| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
VPLIV ČUSTVENE INTELIGENCE MANAGERJEV NA ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH
Natalija Zorman, 2010, final seminar paper

Abstract: Razum in čustva sta dve sestavini človeškega uma, ki nam vzajemno ob vsakem trenutku življenja ponujajo najmodrejšo rešitev. Življenje vsakega človeka s sabo prinaša čustvene sposobnosti, ki se jih naučimo skozi različna obdobja in slej kot prej ugotovimo, da le ni vse v inteligenci in usposobljenosti, ampak da je največja skrivnost prav v naših čustvih in občutkih. Vsak človek ve sam zase, kakšna so njegova čustva, kako jih bomo pa izražali tako do sebe kakor do drugih, pa je odvisno od naše čustvene inteligence. Dandanes niso kognitivne sposobnosti managerja tiste, ki so tehtne pri vodenju, saj je tisto najpomembnejše, kar prihaja hitro in intenzivno v kulturo podjetij, s pomočjo njihove čustvene inteligence ustvarjanje kolektivne energije podjetja — zadovoljstvo zaposlenih. Moja primarna želja ob izdelavi diplomskega dela je bila spoznati ta novodobni ter premalo uveljavljen pojem čustvene inteligence. Sekundarna želja pa je bila najti čim več možnih povezav, ki so se mi porajali ob misli manager - čustvena inteligenca — zadovoljstvo zaposlenih. V teoretičnem delu sem predstavila pojem čustvene inteligence, opredelila razsežnosti managerja ter organizacijsko klimo in zadovoljstvo zaposlenih. Vse skupaj mi je podalo uvod v najpomembnejši del teorije - vplivnost bolj ali manj čustveno inteligentnih managerjev na zadovoljstvo zaposlenih. V empiričnem delu sem s svojo raziskavo na podlagi podjetja X ugotavljala, kakšna je izrazitost inteligentnega čustvovanja managerjev ter kako močno jo izražajo na svojem delovnem mestu in z njo posledično vplivajo na zadovoljstvo zaposlenih.
Keywords: čustva, razum, čustvena inteligenca, organizacijska klima, manager, zadovoljstvo zaposlenih, Goleman
Published: 14.01.2011; Views: 2015; Downloads: 272
.pdf Full text (1,29 MB)

3.
PROBLEM KONCEPTA MINIMALNE NEVTRALNOSTI V LIBERALIZMU
Davorin Bokan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem času se v Sloveniji in tudi v drugih sodobnih demokracijah, temelječih na liberalnih načelih, pogosto preizprašuje (ne)upravičenost poseganja države v življenja njenih državljanov, v svobodo oziroma svoboščine posameznika. V primerih slovenskih referendumov, ko je oblast ignorirala jasno izraženo voljo ljudstva, ali ko jo je spoštovala, četudi je to pomenilo zavrnitev izenačenja pravic manjšini, se zastavlja vprašanje, s kakšnimi upravičljivimi razlogi bi bila takšna dejanja dopustna. Zdi se, da v Sloveniji ideje liberalizma vse bolj bledijo oziroma so vse bolj zapostavljene. V diplomskem delu ugotavljamo, katere so svoboščine oziroma družbene vrednote državljana, kako ravnati, kadar svoboščine trčijo in v katerih primerih bi lahko bila prisilna ravnanja države upravičena. Torej, kašna mora biti vloga države, da lahko njeni državljani živijo srečno in dobro življenje. Rawlsova teorija pravičnosti in Gausov koncept minimalne nevtralnosti nakažeta podlago srečnemu in dobremu življenju državljanov, saj prva ureja enakopravnost državljanov in porazdelitev družbenih dobrin, druga pa določa vlogo države v življenju njenih članov. Ob primerni družbeni pogodbi in upoštevanju le te o nam lahko J. Rawls, G. F. Gaus in W. A. Galston v veliko pomoč pri, na neki način, vnovičnem vzpostavljanju ideje liberalnosti v Sloveniji.
Keywords: liberalizem, pluralnost, svoboda, pravičnost, oblast, javni razum, srečno in dobro življenje
Published: 06.10.2016; Views: 534; Downloads: 58
.pdf Full text (546,92 KB)

4.
PROBLEM DUŠE
Petra Putrić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava različne vidike problema duše, v prvi vrsti pa se ukvarja s samim problemom neumrljivosti duše. Uporabili smo deskriptivno metodo, ki temelji na pojmovni analizi. V prvem delu naloge postavimo sklop ciljnih vprašanj, med katerimi je najpomembnejše vprašanje: "Ali obstaja v človeku kakšna takšna duševna lastnost ali zmožnost, ki je od telesa, njegovih organov in čutil povsem neodvisna, zaradi česar bi lahko sklepali na možnost bivanja duše neodvisno od telesa, hkrati s tem pa tudi na možnost njene neumrljivosti.
Keywords: duša, ne-umrljivost, ne-utelešena duša, netelesna bitnost umne narave, vrste duše, razum, telo
Published: 20.10.2016; Views: 745; Downloads: 59
.pdf Full text (498,31 KB)

5.
Teža iracionalnega v procesu sodniškega odločanja
Jan Stajnko, 2015, original scientific article

Abstract: V modernem pravnem redu igrajo logika, razum in z razumom povezano silogstično sklepanje pomembno vlogo. To ugotovitev avtor primerja s spoznanji moderne psihologije, ki se nanašajo na proces človekovega odločanja. Pri tem se osredotoča predvsem na dve pojavni obliki kognitivnih pristranskosti: sidranje oz. anchoring in retrospektivno pristranskost oz. hindsight bias. Prav tako se avtor vrednostno opredeli do instrumentov, ki so zakonodajalcu na voljo za preprečevanje prekomernega vdora iracionalnega v proces sodniškega odločanja - za zasledovanje fikcije razumskosti prava. V zaključnem delu prispevka je na podlagi tega spoznanja poudarjena potreba po interdisciplinarnem pristopu v pravu. Ta je nujna, ker je le tako mogoče sistematično in samoreflektivno soočanje z iracionalnostjo v procesu sodniškega odločanja.
Keywords: razum, iracionalnost, odločanje, ratio, silogistično sklepanje, pristranskost, logika, pravo, psihologija
Published: 02.08.2018; Views: 251; Downloads: 60
.pdf Full text (437,38 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica