| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
VPLIV RAZVAD NA ZDRAVJE ZOB PREDŠOLSKIH OTROK
Mateja Ančimer, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Vpliv razvad na zdravje zob predšolskih otrok smo predstavili anatomijo zob, osnovne značilnosti zobne rasti, razvoj zobovja pri otroku po starostnih skupinah ter mlečno in stalno zobovje. Opisali smo pitje po steklenički, pitje sladkih sokov, sesanje prsta, sesanje dude, uživanje sladkarij, grizenje raznih predmetov, dihanje skozi usta in predolgo dojenje otroka. Predstavljena je bila tudi zobozdravstvena vzgoja ter vzgoja v nosečnosti, v času dojenja, v času prve detencije in popolnega mlečnega zobovja ter v začetnem obdobju menjalnega zobovja. Opisali smo tudi pomen preventivnih obiskov pri zobozdravniku ter vlogo staršev in vlogo vrtca pri ohranjanju zdravih zob. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jo izvedli med 50 starši otrok v vrtcu Kidričevo, v letu 2009. Namen raziskave je bilo ugotoviti najpogostejše razvade, ki vplivajo na zdravje zob 50 otrok v vrtcu Kidričevo in ali se starši zavedajo teh razvad pri svojem otroku in če jih poskušajo odpraviti. Vzorec raziskave so predstavljali naključno izbrani starši, ki so želeli prostovoljno sodelovati pri izpolnjevanju anonimne ankete. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Prišli smo do ugotovitev, da so najpogostejše razvade otrok v vrtcu Kidričevo pitje sladkih sokov, sledi uživanje sladkarij, nato sesanje prsta, pitje po steklenički ter sesanje dude. Starši se teh razvad zavedajo in so v večini primerov pri odpravljanju razvad pri svojem otroku tudi uspešni.
Keywords: Zobje, predšolski otrok, razvade, zobozdravstvena vzgoja, ustna higiena, vrtec.
Published: 17.11.2010; Views: 2473; Downloads: 459
.pdf Full text (817,92 KB)

2.
VPLIV RAZVAD NA ZDRAVJE ZOB IN USTNE VOTLINE
Maja Zakelšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Vpliv razvad na zdravje zob in ustne votline je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. Opisali smo najpogostejše razvade otrok: sesanje dude, hranjenje po steklenički, sesanje palca, uživanje sladkarij in sladkih pijač in grizenje predmetov. Predstavljen je bil tudi pomen skrbi za zdrave zobe, zobne higiene, obiska pri zobozdravniku, vloge staršev in vloge vzgojiteljev pri ohranjanju zdravih zob. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave, ki smo jih pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki so ga izpolnili starši otrok vrtca Slivnica v letu 2010. Namen raziskave je bil ugotoviti najpogostejše razvade, ki vplivajo na zdravje zob otrok v vrtcu Slivnica, in ali se starši zavedajo teh razvad pri svojem otroku in če jih poskušajo odpraviti. Dobljene rezultate anonimnega anketnega vprašalnika smo preučili in grafično prikazali. Prišli smo do ugotovitev, da so najpogostejše razvade otrok v vrtcu Slivnica uživanje sladkarij, sledi pitje sladkih pijač, nato sesanje dude, hranjenje po steklenički ter sesanje palca. Starši so v večini poskušali odpraviti razvado in jim je to tudi uspelo. Nekaj jih je poskušalo odpraviti razvado, vendar brez uspeha. So pa tudi starši, ki niso poskušali odpraviti razvad, kar je zaskrbljujoče, saj se tisti starši očitno ne zavedajo, kako vplivajo razvade na otrokov razvoj zob in ustne votline.
Keywords: predšolski otrok, skrb za zdrave zobe in ustno votlino, razvade, preprečevanje razvad.
Published: 19.05.2011; Views: 2295; Downloads: 237
.pdf Full text (866,35 KB)

3.
PRVOŠOLCI OSNOVNE ŠOLE DRAGA KOBALA IN ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA
Anita Golob, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga Prvošolci osnovne šole Draga Kobala in zdrav način življenja je sestavljena iz dveh delov, ki sta vsak zase zaokrožena celota, se pa med seboj dopolnjujeta in nadgrajujeta. V prvem, teoretičnem delu, je predstavljen zdrav način življenja (kaj je, kako ga pridobiti oziroma ohraniti) in učni predmet Spoznavanje okolja skozi raziskovalni problem. V praktičnem delu je podana učna ura Zdrav način življenja v prvem razredu osnovne šole Draga Kobala Maribor (natančna učna priprava, potek in evalvacija), ki je upoštevala sodobne didaktične oblike in metode dela ter didaktične sugestije snovalcev učnega načrta Spoznavanje okolja.
Keywords: zdrav način življenja, navade in razvade, Spoznavanje okolja, prvo triletje, prvi razred
Published: 14.04.2015; Views: 698; Downloads: 84
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
VLOGA VZGOJITELJA PRI ODPRAVLJANJU RAZVAD, KI VPLIVAJO NA RAZVOJ ČELJUSTI IN ZOB PREDŠOLSKEGA OTROKA
Anka Pišek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Predstavili smo najpogostejše otrokove razvade in pomembnost pravilne skrbi za otrokove zobe. V empiričnem delu smo z anketnim vprašalnikom raziskali, kaj menijo starši in vzgojitelji o razvadah, kako pogosto se jih otroci poslužujejo, kakšen nadzor imajo starši nad sladkarijami in slaščicami za otroke ter preverili, ali vzgojitelji poznajo vse razvade, ali so otroku ves čas na razpolago dude, stekleničke, ali se starši z njimi posvetujejo o odvajanju od dude in na kakšen način pristopajo strokovni delavci do staršev, kadar menijo, da so razvade neprimerne in ogrožajo zdrav otrokov razvoj.
Keywords: predšolski otrok, zdrav razvoj čeljusti in zob, razvade, vloga vzgojitelja.
Published: 24.10.2016; Views: 570; Downloads: 53
.pdf Full text (830,52 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica