| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
Raziskovanje sprememb parametrov pletiva med procesom stabilizacije
1989, undergraduate thesis

Keywords: parametri pletiva, krčenje, raztezanje, relaksacija, stabilizacija
Published: 26.07.2007; Views: 1582; Downloads: 0

4.
UVAJANJE MOLEKULARNE SLIKE SNOVI V OSNOVNI ŠOLI
Maja Štuhec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene možnosti začetnega uvajanja molekularne slike snovi v osnovni šoli. Diplomska naloga je razdeljena na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu so najprej predstavljene teoretične osnove molekularne slike snovi. Na podlagi molekularne slike snovi so predstavljene lastnosti snovi in posamezni naravni procesi, pri katerih nam ravno prikaz molekularne slike snovi omogoča njihovo razumevanje. V nadaljevanju teoretičnega dela so predstavljeni podatki, ki kažejo primerjavo v uvajanju molekularne slike snovi na nižji stopnji izobraževanja med Slovenijo in tujino. Ugotovitve kažejo, da se v tujini uvaja vpeljava molekularne slike snovi v nižjih razredih kot v Sloveniji. Glavni namen diplomskega dela je najti način, kako učencem na nižji stopnji izobraževanja razložiti naravne procese, za razumevanje katerih je potrebna razlaga z molekularno sliko snovi. Narejeni so praktični predlogi vsebin zgodnejšega uvajanja molekularne slike snovi v osnovni šoli. Pomagali smo si s pregledom vsebin po učnem načrtu za spoznavanje okolja in naravoslovje in tehniko. Na osnovi vsebin in učnih ciljev smo s pomočjo molekularne slike snovi razložili posamezne naravne pojave za vpeljavo molekularne slike snovi na nižjo stopnjo izobraževanja. V nalogi so izdelani konkretni primeri, kjer so vsebine, kot so agregatna stanja, raztezanje snovi, vreme… Z vnosom teh primerov in metod poučevanja molekularne slike snovi v kurikulum, omogoča lažje razumevanje učne snovi, hkrati pa učencem pouk popestri in naredi bolj zanimivega.
Keywords: molekularna slika snovi, agregatna stanja, raztezanje snovi, vreme
Published: 04.06.2009; Views: 2707; Downloads: 267
.pdf Full text (2,62 MB)

5.
Raztezanje talin polimerov
Breda Žerjal, 1995, published scientific conference contribution abstract

Keywords: polimeri, termoplastični polimeri, reologija, raztezanje, viskoznost
Published: 10.07.2015; Views: 517; Downloads: 22
URL Link to full text

6.
Vključitev elementov joge pri predmetu šport
Urška Ribič Strmečki, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom »Vključitev elementov joge pri predmetu šport« je najprej predstavljen pomen športa za zdrav razvoj otrok ter v okviru tega prikazana pomembnost pridobivanja in vzdrževanja gibljivosti. Sledi vpogled v pouk športa v osnovni šoli, pri čemer so izpostavljene aktivnosti, povezane z gibljivostjo. Predstavljena je tudi joga kot vadbena tehnika s svojimi pozitivnimi učinki na celostni razvoj posameznika. V drugem delu diplomskega dela so predstavljene predvsem možnosti vključevanja joge pri predmetu šport. Kot je razvidno, sta za to najprimernejša pripravljalni in sklepni del ure športa, in sicer v prvem delu ure kot pomoč pri ogrevanju ter dopolnitev oz. nadomestitev gimnastičnih vaj ter v zadnjem delu ur v obliki stretchinga in sprostitve. Sploh stretchingu oz. statičnemu raztezanju po zaključku športnih aktivnosti se v šoli posveča premalo pozornosti, če pa se že, pa se v glavnem izvaja z enostavnejšimi vajami. Joga oz. njene izbrane vaje tako ponujajo dodaten nabor aktivnosti, s katerimi je mogoče šolsko uro dodatno popestriti, obenem pa poskrbeti za razvoj in povečanje gibljivosti, ki je za zdrav in skladen telesni razvoj posameznika še kako pomembna.
Keywords: šport v šoli, gibljivost, joga, raztezanje, gimnastične vaje, ogrevanje, sproščanje
Published: 30.05.2016; Views: 822; Downloads: 110
.pdf Full text (8,11 MB)

7.
Teorija in praksa ogrevanja v v rokometu
Tjaša Trobas, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano ogrevanje v rokometu. S pomočjo deskriptivne metode oz. s pomočjo zbiranja in analize informacij iz različnih odgovarjajočih virov smo v diplomskem delu predstavili nekatere pomembne informacije, povezane s teorijo in prakso ogrevanja v rokometu. V ta namen smo predstavili tudi obremenitve, ki jim je rokometaš podvržen med tekmo. Najpomembnejši cilji ogrevanja pri rokometu so: dvig temperature telesa, pospešena izmenjava različnih snovi v telesu, izboljšanje usklajenosti delovanja mišično-tetivnega in nevralnega sistema ter izboljšanje psihične stabilnosti pred tekmo ali treningom. Ogrevanje rokometašev smo razdelili na več segmentov in vsak segment ustrezno tekstovno ter grafično predstavili. Tako je v diplomskem delu opisano ogrevanje s pomočjo elastičnih trakov, tekaške vaje, gimnastične vaje, ogrevanje z rokometno žogo in ogrevanje rokometnih vratarjev s pomočjo strelov v serijah.
Keywords: Rokomet, ogrevanje, raztezanje.
Published: 20.11.2019; Views: 311; Downloads: 38
.pdf Full text (8,11 MB)

8.
Rekonstrukcija odvodnjavanja sistema kolektorjev ponovno pregrete pare na bloku 6 - teš
Matija Založnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan trenutni problem zalivanja kolektorjev ponovno pregrete pare 2 na bloku 6 Termoelektrarne Šoštanj, do katerega prihaja v primeru netesnosti proti-povratne lopute in zapornega ventila. Zaradi tega je bila sprejeta odločitev, da se bodo drenažni vodi kolektorjev ponovnega pregrevanja pare 2 ločili od obstoječega drenažnega sistema, ki je povezan s kolektorjema ponovnega pregrevanja pare 1. V diplomskem delu je bilo potrebno preračunati potrebno debelino stene cevi, definirati pravilna obešala in vodila, preveriti zvarne spoje ter izračunati temperaturne raztezke. Izveden je bil računalniški preračun napetosti v konstrukciji in računalniška simulacija temperaturnega raztezanja materiala s programom CEAPIPE.
Keywords: Termoelektrarna Šoštanj, odvodnjavanje, rekonstrukcija, obešala, vodila, temperaturno raztezanje
Published: 14.09.2020; Views: 3; Downloads: 5
.pdf Full text (1,98 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica