vrednostjo valute na različnih kriptovalutnih borzah. V diplomskem delu smo predstavili kriptovalute in kriptovalutne borze ter dva načina pridobivanja podatkov s spletnih strani z uporabo metod strganja podatkov oziroma z API-vmesniki strani. V delu je predstavljen tudi programski jezik ECMAScript, ki smo ga uporabili za programiranje aplikacije in objektno orientirano programiranje. Predstavljene so tudi oblačne storitve, kot sta Cloud9 in Nodejs, ter princip strganja podatkov na praktičnem primeru. V delu smo opisali tudi, kako je potekal razvoj aplikacije od zasnove do končnega izdelka. Na koncu smo navedli izhodišča in cilje nadaljnjega razvoja.
Keywords: kriptovalute, Node.js, strganje podatkov, API, razvoj aplikacije
Published: 06.09.2018; Views: 404; Downloads: 70
.pdf Full text (1,31 MB)

7.
Razvoj mobilne aplikacije x
Tina Horvat, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Če želijo podjetja v današnjem nepredvidljivem in dinamičnem okolju rasti, konkurirati in uspevati, se morajo nenehno prilagajati kupčevim potrebam in željam, ki so iz dneva v dan zahtevnejše. Zaradi vse krajše življenjske dobe izdelkov, ki jih podjetje ponuja na trgu, je zelo pomembno, da se podjetje konstantno ukvarja z razvojem novih izdelkov ali vsaj z izboljšavo obstoječih. William H. Davidov pravi: »Med tem ko v laboratorijih razvijajo nove naprave, v oddelku za trženje nastajajo novi izdelki.« Če podjetje ne posveča posebne pozornosti razvoju novega izdelka, bo v kratkem časovnem obdobju izgubilo tržni delež, zmanjšala se mu bo prodaja in posledično tudi dobiček, kajti konkurenca je vedno za petami. Pri takih projektih pa mora podjetje ravnati zelo preudarno, saj predstavljajo novi izdelki največjo negotovost in visoke stroške. V diplomskem projektu smo povzeli spoznanja in sklepe posameznih avtorjev na temo razvoja novega izdelka. Opredelili smo pojem in pomen novih izdelkov, pomembnosti in zavorne dejavnike pri razvoju novega izdelka ter proces razvoja novega izdelka, vsako fazo procesa pa smo tudi natančno opisali. Ker se nam je nedavno porodila ideja za razvoj mobilne aplikacije, smo želeli v okviru diplomskega projekta ugotoviti, ali ima aplikacija potencial. Z mobilno aplikacijo X bi bilo moč primerjati cene in prehransko-fiziološke značilnosti živil vseh prodajaln v Sloveniji na enem mestu. Aplikacija bi vsebovala tudi mnogo drugih uporabnih funkcij. Analiza raziskave kaže, da ima mobilna aplikacija velik potencial, saj bi si jo 89 % vprašanih verjetno ali zagotovo preneslo na svojo mobilno napravo.
Keywords: razvoj izdelka, mobilne aplikacije, zamisli, inovativnost
Published: 08.12.2017; Views: 783; Downloads: 136
.pdf Full text (1,01 MB)

8.
Vloga izvedljivih prototipov pri razvoju mobilnih aplikacij
Marino Brnardić, 2017, master's thesis

Abstract: Prototipiranje je eden izmed ključnih aspektov razvoja in oblikovanja programske opreme, pri kateri se ideje razvijajo in testirajo. Prototipiranje zagotavlja komunikacijo med različnimi vlogami razvijalske skupine. Magistrska teza preiskuje različne metode prototipiranja in izpostavi tisto, ki je najbolj ustrezna za učinkovito in uspešno komunikacijo med oblikovalci in razvijalci. Raziskuje tudi, na kakšen način in do katere mere je oblikovalec lahko vpleten v razvojno fazo modernih uporabniških vmesnikov. Rezultati so pokazali, da je morda funkcionalno prototipiranje najboljši odgovor na ta vprašanja, saj ponuja najbolj ustrezno razmerje med vloženim časom in učinkovitostjo. Kljub temu bodo za ta pristop oblikovalci morali nadgraditi svoje znanje programskih jezikov.
Keywords: uporabniški vmesnik, hitro prototipiranje, prototipiranje uporabniških vmesnikov, razvoj uporabniških vmesnikov, mobilni razvoj, mobilni dizajn, uporabniška izkušnja, hibridne aplikacije
Published: 11.05.2017; Views: 689; Downloads: 68
.pdf Full text (2,32 MB)

9.
INTEGRACIJA SISTEMA JIRA Z ORODJEM ZA ANALIZO DELOVANJA MOBILNIH APLIKACIJ TUMIVUT
Sabina Mlinarič, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja integracijo sistema za projektno vodenje Jira in sistema za samodejno analizo sistemskega delovanja ter centraliziranega poročanja in spremljanja napak mobilnih aplikacij Tumivut. Magistrsko delo povzema vse raziskovalne aktivnosti od pregleda temeljnih področij in tehnologij, zasnove in arhitekture predlagane integracije, njene praktične realizacije ter uporabe v okviru namenske mobilne aplikacije, do ovrednotenja učinkovitosti in uporabnosti predlaganega sistema ter razvitih funkcionalnosti. Predlagana integracija se je izkazala za uporabno in učinkovito ter lahko vodi v optimizacijo uporabniško usmerjenega agilnega razvoja mobilnih aplikacij.
Keywords: programska oprema, testiranje, mobilne aplikacije, agilni razvoj
Published: 24.10.2016; Views: 1304; Downloads: 183
.pdf Full text (4,11 MB)

10.
Razvoj aplikacije za spremljanje zdravega načina življenja
Jože Žlebič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Posamezniki, ki se odločijo za izvajanje metode za izboljšanje zdravja, imenovane »2 + 5«, so pri njenem izvajanju pogosto nenatančni in nedosledni, zato smo v okviru diplomskega dela razvili aplikacijo, ki uporabnikom omogoča interaktivno spremljanje in beleženje aktivnosti ter prikaz njihove uspešnosti. Izdelali smo delujočo prototipno rešitev, pri kateri smo uporabili brezplačno razvojno programsko opremo. Tema diplomskega dela obravnava razvoj aplikacije s pomočjo programskega jezika JavaScript, knjižnice Jquery in informacijskih tehnologij platforme Node.js, html ter baze podatkov Redis. Ugotovili smo, da obstoječa brezplačna informacijska tehnologija omogoča profesionalno in učinkovito podporo za rešitev našega problema. Aplikacija deluje na mobilnih telefonih in stacionarnih računalnikih, na strani uporabnika jo izvaja spletni brskalnik, pri tem pa moramo imeti zagotovljen dostop do interneta.
Keywords: razvoj aplikacije, zdrav način življenja, metoda 2 + 5, JavaScript, Jquery, Node.js, Redis, odprta koda
Published: 12.10.2016; Views: 521; Downloads: 72
.pdf Full text (2,31 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica